Een gehackt account beveiligen

Als u onbekende activiteit in uw Google-account opmerkt, is het mogelijk dat iemand anders dit account gebruikt zonder uw toestemming. Gebruik de onderstaande informatie om verdachte activiteit te herkennen, weer toegang te krijgen tot uw account en uw account beter te beveiligen.

Stap 1: Inloggen op uw account

Log in op het Google-account dat u wilt beveiligen.

Als u niet kunt inloggen

Ga naar de pagina voor accountherstel en beantwoord de vragen zo goed mogelijk. Deze tips kunnen u helpen.

Gebruik de pagina voor accountherstel in de volgende gevallen:

• Iemand heeft uw accountgegevens gewijzigd, zoals uw wachtwoord of hersteltelefoonnummer.
  • Iemand heeft uw account verwijderd.
  • U kunt om een andere reden niet inloggen.

Tip: Probeer uw gebruikersnaam te herstellen zodat u zeker weet dat u probeert in te loggen op het juiste account.

Stap 2: Activiteit controleren en uw account beveiligen

Uw accountactiviteit controleren
  1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging.
  3. Klik in het venster Recente beveiligingsgebeurtenissen op Beveiligingsgebeurtenissen controleren.
  4. Controleer op verdachte activiteit:
    • Als u activiteit vindt die u niet herkent, selecteert u Nee, dit was ik niet. Vervolgens volgt u de stappen op het scherm om uw account te beveiligen.
    • Als u de activiteit wel heeft uitgevoerd, selecteert u Ja. Als u nog steeds denkt dat iemand anders uw account gebruikt, kunt u nagaan of uw account is gehackt.
Controleren welke apparaten uw account gebruiken
  1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging.
  3. Klik in het deelvenster Je apparaten op Apparaten beheren.
  4. Controleer of u apparaten ziet die u niet herkent.
    • Als u een apparaat vindt dat u niet herkent, selecteert u Herken je een apparaat niet? Vervolgens volgt u de stappen op het scherm om uw account te beveiligen.
    • Als u alle apparaten herkent, maar toch vermoedt dat iemand anders uw account gebruikt, kunt u nagaan of uw account is gehackt.

Stap 3: Meer stappen voor beveiliging nemen

Verificatie in twee stappen inschakelen

Met verificatie in twee stappen kunt u uw account beschermen tegen hackers. Met verificatie in twee stappen logt u in met:

• iets dat u weet (uw wachtwoord),
  • iets dat u heeft (uw telefoon, een beveiligingssleutel of een afgedrukte code).

Op die manier is uw account nog steeds beveiligd als uw wachtwoord wordt gestolen.

Contact opnemen met uw bank of lokale autoriteiten

Controleer of niemand uw bank of de overheid instructies heeft gegeven om bijvoorbeeld een rekening te openen of geld over te maken. Dit is belangrijk in de volgende gevallen:

• U heeft bankgegevens opgeslagen in uw account, zoals creditcards in Google Pay of Chrome.
  • U heeft persoonlijke gegevens, zoals belasting- of paspoortgegevens, opgeslagen in uw account (u kunt bijvoorbeeld persoonlijke gegevens hebben opgeslagen in Google Foto's, Google Drive of Gmail).
  • U denkt dat iemand uw identiteit gebruikt of nabootst.
Schadelijke software verwijderen

Als u denkt dat uw account verdachte activiteit bevat, moet u mogelijk schadelijke software verwijderen. Installeer vertrouwde antivirussoftware en voer deze uit om de beveiliging van uw account te verbeteren.

U kunt ook de fabrieksinstellingen terugzetten op de computer en het besturingssysteem opnieuw installeren.

Belangrijk: Zorg dat u een back-up maakt van de bestanden die u nodig heeft. Meer informatie over hoe u bestanden kunt uploaden naar Google Drive

Een veiligere browser installeren

Bepaalde internetbrowsers bevatten beveiligingsrisico's. Overweeg een veiligere browser te gebruiken, zoals Google Chrome.

