Een gehackt Google-account beveiligen

Als u onbekende activiteit opmerkt in uw Google-account, Gmail of andere Google-producten, kan het zijn dat iemand anders uw Google-account zonder uw toestemming gebruikt. Als u denkt dat uw Google-account of Gmail is gehackt, volgt u de onderstaande stappen om verdachte activiteit te detecteren, weer toegang tot uw account te krijgen en het beter te beveiligen.

Stap 1: Log in op uw Google-account

Als u niet kunt inloggen

Ga naar de pagina voor accountherstel en beantwoord de vragen zo goed mogelijk. Deze tips kunnen u helpen.

Gebruik de herstelpagina voor Google-accounts als:

• iemand uw accountgegevens heeft gewijzigd, zoals uw wachtwoord of hersteltelefoonnummer,
  • iemand uw account heeft verwijderd,
  • u om een andere reden niet kunt inloggen.

Tip: Probeer uw gebruikersnaam te herstellen zodat u zeker weet dat u probeert in te loggen op het juiste account.

Stap 2: Bekijk de accountactiviteit en beveilig uw gehackte Google-account

Uw accountactiviteit bekijken
  1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging.
  3. Klik in het venster Recente beveiligingsgebeurtenissen op Beveiligingsgebeurtenissen controleren.
  4. Check op verdachte activiteit:
    • Als u activiteit vindt die u niet herkent, selecteert u Nee, dit was ik niet. Volg daarna de stappen op het scherm om uw account te beveiligen.
    • Als u de activiteit wel heeft uitgevoerd, selecteert u Ja. Als u nog steeds denkt dat iemand anders uw account gebruikt, kunt u nagaan of uw account is gehackt.
Bekijken welke apparaten uw account gebruiken
  1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging.
  3. Klik in het deelvenster Je apparaten op Apparaten beheren.
  4. Check of u apparaten ziet die u niet herkent.
    • Als u een apparaat vindt dat u niet herkent, selecteert u Herken je een apparaat niet? Volg daarna de stappen op het scherm om uw account te beveiligen.
    • Als u alle apparaten herkent, maar toch vermoedt dat iemand anders uw account gebruikt, kunt u nagaan of uw account is gehackt.

Stap 3: Neem meer stappen voor beveiliging

Verificatie in twee stappen inschakelen

Met verificatie in twee stappen kunt u uw account beschermen tegen hackers. Met verificatie in twee stappen logt u in met:

• iets dat u weet (uw wachtwoord),
  • iets dat u heeft (uw telefoon, een beveiligingssleutel of een afgedrukte code).

Op die manier is uw account nog steeds beveiligd als uw wachtwoord wordt gestolen.

Contact opnemen met uw bank of lokale autoriteiten

Check of niemand uw bank of de overheid instructies heeft gegeven om bijvoorbeeld een rekening te openen of geld over te maken. Dit is belangrijk als:

• u bankgegevens heeft opgeslagen in uw account, zoals creditcards in Google Pay of Chrome,
  • u persoonlijke informatie, zoals belasting- of paspoortgegevens, heeft opgeslagen in uw account (u kunt bijvoorbeeld persoonlijke informatie hebben opgeslagen in Google Foto's, Google Drive of Gmail),
  • u denkt dat iemand uw identiteit gebruikt of nabootst.
Schadelijke software verwijderen

Als u denkt dat er verdachte activiteit in uw account is, moet u mogelijk schadelijke software verwijderen. Installeer vertrouwde antivirussoftware en voer deze uit om de beveiliging van uw account te verbeteren.

U kunt ook de fabrieksinstellingen terugzetten op de computer en het besturingssysteem opnieuw installeren.

Belangrijk: Zorg dat u een back-up maakt van de bestanden die u nodig heeft. Meer informatie over hoe u bestanden kunt uploaden naar Google Drive
Een veiligere browser installeren
Bepaalde internetbrowsers bevatten beveiligingsrisico's. Overweeg een beter beveiligde browser te gebruiken, zoals Google Chrome.
Diefstal van wachtwoorden voorkomen met Password Alert
Als u uw wachtwoord invoert op een niet-Google-site, waarschuwt Password Alert u in Google Chrome. Op die manier weet u of een site zich voordoet als Google om uw wachtwoord te stelen.
Uw apps en apparaten beveiligen
Andere Google-producten beveiligen die u gebruikt

Nagaan of uw Google-account is gehackt

Als u een van de volgende signalen opmerkt, kan het zijn dat iemand anders uw Google-account gebruikt.

