Fjern skadelig eller utrygg programvare

Skadelig programvare er utrygg eller uønsket programvare som kan stjele personopplysninger eller skade enheten.

Du kan ha skadelig programvare på enheten hvis

• Google har logget deg av Google-kontoen din for å beskytte deg mot skadelig programvare på enheten
  • du oppdager mistenkelige tegn på enheten, for eksempel annonser i forgrunnsvinduer som ikke forsvinner

Finn flere tegn på skadelig programvare

Enhetssymptomer

• varsler om virus eller at enheten er infisert
  • antivirusprogramvare du bruker, fungerer ikke eller kjører ikke lenger
  • betydelig reduksjon i enhetens driftshastighet
  • betydelig, uventet reduksjon i lagringsplassen på enheten
  • enheten slutter å fungere ordentlig eller helt

Nettlesersymptomer

• varsler om virus eller at enheten er infisert
  • annonser i forgrunnsvinduer og nye faner som ikke forsvinner
  • uønskede utvidelser eller verktøylinjer i Chrome kommer stadig tilbake
  • surfingen din virker utenfor din kontroll og viderekobler til ukjente sider eller annonser
  • startsiden eller søkemotoren din i Chrome forandrer seg hele tiden uten tillatelse fra deg

Andre symptomer

Kontaktene dine har mottatt e-poster eller meldinger fra sosiale medier fra deg, men du har ikke sendt dem.

Trinn 1: Fjern skadelig programvare

Windows-datamaskiner

For å finne ut mer om hvordan du fjerner usikker programvare, gå til Microsoft-brukerstøtten.

Mac-datamaskiner

For å fjerne skadelig programvare kan du fjerne uønsket programvare manuelt.

Du finner mer informasjon om hvordan du fjerner skadelig programvare, på Apples brukerstøtte.

Chromebook-enheter

Du kan fjerne uønskede apper fra Chromebooken.

Tips: Hvis et falskt nettsted fører til at Chromebooken din blir låst, kan du låse den opp.

Trinn 2: Fjern nettleserutvidelser du ikke stoler på

Hvis du bruker Chrome, må du avinstallere Chrome-nettleserutvidelser som er unødvendige, som du ikke stoler på, eller som er fra kilder utenfor Chrome Nettmarked.

Hvis du bruker en annen nettleser, må du sjekke brukerstøtten for den for å finne ut hvordan du avinstallerer utvidelser du ikke stoler på lenger.

Trinn 3: Tilbakestill nettleserinnstillingene

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre klikker du på Mer Mer og så Innstillinger.
  3. Klikk på Avansert nederst.
  • Mac: Under «Tilbakestill innstillingene» klikker du på Tilbakestill innstillingene til standardverdiene og så Tilbakestill innstillingene.
  • Windows: Under «Tilbakestill og rydd opp» klikker du på Tilbakestill innstillingene og så Tilbakestill innstillingene.

Hvis du tilbakestiller nettleserinnstillingene, må du kanskje slå noen utvidelser på igjen. Slik slår du på utvidelser: Øverst til høyre klikker du på Mer Mer og så Flere verktøy og så Utvidelser. Du bør bare slå på utvidelser du stoler på.

Trinn 4: Oppdater operativsystemet

Gå til produsentens brukerstøtte for å finne ut hvordan du oppdaterer operativsystemet.

Trinn 5: Ta en sikkerhetssjekk

1. Åpne en nettleser, for eksempel Chrome, på datamaskinen.
  2. Gå til myaccount.google.com/security-checkup.
  3. Følg trinnene på skjermen for å løse eventuelle sikkerhetsproblemer i kontoen din.

Tips: Du kan finne ut mer om hvordan du gjennomgår kontoinnstillingene dine og beskytter kontoen din.

Hvis du fremdeles ser tegn på skadelig programvare

Hvis du fremdeles legger merke til tegn på skadelig programvare, må du kanskje tilbakestille enheten til fabrikkstandard eller følge andre enhetsspesifikke trinn. Kontakt enhetsprodusenten for å få informasjon om hva du kan gjøre.