Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Intäktsgenerering och annonser

Segmentera din trafik

Du kan använda kanaler och analys för att bättre förstå din trafik och förhindra ogiltig trafik. #invalidtraffic #trafficsources

Genom att segmentera trafiken skapar du annonsenheter och anpassade kanaler så att du tydligt kan se dina olika trafikkällor. Nedan beskriver vi de steg du måste följa för att lättare kunna tolka din trafik med hjälp av segmentering. Oavsett om AdSense är nytt för dig eller om du har varit utgivare länge kan du ha stor nytta av den här informationen. För att komma igång behöver du ha åtkomst till ett analysverktyg (som Google Analytics) och grundläggande kunskap om hur du använder kanaler i ditt AdSense-konto. Genom att skapa en detaljerad trafiksegmentering kan du alltid se vilka trafikkällor du har och vilket resultat de ger i förhållande till varandra. Det finns två stora fördelar med att ha tillgång till den här informationen i ditt AdSense-konto:

• Du får bättre kunskap om dina trafikkällor och användare.
    • Du kan se och förstå vilka trafikkällor som ger bäst annonsresultat på din webbplats.
    • Med denna data kan du se hur användarna kommer till din webbplats och om du kan optimera dina trafikkällor.
  • Du kan förhindra ogiltig trafik.
    • Övervaka trafikkällornas resultat proaktivt så att du kan fatta informerade beslut och sluta använda källor som ser ut att skicka dålig trafik.
    • Identifiera avvikelser i informationen så att du förstår vilka resultat de olika källorna ger och vilka åtgärder du bör vidta för att följa programpolicyerna för AdSense.

Vi rekommenderar ett tillvägagångssätt i två steg. Du behöver ett analysverktyg, anpassade kanaler och webbadresskanaler. I steg 1 lyfter du fram en del av trafiken för granskning och i steg 2 undersöker du den data som ligger bakom trafiken. Det är viktigt att du utför båda stegen så att du får en komplett bild av dina trafikkällor och ditt webbplatsresultat.

Steg 1: Använd kanaler för att lyfta fram en del av trafiken för granskning

Du har två typer av kanaler till ditt förfogande i ditt AdSense-konto:

• Använd anpassade kanaler för specifika annonsenheter. Med anpassade kanaler kan du se hur en viss grupp av annonsenheter presterar jämfört med en annan. Till skillnad från de fördefinierade resultatrapporterna (annonsenheter, annonsstorlekar och annat) kan du skapa dessa grupperingar själv. Genom att spåra olika annonsenheter med unika kanaler kan du snabbt ta reda på om en viss annonsenhet kräver din uppmärksamhet.

Här är några exempel på uppdelningar för anpassade kanaler:
    • annonsplacering
      • ovanför mitten
      • nedanför mitten
      • infogat i innehållet
      • till höger om innehållet
    • annonsstorlek
    • trafiklänkkällor (se steg 2 nedan för anvisningar om korrekta inställningar)
      • Google Sök
      • sociala medier
      • andra sökmotorer
    • webbplatsavsnitt
      • startsida
      • blogg
      • forum
  • Placera olika delar av din AdSense-trafik i en webbadresskanal. Använd webbadresskanaler för att segmentera resultatet av dina annonser på olika delar av dina webbplatser.

Steg 2: Använd analysverktyg för att se data om din trafik

Dataanalysen är en mycket viktig del av webbplatshanteringen. Med exempelvis Google Analytics kan du få detaljerad information om de specifika trafikkällorna på din webbplats. Som en del av din kontokonfiguration bör du se till att du bryter ut dessa trafikkällor så att du kan köra rapporter på dem. I synnerhet är det viktigt att segmentera trafiken när du lägger till en ny trafikkälla, så att du kan bevaka resultatet av den nya källan och kanske till och med göra A/B-tester med källor på olika sidor.

• Skapa anpassade webbadresser för att segmentera efter olika källor. Använd verktyget för att skapa webbadresser och skapa specifika webbadresser som du kan använda för var och en av dina olika kampanjer. Du kan till exempel skapa unika webbadresser för dina nyhetsbrev, inlägg på sociala medier och annat.
  • I stället för att placera huvudwebbadressen (till exempel example.com) i ditt nyhetsbrev kan du använda en anpassad webbadress för den aktuella källan. Då kan du få mer ingående rapporter om dessa specifika kampanjer. Sedan kan du jämföra analysdata med AdSense-data från webbadresskanaler och de unika kampanjadresserna för att se resultaten från respektive källor.

Med avancerade segment i Google Analytics kan du länka ditt AdSense-konto till Analytics för att se vilka typer av användare som kommer till din webbplats och hur de påverkar resultatet av dina AdSense-annonser. Om du ser att en av dina trafikkällor skickar mycket trafik som inte riktigt motsvarar din ideala användarbas kan du göra lämpliga ändringar.

Vad du bör titta efter och vilka åtgärder du bör vidta

Nu när du kan se segmenterad trafik, vad bör du hålla utkik efter?

• avvikande toppar i
    • exponeringar
    • klick
    • klickfrekvens
    • sidor som besöks
  • extremvärden i förhållande till andra aspekter av rapporteringen.

Det finns flera åtgärder som du kan vidta om du upptäcker något av dessa oväntade beteenden:

• Kontakta trafikkällan för att ta reda på varifrån deras användare kommer.
  • Sluta samarbeta med trafikkällor som inte kan skicka användare som motsvarar din målgrupp.
  • Rapportera själv dina resultat till vårt team.

Utöver att hitta oväntade beteenden kan du också använda denna data för att optimera resultatet av din webbplats. Om du ser att en viss trafikkälla konsekvent ger bättre resultat än andra källor kan det vara en god idé att lägga mer tid eller pengar för att få ännu mer trafik från den.