Vi anbefaler at du går til AdSense-siden din, der du finner personlig tilpasset informasjon om kontoen din som kan være nyttig for å lykkes med AdSense.

Annonsemålretting

Slik brukes informasjonskapsler i AdSense

Hva er informasjonskapsler?

Informasjonskapsler er små tekstfiler som lagres i brukerens nettleser. De fleste informasjonskapsler inneholder en unik identifikator som kalles en informasjonskapsel-ID: en tegnstreng som identifiserer nettleseren der informasjonskapselen er lagret, overfor nettsteder og tjenere. På den måten kan nettsteder og tjenere skille nettleseren fra andre nettlesere som lagrer andre informasjonskapsler, og gjenkjenne hver nettleser basert på den unike informasjonskapsel-ID-en.

Informasjonskapsler brukes ofte på nettsteder og tjenere for å kunne levere mange av de grunnleggende tjenestene vi finner på nettet. Hvis du handler på et nettsted, lagres informasjonen om hvilke varer du har lagt i den virtuelle handlekurven, i en informasjonskapsel på nettstedet. Hvis du angir innstillinger på et nettsted, lagres innstillingene på nettstedet i en informasjonskapsel til neste gang du besøker nettstedet. Hvis du logger deg på et nettsted, kan det brukes en informasjonskapsel for å gjenkjenne nettleseren din senere, slik at du slipper å logge deg på igjen. Ved hjelp av informasjonskapsler er det også mulig å samle inn data om brukeraktivitet på nettsteder, for eksempel hvor mange unike besøkende en side mottar per måned. Alle disse bruksområdene avhenger av informasjonen som lagres i informasjonskapslene.

Hvordan brukes informasjonskapsler i AdSense?

I AdSense brukes informasjonskapsler for å forbedre annonseringen. Informasjonskapsler brukes som oftest til å målrette annonser basert på hva som er relevant for brukeren, forbedre rapporteringen av kampanjeresultater samt å unngå visning av annonser brukeren allerede har sett.

Selve informasjonskapslene inneholder ingen personlig identifiserende informasjon. Avhengig av publisistens og brukerens innstillinger kan det legges til informasjon tilknyttet informasjonskapsler som brukes i annonsering, i brukerens Google-konto.

Bortvalg av personlig tilpasning av annonser

Hvis en bruker velger bort personlig tilpasning av annonser i Googles annonseinnstillinger, får ikke denne brukeren lenger se personlig tilpassede annonser fra Google.

Når sendes det informasjonskapsler til nettlesere fra AdSense?

Det sendes en informasjonskapsel fra AdSense etter alle visninger, klikk eller annen aktivitet som resulterer i et kall til tjenerne våre. Hvis nettleseren godtar informasjonskapsler, lagres informasjonskapselen i nettleseren.

Som oftest sender AdSense-systemet en informasjonskapsel til nettleseren når brukeren besøker en side der det vises Google-annonser. Sider med Google-annonser inneholder annonse-tagger med instruksjoner til nettleseren om å hente annonseinnhold fra tjenerne våre. Når tjeneren leverer annonseinnholdet, sender den også en informasjonskapsel. Dette kan imidlertid skje selv om det ikke vises Google-annonser på siden – det er nok at den inneholder annonse-taggene våre, som i stedet kanskje brukes til å laste inn en klikksporer eller en visningspiksel.

Varsle brukerne om informasjonskapsler

Alle publisister må vise et tydelig personvernvarsel som varsler brukerne om nettstedets bruk av informasjonskapsler. I tillegg må alle publisister overholde gjeldende lover og regler om innhenting av informasjon fra besøkende på nettstedet.

Informasjonskapsler fra førsteparter og tredjeparter

Informasjonskapsler kategoriseres som tredjeparts eller førsteparts avhengig av om de er knyttet til domenet for nettstedet brukeren besøker. Informasjonskapsler fra tredjeparter er knyttet til et annet domene enn domenet for nettstedet brukeren besøker. Informasjonskapsler fra tredjeparter som AdSense-systemet bruker til annonseringsformål, kan være knyttet til doubleclick.net eller landsspesifikke Google-domener, for eksempel google.com. Vær oppmerksom på at dette ikke endrer navnet på eller innholdet i selve informasjonskapselen. Forskjellen mellom en informasjonskapsel fra tredjepart og en informasjonskapsel fra førstepart handler bare om hvilket domene en nettleser pekes mot. Nøyaktig samme type informasjonskapsel kan bli sendt i begge tilfeller.

Tilpassede søkeannonser (inkludert AdSense for søk, AdSense for Shopping og programmerbare søkemotorer) bruker også en kombinasjon av informasjonskapsler fra førstepart og tredjeparter. Informasjonskapsler fra førstepart brukes hovedsakelig når tilgangen til informasjonskapsler fra tredjeparter er begrenset, og det er nødvendig for å fortsette annonseleveringen.