Het TalkBack-brailletoetsenbord gebruiken

Belangrijk: Je hebt BrailleBack niet meer nodig om verbinding te maken met een brailleleesregel.

Met het TalkBack-brailletoetsenbord kun je 6 vingers op je scherm gebruiken om 6-punts braille in te voeren.

Het TalkBack-brailletoetsenbord is beschikbaar in het Arabisch, Bulgaars 8-punts computerbraille, Catalaans, Centraal-Koerdisch, Chinees (Taiwan), Chinees algemeen (China), Chinese huidig met tonen (China), Chinees huidig zonder tonen (China), Deens, Duits, Engels, Estlands, Fins, Frans, Grieks, Gujarati, Hebreeuws, Hongaars, IJslands, Italiaans, Kannada, Kantonees, Khmer, Kroatisch, Lets, Litouws, Malayalam, Marathi, Nederlands, Nepalees, Noord-Samisch, Noors 8-punts computerbraille, Oekraïens, Oud-Grieks, Pools, Portugees, Roemeens 8-punts computerbraille, Russisch, Servisch, Singalees, Slowaaks, Spaans, Tamil, Telugu, Tsjechisch, Turks 8-punts computerbraille, Urdu, Vietnamees, Welsh en Zweeds.

Belangrijk: Als je het TalkBack-brailletoetsenbord wilt gebruiken, moet je TalkBack aanzetten en vergroting uitzetten.

Inhoudsopgave

Stap 1: Stel het TalkBack-brailletoetsenbord in

Stap 2: Kies een toetsenbordmodus

Gebaren gebruiken met het TalkBack-brailletoetsenbord

Je TalkBack-brailletoetsenbord beheren

Stap 1: Stel het TalkBack-brailletoetsenbord in

1. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met ondersteuning voor gebaren met meerdere vingers (Android 10 en hoger): Tik met 3 vingers. Je kunt ook in één beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder ondersteuning voor meerdere vingers: Swipe in één beweging omlaag en dan naar rechts.
  2. Zo zet je het brailletoetsenbord aan:
    1. Selecteer TalkBack-instellingen en dan Brailletoetsenbord en dan Brailletoetsenbord instellen.
    2. Volg de instructies.
  3. Open een app waarin je kunt typen, zoals Gmail of Google Keep.
  4. Verplaats de focus naar het tekstveld en dubbeltik erop om het toetsenbord te vinden.
  5. Selecteer Invoermethode schakelen Invoer of Volgende taal Wereldbol.
    • Als je Gboard niet gebruikt, kunnen de opties verschillen. Deze optie vind je meestal rechtsonder.
  6. Selecteer TalkBack-brailletoetsenbord.

Tip: Als je het brailletoetsenbord voor het eerst opent, kun je een tutorial volgen voor meer informatie.

Stap 2: Kies een toetsenbordmodus

Belangrijk: Het TalkBack-brailletoetsenbord schakelt standaard tussen de modi op basis van de stand van je apparaat.

De standaardinstelling uitzetten:

1. Ga op je apparaat naar Toegankelijkheid.
  2. Selecteer TalkBack en dan Instellingen.
  3. Selecteer Brailletoetsenbord en dan Indeling.

Scherm weg-modus

In de scherm weg-modus kun je typen terwijl het apparaatscherm van je af is gericht.

De tutorial voor de scherm weg-modus openen:

1. Houd je telefoon zo vast dat het scherm van je af is gericht.
  2. Swipe met 3 vingers omhoog op het scherm.
  3. Selecteer Tutorial openen in de lijst met opties voor het brailletoetsenbord.

De scherm weg-modus gebruiken:

1. Draai je telefoon zodat het scherm van je af is gericht.
  2. Draai de telefoon horizontaal naar liggende apparaatstand.
    • Houd met je linkerhand de bovenkant van de telefoon vast. Houd met je rechterhand de onderkant van de telefoon vast (waar de USB-poort zit).
  3. Gebruik je pink en duim om de telefoon te ondersteunen. Houd je 3 middelste vingers vlak boven het scherm.
  4. Houd je linkerwijsvinger boven de positie van punt 1.
  5. Probeer deze letters:
    • A: Tik met je linkerwijsvinger op punt 1.
    • B: Tik met je linkerwijsvinger en middelvinger op punt 1 en 2.
    • C: Tik met je linker- en rechterwijsvinger op punt 1 en 4.
    • D: Tik met je linker- en rechterwijsvinger en rechtermiddelvinger op punt 1, 4 en 5.

Tip: Als de posities van de punten niet kloppen, kun je ze aanpassen. Houd 6 vingers 3 seconden op het scherm totdat je hoort 'Positie van punten geüpdatet'. Het brailletoetsenbord onthoudt de posities voor de scherm weg-modus en de tafelbladmodus afzonderlijk.

