Så fungerar anpassade annonser

Innehåll

Om annonser på Google

När du använder Googles tjänster, till exempel Sök och YouTube, kanske du ser annonser. Annonserna hjälper oss att hålla många av Googles tjänster kostnadsfria. Annonserna som visas på Google är antingen anpassade utifrån faktorer som dina val i Mitt annonscenter, eller icke-anpassade. Öppna avsnitten nedan för att läsa mer om vilka faktorer som används för att visa anpassade och icke-anpassade annonser.

Öppna alla | Stäng alla

Anpassade annonser på Google

Anpassade annonser på Google är annonser som visas baserat på

Exempel:

• Du kanske ser en annons om en ny bil eftersom du har tittat på en YouTube-video om årets bästa nya bilar.
  • Du kanske ser en annons om matlagning på YouTube eftersom du har letat efter recept på Google Sök.
  • Du kanske ser en annons om löparskor eftersom du har justerat dina annonser i Mitt annonscenter för att se mer om ämnet Träning.

Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster. Inställningarna används inte för att anpassa annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar. Gå till inställningarna för partnerannonser för att styra anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.

Icke-anpassade annonser på Google

Icke-anpassade annonser på Google visas utifrån faktorer som tid på dygnet, ämnet för webbplatsen du besöker, din nuvarande plats och din aktuella sökning.

Exempel:

• Du kanske ser en restaurangannons om dagens lunch eftersom det är mitt på dagen i din tidszon.
  • Du kanske ser en annons från en lokal rörmokare eftersom du söker efter VVS-tjänster.

Om annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar

Webbplatser, till exempel nyhets- och shoppingwebbplatser, och appar har ofta utrymme som är reserverat för annonser. När ägare av webbplatser och appar vill visa annonser kan de samarbeta med Google eller andra annonsteknikleverantörer för att hantera dessa utrymmen och visa relevanta annonser för besökarna.

Miljontals webbplatser och appar samarbetar med Google för att finansiera sitt innehåll genom annonser som betalas av annonsörer. Dessa partnerwebbplatser och partnerappar använder specifikt Googles teknik för att visa annonser. De visar annonser i Googles Display-nätverk, en Google-plattform som hjälper annonsörer att visa annonser på webbplatser på hela webben.

Annonser som visas på partnerwebbplatser och i partnerappar är antingen anpassade eller icke-anpassade. Även om dessa partnerwebbplatser vare sig ägs eller drivs av Google kan du välja om du vill se anpassade annonser via Googles Display-nätverk.

Inte alla webbplatser och appar använder Googles teknik för att visa annonser. Webbplatser och appar i sociala medier kan exempelvis ha egna annonseringsplattformar.

Öppna alla | Stäng alla

Anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar

Anpassade annonser på partnerwebbplatser kan baseras på

• uppgifter som du har lämnat på webbplatsen eller i appen, till exempel e-postadress, ålder, kön
  • interaktion med innehåll på webbplatsen eller i appen
  • interaktion med annonser på webbplatsen eller i appen
  • aktivitet i Google-kontot beroende på dina inställningar på Google
  • kontoinställningar för webbplatsen eller appen.

Exempel:

• När du besöker en nyhetswebbplats kan du se en annons om en matlagningstidning eftersom du tidigare har läst en artikel om mat på den webbplatsen.
  • När du besöker en webbplats kanske du ser en annons om en ny bil eftersom du har läst en artikel om årets nya bilar.
Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster. Inställningarna används inte för att anpassa annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar. Gå till inställningarna för partnerannonser för att styra anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.
Icke-anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar

Icke-anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar visas baserat på faktorer som tid på dygnet, ämnet på webbplatsen du besöker eller din ungefärliga geografiska plats.

Exempel:

• Du kanske ser en restaurangannons om dagens lunch eftersom du läser en blogg om lunchrecept.
  • Du kanske ser en annons från en takläggare eftersom du besöker en webbplats om husreparationer.

↑ tillbaka till början

Aktivera och inaktivera anpassade annonser

Google erbjuder många sätt att aktivera och inaktivera anpassade annonser. Du kan styra inställningarna för anpassade annonser på följande sätt:

I Googles tjänster

Öppna alla | Stäng alla

När du är inloggad på ditt Google-konto

Medan du är inloggad på ditt Google-konto kan du använda Mitt annonscenter för att styra om annonserna du ser i Googles tjänster och på partnerwebbplatser ska anpassas. Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser när du är inloggad på ditt Google-konto:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj ellerAv vid Anpassade annonser.
  3. Bekräfta ditt val.

