Mainosten kohdistaminen

Evästeiden käyttö AdSensessa

Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallennetaan käyttäjän selaimeen. Useimmissa evästeissä on yksilöivä tunniste, jota kutsutaan evästetunnukseksi. Evästetunnus on merkkijono, jonka verkkosivustot ja palvelimet liittävät selaimeen, johon eväste on tallennettu. Tällä tavalla verkkosivustot ja palvelimet pystyvät erottamaan selaimen muista selaimista, joihin on tallennettu eri evästeitä. Ne pystyvät tunnistamaan kunkin selaimen yksilöllisen evästetunnuksen perusteella.

Verkkosivustot ja palvelimet käyttävät usein evästeitä monien verkon peruspalvelujen tarjoamista varten. Jos teet ostoksia verkkosivustolla, evästeen ansiosta verkkosivusto muistaa virtuaaliseen ostoskoriisi lisäämäsi tuotteet. Jos määrität jonkin verkkosivuston asetuksia, evästeen ansiosta kyseinen verkkosivusto muistaa asetuksesi myös seuraavalla käyntikerralla. Jos kirjaudut jollekin verkkosivustolle, kyseinen verkkosivusto voi käyttää evästettä myöhemmin selaimesi tunnistamiseen. Näin sinun ei tarvitse kirjautua uudelleen sisään. Evästeiden avulla voidaan myös kerätä tietoja käyttäjien toimista verkkosivustolla. Näin voidaan esimerkiksi selvittää yksittäisten kävijöiden määrä sivustolla kuukauden aikana. Kaikkien tällaisten sovellusten toiminta edellyttää evästeisiin tallentuvia tietoja.

Miten AdSense käyttää evästeitä?

AdSense käyttää evästeitä mainonnan parantamiseen. Evästeiden avulla voidaan esimerkiksi kohdistaa mainoksia käyttäjän tarpeiden mukaan, parantaa kampanjan kehityksen raportointia sekä välttää samojen mainosten näyttämistä käyttäjälle uudelleen.

Evästeet itsessään eivät sisällä henkilökohtaisia tunnistetietoja. Julkaisijan ja käyttäjän asetuksista riippuen käyttäjän Google-tilille voidaan lisätä tietoa mainontaan käytettävistä evästeistä.

Yksilöllisten mainosten poistaminen käytöstä

Jos käyttäjä poistaa yksilölliset mainokset käytöstä Googlen Mainosasetukset-työkalun avulla, Google ei enää näytä hänelle yksilöllisiä mainoksia.

Milloin AdSense lähettää evästeitä selaimeen?

AdSense lähettää evästeen käyttäjän selaimeen minkä tahansa palvelimiemme kutsumiseen johtavan näyttökerran, klikkauksen tai muun toiminnon jälkeen. Jos selain hyväksyy evästeen, se tallennetaan selaimeen.

Yleensä AdSense lähettää evästeen selaimeen käyttäjän käydessä sivulla, jolla näytetään Google-mainoksia. Google-mainoksia näyttävillä sivuilla on mainostageja, jotka opastavat selaimia pyytämään mainossisältöä palvelimiltamme. Kun palvelin toimittaa mainossisällön, se lähettää myös evästeen. Tämä ei kuitenkaan edellytä Google-mainosten näyttämistä sivulla. Riittää, että sivulla on Googlen mainostageja, jotka voivat ladata mainoksen sijaan klikkausseurannan tai impressiopikselin.

Evästeiden käytöstä ilmoittaminen käyttäjälle

Kaikkien julkaisijoiden on lisättävä sivustoilleen selkeä tietosuojakäytäntö, jossa ilmoitetaan käyttäjille evästeiden käytöstä. Lisäksi julkaisijoiden on noudatettava sivuston kävijätietojen keräämistä koskevia lakeja.

Kolmannen ja ensimmäisen osapuolen evästeet

Evästeet luokitellaan kolmannen tai ensimmäisen osapuolen evästeiksi sen mukaan, onko ne liitetty sen sivuston verkkotunnukseen, jolla käyttäjä vierailee. Kolmannen osapuolen evästeet on liitetty verkkotunnukseen, joka ei ole sen sivuston verkkotunnus, jolla käyttäjä vierailee. Kolmannen osapuolen evästeet, joita AdSense käyttää mainontatarkoitukseen, voivat liittyä doubleclick.net-verkkotunnukseen tai maakohtaisiin Google-verkkotunnuksiin, kuten google.fi. Huomaa, että tämä ei muuta varsinaisen evästeen nimeä tai sisältöä. Kolmannen ja ensimmäisen osapuolen evästeet eroavat toisistaan vain siinä, mihin verkkotunnukseen selain johtaa. Molemmissa tapauksissa voidaan lähettää täysin samanlainen eväste.