Optimeringstips

Bästa metoder för annonsplacering

Även om det är spännande att maximera annonsresultatet med AdSense, är det också viktigt att ha användarupplevelsen och programpolicyn för AdSense i åtanke när du placerar annonser på din webbplats. Här är några tips att hålla i minnet:

Reflektera över användarna

Ordna webbplatsens innehåll på ett logiskt sätt och se till att det är enkelt att hitta på den. Exempel på frågor du kan ställa dig när du funderar på var du ska placera dina annonser:

• Vad vill användarna åstadkomma genom att besöka min webbplats?
  • Vad gör de när de tittar på en viss sida?
  • Vilket avsnitt är det troligt att de fokuserar på?
  • Hur kan jag integrera annonser i det avsnittet utan att de stör användarna?
  • Hur får jag en ren, tydlig och inbjudande sida?

Tänk som en användare, så kanske du ser sidan och annonsplaceringen i ett helt nytt ljus. Om det är enkelt för användarna att hitta det de letar efter kommer de tillbaka till webbplatsen. Välj också ett tydligt och lättläst annonsformat.

Visa upp ditt innehåll

Se exempel på webbplatslayouter

Bra exempel: Webbplatslayouter som framhäver innehållet

Dåligt exempel: Webbplatslayout som knuffar innehåll nedanför mitten

Placera annonserna nära innehållet som användarna är intresserade av. Se också till att användarna enkelt kan hitta innehållet de letar efter. Om din webbplats exempelvis erbjuder hämtningar bör du placera hämtningslänkarna ovanför mitten och se till att de är enkla att hitta.

Fler tips på hur du balanserar innehåll och annonser finns i det här inlägget i bloggen Inside AdSense: Content is king

Låt annonserna se ut som annonser

Välj gärna annonsfärger som matchar webbplatsen, men undvik att justera bilderna efter annonserna och att närliggande innehåll imiterar annonsernas formatering. Enligt vår programpolicy är det inte tillåtet att visa annonser på dessa sätt.

Kalla dem för vad de är

Även om det kan vara frestande att kalla annonserna för ”resurser” eller placera dem direkt under webbplatsens rubriker ska du vara försiktig så att du inte använder etiketter eller rubriker som kan vilseleda användarna. Annonsenheter får bara kallas Annonser eller Sponsrade länkar. Undvik också att placera annonser på platser där de lätt kan förväxlas med meny-, navigerings- och hämtningslänkar.

Färre kan vara bättre

Så länge du inte placerar mer annonser än innehåll på sidorna kan du använda en kombination av annonsenheter, länkenheter och/eller sökrutor på samtliga sidor på din webbplats. Mer information finns i vår policy för värdefullt annonsutrymme. Tänk på att sidan kan se rörig ut om du placerar väldigt många annonser på den. Om användarna inte hittar det de letar efter på din webbplats går de kanske någon annanstans.

Granska din webbplats

Ägna lite tid åt att titta på din webbplats och fundera över hur förstagångsanvändare kan uppleva den. Om du använder ett mallverktyg ska du kontrollera att annonserna visas korrekt, tillsammans med etiketten "Google-annonser" eller "Annonsförslag".

När du är klar med webbplatsens layout kan du ställa dig följande två frågor:
  • Är innehållet lätt att hitta?
  • Är det enkelt att skilja mellan innehåll och annonser på webbplatsen?
Om du svarar ja på båda frågorna är du på rätt väg.

Prenumerera på optimeringstips!