På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Appar

Skapa en app-ads.txt-fil till din app

Så här kan AdMob hitta och verifiera filen app-ads.txt:
  • Appen måste vara registrerad i Google Play Butik eller Apple App Store.
  • Appbutiksuppgifterna måste innehålla en utvecklarwebbplats. Detta förklaras under steg 1a i den här artikeln.

I denna artikel:

Steg 1: Skapa webbplatsen för utvecklare

På en utvecklarwebbplats kan användarna läsa mer om dina appar och annat innehåll. Här fastställs också ägaren till en app med hjälp av filen app-ads.txt. Din utvecklarwebbplats måste vara länkad i dina butiksuppgifter på Google Play eller App Store för att AdMob och andra annonsplattformar ska kunna fastställa appens ägare.

Om du för närvarande inte har någon webbplats för apputvecklingsverksamheten måste du skapa en sådan innan du deltar i app-ads.txt. Det finns olika webbhotellsalternativ, både kostnadsfria och som kostar pengar.

När webbplatsen har skapats uppdaterar du appens uppgifter i appbutikerna så att utvecklarwebbplatsen ingår i kontaktwebbadressen för utvecklare. Du kan eventuellt publicera all relevant marknadsförings- och supportinformation som gäller appen på den webbplatsen.

Obs! Du behöver inte ange den fullständiga webbadressen till app-ads.txt i appbutiksuppgifterna. AdMob söker efter filen app-ads.txt med hjälp av delen där värdnamnet (domän) finns i webbplatsens webbadress. Läs mer om hur vi hittar filen app-ads.txt i steg 3

Steg 1a: Lägg till utvecklarwebbplatsen i dina appbutiksuppgifter

Så här lägger du till din utvecklarwebbplats i dina appbutiksuppgifter:

• Google Play: Lägg till webbadressen i kontaktuppgifterna i appuppgifterna:
    1. Logga in på Play Console.
    2. Välj en app.
    3. Klicka på Butiksvisning i menyn till vänster och sedan på Butiksuppgifter.
    4. Scrolla till Kontaktuppgifter.
    5. Lägg till utvecklarwebbplatsens webbadress.
  • Apple App Store: Lägg till din utvecklarwebbplats i fältet för marknadsföringsadressen i butiksuppgifterna.

Om du lägger till eller uppdaterar en utvecklarwebbplats i appinformationen i Google Play kan det ta upp till 24 timmar innan AdMob identifierar ändringarna.

Steg 2: Skapa filen app-ads.txt.

Titta på ett exempel på en app-ads.txt-fil:
# exempelfil för app-ads.txt:

greenadexchange.com, 12345, DIRECT, d75815a79

silverssp.com, 9675, RESELLER, 496211

blueadexchange.com, XF436, DIRECT

orangeexchange.com, 45678, RESELLER

silverssp.com, ABE679, RESELLER

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08047fec0942fa0

I det här exemplet gäller följande:

• google.com är en annonsbörs
  • pub-0000000000000000 är utgivarens/kontots id
  • DIRECT är relationstypen
  • f08047fec0942fa0 är certifikatutfärdare (TAG)

Obs! Du måste formatera app-ads.txt-filen enligt IAB Tech Labs för att den ska kunna verifieras. Om du behöver mer hjälp läser du specifikationen för auktoriserade säljare av appar från IAB Tech Lab.

Steg 2a: Lägg till ditt anpassade kodavsnitt i filen app-ads.txt.

AdMob har ett anpassat kodavsnitt som gör det enklare att konfigurera filen app-ads.txt. Det anpassade kodavsnittet innehåller ditt utgivar-id.

Ditt utgivar-id måste anges och formateras korrekt för att app-ads.txt-filen ska verifieras.

Så här hämtar du ditt anpassade kodavsnitt, som innehåller ditt utgivar-id:

1. Logga in på ditt AdMob-konto på https://apps.admob.com.
  2. Klicka på Appar i sidofältet.
  3. Klicka på Alla appar.
  4. Klicka på fliken app-ads.txt.
  5. Klicka på Konfigurera app-ads.txt
  6. Klicka på Klicka för att kopiera bredvid kodavsnittet som ska kopieras.
  7. Klistra in kodavsnittet i filen app-ads.txt.

Steg 2b: (Valfritt) Lägg till id:n för andra auktoriserade säljare i filen app-ads.txt

Om du använder ett annat annonsnätverk ska du komma ihåg att lägga till nätverket i filen app-ads.txt. Då kan tredjepartssäljaren hitta och verifiera filen app-ads.txt. Kontakta annonsnätverket om du vill skaffa uppgifter om deras app-ads.txt.

