Använda punktskriftstangentbordet för TalkBack

Obs! BrailleBack krävs inte längre för att ansluta till en punktskriftsskärm.

Med TalkBacks punktskriftstangentbord kan du skriva sexpunkters punktskrift med sex fingrar på skärmen.

TalkBacks punktskriftstangentbord finns för antik grekiska, arabiska, bulgarisk 8-punkters datorpunktskrift, centralkurdiska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, gujarati, hebreiska, isländska, italienska, kannada, kantonesiska, katalanska, khmer, kinesiska (modern med toner, Kina), kinesiska (modern utan toner, Kina), kinesiska (Taiwan), kinesiska (vanlig, Kina), kroatiska, lettiska, litauiska, malayalam, marathi, nederländska, nepali, nordsamiska, norsk 8-punkters datorpunktskrift, polska, portugisiska, rumänsk 8-punkters datorpunktskrift, ryska, serbiska, singalesiska, slovakiska, spanska, svenska, tamil, telugu, tjeckiska, turkisk 8-punkters datorpunktskrift, tyska, ukrainska, ungerska, urdu, vietnamesiska och walesiska.

Obs! Om du vill använda punktskriftstangentbordet för TalkBack aktiverar du TalkBack och inaktiverar förstoring.

Innehåll

Steg 1: Konfigurera punktskriftstangentbordet för TalkBack

Steg 2: Välj ett tangentbordsläge

Använda rörelser med punktskriftstangentbordet för TalkBack

Hantera punktskriftstangentbordet för TalkBack

Steg 1: Konfigurera punktskriftstangentbordet för TalkBack

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar (Android 10 eller senare): Tryck med tre fingrar. Du kan också svepa nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar: Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  2. Så här aktiverar du punktskriftstangentbordet:
    1. Välj Inställningar för TalkBack följt av Punktskriftstangentbord följt av Konfigurera punktskriftstangentbord.
    2. Följ anvisningarna där.
  3. Öppna en app som det går att skriva i, t.ex. Gmail eller Google Keep.
  4. Du hittar tangentbordet genom att flytta fokus till textfältet och trycka snabbt två gånger.
  5. Välj Byt inmatningsmetod Inmatning eller Nästa språk Jordglob.
    • Om du inte använder Gboard kan alternativen heta något annat. Det här alternativet brukar finnas längst ned till höger.
  6. Välj Punktskriftstangentbord för TalkBack.

Tips! Första gången du öppnar punktskriftstangentbordet kan du slutföra en självstudie med mer information.

Steg 2: Välj ett tangentbordsläge

Obs! Som standard ändras punktskriftstangentbordet från ett läge till ett annat när enhetens riktning ändras.

Så här inaktiverar du standardinställningen:

1. Öppna Tillgänglighet på enheten.
  2. Välj TalkBack följt av Inställningar.
  3. Välj Punktskriftstangentbord följt av Layout.

Bortvänt läge

I bortvänt läge kan du skriva med enhetens skärm vänd bort från dig.

Så här öppnar du guiden för bortvänt läge:

1. Håll telefonen med skärmen vänd bort från dig.
  2. Svep uppåt på skärmen med tre fingrar.
  3. Välj Öppna självstudier i listan med alternativ för punktskriftstangentbordet.

Så här använder du bortvänt läge:

1. Håll telefonen så att skärmen är vänd bort från dig.
  2. Rotera telefonen från stående till liggande läge.
    • Du håller i telefonens överkant med vänster hand. Med höger hand håller du i telefonens nederkant där USB-porten sitter.
  3. Använd lillfingret och tummen som stöd för telefonen. Håll de tre mellersta fingrarna över skärmen.
  4. Håll vänster pekfinger över platsen där punkt 1 ska vara.
  5. Testa de här bokstäverna:
    • A: Tryck på punkt 1 med vänster pekfinger.
    • B: Tryck på punkt 1 och 2 med vänster pek- och långfinger.
    • C: Tryck på punkt 1 och 4 med vänster pekfinger och höger pekfinger.
    • D: Tryck på punkt 1, 4 och 5 med vänster pekfinger, höger pekfinger och höger långfinger.

Tips! Om punkterna inte sitter på rätt ställe kan du justera detta. Håll sex fingrar på skärmen i tre sekunder tills meddelandet ”Punktpositionerna har uppdaterats” läses upp. Positionerna sparas separat för bortvänt läge och bordsläge.