Gå till Mitt annonscenter

När du aktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter händer följande:

• Annonserna som du ser i Googles tjänster kan kännas mer relevanta eftersom dina val i Mitt annonscenter samt din information och aktivitet kan användas för att visa annonser om produkter och varumärken som du är intresserad av.
  • Anpassade annonser på partnerwebbplatser kan också ha aktiverats. Annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar kan kännas mer relevanta eftersom din information och aktivitet kan användas för att visa annonser om produkter och varumärken som du är intresserad av.

När du inaktiverar anpassade annonser sker följande:

• Annonserna som visas i Googles tjänster anpassas inte. I stället baseras de på allmänna faktorer som tid på dygnet eller ämnet i videon, på webbplatsen eller i appen.
  • Annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar anpassas inte av Google.
  • Dina inställningar i Mitt annonscenter, till exempel de ämnen och varumärken som du har justerat, raderas.
  • Information och aktivitet som har sparats i ditt Google-konto används inte för att visa annonser.

Där tillämpas inställningen

När du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter påverkas annonserna du ser i Googles tjänster på alla enheter där du är inloggad.

Inställningen kanske inte är tillgänglig för dig

Denna inställning kanske inte är tillgänglig för dig eftersom anpassade annonser redan har inaktiverats i Googles tjänster. Anpassade annonser kan exempelvis ha inaktiverats för dig eftersom ditt Google-konto visar att du är under 18 år.

Tänk på det här:
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser när du är inloggad påverkar inte annonser som visas från andra än Google eller vilka annonser du ser på webbplatser som har sina egna annonsplattformar.
  • Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken som du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster. De används inte för att anpassa annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.

↑ tillbaka till början av detta avsnitt

När du är utloggad från ditt Google-konto

Om du inte är inloggad på ditt Google-konto sparas annonsinställningarna på din enhet eller i webbläsaren. Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser medan du är utloggad från ditt Google-konto påverkar annonserna du ser beroende på var du ändrar dina inställningar. Du kan aktivera eller inaktivera anpassade annonser när du är utloggad från Google-kontot:

För Google Sök

Anpassade annonser på Google Sök styr vilka annonser du ser när du är utloggad från ditt Google-konto och använder Google Sök.

Eftersom funktionen styr din annonsupplevelse när du är utloggad från ditt Google-konto får den bara effekt på den specifika webbläsare eller enhet du använder.

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser på Google Sök när du är utloggad från ditt Google-konto:

1. Gå till Annonsinställningar.
  2. Välj Sök.
  3. Aktivera eller inaktivera Anpassade annonser på Google Sök
  4. Bekräfta ändringarna.

För YouTube

Anpassade annonser på YouTube styr vilka annonser du ser när du är utloggad från ditt Google-konto och använder YouTube.

Det betyder att annonsanpassningen endast gäller den specifika webbläsare eller enhet du använder när du är utloggad från ditt Google-konto.

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser på YouTube när du är utloggad från ditt Google-konto:

1. Gå till Annonsinställningar.
  2. Välj YouTube.
  3. Aktivera eller inaktivera Anpassade annonser på YouTube.
  4. Bekräfta ändringarna.

För webben

När du är utloggad från ditt Google-konto kan du aktivera och inaktivera anpassade annonser på partnerwebbplatser. Det här alternativet gäller endast den specifika webbläsare eller enhet du använder.

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser på partnerwebbplatser när du är utloggad:

1. Gå till Annonsinställningar.
  2. Välj Webb.
  3. Aktivera eller inaktivera Anpassade annonser på webbplatser som samarbetar med Google.
  4. Bekräfta ändringarna.

När du aktiverar anpassade annonser händer följande:

Annonserna som du ser i Googles tjänster kan kännas mer relevanta eftersom din information och aktivitet kan användas för att visa annonser om produkter och varumärken som du är intresserad av.

När du inaktiverar anpassade annonser sker följande:

• Information och aktivitet som har sparats i ditt Google-konto används inte för att visa annonser.
  • Annonserna som visas anpassas inte. I stället baseras de på allmänna faktorer som tid på dygnet eller ämnet i videon, på webbplatsen eller i appen.

Inställningarna kanske inte är tillgänglig för dig

Inställningarna ovan kanske inte är tillgängliga för dig eftersom din webbläsare eller enhet kan förhindra användning av cookies för anpassade annonser på flera webbplatser.

Tänk på det här:
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser när du är utloggad påverkar inte annonser som visas från andra än Google eller vilka annonser du ser på webbplatser som har sina egna annonsplattformar.
  • Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster när du är inloggad på ditt Google-konto.

↑ tillbaka till början av detta avsnitt

↑ tillbaka till början

På partnerwebbplatser och i partnerappar

Öppna alla | Stäng alla

När du är inloggad på ditt Google-konto

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser på partnerwebbplatser när du är inloggad på ditt Google-konto:

1. Gå till Inställningar för partnerannonser.
  2. Aktivera eller inaktivera Få anpassade annonser när du besöker webbplatser som samarbetar med Google.
  3. Bekräfta ditt val.

