Toimintoruudut‑sovelluksen käyttäminen

Toimintoruutujen avulla henkilöt, joilla on oppimiskyvyn häiriöitä, voivat käyttää Android-puhelimia ja ‑tabletteja helpommin. Toimintoruudut-sovelluksella voit lisätä aloitusnäytölle yleisiä toimintoja nimen ja kuvan kera. Valitsemalla lisäämäsi toimintoruudun voit suorittaa sitä vastaavan toiminnon, kuten soittaa lähimmäisellesi.

Vaihe 1: Tarkista vaatimukset

Tärkeää: Toimintoruudut-sovellus on toistaiseksi saatavilla seuraavilla kielillä: Brasilian portugali, englanti, espanja, italia, japani, ranska ja saksa.

Varmista ennen toimintoruutujen käyttämistä, että puhelimesi tai tablettisi täyttää nämä vaatimukset:

• Android-versio 5.0 tai uudempi. Näin tarkistat laitteesi Android-version.
  • Google Assistant. Toimintoruudut-sovellus käyttää Google Assistantia monien yleisten toimintojen suorittamiseen. Näin otat käyttöön Google Assistantin.
  • Google-sovelluksen versio 10.73 tai uudempi. Näin tarkistat Google-sovelluksesi version: Avaa Google-sovellus Google Haku. Valitse Lisää 더보기 ja sitten Asetukset ja sitten Tietoja. Sovelluksen versio näkyy Versio-kohdassa.
  • Internetyhteys.

Vinkki: Toimintoruudut-sovellus ei ole vielä saatavilla lasten Google-tileille.

Vaihe 2: Lataa Toimintoruudut

Lataa Toimintoruudut Google Playsta.

Vaihe 3: Määritä ensimmäinen toimintoruutusi

Voit määrittää toimintoruudun suorittamaan haluamasi tehtävän yhdellä kosketuksella: soittamaan lähimmäisellesi, toistamaan suosikkiohjelmasi, ohjaamaan valoja, lukemaan lauseen äänen ja paljon muuta. Luo omat toimintoruutusi omien ja lähimmäistesi tarpeiden mukaan.

Määritä toimintoruutu yleiselle toiminnolle

Voit luoda toimintoruutuja, jotka suorittavat Google Assistantin avulla tiettyjä yleisiä toimintoja. Katso, mitä voit kysyä Google Assistantilta.

1. Avaa Toimintoruudut-sovellus .
  2. Valitse Luo toimintoruutu.
  3. Valitse luettelosta jokin yleinen toiminto, kuten Soita puhelu.
  4. Jos haluat laitteen lukevan komennon ääneen, kun toimintoruutua painetaan, valitse Sano komento ääneen. Jos toiminto sisältää arkaluontoisia tietoja, harkitse valinnan poistamista ruudusta.
  5. Jos haluat laitteen värisevän, kun toimintoruutua painetaan, valitse Värinä.
  6. Jos haluat kokeilla toimintoruutua, valitse Kokeile toimintoa ja sitten Seuraava.
  7. Lisää kuva, nimi tai molemmat:
    • Kuva: Valitse kuva kuvakirjastosta, kamerasta tai symbolikirjastosta (sisältäen Picture Communication Symbols ‑symbolit) ja napauta Valitse . Jos valitset kuvan kuvakirjastosta tai kamerasta, voit rajata sen tai valita Näytä aina koko kuva, jos haluat koko kuvan näkyvän aina aloitusnäytöllä. Jos haluat luoda vain tekstiä sisältävän toimintoruudun, valitse Ei kuvaa.
    • Toimintoruudun nimi: Anna toimintoruudulle nimi. Jos haluat vain kuvan sisältävän toimintoruudun, jätä nimi tyhjäksi.
  8. Valitse Tallenna toimintoruutu.
  9. Lisää toimintoruutu aloitusnäytölle seuraamalla näytön ohjeita.

Vinkki: Joissakin tapauksissa sinun on annettava Google Assistantille lupa käyttää muita laitteesi palveluja. Valitse laitteesi asetussovelluksesta Sovellukset ja ilmoitukset ja sitten Assistant ja sitten Näytä kaikki Assistant-asetukset ja sitten Palvelut. Valitse palvelut, joita haluat käyttää toimintoruutujen kanssa. Näin valitset, mitä haluat jakaa Google Assistantin kanssa.

Määritä toimintoruutu lukemaan jotakin ääneen

Voit luoda toimintoruutuja, jotka lukevat ääneen tietyn lauseen, kuten "Hei, nimeni on". Tekstisi lähetetään Googlelle, joka muuntaa sen äänitiedostoksi.

1. Avaa Toimintoruudut-sovellus .
  2. Valitse Luo toimintoruutu.
  3. Valitse Sano jotain ääneen. Valitse sitten luettelosta jokin yleisistä lauseista. Jos haluat lisätä oman lauseesi, valitse Luo oma lause.
  4. Valitse Ääni-valikosta ääni, jolla lause sanotaan.
  5. Voit kuunnella äänen valitsemalla Testaa puhetta. Valitse sitten Seuraava.
  6. Lisää kuva, nimi tai molemmat:
    • Kuva: Valitse kuva kuvakirjastosta, kamerasta tai symbolikirjastosta (sisältäen Picture Communication Symbols ‑symbolit) ja napauta Valitse . Jos valitset kuvan kuvakirjastosta tai kamerasta, voit rajata sen tai valita Näytä aina koko kuva, jos haluat koko kuvan näkyvän aina aloitusnäytöllä. Jos haluat luoda vain tekstiä sisältävän toimintoruudun, valitse Ei kuvaa.
    • Toimintoruudun nimi: Anna toimintoruudulle nimi. Jos haluat vain kuvan sisältävän toimintoruudun, jätä nimi tyhjäksi.
  7. Valitse Tallenna toimintoruutu.
  8. Lisää toimintoruutu aloitusnäytölle seuraamalla näytön ohjeita.