Bordsläge

I bordsläget kan du skriva på ett plant underlag. När enheten känner av att den ligger på ett plant underlag ändras bortvänt läge till bordsläge. Det här läget kan vara bra om du är van vid eller föredrar att skriva med en Perkins Braillewriter.

1. Låt enheten ligga på ett plant underlag tills meddelandet ”Bordsläge” läses upp.
    • Lägg enheten med laddningsporten till vänster.
  2. Punkternas position från vänster till höger är: 3, 2, 1, 4, 5, 6. Håll händerna intill enheten med de tre mellersta fingrarna över skärmen.
  3. Håll pekfingret över punkt 1.
  4. Testa de här bokstäverna:
    • A: Tryck på punkt 1 med vänster pekfinger.
    • B: Tryck på punkt 1 och 2 med vänster pek- och långfinger.
    • C: Tryck på punkt 1 och 4 med vänster pekfinger och höger pekfinger.
    • D: Tryck på punkt 1, 4 och 5 med vänster pekfinger, höger pekfinger och höger långfinger.

Tips! Om punkterna inte sitter på rätt ställe kan du justera detta. Håll sex fingrar på skärmen i tre sekunder tills meddelandet ”Punktpositionerna har uppdaterats” läses upp. Positionerna sparas separat för bortvänt läge och bordsläge.

Använda rörelser med punktskriftstangentbordet för TalkBack

Obs! Andra TalkBack-rörelser är inte tillgängliga medan du använder punktskriftstangentbordet. Om du vill stänga punktskriftstangentbordet och använda andra TalkBack-rörelser sveper du nedåt med två fingrar.

Testa de här rörelserna

• Radera en bokstav: Svep åt vänster
  • Radera ett ord: Svep åt vänster med två fingrar
  • Lägg till ett blanksteg: Svep åt höger
  • Börja på en ny rad: Svep åt höger med två fingrar
  • Skicka text: Svep uppåt med två fingrar

Så här får du fram en lista med tillgängliga rörelser:

1. Svep uppåt på skärmen med tre fingrar.
  2. Öppna listan med alternativ för punktskriftstangentbordet.
  3. Välj Visa alla rörelser.

Tips! På vissa enheter fungerar inte bakåtknappen när du använder Messages-appen och stänger punktskriftstangentbordet för TalkBack. Du fortsätter genom att återgå till startskärmen.

Hantera punktskriftstangentbordet för TalkBack

Dölja tangentbordet

• Dölja punktskriftstangentbordet för TalkBack: Svep nedåt med två fingrar.
  • Byta tillbaka till tangentbordet du hade innan: Svep nedåt med tre fingrar.

Lägga till eller ta bort språk

Du kan välja språk för punktskriftstangentbordet.

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Du kan också svepa nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (äldre versioner än uppdaterade Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  2. Välj Inställningar för TalkBack följt av Punktskriftstangentbord följt av Språk för inmatning.
  3. Markera de språk du vill ha.

Ändra språk

Om du har valt flera språk kan du byta mellan dem i menyn för punktskriftstangentbordet.

1. Svep uppåt med tre fingrar när punktskriftstangentbordet för TalkBack är aktiverat.
  2. Välj Byt språk för inmatning.
    • Alternativet visas bara om flera språk har markerats.
  3. Välj språk.

Byta mellan punktskriftsgrad 1 och 2

Grad 1 kan vara bra om du inte har skrivit med punktskrift förut. Grad 2 är bra för mer avancerade former av sammandragen punktskrift.

1. Svep uppåt med tre fingrar när punktskriftstangentbordet för TalkBack är aktiverat.
  2. Välj grad:
    • Grad 1: Välj Byt till punktskrift utan sammandragning.
    • Grad 2: Välj Byt till sammandragen punktskrift.

Uppdatera punktpositionerna

Om punktpositionerna inte finns där du vill ha dem kan du uppdatera dem på två sätt:

Uppdatera en hand i taget:

1. Svep uppåt med tre fingrar när punktskriftstangentbordet för TalkBack är aktiverat.
  2. Välj Uppdatera punktpositioner.
  3. Följ anvisningarna för att uppdatera positionerna för vänster hand följt av höger hand.

Uppdatera båda punktpositionerna:

1. Medan punktskriftstangentbordet är på, tryck ned punkterna 1, 2, 3, 4, 5 och 6 i cirka tre sekunder.
  2. Telefonen spelar upp ett ljud när punkterna uppdateras.
  3. Fortsätt att hålla ned alla sex punkterna tills du får en bekräftelse på att punktpositionerna har uppdaterats.

