Utilitzar el teclat braille de TalkBack

Important: ja no cal BrailleBack per connectar-se a una pantalla braille.

Amb el teclat braille de TalkBack, pots utilitzar 6 dits a la pantalla per introduir braille de 6 punts.

El teclat braille de TalkBack està disponible en alemany, anglès, àrab, braille búlgar de 8 punts computeritzat, braille noruec de 8 punts computeritzat, braille romanès de 8 punts computeritzat, braille turc de 8 punts computeritzat, cantonès, català, croat, danès, Eslovac, espanyol, estonià, finès, francès, gal·lès, grec, grec antic, gujarati, hebreu, hongarès, islandès, italià, kannada, khmer, kurd central, letó, lituà, malaiàlam, marathi, neerlandès, nepalès, polonès, portuguès, rus, sami septentrional, serbi, singalès, suec, tàmil, telugu, txec, ucraïnès, urdú, vietnamita, xinès (Taiwan), xinès actual amb tons (Xina), xinès actual sense tons (Xina) i xinès comú (Xina).

Important: per utilitzar el teclat braille de TalkBack, activa TalkBack i desactiva l'ampliació.

Contingut

Pas 1: configura el teclat braille de TalkBack

Pas 2: tria un mode de teclat

Utilitzar gestos amb el teclat braille de TalkBack

Gestionar el teclat braille de TalkBack

Pas 1: configura el teclat braille de TalkBack

1. Obre el menú de TalkBack.
    • En dispositius que admeten gestos amb diversos dits (Android 10 i versions posteriors): toca amb tres dits. O bé, amb un sol moviment, llisca cap avall i cap a la dreta.
    • En dispositius que no admeten gestos amb diversos dits: llisca cap avall i cap a la dreta amb un sol moviment.
  2. Per activar el teclat braille:
    1. Selecciona Configuració de TalkBack i, a continuació, Teclat braille i, a continuació, Configura el teclat braille.
    2. Segueix les instruccions que s'hi mostren.
  3. Obre una aplicació on puguis escriure, com ara Gmail o Google Keep.
  4. Per cercar el teclat, mou el focus al camp de text i fes doble toc.
  5. Selecciona Canvia el mètode d'introducció Introducció o Idioma següent Globus terraqüi.
    • Si no fas servir Gboard, pot ser que tinguis unes opcions diferents. Normalment aquesta opció es troba a la part inferior dreta.
  6. Selecciona Teclat braille de TalkBack.

Consell: quan obris el teclat braille per primera vegada, podràs completar un tutorial per obtenir més informació.

Pas 2: tria un mode de teclat

Important: de manera predeterminada, el teclat braille de TalkBack canvia entre els modes en funció de l'orientació del dispositiu.

Per desactivar l'opció de configuració predeterminada:

1. Al dispositiu, ves a Accessibilitat.
  2. Selecciona TalkBack i, a continuació, Configuració.
  3. Selecciona Teclat braille i, a continuació, Disseny.

Mode amb pantalla allunyada

El mode amb pantalla allunyada et permet escriure amb la pantalla del dispositiu en direcció oposada a tu.

Per obrir el tutorial sobre aquest mode:

1. Agafa el telèfon de manera que la pantalla miri en direcció oposada a tu.
  2. A la pantalla, llisca cap amunt amb tres dits.
  3. A la llista d'opcions del teclat braille, selecciona Obre el tutorial.

Per utilitzar el mode amb pantalla allunyada:

1. Gira el telèfon de manera que la pantalla miri en direcció oposada a tu.
  2. Gira el telèfon per col·locar-lo en posició horitzontal.
    • Amb la mà esquerra, agafa la part superior del telèfon. Amb la mà dreta, subjecta la part inferior del telèfon, on hi ha el port USB.
  3. Fes servir el dit petit i el polze per aguantar el telèfon. Passa els 3 dits del mig per sobre de la pantalla.
  4. Passa el dit índex esquerre per sobre de la posició del punt 1.
  5. Prova aquestes lletres:
    • A: amb el dit índex esquerre, toca el punt 1.
    • B: amb el dit índex esquerre i el dit del mig, toca els punts 1 i 2.
    • C: amb els dits índexs esquerre i dret, toca els punts 1 i 4.
    • D: amb l'índex esquerre, l'índex dret i el dit del mig dret, toca els punts 1, 4 i 5.

