Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

GDPR – översikt och vägledning

Iaktta policyn för användares medgivande inom EU

Välj alternativ för annonsvisning och inhämta användarnas samtycke

Från och med den 16 januari 2024 måste utgivare och utvecklare som använder Google AdSense, Ad Manager eller AdMob använda en plattform för samtyckeshantering (CMP) som har certifierats av Google och som har integrerats med IAB:s Transparency and Consent Framework (TCF) när de visar annonser för användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller Förenade kungariket.

Enligt Googles uppdaterade policy för användares medgivande inom EU måste du informera dina användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Förenade kungariket om vissa saker och inhämta deras samtycke till användning av cookies eller annan lokalt lagrad data där detta är ett rättsligt krav, samt till insamling, yppande och användning av personuppgifter i syfte att anpassa annonser. Policyn återspeglar kraven i EU:s direktiv om digital integritet och kraven i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

För att hjälpa utgivarna att uppfylla kraven i denna policy erbjuder Google två annonsvisningsalternativ för användare i EES och Förenade kungariket. Om du inte gör några ändringar enligt beskrivningen nedan används gruppen med de vanligaste annonsteknikleverantörerna.

EES inbegriper medlemsstaterna i EU samt Island, Liechtenstein och Norge.

Kom igång

1. Logga in på ditt AdSense-konto.
  2. Klicka på Integritet och meddelanden följt av GDPR följt av Inställningar.

Sidan med GDPR-inställningar visas. Uppdatera inställningarna i avsnitten på sidan enligt beskrivningarna nedan.

Notera att dessa inställningar endast gäller AdSense for Content. Läs mer om inställningar för AdSense for Search i Personliga annonspreferenser i Googles annonstaggar för utgivare.

Välj den typ av annonser du vill visa

Du kan välja att visa icke-anpassade annonser för alla dina användare i EES och Förenade kungariket genom att välja inställningen Icke-anpassade annonser nedan. Om du vill ge användarna möjlighet att välja anpassade och icke-anpassade annonser ska du markera Anpassade annonser och följa anvisningarna för att visa icke-anpassade annonser på begäran.

Anpassade annonser

Google kan fortsätta visa både anpassade och icke-anpassade annonser för dina användare i EES och Förenade kungariket. Denna inställning används om du inte gör några ändringar på den här sidan.

Anpassade annonser når användare utifrån deras intressen, demografi och andra kriterier. Eftersom annonsteknikleverantörer kan samla in, ta emot och använda personuppgifter från användare i anpassade annonser måste du tydligt identifiera alla sådana annonsteknikleverantörer när du inhämtar användarnas samtycke till insamling, yppande och användning av personuppgifter i syfte att anpassa annonser.

Icke-anpassade annonser

Google visar endast icke-anpassade annonser för dina användare i EES och Förenade kungariket.

Icke-anpassade annonser inriktas utifrån kontextuell information snarare än användarnas tidigare beteende. Dessa annonser använder inte cookies för personliga annonspreferenser, men däremot för att möjliggöra frekvenstak och samlad annonsrapportering samt motverka bedrägeri och otillåten användning. Därför krävs det samtycke för att använda cookies för dessa ändamål från användare i länder som omfattas av bestämmelserna om cookies i EU:s direktiv om digital integritet. Google kräver inte att du inhämtar samtycke för att använda webbläsarens Trust Token API för att motverka bedrägeri och otillåten användning.

Om du redan har valt bort anpassade annonser bör du fortfarande välja alternativet Icke-anpassade annonser här för att se till att endast icke-anpassade annonser visas. Google tillämpar de mest restriktiva inställningarna.

Välj annonsteknikleverantörer (för anpassade annonser)

För att hjälpa dig att uppfylla kraven i Googles uppdaterade policy för användares medgivande inom EU kan du välja önskade annonsteknikleverantörer från en lista över företag som har gett oss information om att de efterlever GDPR. Dessa företag måste också följa vår användningspolicy för data för att säkerställa att utgivardata skyddas.

Om du väljer dessa annonsteknikleverantörer (bland annat Google och andra budgivningssystem och leverantörer) kan de använda uppgifter om dina användare för annonsanpassning och mätning.

Annonsteknikleverantörer är inte samma sak som medlingsnätverk. Leverantörerna du väljer här påverkar inte medlingen.
  1. Välj gruppen med de vanligaste annonsteknikleverantörerna eller skapa en anpassad uppsättning:
    • Vanligen använd uppsättning annonsteknikleverantörer: Denna inställning används om du inte gör några ändringar på den här sidan.
    • Anpassad uppsättning annonsteknikleverantörer: Välj önskade annonsteknikleverantörer.
  2. Ange tydligt vilka leverantörer du väljer och inhämta användarnas samtycke i enlighet med Googles policy för användares medgivande inom EU.

Detta kan du göra genom att visa en lista över de valda annonsteknikleverantörerna i samband med att du inhämtar samtycke, eller på en separat sida på webbplatsen som användarna kommer till efter att ha gett sitt samtycke. För att uppfylla kraven i Googles policy för användares medgivande inom EU måste du länka till leverantörernas uppgifter där de beskriver sina aktiviteter.

Konfigurera inhämtande av samtycke

Du kan skapa en egen dialogruta som visas på dina webbplatser för att begära samtycke från användare i EES och Förenade kungariket. Läs mer om hur du skickar samtyckessignaler till AdSense.

Mer information om och hjälp med användarsamtycke i EU finns i vårt felsökningsverktyg för GDPR.

Ytterligare överväganden

Privacy Sandbox API

Via Chromes Privacy Sandbox experimenterar Google med nya hjälpmedel för visning och mätning av digital annonsering för att bättre skydda människors integritet online. Det kan hända att du använder personuppgifter för annonsanpassning och/eller lokal lagring när du använder vissa Sandbox-API:er då du nyttjar origin-provperioderna på Privacy Sandbox (däribland Topics, Fledge och Attribution Reporting API). Enligt policyn för användares medgivande inom EU krävs det att du får giltigt samtycke till dessa åtgärder från användarna på samma sätt som du i dag måste få samtycke för anpassning av annonser och användning av icke nödvändig lokal lagring inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och i Förenade kungariket.