Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Annonsinriktning

Så använder AdSense cookies

Vad är cookies?

Cookies är små textfiler som lagras i användarnas webbläsare. De flesta cookies innehåller ett unikt cookie-id – en teckensträng som webbplatser och servrar kan koppla till den webbläsare där cookien lagras. Den gör det möjligt för webbplatserna och servrarna att skilja webbläsaren från andra webbläsare som lagrar andra cookies och att identifiera varje webbläsare tack vare dess unika cookie-id.

Cookies är vanligt förekommande på webbplatser och servrar och gör det möjligt att tillhandahålla många av de grundläggande tjänsterna på webben. Om du köper något på en webbplats är det en cookie som gör det möjligt för webbplatsen att ”komma ihåg” vilka artiklar du har lagt i din virtuella kundvagn. Om du gör inställningar på en webbplats är det en cookie som ser till att dina inställningar används nästa gång du besöker webbplatsen. Om du loggar in på en webbplats kan en cookie hjälpa webbplatsen att känna igen din webbläsare så att du inte behöver logga in på nytt nästa gång. Med hjälp av cookies kan webbplatserna dessutom samla in information om användarnas aktivitet, till exempel hur många unika besökare en sida får varje månad. Användningsområdena beror på vilken information som lagras i cookien.

Hur använder AdSense cookies?

AdSense använder cookies för att förbättra annonseringen. Vanliga användningsområden för cookies är att visa relevanta annonser för användarna, förbättra rapporteringen av kampanjresultatet och undvika att visa annonser som användaren redan har sett.

Själva cookien innehåller ingen personligt identifierande information. Beroende på utgivarens och användarens inställningar kan informationen som är kopplad till annonscookies läggas till i användarens Google-konto.

Välja bort anpassade annonser

Om en användare väljer bort anpassade annonser via Annonsinställningar på Google ser han eller hon inte längre några anpassade annonser från Google.

När skickar AdSense cookies till en webbläsare?

AdSense skickar en cookie till webbläsaren efter varje visning, klick eller annan aktivitet som resulterar i ett anrop till våra servrar. Om webbläsaren godkänner cookien lagras den i webbläsaren.

Oftast skickar AdSense en cookie till webbläsaren när användaren besöker en sida som visar Google-annonser. Sidor med Google-annonser innehåller annonstaggar som instruerar webbläsarna att begära annonsinnehåll från våra servrar. I samband med att servern visar annonsinnehållet skickar den också en cookie. Men en sida behöver inte visa Google-annonser för att detta ska ske. Den behöver bara innehålla våra annonstaggar, som lika gärna kan aktivera en klickspårningsfunktion eller visningspixel i stället.

Informera användarna om cookies

Alla utgivare måste tydligt visa en integritetspolicy som informerar besökarna om att de använder cookies på webbplatsen. Alla utgivare måste dessutom följa gällande lagar kring insamling av information från webbplatsbesökarna.

Tredjeparts- och förstapartscookies

Cookies kategoriseras som tredjeparts- eller förstapartscookies beroende på om de är kopplade till domänen för den webbplats som användaren besöker eller inte. Tredjepartscookies är kopplade till en annan domän än den webbplats som användaren besöker. De tredjepartscookies som används i annonssyfte av AdSense kan vara kopplade till domänen doubleclick.net eller landsspecifika Google-domäner som google.com. Den aktuella cookiens namn eller innehåll påverkas inte. Skillnaden mellan tredjepartscookies och förstapartscookies handlar bara om vilken domän webbläsaren pekas till. Exakt samma slags cookie kan skickas i båda fallen.

Anpassade sökannonser (inklusive AdSense for Search, AdSense for Shopping och programmerbar sökmotor) använder också en kombination av cookies från första och tredje part. Förstapartscookies används i första hand när åtkomst till tredjepartscookies är begränsad, och krävs för att annonserna ska fortsätta visas.