Diefstal van wachtwoorden voorkomen met Password Alert

Als u uw wachtwoord invoert op een niet-Google-site, waarschuwt Password Alert u in Google Chrome. Op die manier weet u of een site zich voordoet als Google om uw wachtwoord te stelen.

Uw apps en apparaten beveiligen
Andere Google-producten beveiligen die u gebruikt

Nagaan of uw account is gehackt

Als u een van de volgende signalen opmerkt, kan het zijn dat iemand anders uw Google-account gebruikt.

Belangrijk: Als u vermoedt dat iemand anders uw Google-account gebruikt, wijzigt u onmiddellijk uw wachtwoord voor:

• uw Google-account (als u dit nog niet had gewijzigd toen u verdachte activiteit opmerkte),
  • apps en sites waarop u hetzelfde wachtwoord als voor uw Google-account heeft gebruikt,
  • apps en sites die contact met u opnemen via het e-mailadres van uw Google-account,
  • apps en sites waarop u inlogt met het e-mailadres van uw Google-account, en
  • apps en sites waarvoor u wachtwoorden heeft opgeslagen in uw Google-account.

Verdachte accountactiviteit

Onbekende wijzigingen in essentiële beveiligingsinstellingen

Als u onbekende wijzigingen ziet in de onderstaande instellingen, corrigeert u deze onmiddellijk:

Ongeautoriseerde financiële activiteit

In de volgende gevallen kan uw financiële activiteit verdacht zijn:

Meldingen van ongebruikelijke activiteit

Opmerking: We gebruiken uw hersteltelefoonnummer en -mailadres om u op de hoogte te brengen van verdachte activiteit.

We stellen u op de hoogte van ongebruikelijke activiteit via:

• een melding over een ongebruikelijke login of een nieuw apparaat dat uw account gebruikt,
  • een melding dat uw gebruikersnaam, wachtwoord of andere beveiligingsinstellingen zijn gewijzigd, terwijl u deze wijziging niet heeft aangebracht,
  • een melding over een andere activiteit die u niet herkent,
  • een rode balk bovenaan het scherm met de mededeling dat er verdachte activiteit is waargenomen in uw account,
  • de pagina Apparaatactiviteit en beveiligingsgebeurtenissen.

Verdachte activiteiten in Google-producten die u gebruikt

Gmail

Gmail-instellingen

Als u onbekende wijzigingen ziet in de onderstaande instellingen, corrigeert u deze onmiddellijk:

Gmail-activiteit

In de volgende gevallen kan uw Gmail-activiteit verdacht zijn:

• U ontvangt geen e-mail meer.
  • Uw vrienden vertellen dat zij spam of ongebruikelijke e-mails van u hebben ontvangen.
  • Uw gebruikersnaam is gewijzigd.
  • Uw e-mails zijn verwijderd uit uw inbox en u kunt ze niet vinden in de prullenbak. U kunt melden dat e-mails zijn verdwenen om ze mogelijk te kunnen herstellen.
  • U ziet verzonden e-mails die u niet heeft geschreven.
YouTube

In de volgende gevallen kan uw YouTube-activiteit verdacht zijn:

• Uw YouTube-kanaal bevat onbekende wijzigingen aan uw profielfoto, beschrijvingen, e-mailinstellingen of verzonden berichten.
  • Uw YouTube-kanaal bevat video's die u niet heeft geüpload of reacties die u niet heeft geplaatst.
Google Drive

In de volgende gevallen kan uw Google Drive-activiteit verdacht zijn:

Google Foto's

In de volgende gevallen kan uw activiteit in Google Foto's verdacht zijn:

Blogger

In de volgende gevallen kan uw Blogger-activiteit verdacht zijn:

• Posts die u niet heeft gepubliceerd, worden op uw blog weergegeven.
  • U ontvangt reacties over posts die u niet heeft geplaatst.
  • Het e-mailadres waarmee uw posts op Blogger worden geplaatst, is gewijzigd en u heeft deze wijziging niet aangebracht.
  • Uw blog is verdwenen of geblokkeerd.