TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön käyttäminen

Tärkeää: BrailleBackia ei enää tarvita pistekirjoitusnäyttöön yhdistämistä varten.

TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistöllä voit kirjoittaa näytölle kuuden pisteen pistekirjoitusta kuudella sormella.

TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistö on saatavilla seuraavilla kielillä: muinainen kreikka, arabia, bulgarian 8 pisteen konepistekirjoitus, kantoninkiina, katalaani, keskikurdi, kiina (Taiwan), yleinen kiina (Kiina), sävyjen kiina (Kiina), tämänhetkinen kiina (Kiina) toonit, tämänhetkinen kiina (Kiina) ilman tooneja, englanti, espanja, heprea, gujarati, italia, kroatia, latvia, latvia, liettua, malaiji, marathi, marathi, marathi, marathi, kreikka, suomi, tanska, tšekki, unkarin 8 pisteen konepistekirjoitus, puola, portugali, romania, romania, slovakki, espanja, serbia, sinhala, slovakki, espanja, tamili, telugu, turkin 8 pisteen konekirjoitus, ukraina, urdu, vietnam ja kymri.

Huom. Jos haluat käyttää TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistöä, laita TalkBack päälle ja laita suurennus pois päältä.

Sisältö

Vaihe 1: TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön käyttöönotto

Vaihe 2: Näppäimistötilan valitseminen

Eleiden käyttö TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön kanssa

TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön asetukset

Vaihe 1: TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön käyttöönotto

1. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleitä tukevat laitteet (Android 10 ja uudemmat): Napauta kolmella sormella. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteet, jotka eivät tue usean sormen eleitä: Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  2. Näin laitat pistekirjoitusnäppäimistön päälle:
    1. Valitse TalkBack-asetukset ja sitten Pistekirjoitusnäppäimistö ja sitten Laita pistekirjoitusnäppäimistö päälle.
    2. Seuraa ohjeita.
  3. Avaa sovellus, jossa voit kirjoittaa, esim. Gmail tai Google Keep.
  4. Saat näppäimistön esiin siirtämällä kohdistuksen tekstikenttään ja kaksoisnapauttamalla.
  5. Valitse Vaihda syöttötapaa Syöttötapa tai Seuraava kieli Globe.
    • Asetukset voivat olla erilaisia, jos et käytä Gboardia. Valinta näkyy yleensä oikeassa alareunassa.
  6. Valitse TalkBackin pistekirjoitusnäppäimistö.

Vinkki: Kun avaat pistekirjoitusnäppäimistön ensimmäistä kertaa, voit tutustua sen käyttöön opastetusti.

Vaihe 2: Näppäimistötilan valitseminen

Tärkeää: TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön tila vaihtuu oletuksena puhelimen suunnan mukaan.

Näin laitat oletusasetuksen pois päältä:

1. Siirry laitteella Saavutettavuus-kohtaan.
  2. Valitse TalkBack ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Pistekirjoitusnäppäimistö ja sitten Asettelu.

Näyttö pois ‑tila

Näyttö pois ‑tilassa voit kirjoittaa, kun laitteen näyttö on sinusta poispäin.

Avaa näyttö pois -ohje näin:

1. Pidä puhelinta niin, että näyttö on sinusta poispäin.
  2. Pyyhkäise näytöllä ylös kolmella sormella.
  3. Valitse pistekirjoitusnäppäimistöjen vaihtoehdoista Avaa ohje.

Käytä näyttö pois ‑tilaa näin:

1. Käännä puhelin niin, että näyttö on sinusta poispäin.
  2. Käännä sitten puhelin vaaka-asentoon.
    • Pidä puhelimen yläreunasta kiinni vasemmalla kädellä. Pidä puhelimen alareunasta (missä USB-portti on) kiinni oikealla kädellä.
  3. Tue näyttöä pikkusormella ja peukalolla. Pidä muut kolme sormea näytön yläpuolella.
  4. Siirrä vasemman käden etusormi piste 1:n kohdalle.
  5. Kokeile näitä kirjaimia:
    • A: Napauta pistettä 1 vasemman käden etusormella.
    • B: Napauta pisteitä 1 ja 2 vasemman käden etu- ja keskisormella.
    • C: Napauta pisteitä 1 ja 4 vasemman ja oikean käden etusormilla.
    • D: Napauta pisteitä 1, 4 ja 5 vasemman käden etusormella ja oikean käden etu- ja keskisormella.

Vinkki: Jos pisteet eivät ole oikeissa kohdissa, voit säätää niitä. Pidä kuutta sormea näytöllä kolmen sekunnin ajan, kunnes kuulet "Pisteen sijaintia muutettu". Pistekirjoitusnäppäimistö muistaa näyttö pois ‑tilan ja pöytätilan sijainnit erikseen.

