Android-instellingen aanpassen voor TalkBack

Je kunt TalkBack-instellingen zoals volume of feedback updaten. Je kunt ook talen kiezen of hoeveel TalkBack voorleest.

Je instellingen beheren

Veelgebruikte instellingen beheren in Snelle instellingen

Het deelvenster Snelle instellingen bevat veelgebruikte apparaatinstellingen, zoals wifi, bluetooth en de vliegtuigmodus.

Zo open je de snelle instellingen:

• Als je apparaat is vergrendeld: Swipe met 2 vingers omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  • Als je apparaat is ontgrendeld: Swipe met 2 vingers omlaag vanaf de bovenkant van het scherm om meldingen te bekijken. Als je de snelle instellingen wilt openen, swipe je nogmaals met 2 vingers omlaag.
Beheren in de app Instellingen

Zo open je Instellingen:

• Via het startscherm: Swipe met 2 vingers omhoog. Gebruik in het scherm met apps de functie Verkennen via aanraking om Instellingen te vinden en dubbeltik erop. Je kunt ook het zoekvak gebruiken om naar Instellingen te zoeken.
    • Apps worden meestal in alfabetische volgorde getoond.
  • Via de Google Assistent: Als je 'Oké Google' hebt aangezet op je apparaat, zeg je 'Oké Google'. Zeg daarna 'Open Instellingen'.
  • Via het deelvenster Snelle instellingen: Gebruik Verkennen via aanraking om Instellingen te vinden en dubbeltik erop.

Het volume van TalkBack aanpassen

Het volume van de toegankelijkheidsfunctie bepaalt het spraakvolume van TalkBack. Dit is onderdeel van de standaard volumeregeling van Android.

• Zo wijzig je het spraakvolume: Terwijl TalkBack spreekt, druk je op de knop Volume omhoog of Volume omlaag. Als TalkBack niet spreekt, hou je 1 vinger op het scherm en druk je op de knop Volume omhoog of Volume omlaag.
  • Zo wijzig je het volume terwijl je media wordt afgespeeld: Als je media afspeelt, kun je het volume van de media regelen via de volumeknoppen. Als je het volume van TalkBack wilt wijzigen, plaats je je vinger op het touchscreen en druk je op de knop Volume omhoog of Volume omlaag.

Toegankelijkheidsinstellingen zoeken

Je kunt de instellingen updaten om de TalkBack-functionaliteit aan te passen.

Automatisch draaien uitzetten

Als je automatisch draaien uitzet, verandert de schermstand niet op basis van je bewegingen.

1. Open Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Selecteer Toegankelijkheid.
  3. Zoek naar Scherm automatisch draaien en zet dit uit.
De aan/uit-knop gebruiken om gesprekken te beëindigen

Met deze instelling kun je een gesprek beëindigen als je op de aan/uit-knop van je apparaat drukt.

Belangrijk: Je kunt je apparaat misschien niet vergrendelen met de aan/uit-knop als deze instelling aanstaat, bijvoorbeeld als je telefoon in je zak zit.

1. Open Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Selecteer Toegankelijkheid.
  3. Zoek naar Aan/uit-knop beëindigt gesprek en zet deze functie aan.

Een internationaal toetsenbord toevoegen

Op de Pixel kun je veel talen gebruiken met Gboard, maar misschien heb je een ander toetsenbord nodig om een andere taal te ondersteunen. Meer informatie over de talen die Gboard aanbiedt

Zo check je welk toetsenbord je gebruikt:

1. Open Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Selecteer Systeem en dan Taal en invoer.
  3. Vink onder Toetsenbord en invoer de optie Schermtoetsenbord aan.

Ga naar Google Play als je andere toetsenbord-apps wilt downloaden.

Tip: Je kunt het TalkBack-brailletoetsenbord aanzetten voor Engels, Arabisch en Spaans. Meer informatie over het TalkBack-brailletoetsenbord

TalkBack-instellingen beheren

1. Swipe met 1 beweging omlaag en naar rechts om het TalkBack-menu te openen.
    • Tik met 3 vingers op het scherm als het apparaat gebaren met meerdere vingers ondersteunt.
  2. Selecteer TalkBack-instellingen.
  3. Update een of meer van de volgende instellingen:

Tip: Gebaren met meerdere vingers zijn beschikbaar op de geüpdatete Pixel 3 en hoger en sommige andere OEM-apparaten.

