Bruk handlingsblokker

Handlingsblokker gjør det enklere for personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne å bruke Android-telefoner og -nettbrett. Med Handlingsblokker legger du til vanlige handlinger på startskjermen med et navn eller bilde. Deretter kan du aktivere handlingsblokken – for eksempel et bilde – for å utløse den tilsvarende handlingen, for eksempel å ringe en du er glad i.

Trinn 1: Sjekk kravene

Viktig: Handlingsblokker-appen er foreløpig tilgjengelig på engelsk, fransk, italiensk, tysk, spansk, brasiliansk portugisisk og japansk.

Før du bruker Handlingsblokker, må du sørge for at telefonen din eller nettbrettet ditt oppfyller disse kravene:

• Android-versjon 5.0 eller nyere. Finn ut hvilken Android-versjon du har.
  • Google-assistenten. Handlingsblokker-appen bruker Google-assistenten til å gjøre det enkelt å utføre vanlige handlinger. Finn ut hvordan du konfigurerer Google-assistenten.
  • Google-appen versjon 10.73 eller nyere. For å sjekke hvilken versjon du har av Google-appen, åpner du Google-appen Google Søk. Velg Mer 더보기 etterfulgt av Innstillinger etterfulgt av Om. Appversjonen står oppført under «Versjon».
  • Internett-tilkobling.

Tips: Handlingsblokker-appen er ikke tilgjengelig for Google-kontoer for barn ennå.

Trinn 2: Last ned Handlingsblokker

Last ned Handlingsblokker fra Google Play.

Trinn 3: Konfigurer den første handlingsblokken

Du kan konfigurere en handlingsblokk for å utføre en oppgave med bare ett trinn: Ring noen du er glad i, se favorittserien din, kontrollér lysene, si en frase og mye mer. Du kan bestemme hvilke handlingsblokker du vil opprette, avhengig av dine eller dine kjæres behov.

Konfigurer en handlingsblokk for en vanlig handling

Du kan opprette handlingsblokker som bruker Google-assistenten til å utføre vanlige handlinger. Finn ut hva kan du spørre Google-assistenten om.

1. Åpne Handlingsblokker-appen .
  2. Velg Opprett handlingsblokk.
  3. Velg en av de vanlige handlingene fra listen, for eksempel Ring.
  4. Hvis du vil at enheten skal si kommandoen høyt når du trykker på handlingsblokken, kan du velge Si handlingen høyt. Hvis handlingen inneholder sensitiv informasjon, bør du vurdere å fjerne merkingen i avmerkingsboksen.
  5. Hvis du vil at enheten skal vibrere når du trykker på handlingsblokken, velger du Vibrer.
  6. Du kan teste handlingsblokken ved å velge Test handling og deretter Neste.
  7. Legg til et bilde, et navn eller begge deler:
    • Bilde: For å velge et bilde fra bildebiblioteket, kameraet eller symbolbiblioteket (inkludert symboler for bildekommunikasjon), trykker du på Velg . Hvis du velger et bilde fra bildebiblioteket eller kameraet, kan du beskjære det eller velge Vis alltid hele bildet for å sørge for at hele bildet alltid vises på startskjermen. For å opprette en handlingsblokk som kun bruker tekst, velger du Ikke noe bilde.
    • Handlingsblokkens navn: Skriv inn et navn for handlingsblokken. La navnet stå tomt hvis du vil opprette en handlingsblokk som kun er for bilder.
  8. Velg Lagre handlingsblokk.
  9. Følg veiledningen på skjermen for å legge til handlingsblokken på startskjermen.

Tips: I noen tilfeller må du gi Google-assistenten tillatelse til å bruke andre tjenester på enheten din. I enhetsinnstillingene velger du Apper og varsler og så Assistent og så Se alle Assistent-innstillingene og så Tjenester. Velg tjenestene du vil bruke med Handlingsblokker. Finn ut hvordan du velger hva du vil dele med Google-assistenten.

Konfigurer en handlingsblokk for å si noe høyt

Du kan opprette handlingsblokker for å si noe høyt, for eksempel «Hei, jeg heter …». Teksten din sendes til Google for å bli konvertert til en talefil.

1. Åpne Handlingsblokker-appen .
  2. Velg Opprett handlingsblokk.
  3. Velg Si noe høyt, og velg deretter én av de vanlige frasene fra listen. Hvis du vil legge inn din egen frase, velger du Opprett egendefinert frase.
  4. I Tale-menyen velger du en stemme som skal si frasen høyt.
  5. For å høre stemmen velger du Test tale og deretter Neste.
  6. Legg til et bilde, et navn eller begge deler:
    • Bilde: For å velge et bilde fra bildebiblioteket, kameraet eller symbolbiblioteket (inkludert symboler for bildekommunikasjon), trykker du på Velg . Hvis du velger et bilde fra bildebiblioteket eller kameraet, kan du beskjære det eller velge Vis alltid hele bildet for å sørge for at hele bildet alltid vises på startskjermen. For å opprette en handlingsblokk som kun bruker tekst, velger du Ikke noe bilde.
    • Handlingsblokkens navn: Skriv inn et navn for handlingsblokken. La navnet stå tomt hvis du vil opprette en handlingsblokk som kun er for bilder.
  7. Velg Lagre handlingsblokk.
  8. Følg veiledningen på skjermen for å legge til Handlingsblokken på startskjermen.