Tafelbladmodus

In de tafelbladmodus kun je op vlakke oppervlakken typen. Als je apparaat een vlakke ondergrond detecteert, schakelt het over van de scherm weg-modus naar de tafelbladmodus. Deze stand is handig als je bekend bent met een Perkins Braillewriter of die liever gebruikt.

1. Plaats je apparaat op een vlakke ondergrond totdat je hoort 'tafelbladmodus'.
    • Plaats je apparaat zodat de oplaadpoort aan de linkerkant zit.
  2. Van links naar rechts worden punten geplaatst in de volgorde 3, 2, 1, 4, 5, 6. Plaats je handen in de buurt van het apparaat zodat je 3 middelste vingers boven het scherm zweven.
  3. Houd je linkerwijsvinger boven punt 1.
  4. Probeer deze letters:
    • A: Tik met je linkerwijsvinger op punt 1.
    • B: Tik met je linkerwijsvinger en middelvinger op punt 1 en 2.
    • C: Tik met je linker- en rechterwijsvinger op punt 1 en 4.
    • D: Tik met je linker- en rechterwijsvinger en rechtermiddelvinger op punt 1, 4 en 5.

Tip: Als de posities van de punten niet kloppen, kun je ze aanpassen. Houd 6 vingers 3 seconden op het scherm totdat je hoort 'Positie van punten geüpdatet'. Het brailletoetsenbord onthoudt de posities voor de scherm weg-modus en de tafelbladmodus afzonderlijk.

Gebaren gebruiken met het TalkBack-brailletoetsenbord

Belangrijk: Als je het brailletoetsenbord gebruikt, zijn andere TalkBack-gebaren niet beschikbaar. Als je het brailletoetsenbord wilt sluiten en andere TalkBack-gebaren wilt gebruiken, swipe je met 2 vingers omlaag.

Probeer deze gebaren

• Een letter verwijderen: Swipe naar links.
  • Een woord verwijderen: Swipe met 2 vingers naar links.
  • Een spatie toevoegen: Swipe naar rechts.
  • Een nieuwe regel beginnen: Swipe met 2 vingers naar rechts.
  • Tekst versturen: Swipe met 2 vingers omhoog.

Voor een lijst met beschikbare gebaren:

1. Swipe met 3 vingers omhoog op het scherm.
  2. Open de lijst met opties voor het brailletoetsenbord.
  3. Selecteer Alle gebaren bekijken.

Tip: Als je de Berichten-app gebruikt en het TalkBack-brailletoetsenbord sluit, werkt de terugknop op sommige apparaten niet. Ga terug naar het startscherm om door te gaan.

Je TalkBack-brailletoetsenbord beheren

Het toetsenbord verbergen

• Het TalkBack-brailletoetsenbord verbergen: Swipe met 2 vingers omlaag.
  • Overschakelen naar je oorspronkelijke toetsenbord: Swipe met 3 vingers omlaag.

Talen toevoegen of verwijderen

Je kunt talen kiezen om met het brailletoetsenbord te gebruiken.

1. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met ondersteuning voor gebaren met meerdere vingers: Tik met 3 vingers. Je kunt ook in één beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder ondersteuning voor meerdere vingers (lager dan geüpdatete Android R met TalkBack 9.1): Swipe in één beweging omlaag en dan naar rechts.
  2. Selecteer TalkBack-instellingen en dan Brailletoetsenbord en dan Talen voor typen.
  3. Vink de talen aan die je wilt.

Talen omwisselen

Als je meer dan één taal kiest, kun je van taal wisselen via het brailletoetsenbordmenu.

1. Terwijl het TalkBack-brailletoetsenbord aan staat, swipe je met 3 vingers omhoog.
  2. Selecteer Taal voor typen wijzigen.
    • Je krijgt deze optie alleen als je meerdere talen aanvinkt.
  3. Kies een taal.

Schakelen tussen braille van niveau 1 en 2

Braille van niveau 1 kan handig zijn als braille nieuw voor je is. Niveau 2 kan handig zijn voor geavanceerd typen van kortschrift-braille.

1. Terwijl het TalkBack-brailletoetsenbord aan staat, swipe je met 3 vingers omhoog.
  2. Kies een niveau:
    • Voor niveau 1: Selecteer Overschakelen naar braille (volledig).
    • Voor niveau 2: Selecteer Overschakelen naar braille (kortschrift).

Puntposities updaten

Als de puntposities niet op de juiste plek staan, kun je ze op 2 manieren updaten:

Puntposities voor één hand tegelijk updaten:

1. Terwijl het TalkBack-brailletoetsenbord aanstaat, swipe je met 3 vingers omhoog.
  2. Kies Posities van punten updaten.
  3. Volg de instructies om de posities voor de linkerhand en daarna de rechterhand te updaten.