Consell: si les posicions dels punts estan desactivades, pots ajustar-les. Mantén premuts 6 dits a la pantalla durant 3 segons, fins que sentis el missatge "S'ha actualitzat la posició dels punts". El teclat braille recorda les posicions del mode amb pantalla allunyada i del mode de taula per separat.

Mode de taula

En el mode de taula, pots escriure sobre superfícies planes. Quan el dispositiu detecta una superfície plana, canvia del mode amb pantalla allunyada al mode de taula. Aquest mode pot ser útil si prefereixes escriure amb una màquina Perkins o si hi estàs familiaritzat.

1. Col·loca el dispositiu sobre una superfície plana fins que es mostri el text "Mode de taula".
    • Posa el dispositiu de manera que el port de càrrega estigui a l'esquerra.
  2. D'esquerra a dreta, els punts són 3, 2, 1, 4, 5, 6. Posa les mans a prop del dispositiu amb els 3 dits del mig sobre la pantalla.
  3. Passa el dit índex esquerre per sobre del punt 1.
  4. Prova aquestes lletres:
    • A: amb el dit índex esquerre, toca el punt 1.
    • B: amb el dit índex esquerre i el dit del mig, toca els punts 1 i 2.
    • C: amb els dits índexs esquerre i dret, toca els punts 1 i 4.
    • D: amb l'índex esquerre, l'índex dret i el dit del mig dret, toca els punts 1, 4 i 5.

Consell: si les posicions dels punts estan desactivades, pots ajustar-les. Mantén premuts 6 dits a la pantalla durant 3 segons, fins que sentis el missatge "S'ha actualitzat la posició dels punts". El teclat braille recorda les posicions del mode amb pantalla allunyada i del mode de taula per separat.

Utilitzar gestos amb el teclat braille de TalkBack

Important: quan utilitzes el teclat braille, hi ha altres gestos de TalkBack que no estan disponibles. Per tancar el teclat braille i utilitzar altres gestos de TalkBack, llisca cap avall amb dos dits.

Provar aquests gestos

• Suprimeix una lletra: llisca cap a l'esquerra.
  • Suprimeix una paraula: llisca cap a l'esquerra amb dos dits.
  • Afegeix un espai: llisca cap a la dreta.
  • Comença una línia nova: llisca cap a la dreta amb dos dits.
  • Envia text: llisca cap amunt amb dos dits.

Per obtenir una llista dels gestos disponibles:

1. A la pantalla, llisca cap amunt amb tres dits.
  2. Obre la llista d'opcions del teclat braille.
  3. Selecciona Mostra tots els gestos.

Consell: en alguns dispositius, si utilitzes l'aplicació Missatges i tanques el teclat braille de TalkBack, el botó Enrere no funcionarà. Per continuar, torna a la pantalla d'inici.

Gestionar el teclat braille de TalkBack

Amagar el teclat

• Per amagar el teclat braille de TalkBack: llisca cap avall amb dos dits.
  • Per canviar al teclat original: llisca cap avall amb tres dits.

Afegir o suprimir idiomes

Pots triar els idiomes que vols utilitzar amb el teclat braille.

1. Obre el menú de TalkBack.
    • En dispositius que admeten gestos amb diversos dits: toca amb tres dits, o llisca cap avall i cap a la dreta amb un sol moviment.
    • En dispositius que no admeten gestos amb diversos dits (anteriors a la versió actualitzada d'Android R amb TalkBack 9.1): llisca cap avall i cap a la dreta amb un sol moviment.
  2. Selecciona Configuració de TalkBack i, a continuació, Teclat braille i, a continuació, Idiomes d'escriptura.
  3. Marca els idiomes que vols.

Canviar d'idioma

Si tries més d'un idioma, pots canviar d'un a l'altre al menú del teclat braille.

1. Si el teclat braille de TalkBack està activat, llisca cap amunt amb tres dits.
  2. Selecciona Canvia l'idioma d'escriptura.
    • Només veuràs aquesta opció si marques diversos idiomes.
  3. Tria un idioma.

Canviar entre el braille de nivell 1 i el de nivell 2

El braille de nivell 1 pot ser útil si estàs començant a utilitzar-lo; fes servir el de nivell 2 si vols escriure en braille amb contraccions més avançat.

1. Si el teclat braille de TalkBack està activat, llisca cap amunt amb tres dits.
  2. Tria un nivell:
    • Per utilitzar el nivell 1: selecciona Canvia a braille sense contraccions.
    • Per utilitzar el nivell 2: selecciona Canvia a braille amb contraccions.