Del en nettadresse til Handlingsblokker

Du kan opprette en handlingsblokk som åpner en nettadresse når du trykker på den.

1. Åpne appen du vil dele en nettadresse fra, for eksempel Chrome eller YouTube.
  2. Velg Del og så Handlingsblokker.
  3. Bekreft detaljene for handlingsblokken, for eksempel navn og bilde.
  4. Plassér handlingsblokken på startskjermen.

Trinn 4: Bruk handlingsblokker

Når du har opprettet en handlingsblokk og plassert den på startskjermen, er det bare å velge handlingsblokken for å utføre handlingen.

Administrer Handlingsblokker

Når du har konfigurert Handlingsblokker, kan du justere oppsettet slik at det fungerer bedre for deg eller dine nærmeste.

Tilordne en dynamisk bryter til en handlingsblokk

Denne funksjonen kan være nyttig for personer som har motoriske vansker og foretrekker å bruke dynamiske brytere.

1. Koble en bryter til telefonen via USB eller Bluetooth. Sjekk at bryteren ikke allerede er tilordnet en annen handlingsblokk eller app.
  2. Åpne Handlingsblokker-appen .
  3. Velg handlingsblokken du vil bruke med en bryter, og velg Rediger.
  4. Velg Tildel til en ekstern bryter. Det kan hende du blir bedt om å slå på tilgjengelighetstjeneste for Handleblokker. Velg OK.
  5. Trykk på bryteren du vil bruke for handlingsblokken.
  6. Velg Lagre for å lagre brytertilordningen.
  7. For å slå på skjermtastaturet går du til Innstillinger-appenInnstillinger-app System og så Språk og inndata og så Fysisk tastatur. Slå på Vis virtuelt tastatur.
  8. Trykk på bryteren for å bruke handlingsblokken.

Endre eller slett Handlingsblokker

1. Åpne Handlingsblokker-appen .
  2. Velg en handlingsblokk for å se alternativer, inkludert Rediger, Slett med mer.

Tips: Hvis en handlingsblokk er merket med «Ikke plassert», er den inaktiv. For å gjøre en handlingsblokk aktiv legger du den til på startskjermen ved å følge veiledningen i neste del.

Legg til en handlingsblokk på startskjermen

Du kan legge til handlingsblokker på startskjermen på to måter:

• Trykk og hold på startskjermen til du ser en meny. Velg Moduler, og finn deretter Handlingsblokker i listen over moduler.
  • I Handlerblokken-appen velger du handlingsblokken. Velg Plasser på startskjermen i menyen. (Dette alternativet er ikke tilgjengelig på alle enheter.)

Flytt en handlingsblokk på startskjermen

1. Trykk og hold på handlingsblokken på startskjermen.
  2. Dra handlingsblokken dit du vil ha den. Løft fingeren.

Endre størrelse på en handlingsblokk på startskjermen

1. Trykk og hold på handlingsblokken på startskjermen.
  2. Løft fingeren. Du ser et omriss med prikker på sidene.
  3. For å endre størrelsen på handlingsblokken drar du i prikkene.
  4. Trykk utenfor handlingsblokken når du er ferdig.

Feilsøking

Hvis du ser en av disse feilmeldingene, kan du følge fremgangsmåten nedenfor.

«Kan ikke koble til Google-assistenten»

1. Kontrollér at Google-appen er installert.
  2. Sjekk at Google-assistenten er slått på, og at du er logget på med en konto.
  3. Prøv å trykke på handlingsblokken igjen.
  4. Hvis du får feilen igjen, starter du Google-appen eller telefonen på nytt.

«Handlingen er utilgjengelig» eller «Kan ikke fullføre denne handlingen»

1. Sjekk at Google-assistenten er slått på, og at du er logget på med en konto.
  2. Prøv å trykke på handlingsblokken igjen.

Send tilbakemelding

Hvis du trenger hjelp med å bruke Handlingsblokker, kan du kontakte brukerstøtten for personer med nedsatt funksjonsevne på g.co/disabilitysupport.

Slik sender du tilbakemelding om Handlingsblokker:

1. Åpne Handlingsblokker-appen .
  2. Øverst til høyre velger du Hjelp Hjelp.
  3. Velg Send tilbakemelding nederst på siden.

Handlingsblokker-aktivitet

Google samler inn visse data tilknyttet bruken din av Handlingsblokker for å kunne levere og forbedre tjenesten. Disse dataene vises ikke i Min aktivitet, og de slettes etter at du har avinstallert eller sluttet å bruke Handlingsblokker.