Jaa URL-osoite Toimintoruudut-sovellukseen

Voit luoda toimintoruudun, joka avaa URL-osoitteen, kun napautat ruutua.

1. Avaa laitteellasi sovellus, josta haluat jakaa URL-osoitteen, kuten Chrome tai YouTube.
  2. Valitse Jaa ja sitten Toimintoruudut.
  3. Vahvista toimintoruudun tiedot, kuten nimi ja kuva.
  4. Aseta toimintoruutu aloitusnäytöllesi.

Vaihe 4: Käytä toimintoruutuja

Kun olet luonut toimintoruudun ja asettanut sen aloitusnäytölle, voit suorittaa toimintoruutuun liitetyn toiminnon valitsemalla ruudun.

Hallitse toimintoruutuja

Kun olet määrittänyt toimintoruutuja, voit säätää niiden asetuksia tarkemmin omien ja lähimmäistesi tarpeiden mukaan.

Määritä toimintoruutuun mukautettava kytkin

Tästä toiminnosta voi olla hyötyä henkilöille, joilla on motorisia häiriöitä ja jotka haluavat käyttää mukautettavia kytkimiä.

1. Liitä puhelimeesi kytkin USB- tai Bluetooth-yhteydellä. Varmista, että kytkintä ei ole yhdistetty jo toiseen toimintoruutuun tai sovellukseen.
  2. Avaa Toimintoruudut-sovellus .
  3. Valitse toimintoruutu, jota haluat käyttää kytkimen kanssa, ja valitse sitten Muokkaa.
  4. Valitse Liitä ulkoiseen kytkimeen. Sinua saatetaan pyytää ottamaan käyttöön Toimintoruutujen esteettömyyspalvelu. Valitse OK.
  5. Paina kytkintä, jota haluat käyttää toimintoruudun kanssa.
  6. Tallenna kytkimen määritys valitsemalla Tallenna.
  7. Voit ottaa näyttönäppäimistön käyttöön Asetukset-sovelluksessa: Asetukset-sovellus Järjestelmä ja sitten Kielet ja syöttötapa ja sitten Fyysinen näppäimistö. Ota käyttöön Näytä virtuaalinäppäimistö.
  8. Käytä toimintoruutua painamalla kytkintä.

Muokkaa tai poista toimintoruutuja

1. Avaa Toimintoruudut-sovellus .
  2. Valitse toimintoruutu, niin esille tulevat eri toiminnot, kuten Muokkaa, Poista ja muut.

Vinkki: Jos toimintoruudun kohdalla lukee "Ei sijoitettu", toimintoruutu ei ole käytössä. Voit ottaa toimintoruudun käyttöön lisäämällä sen aloitusnäyttöön seuraavan osion ohjeiden mukaan.

Lisää aloitusnäytölle toimintoruutu

Voit lisätä toimintoruutuja aloitusnäytölle kahdella tavalla:

• Kosketa aloitusnäyttöä pitkään, kunnes esiin aukeaa valikko. Valitse Widgetit ja etsi luettelosta Toimintoruudut.
  • Valitse Toimintoruudut-sovelluksesta haluamasi toimintoruutu. Valitse valikossa Sijoita aloitusnäytölle. (Tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä kaikissa laitteissa.)

Siirrä aloitusnäytöllä oleva toimintoruutu

1. Kosketa toimintoruutua pitkään aloitusnäytöllä.
  2. Siirrä toimintoruutu haluamaasi paikkaan. Nosta sormi näytöltä.

Muuta aloitusnäytöllä olevan toimintoruudun kokoa

1. Kosketa toimintoruutua pitkään aloitusnäytöllä.
  2. Nosta sormi näytöltä. Näet ääriviivat, jonka reunoilla on pisteitä.
  3. Muuta toimintoruudun kokoa vetämällä pisteistä.
  4. Kun olet valmis, napauta näyttöä toimintoruudun ulkopuolella.

Vianetsintä

Jos saat jonkin näistä virheilmoituksista, seuraa alla olevia ohjeita.

"Ei voida yhdistää Google Assistantiin"

1. Tarkista, että Google-sovellus on asennettu laitteellesi.
  2. Tarkista, että Google Assistant on käytössä ja että olet kirjautunut tilillesi.
  3. Kokeile napauttaa toimintoruutua uudelleen.
  4. Jos saat virheilmoituksen uudelleen, käynnistä Google-sovellus tai puhelimesi uudelleen.

"Toiminto ei ole käytettävissä" tai "Toimintoa ei voida toteuttaa"

1. Tarkista, että Google Assistant on käytössä ja että olet kirjautunut tilillesi.
  2. Kokeile napauttaa toimintoruutua uudelleen.

Lähetä palautetta

Saat lisäohjeita Toimintoruudut-sovelluksen käyttöön ottamalla yhteyttä vammaistukitiimiin osoitteessa g.co/disabilitysupport.

Lähetä palautetta Toimintoruudut-sovelluksesta:

1. Avaa Toimintoruudut-sovellus .
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Ohje Ohje.
  3. Valitse sivun alareunasta Lähetä palautetta.

Toimintoruudut-sovelluksen toiminta

Google kerää toimintoruutujen käyttämisestä tiettyjä tietoja palvelun tarjoamista ja parantamista varten. Tietoja ei näytetä Omat tapahtumat ‑näkymässä, mutta ne poistetaan sen jälkeen, kun poistat Toimintoruudut tai lopetat sen käyttämisen.