Lista på rörelser för punktskriftstangentbord

Grundläggande kontroller

Åtgärd Rörelse
Lägg till blanksteg Svep åt höger med ett finger
Backsteg Svep åt vänster med ett finger
Radera ord Svep åt vänster med två fingrar
Ny rad Svep åt höger med två fingrar
Flytta bakåt i vald detaljnivå Svep uppåt med ett finger
Flytta framåt i vald detaljnivå Svep nedåt med ett finger
Dölj tangentbord Svep nedåt med två fingrar
Byt till nästa tangentbord Svep nedåt med tre fingrar
Skicka text Svep uppåt med två fingrar
Hjälp och andra alternativ Svep uppåt med tre fingrar

Markörförflyttning

Åtgärd Första rörelsen Andra rörelsen
Föregående tecken Håll ned punkt 3 och svep sedan uppåt med ett annat finger Håll ned punkt 6 och svep sedan uppåt med ett annat finger
Nästa tecken Håll ned punkt 3 och svep sedan nedåt med ett annat finger Håll ned punkt 6 och svep sedan nedåt med ett annat finger
Föregående ord Håll ned punkt 2 och svep sedan uppåt med ett annat finger Håll ned punkt 5 och svep sedan uppåt med ett annat finger
Nästa ord Håll ned punkt 2 och svep sedan nedåt med ett annat finger Håll ned punkt 5 och svep sedan nedåt med ett annat finger
Föregående rad Håll ned punkt 1 och svep sedan uppåt med ett annat finger Håll ned punkt 4 och svep sedan uppåt med ett annat finger
Nästa rad Håll ned punkt 1 och svep sedan nedåt med ett annat finger Håll ned punkt 4 och svep sedan nedåt med ett annat finger
Flytta till början av texten Håll ned punkt 1 och 2 och svep sedan uppåt med ett annat finger Håll ned punkt 4 och 5 och svep sedan uppåt med ett annat finger
Flytta till slutet av texten Håll ned punkt 1 och 2 och svep sedan nedåt med ett annat finger Håll ned punkt 4 och 5 och svep sedan nedåt med ett annat finger
Föregående detaljnivå Svep åt vänster med tre fingrar
Nästa detaljnivå Svep åt höger med tre fingrar

Textmarkering

Åtgärd Första rörelsen Andra rörelsen
Välj föregående tecken Håll ned punkt 3 och svep sedan uppåt med två fingar Håll ned punkt 6 och svep sedan uppåt med två fingar
Välj nästa tecken Håll ned punkt 3 och svep sedan nedåt med två fingar Håll ned punkt 6 och svep sedan nedåt med två fingar
Välj föregående ord Håll ned punkt 2 och svep sedan uppåt med två fingar Håll ned punkt 5 och svep sedan uppåt med två fingar
Välj nästa ord Håll ned punkt 2 och svep sedan nedåt med två fingar Håll ned punkt 5 och svep sedan nedåt med två fingar
Markera alla Håll ned punkt 1 och svep sedan åt vänster med tre fingrar Håll ned punkt 4 och svep sedan åt vänster med tre fingrar
Kopiera Håll ned punkt 1 och svep sedan nedåt med tre fingrar Håll ned punkt 4 och svep sedan nedåt med tre fingrar
Klipp ut Håll ned punkt 1 och svep sedan uppåt med tre fingrar Håll ned punkt 4 och svep sedan uppåt med tre fingrar
Klistra in Håll ned punkt 1 och svep sedan åt höger med tre fingrar Håll ned punkt 4 och svep sedan åt höger med tre fingrar

Korrekturläs text

Åtgärd Rörelse
Flytta till nästa korrekturläsningsförslag Svep nedåt med ett finger
Flytta till föregående korrekturläsningsförslag Svep uppåt med ett finger
Flytta till nästa föreslagna korrigering Svep åt höger med ett finger
Flytta till föregående föreslagna korrigering Svep åt vänster med ett finger
Infoga förslag Svep åt höger med två fingrar
Ångra förslag Svep åt vänster med två fingrar

Tips! Öppna eller avsluta korrekturläsningsläget genom att svepa åt vänster eller höger med tre fingrar.

Om du behöver mer hjälp med TalkBack kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.