Actualitzar les posicions dels punts

Si les posicions dels punts no són on vols, pots actualitzar-les de dues maneres:

Actualitza la posició d'una mà cada vegada:

1. Si el teclat braille de TalkBack està activat, llisca cap amunt amb tres dits.
  2. Tria Actualitza les posicions dels punts.
  3. Segueix les instruccions per actualitzar les posicions de la mà esquerra i, a continuació, les de la dreta.

Actualitza les posicions dels punts de les dues mans:

1. Mentre el teclat braille de TalkBack està activat, mantén premuts els punts 1, 2, 3, 4, 5 i 6 durant aproximadament 3 segons.
  2. El telèfon reproduirà un so a mesura que s'actualitzen els punts.
  3. Continua prement els 6 punts fins que rebis la confirmació que les posicions dels punts s'han actualitzat.

Llista de gestos del teclat braille

Controls bàsics

Acció Gest
Afegeix un espai Llisca cap a la dreta amb un dit
Retrocés Llisca cap a l'esquerra amb un dit
Suprimeix la paraula Llisca cap a l'esquerra amb dos dits
Línia nova Llisca cap a la dreta amb dos dits
Retrocedeix segons la granularitat seleccionada Llisca cap amunt amb un dit
Avança segons la granularitat seleccionada Llisca cap avall amb un dit
Ocultar teclado Llisca cap avall amb dos dits
Canvia al teclat següent Fes lliscar tres dits cap avall
Envia el text Llisca cap amunt amb dos dits
Ajuda i altres opcions Fes lliscar tres dits cap amunt

Moviment del cursor

Acció Primer gest Segon gest
Caràcter anterior Mantén premut el punt 3 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit Mantén premut el punt 6 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit
Caràcter següent Mantén premut el punt 3 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit Mantén premut el punt 6 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit
Paraula anterior Mantén premut el punt 2 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit Mantén premut el punt 5 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit
Paraula següent Mantén premut el punt 2 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit Mantén premut el punt 5 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit
Línia anterior Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit
Línia següent Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit
Ves al principi del text Mantén premuts els punts 1 i 2 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit Mantén premuts els punts 4 i 5 i, a continuació, llisca cap amunt amb un altre dit
Ves al final del text Mantén premuts els punts 1 i 2 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit Mantén premuts els punts 4 i 5 i, a continuació, llisca cap avall amb un altre dit
Granularitat anterior Llisca cap a l'esquerra amb tres dits
Granularitat següent Llisca cap a la dreta amb tres dits

Selecció de text

Acció Primer gest Segon gest
Selecciona el caràcter anterior Mantén premut el punt 3 i, a continuació, llisca cap amunt amb dos dits Mantén premut el punt 6 i, a continuació, llisca cap amunt amb dos dits
Selecciona el caràcter següent Mantén premut el punt 3 i, a continuació, llisca cap avall amb dos dits Mantén premut el punt 6 i, a continuació, llisca cap avall amb dos dits
Selecciona la paraula anterior Mantén premut el punt 2 i, a continuació, llisca cap amunt amb dos dits Mantén premut el punt 5 i, a continuació, llisca cap amunt amb dos dits
Selecciona la paraula següent Mantén premut el punt 2 i, a continuació, llisca cap avall amb dos dits Mantén premut el punt 5 i, a continuació, llisca cap avall amb dos dits
Selecciona-ho tot Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap a l'esquerra amb tres dits Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap a l'esquerra amb tres dits
Copia Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap avall amb tres dits Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap avall amb tres dits
Retalla Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap amunt amb tres dits Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap amunt amb tres dits
Enganxa Mantén premut el punt 1 i, a continuació, llisca cap a la dreta amb tres dits Mantén premut el punt 4 i, a continuació, llisca cap a la dreta amb tres dits

Correcció de text

Acció Gest
Ves al suggeriment de correcció següent Llisca cap avall amb un dit
Ves al suggeriment de correcció anterior Llisca cap amunt amb un dit
Ves a la correcció suggerida següent Llisca cap a la dreta amb un dit
Ves a la correcció suggerida anterior Llisca cap a l'esquerra amb un dit
Insereix un suggeriment Llisca cap a la dreta amb dos dits
Desfés el suggeriment Llisca cap a l'esquerra amb dos dits

Consell: per entrar al mode de correcció o sortir-ne, llisca amb tres dits cap a l'esquerra o cap a la dreta per canviar a l'opció de correcció.

Per obtenir més ajuda amb TalkBack, contacta amb l'equip d'assistència de Google per a persones amb discapacitat.