Sådan bruger du Handlingsblokke

Handlingsblokke gør det nemmere for personer med kognitiv funktionsnedsættelse at bruge Android-telefoner og -tablets. Med Handlingsblokke kan du føje almindelige handlinger til din startskærm med et navn eller billede. Derefter kan du aktivere handlingsblokken – f.eks. et billede – for at aktivere den tilsvarende handling som f.eks. at ringe til en af dine nærmeste.

Trin 1: Se kravene

Vigtigt! Appen Handlingsblokke er i øjeblikket kun tilgængelig på engelsk, fransk, italiensk, tysk, spansk, brasiliansk portugisisk og japansk.

Før du bruger Handlingsblokke, skal du sørge for, at din telefon eller tablet opfylder disse krav:

• Android 5.0 eller nyere. Se, hvilken Android-version du har.
  • Google Assistent. Appen Handlingsblokke bruger Google Assistent til at gøre det nemt at udføre almindelige handlinger. Se, hvordan du konfigurerer Google Assistent.
  • Version 10.73 eller nyere af Google-appen Du kan tjekke versionen af din Google-app ved at åbne appen Google Søgning. Vælg Mere 더보기 og så Indstillinger og så Om. Appens version er angivet under "Version".
  • Internetforbindelse.

Tip! Appen Handlingsblokke er endnu ikke tilgængelig for Google-konti til børn.

Trin 2: Download handlingsblokke

Download Handlingsblokke i Google Play.

Trin 3: Konfigurer din første handlingsblok

Du kan konfigurere en handlingsblok til at udføre en opgave på én gang: Ringe til en af dine nærmeste, se din yndlingsserie, styre belysningen, sige en sætning og meget mere. Du kan bestemme, hvilke handlingsblokke der skal oprettes, afhængigt af dine eller din nærmestes behov.

Konfigurer en handlingsblok for en almindelig handling

Du kan oprette handlingsblokke, der bruger Google Assistent til at udføre almindelige handlinger. Hvad kan du spørge eller bede Google Assistent om?

1. Åbn appen Handlingsblokke .
  2. Vælg Create Action Block [Opret handlingsblok].
  3. Vælg en af de almindelige handlinger på listen, f.eks. Make phone call [Foretag et telefonopkald].
  4. Hvis enheden skal læse kommandoen højt, når du trykker på handlingsblokken, skal du vælge Speak action out loud [Oplæs handlingen]. Hvis handlingen indeholder følsomme oplysninger, bør du overveje at fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet.
  5. Hvis enheden skal vibrere, når du trykker på handlingsblokken, skal du vælge Vibrate [Vibrer].
  6. Hvis du vil prøve handlingsblokken, skal du vælge Test action [Test handling] og derefter Next [Næste].
  7. Tilføj et billede, et navn eller begge dele:
    • Billede: Tryk på Select [Vælg] for at vælge et billede fra din billedsamling, dit kamera eller symbolbiblioteket (bl.a. symboler til billedkommunikation). Hvis du vælger et billede fra din billedsamling eller dit kamera, kan du beskære det eller vælge Always show whole image [Vis altid hele billedet] for at sikre, at hele billedet altid vises på startskærmen. Hvis du vil oprette en handlingsblok med kun tekst, skal du vælge No image [Intet billede].
    • Action Block name [Navn på handlingsblok:] Angiv et navn til handlingsblokken. Hvis du kun vil oprette en handlingsblok med kun billeder, skal du lade navnet stå tomt.
  8. Vælg Save Action Block [Gem handlingsblok].
  9. Følg vejledningen på skærmen for at føje handlingsblokken til din startskærm.

Tip! I nogle tilfælde skal du give Google Assistent tilladelse til at samarbejde med andre tjenester på din enhed. I appen Indstillinger på din enhed skal du vælge Apps og notifikationer og derefter Assistent og derefter Se alle indstillinger for Assistent og derefter Tjenester. Vælg de tjenester, du vil bruge sammen med Handlingsblokke. Se, hvordan du vælger, hvad du vil dele med Google Assistent.

Konfigurer en handlingsblok for at sige noget

Du kan oprette handlingsblokke, så du kan sige noget, f.eks. "Hej! Jeg hedder." Din tekst sendes til Google for at konvertere den til en stemmefil.

1. Åbn appen Handlingsblokke .
  2. Vælg Create Action Block [Opret handlingsblok].
  3. Vælg Say something out loud [Sig noget højt], og vælg derefter en af de almindelige sætninger på listen. Hvis du vil angive din egen sætning, skal du vælge Create custom phrase [Opret tilpasset sætning].
  4. I menuen Voice [Stemme] skal du vælge en stemme for at indtale sætningen.
  5. For at høre stemmen skal du vælge Test speech [Test tale] og derefter Next [Næste].
  6. Tilføj et billede, et navn eller begge dele:
    • Billede: Tryk på Select [Vælg] for at vælge et billede fra din billedsamling, dit kamera eller symbolbiblioteket (bl.a. symboler til billedkommunikation). Hvis du vælger et billede fra din billedsamling eller dit kamera, kan du beskære det eller vælge Always show whole image [Vis altid hele billedet] for at sikre, at hele billedet altid vises på startskærmen. Hvis du vil oprette en handlingsblok med kun tekst, skal du vælge No image [Intet billede].
    • Action Block name [Navn på handlingsblok:] Angiv et navn til handlingsblokken. Hvis du kun vil oprette en handlingsblok med kun billeder, skal du lade navnet stå tomt.
  7. Vælg Save Action Block [Gem handlingsblok].
  8. Følg vejledningen på skærmen for at føje handlingsblokken til din startskærm.