Uitgebreidheidsniveau wijzigen

Met de instellingen voor uitgebreidheidsniveau bepaal je hoeveel informatie je van TalkBack krijgt. Bij een hoog uitgebreidheidsniveau krijg je meer gesproken feedback en bij een laag uitgebreidheidsniveau krijg je minder gesproken feedback. Bij het hoogste niveau krijg je bijvoorbeeld alle door jou ingevoerde toetsen te horen. Bij het laagste niveau worden de ingevoerde toetsen niet uitgesproken.

1. Selecteer Uitgebreidheidsniveau.
  2. Kies een voorinstelling: Hoog, Aangepast of Laag.
    • Met de aangepaste voorinstelling kun je op afzonderlijke niveau kiezen wat TalkBack uitspreekt.
Het volume voor geluidsfeedback wijzigen

Geluidsfeedback is korte audio die je hoort als je op je apparaat navigeert. Dit wordt ook wel een earcon genoemd. Het volume voor geluidsfeedback is standaard ingesteld op 50% van het TalkBack-spraakvolume.

Zo wijzig je het volume voor geluidsfeedback:

1. Ga naar de TalkBack-instellingen.
  2. Selecteer Geluid en trillen en dan Volume geluidsfeedback.
  3. Kies een volume:
    • Gelijk aan spraakvolume
    • 75% van spraakvolume
    • 50% van spraakvolume
    • 25% van spraakvolume
Audiovolume verlagen

Met Audiovolume verlagen wordt het volumeniveau van media en andere audio verlaagd zodat de gesproken feedback van TalkBack makkelijk te begrijpen is. Audiovolume verlagen staat standaard aan.

Zo zet je Audiovolume verlagen aan of uit:

1. Selecteer Geluid en trillen.
  2. Selecteer Audiovolume verlagen.
  3. Zet Audiovolume verlagen aan of uit.
Wachtwoorden voorlezen

TalkBack spreekt standaard wachtwoordtekens uit die andere mensen misschien horen. Je kunt deze instelling wijzigen, zodat je telefoon geen tekens in beveiligde velden voorleest, tenzij je een hoofdtelefoon hebt aangesloten.

Deze instelling aan- of uitzetten: Selecteer Wachtwoorden voorlezen.

• Als Wachtwoorden voorlezen aanstaat: TalkBack spreekt wachtwoordtekens uit terwijl je typt.
  • Als Wachtwoorden voorlezen uitstaat: TalkBack spreekt alleen wachtwoordtekens uit als je een hoofdtelefoon hebt aangesloten.

De gesproken taal voor TalkBack wijzigen

Je kunt de taal van je apparaat toevoegen of wijzigen en schakelen tussen tekst-naar-spraaktalen. Meer informatie over talen die TalkBack ondersteunt.

Zo installeer je talen:

1. Swipe met 1 beweging omlaag en naar rechts om het TalkBack-menu te openen.
    • Tik met 3 vingers op het scherm als het apparaat gebaren met meerdere vingers ondersteunt.
  2. Selecteer Instellingen voor tekst-naar-spraak en dan Taal.
  3. Kies een taal.

Als je tijdens het gebruik van TalkBack tussen talen wilt schakelen, kun je een van deze opties gebruiken:

• Het TalkBack-menu: Swipe in 1 beweging omlaag en naar rechts.
    • Tik met 3 vingers op het scherm als het apparaat gebaren met meerdere vingers ondersteunt. Selecteer daarna Gesproken taal.
  • Een fysiek toetsenbord: Druk op Alt + Ctrl + l.
  • Een gebaar: Als je een gebaar wilt toewijzen aan de opdracht Gesproken taal wijzigen, open je de TalkBack-instellingen en selecteer je Gebaren.

Tip: Als je het TalkBack-menu met een ander gebaar wilt openen, ga je naar de TalkBack-instellingen. Meer informatie over TalkBack-instellingen.

Hulp vragen

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.