Bruk Tekstopplesing

Noen av disse trinnene fungerer bare på Android 11.0 eller nyere. Finn ut hvilken Android-versjon du har.

Med Tekstopplesing for Android kan du velge elementer på skjermen og få dem opplest eller beskrevet.

Trinn 1: Slå på Tekstopplesing

1. Åpne Innstillinger-appen Innstillinger-app på enheten.
  2. Trykk på Tilgjengelighet og deretter på Tekstopplesing.
    • Merk: Hvis du ikke ser Tekstopplesing, går du til Google Play for å laste ned den nyeste versjonen av Android Tilgjengelighet. Prøv deretter disse trinnene på nytt.
  3. Slå på Snarvei til Tekstopplesing.
  4. Valgfritt: For å endre snarveien, trykk på Snarvei til Tekstopplesing. Finn ut mer om tilgjengelighetssnarveier

Trinn 2: Bruk Tekstopplesing

Hør beskrivelser av ting på skjermen

1. For å starte Tekstopplesing, bruk snarveien til Tekstopplesing: Sveip opp med to fingre (sveip med tre fingre hvis TalkBack er på) eller trykk på Tilgjengelighet-knappen Tilgjengelighet.
  2. Trykk på et element på skjermen, for eksempel tekst eller et bilde.
  3. For å høre flere elementer, dra fingeren over skjermen.
  4. For å høre alt, trykk på Spill av Spill av.
    • Tips: Når spilleren er åpen, kan du bruke knappene for å sette på pause eller spille av, hoppe fremover eller bakover og øke eller senke hastigheten.

Les opp den merkede teksten

Enheten kan lese opp tekst på nettsider og i apper som støtter merket tekst. Du trenger ikke å slå på tekstopplesing for å bruke denne funksjonen.

Viktig: Denne funksjonen fungerer bare med tekst som kan leses, for eksempel tekst på nettsider.

1. Merk teksten du vil ha lest opp.
  2. Trykk på Merog såLes høyt i forgrunnsmenyen.

Rett kameraet mot bilder eller tekst

Med optisk tegngjenkjenning kan du rette kameraet ditt mot bilder eller tekst for å dem opplest eller beskrevet.

Denne funksjonen er tilgjengelig på katalansk, dansk, nederlandsk, engelsk, finsk, fransk, tysk, ungarsk, italiensk, latinsk, norsk, polsk, portugisisk, rumensk, spansk, svensk, tagalog og tyrkisk.

1. Trykk på Google Kamera-appen Google Kamera.
  2. Rett kameraet mot et bilde eller tekst.
  3. For å starte Tekstopplesing, bruk snarveien til Tekstopplesing: Sveip opp med to fingre (sveip med tre fingre hvis TalkBack er på) eller trykk på Tilgjengelighet-knappen Tilgjengelighet.
  4. Dra fingeren din over skjermen, og fremhev teksten du vil lese.

Les i bakgrunnen

Du kan gjøre andre ting mens Tekstopplesing leser opp tekst i bakgrunnen. Du kan for eksempel rulle ned eller bytte til en annen app mens Tekstopplesing leser opp tekst.

Slik lar du Tekstopplesing lese i bakgrunnen:

1. Åpne Innstillinger-appen Innstillinger-app på enheten.
  2. Trykk på Tilgjengelighet, og trykk deretter på Tekstopplesing.
  3. Trykk på Innstillinger.
  4. Slå på Les i bakgrunnen øverst.

Tips: Tekstopplesing fungerer kanskje ikke med alle mobilnettlesere.

Få hjelp

Hvis du trenger mer hjelp med Android-tilgjengelighet, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.