Steg 3: Publicera filen app-ads.txt på utvecklarwebbplatsen

Sökroboten i AdMob söker efter din app-ads.txt utifrån utvecklarwebbplatsen i appens butiksuppgifter. Enligt specifikationen av app-ads.txt söker sökrobotar efter filer med följande webbadressmönster:

• https://<<värdnamn>>/app-ads.txt
  • http://<<värdnamn>>/app-ads.txt

Värdnamnet fastställs av appens utvecklarwebbplats. Detta är webbplatsens domän eller (under vissa omständigheter) en underdomän enligt beskrivningen nedan.

I tabellen nedan visas allmänna exempel på var AdMob-sökroboten söker efter en app-ads.txt-fil för olika webbadresser för webbplatser för utvecklare.

Om utvecklarwebbplatsen är: Sökroboten letar i följande ordning:
https://example.com/game https://example.com/app-ads.txt
http://example.com/app-ads.txt
http://help.example.com/game https://help.example.com/app-ads.txt
http://help.example.com/app-ads.txt
https://example.com/app-ads.txt
http://example.com/app-ads.txt

Specifikationen av app-ads.txt innehåller specifika regler för underdomäner. Sökrobotar söker i upp till en underdomännivå från utvecklarwebbplatsen när en webbadress till app-ads.txt skapas.

Exempel:

Om utvecklarwebbplatsen är: Sökroboten letar i följande ordning:
http://support.help.example.com/game

https://help.example.com/app-ads.txt
http://help.example.com/app-ads.txt
https://example.com/app-ads.txt
http://example.com/app-ads.txt

Obs! help.example.com finns på den första underdomännivån och används vid genomsökning, medan support.help.example.com är på den andra underdomännivån och inte används vid genomsökning.

Specifikationen utesluter www.- och m.-underdomäner som platser där sökrobotar letar efter filer.

Om utvecklarwebbplatsen är: Sökroboten letar i följande ordning:
https://www.example.com/game https://example.com/app-ads.txt
http://example.com/app-ads.txt
https://m.example.com/game https://example.com/app-ads.txt
http://example.com/app-ads.txt

Din webbserver kan omdirigera sökroboten till en app-ads.txt-fil som finns på en annan plats (inklusive underdomänen www.).

Om sökroboten letar efter en fil här: Giltiga omdirigeringsdestinationer kan,
men behöver inte, vara:
https://example.com/app-ads.txt

www.-underdomänen för din webbplats:
https://www.example.com/app-ads.txt

En annan underdomän och underkatalog:
https://static.example.com/files/app-ads.txt

En annan underdomän/underkatalog eller ett annat filnamn:
https://static.example.com/files/app-ads-1.txt

En annan domän, inklusive flera underdomäner:
https://www.cdn.files.example.com/app-ads.txt

Om du vill undersöka om du har publicerat filen på rätt sätt kontrollerar du att filens innehåll visas korrekt när du öppnar webbadressen till app-ads.txt i webbläsaren. Om du kan se filen i webbläsaren är det troligt att sökrobotarna också hittar den.

Visa information om AdMobs försök att genomsöka filen app-ads.txt på ditt AdMob-konto.

Steg 4: Vänta på att AdMob genomsöker och verifierar filen app-ads.txt

Det kan ta upp till 24 timmar innan AdMob är klar med genomsökningen och kan verifiera dina app-ads.txt-filer. AdMob kontrollerar rutinmässigt din senaste fil, men du kan begära att AdMob genomsöker appen för snabbare svar:

1. Logga in på ditt AdMob-konto på https://apps.admob.com.
  2. Klicka på Appar i sidofältet.
  3. Klicka på Alla appar.
  4. Klicka på fliken app-ads.txt.
  5. På raden för appen du vill visa information om klickar du på Utöka för att utöka. Då visas ytterligare information och du kan välja att begära att AdMob ska genomsöka din app.

Exempel på statusinformation för en app-ads.txt-fil i AdMob-gränssnittet

6. Klicka på Sök efter uppdateringar. När du begär att AdMob ska söka efter en app-ads.txt-fil uppdaterar AdMob statusen för alla appar som har samma app-ads.txt-fil.
    • I vissa fall kanske knappen Sök efter uppdateringar inte är tillgänglig. Tänk på att AdMob rutinmässigt genomsöker den senaste filen efter uppdateringar.

Det kan ta upp till 24 timmar innan AdMob är klar med genomsökningen och kan verifiera dina app-ads.txt-filer. Vänta minst 24 timmar på att statusen för app-ads.txt ska uppdateras.

Om du nyligen har lagt till en utvecklarwebbplats eller uppdaterat din appinformation i Google Play, tar det upp till 24 timmar innan AdMob identifierar dessa ändringar:

Steg 5: Kontrollera att filen app-ads.txt har verifierats på ditt AdMob-konto

Du kan visa status och information om filen app-ads.txt för alla dina appar på ditt AdMob-konto.

Om filen inte hittades eller har verifierats kan du läsa informationen på ditt AdMob-konto eller läsa mer om felsökning av problem med app-ads.txt.