Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden käyttö

Osa näistä ohjeista koskee vain Android 11.0:aa tai sitä uudempia versioita. Lue lisää Android-version tarkistamisesta.

Androidin Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden avulla voit valita näytöllä olevia kohteita ja kuulla niiden sisällön tai kuvauksen ääneen luettuna.

Vaihe 1: Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden käyttöönotto

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten Teksti puhuttuna.
    • Huom. Jos et näe Teksti puhuttuna ‑vaihtoehtoa, lataa Google Playsta Androidin esteettömyystyökalujen uusin versio ja kokeile näitä ohjeita uudestaan.
  3. Laita päälle Teksti puhuttuna ‑pikanäppäin.
  4. Valinnainen: Muuta pikanäppäintä valitsemalla Teksti puhuttuna ‑pikanäppäin. Katso lisätietoja esteettömyystilan pikanäppäimistä

Vaihe 2: Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden käyttö

Näytön kohteiden kuvausten kuuntelu

1. Jos haluat käynnistää Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden, käytä sen pikanäppäintä: pyyhkäise kahdella sormella ylöspäin (tai kolmella sormella, jos TalkBack on päällä) tai napauta esteettömyyspainiketta Esteettömyys.
  2. Napauta näytöllä olevaa kohdetta, esimerkiksi tekstiä tai kuvaa.
  3. Valitse useita kohteita kuunneltavaksi vetämällä sormeasi näytöllä.
  4. Jos haluat kuulla kaiken, valitse Toista Toista.
    • Vinkki: Kun soitin on avoinna, voit keskeyttää toiston tai jatkaa sitä, hypätä eteen- tai taaksepäin tai lisätä ja vähentää nopeutta painikkeilla.

Kuvien tai tekstin osoittaminen kameralla

Voit osoittaa kameralla kuvia tai tekstiä kuullaksesi niiden sisällön tai kuvauksen luettuna ääneen OCR:llä.

Tämä ominaisuus on käytettävissä seuraavilla kielillä: englanti, espanja, hollanti, italia, katalaani, latina, norja, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, suomi, tagalog, tanska, turkki ja unkari.

1. Napauta Google Kamera ‑sovellusta Google Kamera.
  2. Osoita kuvaa tai tekstiä kameralla.
  3. Jos haluat käynnistää Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden, käytä sen pikanäppäintä: pyyhkäise kahdella sormella ylöspäin (tai kolmella sormella, jos TalkBack on päällä) tai napauta esteettömyyspainiketta Esteettömyys.
  4. Vedä sormea näytöllä korostaaksesi tekstin, jonka haluat luettavan ääneen.

Taustalla lukeminen

Voit tehdä muuta samalla, kun Teksti puhuttuna lukee tekstiä taustalla. Voit esimerkiksi vierittää alaspäin tai vaihtaa sovellusta tekstin lukemisen aikana.

Jotta Teksti puhuttuna voi lukea taustalla:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten Teksti puhuttuna.
  3. Valitse Asetukset.
  4. Laita Lue taustalla päälle yläreunasta.

Huom. Teksti puhuttuna ei välttämättä toimi kaikilla mobiiliselaimilla.