Logga in med programspecifika lösenord

Koderna som du får genom tvåstegsverifieringen fungerar inte med alla appar och program. Det finns några appar och program som använder information från ditt Google-konto som det krävs programspecifika lösenord (ASP) för.

Använda programspecifika lösenord

Exempel på enheter, appar och program som använder programspecifika lösenord är: e-postklienter som Outlook, Apple Mail och Thunderbird samt Gmail och Google Kalender i din telefon. Nedan finns två exempel på vad som kan visas när du använder en app eller ett program som kräver ett programspecifikt lösenord.

Apple Mail

Strax efter att du har aktiverat tvåstegsverifiering visas ett meddelande om att lösenordet inte fungerar längre (se bilden nedan). Ange ett programspecifikt lösenord som du har skapat i fältet Lösenord (1). Om du vill att lösenordet ska sparas för framtida inloggning markerar du kryssrutan intill Spara lösenordet på min nyckelring (2).

Exempel på programspecifikt lösenord i Mail

Android (version 2.3 eller tidigare)

Strax efter att du har aktiverat tvåstegsverifiering visas ett meddelande om att lösenordet inte fungerar längre (se bilden nedan). Ange ett programspecifikt lösenord som du har skapat i fältet Lösenord (1).

exempel på programspecifikt lösenord i Android

Så här skapar du programspecifika lösenord

1. Öppna inställningssidan för ditt Google-konto.
  2. Klicka på Säkerhet högst upp.
  3. Klicka på Inställningar i rutan för tvåstegsverifiering.
  4. Klicka på fliken för Programspecifika lösenord.
  5. Klicka på Hantera programspecifika lösenord.
  6. Under avsnittet Programspecifika lösenord anger du ett namn som beskriver den app (etikett 1) som du vill auktorisera, till exempel AdWords Editor – dator. Klicka sedan på Skapa ett programspecifikt lösenord (etikett 2). Application Specific Passwords Google Account

Då ser du det programspecifika lösenordet som du just har skapat (3). Du ser också namnet som du valde för programmet (4) och en länk som du kan klicka på för att återkalla (5) koden.

generated application-specific password

När du har klickat på Klar visas inte det programspecifika lösenordet mer. Men oroa dig inte! Du kan skapa ett nytt lösenord varje gång enheter, appar eller program som inte är webbläsarbaserade frågar efter ett programspecifikt lösenord – även om du redan har auktoriserat enheten, appen eller programmet i fråga.

7. Ange lösenordet i fältet Lösenord när du loggar in i en app eller ett program som kräver ett programspecifikt lösenord. Om du vill att programmet ska komma ihåg koden markerar du kryssrutan  Kom ihåg lösenordet.