Haittaohjelmien tai vaarantuneiden ohjelmistojen poistaminen

Haittaohjelma on vaarantunut tai ei-toivottu ohjelmisto, joka voi varastaa henkilötietoja tai vahingoittaa laitetta.

Laitteessa voi olla haittaohjelma, jos

• Google on kirjannut sinut ulos Google-tililtäsi suojatakseen laitetta haittaohjelmilta
  • huomaat laitteella epäilyttäviä asioita, kuten ponnahdusmainoksia, jotka eivät poistu.

Katso lisää merkkejä haittaohjelmista

Laitevikoja

• Näet ilmoituksen viruksesta tai tartunnasta laitteella.
  • Käyttämäsi virustorjuntaohjelmisto ei enää toimi tai sitä ei voi suorittaa.
  • Laitteesi käyttönopeus laskee merkittävästi.
  • Laitteen tallennustila vähenee huomattavasti ja odottamatta.
  • Laitteesi lakkaa toimimasta osittain tai kokonaan.

Selainvikoja

• Näet ilmoituksen viruksesta tai tartunnasta laitteella.
  • Ponnahdusikkunamainosten tai uusien välilehtien sulkeminen ei onnistu.
  • Chromen ei-toivottuja laajennuksia tai työkalurivejä ei voi poistaa pysyvästi.
  • Selaaminen vaikuttaa hallitsemattomalta ja uudelleenohjaa tuntemattomille sivuille tai mainoksiin.
  • Chromen kotisivu tai hakukone vaihtuu jatkuvasti ilman lupaasi.

Muita vikoja

Kontaktisi ovat saaneet sinulta sähköposteja tai sosiaalisen median viestejä, mutta et ole lähettänyt kyseisiä sähköposteja tai viestejä.

Vaihe 1: Poista haittaohjelmat

Windows-tietokoneilla

Jos haluat lisätietoja haittaohjelmien poistamisesta, siirry Microsoft-tukeen.

Mac-tietokoneet

Voit poistaa haittaohjelmia poistamalla ei-toivottuja sovelluksia manuaalisesti.

Jos haluat lisätietoja haittaohjelmien poistamisesta, siirry Apple-tukeen.

Chromebookit

Voit poistaa Chromebookilta ei-toivottuja sovelluksia.

Vinkki: Jos vilpillinen sivusto saa Chromebookin lukittumaan, voit avata sen lukituksen.

Vaihe 2: Poista epäluotettavat selainlaajennukset

Jos käytät Chromea, poista Chrome-selainlaajennukset, jotka ovat tarpeettomia, epäluotettavia ja peräisin Chrome Web Storen ulkopuolisista lähteistä.

Jos käytät jotakin muuta selainta, katso sen ohjekeskuksesta, miten poistat laajennuksia, joihin et enää luota.

Vaihe 3: Nollaa selainasetukset

1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  • Mac: Valitse Nollaa asetukset ‐kohdasta Palauta oletusasetukset ja sitten Palauta asetukset.
  • Windows: Valitse Nollaa ja puhdista ‐kohdasta Palauta asetukset ja sitten Palauta asetukset.

Jos nollaat selainasetukset, sinun on ehkä otettava joitain laajennuksia takaisin käyttöön. Jos haluat ottaa laajennuksiakäyttöön, valitse yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Lisää työkaluja ja sitten Laajennukset. Ota käyttöön vain luotettavia laajennuksia.

Vaihe 4: Päivitä käyttöjärjestelmä

Lue lisää käyttöjärjestelmän päivittämisestä siirtymällä valmistajan ohjekeskukseen.

Vaihe 5: Suorita tietosuojatarkistus

1. Avaa tietokoneella Chrome tai muu selain.
  2. Siirry osoitteeseen myaccount.google.com/security-checkup.
  3. Seuraa näytön ohjeita korjataksesi tilisi tietoturvaongelmat.

Vinkki: Katso, miten tilin asetukset tarkistetaan ja miten suojaat tilisi.

Jos huomaat yhä merkkejä haittaohjelmista

Jos merkkejä haittaohjelmista ilmenee edelleen, sinun on ehkä palautettava laitteen tehdasasetukset tai ryhdyttävä muihin laitekohtaisiin toimiin. Pyydä lisäohjeita laitteen valmistajalta.
Tietokone Android