Pöytätila

Pöytätilassa voit kirjoittaa tasaisella alustalla. Kun laite havaitsee tasaisen alustan, se siirtyy näyttö pois ‑tilasta pöytätilaan. Pöytätilasta voi olla hyötyä, jos olet tottunut Perkinsin pistekirjoituskoneeseen tai haluat mieluummin käyttää sitä.

1. Laita laite tasaiselle alustalle ja odota, kunnes kuulet "pöytätila"
    • Aseta laite niin, että latausportti on vasemmalla.
  2. Pisteet ovat vasemmalta oikealle: 3, 2, 1, 4, 5, 6. Laita kätesi laitteen lähelle niin, että molempien käsien keskimmäiset kolme sormea ovat näytön yläpuolella.
  3. Pidä vasemman käden etusormea piste 1:n yläpuolella.
  4. Kokeile näitä kirjaimia:
    • A: Napauta pistettä 1 vasemman käden etusormella.
    • B: Napauta pisteitä 1 ja 2 vasemman käden etu- ja keskisormella.
    • C: Napauta pisteitä 1 ja 4 vasemman ja oikean käden etusormilla.
    • D: Napauta pisteitä 1, 4 ja 5 vasemman käden etusormella ja oikean käden etu- ja keskisormella.

Vinkki: Jos pisteet eivät ole oikeissa kohdissa, voit säätää niitä. Pidä kuutta sormea näytöllä kolmen sekunnin ajan, kunnes kuulet "Pisteen sijaintia muutettu". Pistekirjoitusnäppäimistö muistaa näyttö pois ‑tilan ja pöytätilan sijainnit erikseen.

Eleiden käyttö TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön kanssa

Tärkeää: Kun käytät pistekirjoitusnäppäimistöä, muut TalkBack-eleet eivät ole käytettävissä. Jos haluat sulkea pistekirjoitusnäppäimistön ja käyttää muita TalkBack-eleitä, pyyhkäise kahdella sormella alas.

Kokeile näitä eleitä

• Poista kirjain: Pyyhkäise vasemmalle.
  • Poista sana: Pyyhkäise kahdella sormella vasemmalle.
  • Lisää välilyönti: Pyyhkäise oikealle.
  • Aloita uusi rivi: Pyyhkäise kahdella sormella oikealle.
  • Lähetä teksti: Pyyhkäise kahdella sormella ylös.

Näin näet käytettävissä olevat eleet:

1. Pyyhkäise näytöllä ylös kolmella sormella.
  2. Avaa pistekirjoitusnäppäimistön asetukset.
  3. Valitse Näytä kaikki eleet.

Vinkki: Joillakin laitteilla Messages-sovelluksen Takaisin-painike ei toimi, jos suljet TalkBackin pistekirjoitusnäppäimistön. Voit jatkaa palaamalla aloitusnäytölle.

TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön asetukset

Näppäimistön piilottaminen

• TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistön piilottaminen: Pyyhkäise kahdella sormella alas.
  • Alkuperäiseen näppäimistöön vaihtaminen: Pyyhkäise kolmella sormella alas.

Kielten lisääminen ja poistaminen

Voit valita kielet, joita pistekirjoitusnäppäimistöllä käytetään.

1. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleitä tukevat laitteet: Napauta kolmella sormella. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteet, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  2. Valitse TalkBack-asetukset ja sitten Pistekirjoitusnäppäimistö ja sitten Kirjoituskielet.
  3. Valitse haluamasi kielet.

Kielen vaihtaminen

Jos valitset useita kieliä, voit vaihtaa niiden välillä pistekirjoitusnäppäimistön valikossa.

1. Kun TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistö on päällä, pyyhkäise ylös kolmella sormella.
  2. Valitse Vaihda kirjoituskieltä.
    • Näet asetuksen vain, jos olet valinnut useita kieliä.
  3. Valitse kieli.

Ykkös- ja kakkostason pistekirjoitusten välillä vaihtaminen

Ykköstasosta voi olla hyötyä, jos vasta opettelet pistekirjoitusta. Kakkostaso taas voi olla kätevä, jos kirjoitat lyhennetyn pistekirjoituksen edistyneemmällä tavalla.

1. Kun TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistö on päällä, pyyhkäise ylös kolmella sormella.
  2. Valitse taso:
    • Ykköstaso: Valitse Vaihda lyhentämättömään pistekirjoitukseen.
    • Kakkostaso: Valitse Vaihda lyhennettyyn pistekirjoitukseen.

Pisteen sijainnin muuttaminen

Jos pisteet eivät ole haluamassasi kohdassa, voit päivittää ne kahdella tavalla:

Yhden käden sijainnin muuttaminen kerrallaan:

1. Kun TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistö on päällä, pyyhkäise ylös kolmella sormella.
  2. Valitse Muuta pisteen sijaintia.
  3. Muuta vasemman ja oikean käden sijainnit seuraamalla ohjeita.