Belangrijk: Als u denkt dat iemand anders heeft ingelogd op uw Google-account, wijzigt u onmiddellijk uw wachtwoord voor:

• Uw Google-account, als u dat nog niet heeft gedaan.
  • Apps en sites:
    • Waarvoor u hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor uw Google-account.
    • Die contact met u opnemen via het e-mailadres van uw Google-account.
    • Waarbij u inlogt met het e-mailadres van uw Google-account.
    • Waarvoor u wachtwoorden heeft opgeslagen in uw Google-Account.

U kunt dan zoeken naar niet eerder gebruikte apparaten die zijn ingelogd op uw account en deze verwijderen.

Verdachte accountactiviteit

Onbekende wijzigingen in essentiële beveiligingsinstellingen

Als u onbekende wijzigingen ziet in de onderstaande instellingen, corrigeert u deze onmiddellijk:

Ongeautoriseerde financiële activiteit

In de volgende gevallen kan uw financiële activiteit verdacht zijn:

Meldingen van ongebruikelijke activiteit

Tip: We gebruiken uw hersteltelefoonnummer en -mailadres om u te informeren over verdachte activiteit.

We stellen u op de hoogte van ongebruikelijke activiteit via:

• Een melding over een ongebruikelijke login of een nieuw apparaat dat uw account gebruikt.
  • Een melding dat uw gebruikersnaam, wachtwoord of andere beveiligingsinstellingen zijn gewijzigd, terwijl u deze wijziging niet heeft aangebracht.
  • Een melding over een andere activiteit die u niet herkent.
  • Een rode balk bovenaan het scherm met de mededeling dat er verdachte activiteit is waargenomen in uw account.
  • De pagina Apparaatactiviteit en beveiligingsgebeurtenissen.

Verdachte activiteiten in Google-producten die u gebruikt

Gmail

Gmail-instellingen

Als u onbekende wijzigingen ziet in de onderstaande instellingen, corrigeert u deze onmiddellijk:

Gmail-activiteit

In de volgende gevallen kan uw Gmail-activiteit verdacht zijn:

• U ontvangt geen e-mails meer.
  • Uw vrienden vertellen dat zij spam of ongebruikelijke e-mails van u hebben ontvangen.
  • Uw gebruikersnaam is gewijzigd.
  • Uw e-mails zijn verwijderd uit uw inbox en u kunt ze niet vinden in de prullenbak. U kunt ontbrekende e-mails melden en deze mogelijk herstellen.
  • U ziet gestuurde e-mails die u niet heeft opgesteld.
YouTube

In de volgende gevallen kan uw YouTube-activiteit verdacht zijn:

• Uw YouTube-kanaal bevat video's die u niet heeft geüpload, reacties die u niet heeft geplaatst of onbekende wijzigingen in uw:
    • Kanaalnaam
    • Profielfoto
    • Beschrijvingen
    • E-mailinstellingen
    • Gestuurde berichten
Google Drive

In de volgende gevallen kan uw Google Drive-activiteit verdacht zijn:

Google Foto's

In de volgende gevallen kan uw activiteit in Google Foto's verdacht zijn:

Blogger

In de volgende gevallen kan uw Blogger-activiteit verdacht zijn:

• Posts die u niet heeft gepubliceerd, worden op uw blog weergegeven.
  • U ontvangt reacties over posts die u niet heeft geplaatst.
  • Het e-mailadres waarmee uw posts op Blogger worden geplaatst, is gewijzigd en u heeft deze wijziging niet aangebracht.
  • Uw blog is verdwenen of geblokkeerd.
Google Ads

Uw Google Ads-activiteit kan verdacht zijn als u het volgende tegenkomt:

• Onbekende advertenties die verwijzen naar onbekende links of bestemmingen
  • Onbekende verhogingen in uw uitgaven aan advertenties
  • Onbekende wijzigingen in accounteigenaren, -beheerders of -gebruikers