Använda Textuppläsning

Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 11.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Objekt som du väljer på skärmen kan läsas och beskrivas högt med Textuppläsning för Android.

Steg 1: Aktivera textuppläsning

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet och sedan på Textuppläsning.
    • Obs! Om Textuppläsning inte visas öppnar du Google Play och laddar ned den senaste versionen av Tillgänglighetsverktyg för Android. Sedan testar du dessa steg igen.
  3. Aktivera Kortkommando för Textuppläsning.
  4. Valfritt: Om du vill ändra kortkommandot trycker du på Kortkommando för Textuppläsning. Läs mer om kortkommandon för tillgänglighetsfunktioner

Steg 2: Använd Textuppläsning

Få saker på skärmen beskrivna

1. Starta Textuppläsning med hjälp av kortkommandot för Textuppläsning: Svep uppåt med två fingrar (tre fingrar om TalkBack är aktiverat) eller tryck på tillgänglighetsknappen Tillgänglighet.
  2. Tryck på något på skärmen, till exempel text eller en bild.
  3. Om du vill få flera objekt upplästa drar du med fingret över skärmen.
  4. Om du vill få allt uppläst trycker du på Spela upp Spela upp.
    • Tips! När spelaren är öppen kan du pausa eller fortsätta uppspelningen, hoppa framåt eller bakåt och öka eller sänka hastigheten med knapparna.

Få markerad text uppläst

Enheten kan läsa upp text på webbsidor och i appar som har stöd för markerad text. Du behöver inte aktivera Textuppläsning för att använda funktionen.

Obs! Den här funktionen fungerar bara på läsbar text, till exempel text från en webbsida.

1. Markera texten som du vill få uppläst.
  2. Tryck på Mer i popup-menyn följt av Läs upp.

Rikta kameran mot bilder eller text

Du kan rikta skärmen mot bilder eller text och få texten uppläst eller bilderna beskrivna med optisk teckenigenkänning.

Funktionen finns för danska, engelska, finska, franska, italienska, katalanska, latin, nederländska, norska, polska, portugisiska, rumänska, spanska, svenska, tagalog, turkiska, tyska och ungerska.

1. Tryck på appen Google Kamera Google Kamera.
  2. Rikta kameran mot en bild eller text.
  3. Starta Textuppläsning med hjälp av kortkommandot för Textuppläsning: Svep uppåt med två fingrar (tre fingrar om TalkBack är aktiverat) eller tryck på tillgänglighetsknappen Tillgänglighet.
  4. Markera texten som du vill få uppläst genom att dra med fingret över skärmen

Uppläsning i bakgrunden

Du kan göra annat medan uppläsning via textuppläsning pågår i bakgrunden. Du kan till exempel scrolla nedåt eller byta till en annan app medan textuppläsning läser.

Så här tillåter du Textuppläsning i bakgrunden:

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet och sedan på Textuppläsning.
  3. Tryck på Inställningar.
  4. Aktivera Läs upp i bakgrunden högst upp.

Tips! Det kan hända att Textuppläsning inte fungerar med alla mobila webbläsare.

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.