Ta bort skadlig eller osäker programvara

Skadlig programvara är osäker eller oönskad programvara som kan stjäla personliga uppgifter eller skada enheten.

Du kan ha skadlig programvara på enheten om

• Google loggade ut dig från Google-kontot för att skydda dig från skadlig programvara på din enhet
  • du upptäcker misstänkta tecken på enheten, till exempel popup-annonser som inte försvinner.

Hitta fler tecken på skadlig programvara

Enhetsproblem

• Varningar om ett virus eller en infekterad enhet visas
  • Antivirusprogram som du använder fungerar inte eller körs inte längre
  • En betydande minskning av enhetens hastighet
  • En betydande, oväntad minskning av lagringsutrymmet på enheten
  • Enheten slutar att fungera som den ska eller att fungera helt och hållet

Webbläsarproblem

• Varningar om ett virus eller en infekterad enhet visas
  • Popup-annonser och nya flikar som inte försvinner
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka gång på gång
  • Webbläsaren verkar inte gå att styra och du omdirigeras till okända sidor eller annonser
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden utan ditt tillstånd

Andra problem

Dina kontakter har fått e-post eller meddelanden via sociala medier från dig fastän du inte har skickat någon e-post eller några meddelanden.

Steg 1: Ta bort skadlig programvara

Datorer med Windows

Besök Microsofts support om du vill läsa mer om hur du tar bort osäker programvara.

Mac-datorer

Om du vill ta bort skadlig programvara kan du ta bort oönskad programvara manuellt.

Besök Apples support om du vill läsa mer om hur du tar bort skadlig programvara.

Chromebook

Du kan ta bort oönskade appar från din Chromebook.

Tips! Om en bedräglig webbplats gör att din Chromebook blir låst kan du låsa upp den.

Steg 2: Ta bort webbläsartillägg som inte är betrodda

Om du använder Chrome avinstallerar du webbläsartillägg i Chrome som är onödiga, inte betrodda eller från andra källor än Chrome Web Store.

Om du använder en annan webbläsare hittar du information om hur du avinstallerar tillägg som du inte längre litar på i hjälpcentret.

Steg 3: Återställ webbläsarinställningarna

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Klicka på Avancerat längst ned.
  • Mac: Klicka på Återställ inställningarna till standardinställningarna under Återställ inställningarna följt av Återställ inställningarna.
  • Windows: Klicka på Återställ inställningar under Återställ och rensa följt av Återställ inställningar.

Om du återställer webbläsarinställningarna kan du behöva aktivera vissa tillägg igen. Du aktiverar inlägg genom att klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Fler verktyg följt av Tillägg. Aktivera bara tillägg som du litar på.

Steg 4: Uppdatera operativsystemet

Anvisningar om hur du uppdaterar operativsystemet finns i tillverkarens hjälpcenter.

Steg 5: Gör en säkerhetskontroll

1. Öppna en webbläsare på datorn, till exempel Chrome.
  2. Besök myaccount.google.com/security-checkup.
  3. Åtgärda eventuella säkerhetsproblem i kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Tips! Du kan läsa mer om hur du granskar kontoinställningarna och skyddar kontot.

Om du fortfarande ser tecken på skadlig programvara

Om du fortfarande ser tecken på skadlig programvara kan du behöva återställa enheten till standardinställningarna eller vidta andra enhetsspecifika åtgärder. Kontakta enhetens tillverkare för ytterligare steg.