Annonsemålretting

Slik brukes informasjonskapsler i AdSense

Hva er informasjonskapsler?

Informasjonskapsler er små tekstfiler som lagres i brukerens nettleser. De fleste informasjonskapsler inneholder en unik identifikator som kalles en informasjonskapsel-ID: en tegnstreng som identifiserer nettleseren der informasjonskapselen er lagret, overfor nettsteder og tjenere. På den måten kan nettsteder og tjenere skille nettleseren fra andre nettlesere som lagrer andre informasjonskapsler, og gjenkjenne hver nettleser basert på den unike informasjonskapsel-ID-en.

Informasjonskapsler brukes ofte på nettsteder og tjenere for å kunne levere mange av de grunnleggende tjenestene vi finner på nettet. Hvis du handler på et nettsted, lagres informasjonen om hvilke varer du har lagt i den virtuelle handlekurven, i en informasjonskapsel på nettstedet. Hvis du angir innstillinger på et nettsted, lagres innstillingene på nettstedet i en informasjonskapsel til neste gang du besøker nettstedet. Hvis du logger deg på et nettsted, kan det brukes en informasjonskapsel for å gjenkjenne nettleseren din senere, slik at du slipper å logge deg på igjen. Ved hjelp av informasjonskapsler er det også mulig å samle inn data om brukeraktivitet på nettsteder, for eksempel hvor mange unike besøkende en side mottar per måned. Alle disse bruksområdene avhenger av informasjonen som lagres i informasjonskapslene.

Hvordan brukes informasjonskapsler i AdSense?

I AdSense brukes informasjonskapsler for å forbedre annonseringen. Informasjonskapsler brukes som oftest til å målrette annonser basert på hva som er relevant for brukeren, forbedre rapporteringen av kampanjeresultater samt å unngå visning av annonser brukeren allerede har sett.

Selve informasjonskapslene inneholder ingen personlig identifiserende informasjon. Avhengig av publisistens og brukerens innstillinger kan det legges til informasjon tilknyttet informasjonskapsler som brukes i annonsering, i brukerens Google-konto.

Bortvalg av personlig tilpasning av annonser

Hvis en bruker velger bort personlig tilpasning av annonser i Googles annonseinnstillinger, mottar vedkommende ikke lenger personlig tilpassede annonser fra Google.

Når sendes det informasjonskapsler til nettlesere fra AdSense?

Det sendes en informasjonskapsel fra AdSense etter alle visninger, klikk eller annen aktivitet som resulterer i et kall til tjenerne våre. Hvis nettleseren godtar informasjonskapsler, lagres informasjonskapselen i nettleseren.

Som oftest sender AdSense-systemet en informasjonskapsel til nettleseren når brukeren besøker en side der det vises Google-annonser. Sider med Google-annonser inneholder annonse-tagger med instruksjoner til nettleseren om å hente annonseinnhold fra tjenerne våre. Når tjeneren leverer annonseinnholdet, sender den også en informasjonskapsel. Dette kan imidlertid skje selv om det ikke vises Google-annonser på siden – det er nok at den inneholder annonse-taggene våre, som i stedet kanskje brukes til å laste inn en klikksporer eller en visningspiksel.

Varsle brukerne om informasjonskapsler

Alle publisister må vise personvernregler med informasjon til de besøkende om bruken av informasjonskapsler på nettstedet. I tillegg må alle publisister overholde gjeldende lover og regler om innhenting av informasjon fra besøkende på nettstedet.

Informasjonskapsler fra tredjeparter og førsteparter

Informasjonskapsler kategoriseres som tredjeparts eller førsteparts avhengig av om de er knyttet til domenet for nettstedet brukeren besøker. Informasjonskapsler fra tredjeparter er knyttet til et annet domene enn domenet for nettstedet brukeren besøker. Informasjonskapsler fra tredjepart som AdSense-systemet bruker til annonseringsformål, kan være knyttet til doubleclick.net eller landsspesifikke Google-domener som google.com. Vær oppmerksom på at dette ikke endrer navnet på eller innholdet i selve informasjonskapselen. Forskjellen mellom en tredjeparts informasjonskapsel og en førsteparts informasjonskapsel består utelukkende i domenet nettleseren peker mot. Nøyaktig samme type informasjonskapsel kan bli sendt i begge tilfeller.