Molempien käsien pisteiden sijainnin muuttaminen:

1. Kun TalkBack-pistekirjoitusnäppäimistö on päällä, paina pisteitä 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 noin kolmen sekunnin ajan.
  2. Puhelin toistaa äänimerkin, kun pisteet päivittyvät.
  3. Pidä kaikkia kuutta pistettä painettuna, kunnes kuulet vahvistuksen, että pisteiden sijainnit on päivitetty.

Pistekirjoitusnäppäimistön eleet

Perusohjaimet

Toiminta Ele
Lisää välilyönti Pyyhkäise oikealle yhdellä sormella
Askelpalautin Pyyhkäise vasemmalle yhdellä sormella
Poista sana Pyyhkäise vasemmalle kahdella sormella
Rivinvaihto Pyyhkäise oikealle kahdella sormella
Siirry taaksepäin valitulla tarkkuudella Pyyhkäise ylös yhdellä sormella
Etene valitulla tarkkuudella Pyyhkäise alas yhdellä sormella
Piilota näppäimistö Pyyhkäise alas kahdella sormella
Vaihda seuraavaan näppäimistöön Pyyhkäise alas kolmella sormella
Lähetä teksti Pyyhkäise ylös kahdella sormella
Ohje ja muut vaihtoehdot Pyyhkäise ylös kolmella sormella

Kohdistimen liike

Toiminta Ensimmäinen ele Toinen ele
Edellinen merkki Pidä pistettä 3 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella Pidä pistettä 6 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella
Seuraava merkki Pidä pistettä 3 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella Pidä pistettä 6 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella
Edellinen sana Pidä pistettä 2 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella Pidä pistettä 5 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella
Seuraava sana Pidä pistettä 2 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella Pidä pistettä 5 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella
Edellinen rivi Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise ylös toisella sormella
Seuraava rivi Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise alas toisella sormella
Siirry tekstin alkuun Pidä pisteitä 1 ja 2 painettuina ja pyyhkäise ylös toisella sormella Pidä pisteitä 4 ja 5 painettuina ja pyyhkäise ylös toisella sormella
Siirry tekstin loppuun Pidä pisteitä 1 ja 2 painettuina ja pyyhkäise alas toisella sormella Pidä pisteitä 4 ja 5 painettuina ja pyyhkäise alas toisella sormella
Edellinen tarkkuustaso Pyyhkäise vasemmalle kolmella sormella
Seuraava tarkkuustaso Pyyhkäise oikealle kolmella sormella

Tekstin valinta

Toiminta Ensimmäinen ele Toinen ele
Valitse edellinen merkki Pidä pistettä 3 painettuna ja pyyhkäise ylös kahdella sormella Pidä pistettä 6 painettuna ja pyyhkäise ylös kahdella sormella
Valitse seuraava merkki Pidä pistettä 3 painettuna ja pyyhkäise alas kahdella sormella Pidä pistettä 6 painettuna ja pyyhkäise alas kahdella sormella
Valitse edellinen sana Pidä pistettä 2 painettuna ja pyyhkäise ylös kahdella sormella Pidä pistettä 5 painettuna ja pyyhkäise ylös kahdella sormella
Valitse seuraava sana Pidä pistettä 2 painettuna ja pyyhkäise alas kahdella sormella Pidä pistettä 5 painettuna ja pyyhkäise alas kahdella sormella
Valitse kaikki Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise vasemmalle kolmella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise vasemmalle kolmella sormella
Kopioi Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise alas kolmella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise alas kolmella sormella
Leikkaa Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise ylös kolmella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise ylös kolmella sormella
Liitä Pidä pistettä 1 painettuna ja pyyhkäise oikealle kolmella sormella Pidä pistettä 4 painettuna ja pyyhkäise oikealle kolmella sormella

Oikolue teksti

Toiminta Ele
Siirry seuraavaan oikolukuehdotukseen Pyyhkäise alas yhdellä sormella
Siirry edelliseen oikolukuehdotukseen Pyyhkäise ylös yhdellä sormella
Siirry seuraavaan ehdotettuun korjauson Pyyhkäise oikealle yhdellä sormella
Siirry edelliseen ehdotettuun korjaukseen Pyyhkäise vasemmalle yhdellä sormella
Lisää ehdotus Pyyhkäise oikealle kahdella sormella
Kumoa ehdotus Pyyhkäise vasemmalle kahdella sormella

Vinkki: Voit siirtyä oikolukutilaan tai poistua siitä vaihtamalla oikolukuasetukseen kolmella sormella vasemmalle tai oikealle.

Jos tarvitset lisää apua TalkBackin kanssa, ota yhteyttä Googlen tukeen toimintarajoitteisille ja vammaisille.