När du aktiverar anpassade annonser händer följande:

När du aktiverar anpassade annonser kan annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar kännas mer relevanta eftersom din information och aktivitet kan användas för att visa annonser om produkter och varumärken som du är intresserad av.

När du inaktiverar anpassade annonser sker följande:

• Information och aktivitet som har sparats i ditt Google-konto används inte för att visa annonser.
  • Annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar anpassas inte. I stället baseras de på allmänna faktorer som tid på dygnet eller ämnet i videon, på webbplatsen eller i appen.

Där tillämpas inställningen

Om du inaktiverar anpassade annonser via inställningarna för partnerannonser påverkas vilka annonser som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar på alla enheter som du är inloggad på.

Inställningen kanske inte är tillgänglig för dig

Denna inställning kanske inte är tillgänglig för dig eftersom anpassade annonser redan har inaktiverats i Googles tjänster. Anpassade annonser kan ha inaktiverats för dig av följande anledningar:

• Ditt Google-konto visar att du är under 18 år.
  • Din webbläsare eller enhet förhindrar användning av cookies för anpassade annonser på flera webbplatser.
Tänk på det här:
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar påverkar inte vilka annonser du ser i Googles tjänster.
  • Om du inaktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter inaktiveras också anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser när du är inloggad påverkar inte annonser som visas från andra än Google eller vilka annonser du ser på webbplatser som har sina egna annonsplattformar.
  • Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken som du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster. De används inte för att anpassa annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.

↑ tillbaka till början av detta avsnitt

När du är utloggad från ditt Google-konto

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser på partnerwebbplatser när du är utloggad från ditt Google-konto:

1. Gå till Inställningar för partnerannonser.
  2. Aktivera eller inaktivera Få anpassade annonser när du besöker webbplatser som samarbetar med Google.
  3. Bekräfta ditt val.
Gå till Inställningar för partnerannonser

När du aktiverar anpassade annonser händer följande:

Annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar kännas mer relevanta eftersom din information och aktivitet kan användas för att visa annonser om produkter och varumärken som du är intresserad av.

När du inaktiverar anpassade annonser sker följande:

• Information och aktivitet som har sparats i ditt Google-konto används inte för att visa annonser.
  • Annonserna som du ser på partnerwebbplatser och i partnerappar anpassas inte. I stället baseras de på allmänna faktorer som tid på dygnet eller ämnet i videon, på webbplatsen eller i appen.

Där tillämpas inställningen

Om du inaktiverar anpassade annonser med inställningar för partnerannonser medan du är utloggad från ditt Google-konto påverkas bara vilka annonser du ser i den specifika webbläsare eller på den specifika enhet du använder.

Inställningen kanske inte är tillgänglig för dig

Den här inställningen kanske inte är tillgänglig eftersom din webbläsare eller enhet kan förhindra användning av cookies för anpassade annonser på flera webbplatser.

Tänk på det här:
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar påverkar inte vilka annonser du ser i Googles tjänster.
  • Att du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser medan du är utloggad påverkar inte annonser som visas av andra än Google eller vilka annonser du ser på webbplatser som har sina egna annonsplattformar.
  • Dina val i Mitt annonscenter, till exempel ämnen och varumärken som du föredrar, påverkar bara vilka annonser du ser i Googles tjänster. De används inte för att anpassa annonser på partnerwebbplatser och i partnerappar.

↑ tillbaka till början av detta avsnitt

↑ tillbaka till början

På dina enheter

Öppna alla | Stäng alla

Mobila enheter

Annonser som visas på dina mobila enheter kan anpassas utifrån enhetens reklam-id. Ibland länkar Google detta reklam-id till en annonscookie på samma enhet för att samordna annonser i dina appar och i mobilwebbläsaren. Detta kan till exempel hända när du ser en annons i en app som öppnar en webbsida i mobilwebbläsaren.

Du kan styra ditt reklam-id på alla enheter du använder.

Så här styr du anpassade annonser på dina Android-enheter:

• Återställ enhetens reklam-id, vilket ersätter det nuvarande id:t med ett nytt. Du kan fortfarande se anpassade annonser i appar, men till en början kanske de inte är lika relevanta eller intressanta för dig.
  • Radera enhetens reklam-id, vilket raderar reklam-id:t utan att tilldela något nytt. Du kan fortfarande se annonser i appar, men de kanske inte är lika relevanta eller intressanta för dig. Du ser inte längre annonser som baseras på detta reklam-id, men du kan fortfarande se annonser utifrån andra faktorer, till exempel information som du har delat med appar.

Ditt reklam-id återställs eller raderas, men appar kan ha sina egna inställningar som använder andra typer av identifierare, vilket också kan påverka vilka typer av annonser som visas.