Del en webadresse til handlingsblokke

Du kan oprette en handlingsblok, der åbner en webadresse, når der trykkes på den.

1. Åbn den app, du vil dele en webadresse fra, f.eks. Chrome eller YouTube, på din enhed.
  2. Vælg Del og derefter Handlingsblokke.
  3. Bekræft oplysningerne om handlingsblokken, f.eks. navn og billede.
  4. Placer handlingsblokken på startskærmen.

Trin 4: Brug handlingsblokke

Når du har oprettet en handlingsblok og placeret den på startskærmen, skal du blot vælge den pågældende handlingsblok for at udføre handlingen.

Administrer handlingsblokke

Når du har konfigureret Handlingsblokke, kan du foretage justeringer, så konfigurationen fungerer bedst muligt for dig eller dine nærmeste.

Tildel en tilpasset kontakt til en handlingsblok

Denne funktion kan være nyttig for personer med motorisk funktionsnedsættelse, som foretrækker at bruge tilpassede kontakter.

1. Slut en kontakt til din telefon via USB eller Bluetooth. Tjek, at kontakten ikke allerede er tildelt en anden handlingsblok eller app.
  2. Åbn appen Handlingsblokke .
  3. Vælg den handlingsblok, du vil bruge med en kontakt, og vælg derefter Edit [Rediger].
  4. Vælg Assign to an external switch [Tildel en ekstern kontakt]. Du bliver muligvis bedt om at aktivere tjenesten Handlingsblokke. Vælg OK [OK].
  5. Tryk på den kontakt, du vil bruge til handlingsblokken.
  6. Vælg Save [Gem] for at gemme den tildelte kontakt.
  7. Du kan aktivere skærmtastaturet ved at gå til appen Indstillinger Appen Indstillinger System og derefter Sprog og indtastning og derefter Fysisk tastatur. Aktivér Vis virtuelt tastatur.
  8. Tryk på kontakten for at bruge din handlingsblok.

Rediger eller slet handlingsblokke

1. Åbn appen Handlingsblokke .
  2. Vælg en handlingsblok for at se valgmuligheder, herunder Edit [Rediger], Delete [Slet] og meget mere.

Tip! Hvis en handlingsblok er markeret med "Not placed" ["Ikke placeret"], er den inaktiv. Du kan aktivere en handlingsblok ved at følge vejledningen i næste afsnit.

Føj en handlingsblok til startskærmen

Du kan føje handlingsblokke til startskærmen på to måder:

• Hold nede på din startskærm, indtil der vises en menu. Vælg Widgets, og find derefter Handlingsblokke på listen over widgets.
  • Vælg handlingsblokken i appen Handlingsblokke. Vælg Place on Home screen [Placer på startskærmen] i menuen. Denne mulighed er ikke tilgængelig på alle enheder.

Flyt en handlingsblok på startskærmen

1. Hold nede på handlingsblokken på startskærmen.
  2. Skub handlingsblokken hen til den ønskede placering. Løft fingeren.

Tilpas størrelsen af en handlingsblok på din startskærm

1. Hold nede på handlingsblokken på startskærmen.
  2. Løft fingeren. Du kan se en kontur med prikker i siderne.
  3. Træk i prikkerne for at ændre størrelsen på handlingsblokken.
  4. Tryk uden for handlingsblokken, når du er færdig.

Fejlfinding

Hvis du ser en af disse fejlmeddelelser, kan du følge vejledningen nedenfor.

"Der kan ikke oprettes forbindelse til Google Assistent"

1. Tjek, at du har installeret Google-appen.
  2. Tjek, at Google Assistent er aktiveret på en konto, der er logget ind.
  3. Prøv at trykke på handlingsblokken igen.
  4. Genstart Google-appen eller din telefon, hvis du ser fejlen igen.

"Action unavailable" ["Handlingen er ikke tilgængelig"] eller "Cant' complete this action" ["Denne handling kan ikke udføres"]

1. Tjek, at Google Assistent er aktiveret på en konto, der er logget ind.
  2. Prøv at trykke på handlingsblokken igen.

Giv feedback

Du kan få hjælp til at bruge Handlingsblokke ved at kontakte support til brugere med handicap på g.co/disabilitysupport.

Sådan sender du feedback om Handlingsblokke:

1. Åbn appen Handlingsblokke .
  2. Vælg Help [Hjælp] Hjælp øverst til højre.
  3. Vælg Send feedback [Send feedback] nederst på siden.

Handlingsblokkes aktivitet

Google indsamler visse data, der er relateret til din brug af Handlingsblokke, for at kunne levere og forbedre tjenesten. Disse data vises ikke i Min aktivitet, men de slettes, når du afinstallerer eller stopper med at bruge Handlingsblokke.