Skydda ett konto som hackats eller utsatts för intrång

Om du hittar aktivitet som du inte känner igen i Google-kontot kan det vara någon annan som använder det utan tillstånd. Informationen nedan hjälper dig att upptäcka misstänkt aktivitet, återfå tillgången till kontot och skydda kontot.

Steg 1: Logga in på kontot

Logga in på det Google-konto du vill skydda.

Om du inte kan logga in

Besök sidan för kontoåterställning och besvara frågorna så gott du kan. De här tipsen kan vara till hjälp.

Använd sidan för kontoåterställning om

• någon har ändrat kontouppgifterna, till exempel lösenordet eller återställningstelefonnumret
  • någon har raderat kontot
  • du inte kan logga in av någon annan anledning.

Tips! Kontrollera att du försöker logga in på rätt konto genom att testa att återställa användarnamnet.

Steg 2: Granska aktivitet och skydda kontot

Granska aktiviteten i kontot
  1. Öppna Google-kontot.
  2. Välj Säkerhet på navigeringspanelen till vänster.
  3. Klicka på Granska säkerhetshändelser på panelen Aktuella säkerhetshändelser.
  4. Titta efter misstänkt aktivitet:
    • Om du ser något som du inte har gjort väljer du Nej, det var inte jag. Skydda sedan kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.
    • Om det du ser är sådant som du har gjort väljer du Ja. Om du ändå misstänker att någon annan använder kontot tar du reda på om kontot har blivit hackat.
Granska vilka enheter som använder kontot
  1. Öppna Google-kontot.
  2. Välj Säkerhet på navigeringspanelen till vänster.
  3. Välj Hantera enheter på panelen Dina enheter.
  4. Titta efter enheter som du inte känner igen.
    • Om du ser en enhet som du inte känner igen väljer du Känner du inte igen en enhet? Skydda sedan kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.
    • Om du känner igen alla enheter men ändå misstänker att någon annan använder kontot tar du reda på om kontot har blivit hackat.

Steg 3: Vidta fler säkerhetsåtgärder

Aktivera tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering blir det lättare att skydda kontot från hackare. Med tvåstegsverifiering loggar du in med

• något du känner till (ditt lösenord)
  • något du har (mobilen, en säkerhetsnyckel eller en tryckt kod).

Det gör att kontot fortfarande är skyddat om någon skulle få tag på ditt lösenord.

Kontakta banken eller berörd myndighet

Kontrollera att ingen har gett din bank eller en myndighet instruktioner av något slag, till exempel om att öppna ett konto eller överföra pengar. Detta är viktigt i följande fall:

• Om du har sparat bankinformation i kontot, till exempel kreditkortsuppgifter som sparats i Google Pay eller Chrome.
  • Om du har sparat privata uppgifter, till exempel pass- eller skatteuppgifter, i kontot. Du kan till exempel ha sparat privata uppgifter i Google Foto, Google Drive eller Gmail.
  • Om du tror att någon har stulit och använder din identitet.
Ta bort skadlig programvara

Om du upptäcker aktivitet som du tycker verkar misstänkt kan du behöva ta bort skadlig programvara. Installera och kör ett tillförlitligt antivirusprogram för att öka säkerheten.

Du kan även återställa standardinställningarna på datorn och installera om operativsystemet.

Viktigt! Kom ihåg att säkerhetskopiera de filer du behöver. Läs mer om hur du laddar upp filer på Google Drive.

Installera en säkrare webbläsare

Det finns svagheter i säkerheten i vissa webbläsare. Överväg att använda en säkrare webbläsare, som Google Chrome.

Förhindra lösenordsstöld med lösenordsskyddet

Om du anger ditt lösenord på en webbplats som inte tillhör Google ger lösenordsskyddet i Google Chrome en varning. På så sätt får du veta om en webbplats försöker stjäla ditt lösenord genom att utge sig för att vara Google.

Skydda appar och enheter
Skydda andra produkter från Google som du använder

Ta reda på om kontot har blivit hackat

Om du ser något i stil med nedanstående finns en risk att någon annan använder ditt Google-konto.

Viktigt! Om du tror att någon annan använder Google-kontot ska du genast ändra lösenordet för

• ditt Google-konto (om du inte ändrade det redan när du märkte den misstänkta aktiviteten)
  • appar och webbplatser där du använder samma lösenord som för Google-kontot
  • appar och webbplatser som kontaktar dig via Google-kontots e-postadress
  • appar och webbplatser där du loggar in med Google-kontots e-postadress
  • appar och webbplatser som du har sparat lösenordet till i Google-kontot.

Misstänkt kontoaktivitet

Viktiga inställningar som ändrats på ett sätt du inte känner igen

Om någon av följande inställningar har ändrats på ett sätt som du inte känner igen ska du ändra till rätt inställning omedelbart:

Obehörig ekonomisk aktivitet

Följande är exempel på misstänkt ekonomisk aktivitet:

Aviseringar om ovanlig aktivitet

Obs! Vi kontaktar dig via telefonnumret för återställning eller återställningsadressen när vi informerar om misstänkt aktivitet.

Vi informerar om ovanlig aktivitet på följande sätt:

• En avisering om en ovanlig inloggning eller att en ny enhet använder kontot.
  • En avisering om att ditt användarnamn, lösenord eller någon annan säkerhetsinställning har ändrats och du inte gjorde ändringen.
  • En avisering om annan aktivitet som du inte känner igen.
  • Ett rött fält högst upp på skärmen med ett meddelande om att misstänkt aktivitet har upptäckts.
  • Sidan Enhetsaktivitet och säkerhetshändelser.

Misstänkt aktivitet i produkter från Google som du använder

Gmail

Inställningar för Gmail

Ändra till rätt inställning omedelbart om något av följande har ändrats på ett sätt som du inte känner igen:

Aktivitet i Gmail

Följande är exempel på misstänkt aktivitet i Gmail:

• Du får inte e-post längre.
  • Dina vänner säger att de får skräppost eller konstiga e-postmeddelanden från dig.
  • Ditt användarnamn har ändrats.
  • E-postmeddelanden har tagits bort från inkorgen och finns inte i papperskorgen. Du kan rapportera att e-postmeddelanden saknas och kanske återskapa dem.
  • Du ser skickade e-postmeddelanden som inte har skrivits av dig.
YouTube

Följande är exempel på misstänkt aktivitet på YouTube:

• Det finns okända ändringar av ditt profilfoto, dina beskrivningar, e-postinställningar eller skickade meddelanden på din YouTube-kanal.
  • Det finns videor på din YouTube-kanal som du inte har laddat upp eller kommentarer som du inte har publicerat.
Google Drive

Följande är exempel på misstänkt aktivitet på Google Drive:

Google Foto

Följande är exempel på misstänkt aktivitet på Google Foto:

Blogger

Följande är exempel på misstänkt aktivitet på Blogger:

• Det visas inlägg på din blogg som du inte har publicerat.
  • Du får kommentarer på inlägg som du inte har publicerat.
  • E-postadressen som du använder för Blogger har ändrats fast du inte har ändrat den.
  • Din blogg har försvunnit eller blivit blockerad.