Läs mer om hur du återställer eller raderar ditt reklam-id.

I YouTube-appen på en Android-enhet

Om du är inloggad:

Medan du är inloggad på ditt Google-konto kan du använda Mitt annonscenter för att styra om annonserna du ser i Googles tjänster och på partnerwebbplatser ska anpassas. Läs mer om vad som händer när du inaktiverar anpassade annonser i Mitt annonscenter.

Så här inaktiverar du anpassade annonser i YouTube-appen:

1. Välj Konto följt av Inställningar.
  2. Scrolla till Integritet följt av Inställningar för Google-annonser för att komma till Mitt annonscenter.
  3. Välj eller Av vid Anpassade annonser.
  4. Bekräfta ditt val.

Om du är utloggad:

När du inaktiverar annonsanpassning i YouTube-appen när du är utloggad visar Google inte anpassade annonser i appen på den aktuella enheten. Annonserna som visas i YouTube-appen på enheten baseras på allmänna faktorer som tid på dygnet eller ämnet i videon du tittar på. Läs mer om vad som händer när du inaktiverar anpassade annonser när du är utloggad.

Så här inaktiverar du anpassade annonser i YouTube-appen när du är utloggad:

1. Välj Konto följt av Inställningar.
  2. Scrolla till Historik och integritet och inaktivera Tillåt anpassade annonser.
  3. Bekräfta ditt val.

Ansluten tv

Om du använder en ansluten tv med Android TV, Google TV eller YouTube-appen kan du styra om annonserna ska anpassas direkt på enheten.

Så här aktiverar eller inaktiverar du anpassade annonser med din fjärrkontroll eller anslutna mobila enhet:

1. Välj Annonsalternativ i annonsen. En ny skärm med en särskild webbadress, en QR-kod och flera alternativ visas.
  2. Välj Anpassade annonser är aktiverade/inaktiverade.
  3. Välj Aktivera eller Inaktivera.
Android TV

Annonser som visas på Android TV kan anpassas utifrån dess reklam-id. Du kan styra ditt reklam-id på varje ansluten tv du använder.

Så här kan du styra anpassade annonser på Android TV:

• Återställ enhetens reklam-id, vilket ersätter det nuvarande id:t med ett nytt. Du kan fortfarande se anpassade annonser i appar, men till en början kanske de inte är lika relevanta eller intressanta för dig.
  • Radera enhetens reklam-id, vilket raderar reklam-id:t utan att tilldela något nytt. Du kan fortfarande se annonser i appar, men de kanske inte är lika relevanta eller intressanta för dig. Du ser inte längre annonser som baseras på detta reklam-id, men du kan fortfarande se annonser utifrån andra faktorer, till exempel information som du har delat med appar.

Läs mer om hur du ändrar annonsinställningarna på Android TV.

Enheter från andra än Google

Många anslutna tv-enheter har stöd för reklam-id:n och har alternativ där användare kan välja bort anpassade annonser. En fullständig och aktuell lista över dessa enheter och hur användare kan välja bort dem finns på Network Advertising Initiatives webbplats.

Läs mer om hur du väljer bort anpassade annonser på enheter från andra än Google hos Network Advertising Alliance.

↑ tillbaka till början

På andra annonsnätverk

Med Annonsval

Google är ett av många annonsnätverk som visar anpassade annonser baserat på dina aktiviteter online. Gå till Annonsval för att styra annonser från Google och andra annonsnätverk.

Gå till Annonsval

↑ tillbaka till början

Styra vilken data som sparas från partnerwebbplatser i ditt Google-konto

När du besöker webbplatser som samarbetar med Google för att visa annonser kan webbinformation från partnerwebbplatser och partnerappar sparas i ditt Google-konto. Informationen används för att anpassa annonser i de webbläsare och på de enheter du använder så att annonserna gäller produkter och varumärken som du är intresserad av.

Börja eller sluta spara data i ditt Google-konto

Så här börjar eller slutar du spara data i ditt Google-konto från partnerwebbplatser och partnerappar:

1. Gå till Inställningar för partnerannons
    eller
    Välj Stäng och sedanGranska inställningarna för dessa annonser i en annons du ser.
  2. Markera eller avmarkera Spara även data i Google-kontot från webbplatser och appar som samarbetar med Google.
  3. Bekräfta ändringarna.

Gå till Inställningar för partnerannonser

När du slutar spara data från partnerwebbplatser i ditt Google-konto händer följande:

• Google sparar inte din framtida webbinformation från partnerwebbplatser i ditt Google-konto.
  • Google använder inte uppgifter eller aktivitet från ditt Google-konto för att anpassa annonser på partnerwebbplatser eller i partnerappar.

Där tillämpas inställningen

Inställningen gäller bara webbläsare och enheter där du är inloggad på ditt Google-konto.

↑ tillbaka till början