Puntposities voor beide handen updaten:

1. Terwijl het TalkBack-brailletoetsenbord aanstaat, houd je de punten 1, 2, 3, 4, 5 en 6 ongeveer 3 seconden ingedrukt.
  2. Je telefoon laat een geluid horen terwijl de punten worden geüpdatet.
  3. Houd de 6 punten ingedrukt totdat je een bevestiging krijgt dat de puntposities zijn geüpdatet.

Lijst met gebaren voor het brailletoetsenbord

Algemene bedieningselementen

Actie Gebaar
Spatie toevoegen Swipe met 1 vinger naar rechts
Backspace Swipe naar links met 1 vinger
Woord verwijderen Swipe met 2 vingers naar links
Nieuwe regel Swipe met 2 vingers naar rechts
Terugspringen per geselecteerd detailniveau Swipe met 1 vinger omhoog
Vooruitspringen per geselecteerd detailniveau Swipe omlaag met 1 vinger
Toetsenbord verbergen Swipe met 2 vingers omlaag
Overschakelen naar volgend toetsenbord Swipe omlaag met 3 vingers
Tekst sturen Swipe met 2 vingers omhoog
Hulp en andere opties Swipe omhoog met 3 vingers

Cursorbeweging

Actie 1e gebaar 2e gebaar
Vorig teken Houd punt 3 vast en swipe met een andere vinger omhoog Houd punt 6 vast en swipe met een andere vinger omhoog
Volgend teken Houd punt 3 vast en swipe met een andere vinger omlaag Houd punt 6 vast en swipe met een andere vinger omlaag
Vorig woord Houd punt 2 vast en swipe met een andere vinger omhoog Houd punt 5 vast en swipe met een andere vinger omhoog
Volgend woord Houd punt 2 vast en swipe met een andere vinger omlaag Houd punt 5 vast en swipe met een andere vinger omlaag
Vorige regel Houd punt 1 vast en swipe met een andere vinger omhoog Houd punt 4 vast en swipe met een andere vinger omhoog
Volgende regel Houd punt 1 vast en swipe met een andere vinger omlaag Houd punt 4 vast en swipe met een andere vinger omlaag
Naar begin van tekst gaan Houd punt 1 en 2 vast en swipe met een andere vinger omhoog Houd punt 4 en 5 vast en swipe met een andere vinger omhoog
Naar einde van tekst gaan Houd punt 1 en 2 vast en swipe met een andere vinger omlaag Houd punten 4 en 5 vast en swipe met een andere vinger omlaag
Vorig detailniveau Swipe naar links met 3 vingers
Volgend detailniveau Swipe naar rechts met 3 vingers

Tekstselectie

Actie 1e gebaar 2e gebaar
Vorig teken selecteren Houd punt 3 vast en swipe met 2 vingers omhoog Houd punt 6 vast en swipe met 2 vingers omhoog
Volgend teken selecteren Houd punt 3 vast en swipe met 2 vingers omlaag Houd punt 6 vast en swipe met 2 vingers omlaag
Vorig woord selecteren Houd punt 2 vast en swipe met 2 vingers omhoog Houd punt 5 vast en swipe met 2 vingers omhoog
Volgend woord selecteren Houd punt 2 vast en swipe met 2 vingers omlaag Houd punt 5 vast en swipe met 2 vingers omlaag
Alles selecteren Houd punt 1 vast en swipe met 3 vingers naar links Houd punt 4 vast en swipe met 3 vingers naar links
Kopiëren Houd punt 1 vast en swipe met 3 vingers omlaag Houd punt 4 vast en swipe met 3 vingers omlaag
Knippen Houd punt 1 vast en swipe met 3 vingers omhoog Houd punt 4 vast en swipe met 3 vingers omhoog
Plakken Houd punt 1 vast en swipe met 3 vingers naar rechts Houd punt 4 vast en swipe met 3 vingers naar rechts

Tekst proeflezen

Actie Gebaar
Naar de volgende suggestie voor proeflezen Swipe met 1 vinger omlaag
Naar de vorige suggestie voor proeflezen Swipe met 1 vinger omhoog
Naar de volgende voorgestelde correctie Swipe met 1 vinger naar rechts
Naar de vorige voorgestelde correctie Swipe met 1 vinger naar links
Suggestie invoegen Swipe met 2 vingers naar rechts
Suggestie ongedaan maken Swipe met 2 vingers naar links

Tip: Als je de modus voor proeflezen wilt openen of sluiten, swipe je met 3 vingers naar links of rechts om naar de optie voor proeflezen te gaan.

Voor meer hulp met TalkBack kun je contact opnemen met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.