Androidin ja TalkBackin määritys

Voit muokata Android-laitteen asetuksia vastaamaan tarpeitasi. Tällä sivulla kerrotaan useista asetuksista, jotka voivat parantaa Androidin ja TalkBackin käyttökokemusta.

Vaihe 1: Asetusten muuttaminen

Pika-asetusten muuttaminen

Pika-asetuspaneeli sisältää toistuvasti käytetyt laiteasetukset kuten lentokonetilan, Bluetooth-yhteyden sekä äänenvoimakkuuden.

• Kun laitteesi on lukittu: Avaa pika-asetukset pyyhkäisemällä kahdella sormella alaspäin näytön ylälaidasta.
  • Kun laitteesi ei ole lukittu: Avaa pika-asetukset pyyhkäisemällä kahdella sormella alaspäin näytön ylälaidasta ja sitten uudestaan alaspäin kahdella sormella.

Asetuksien muuttaminen Asetukset-sovelluksessa

Voit avata Asetukset-sovelluksen Asetukset-sovellus useilla eri tavoilla:

• Etsi Sovellukset aloitusnäytöstä kosketuksella tutkimalla ja avaa näkymä kaksoisnapauttamalla. Etsi Sovellukset-näkymässä Asetukset ja avaa se kaksoisnapauttamalla. Sovellukset luetellaan yleensä aakkosjärjestyksessä.
  • Jos Ok Google on käytössä laitteessasi, voit avata Asetukset-sovelluksen puhekomennolla. Sano Ok Google, odota puhehaun käyttöön ottamisesta ilmoittavaa äänimerkkiä ja sano Avaa asetukset. Näin voit ottaa Ok Googlen käyttöön.
  • Avaa yllä mainittu pika-asetuspaneeli, etsi Asetukset kosketuksella tutkimalla ja avaa se kaksoisnapauttamalla.

TalkBack-asetusten nopea muuttaminen sormenjälkitunnistimen avulla

Tämä vaihtoehto on käytettävissä, jos laitteessa on sormenjälkitunnistin ja Android 8.0 tai uudempi.

Ota Valitsin käyttöön, niin voit muuttaa TalkBack-asetuksia nopeasti Android-laitteesi sormenjälkitunnistimella.

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Valitsin.
  4. Ota Valitsin käyttöön yläreunasta.
  5. Valinnainen: Muuta asetuksia, joita voidaan muuttaa valitsimella.

Valitsimen käyttö:

1. Pyyhkäise sormenjälkitunnistimen päältä ylös- tai alaspäin, niin seuraavat TalkBack-asetukset aktivoidaan vuorotellen: Puheen nopeus, Puheen määrä, Navigointi ja Äänen vaimennus.
  2. Pyyhkäise kosketusnäytöltä ylös- tai alaspäin, niin asetus vaihtuu.

Vaihe 2: Esteettömyysasetusten muokkaaminen

Seuraavat asetukset voivat parantaa TalkBack-kokemustasi.

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Etsi Kierrä näyttöä automaattisesti ja poista se käytöstä. Näytön kierto voi keskeyttää puhepalautteen.
  4. Etsi ja ota käyttöön Virtapainike katkaisee puhelun. Kun tämä asetus on käytössä, voit katkaista puhelun painamalla laitteen virtapainiketta.

Vaihe 3: Näppäimistöasetusten muuttaminen

Näppäimistöasetusten muuttaminen voi olla tarpeen, jotta saat parhaan TalkBack-käyttökokemuksen. Jos kielesi on englanti, käytä Google-näppäimistöä. Muiden kielten käyttö voi edellyttää toista näppäimistöä.

Näin voit tarkistaa käytössäsi olevan näppäimistön:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Avaa Järjestelmä ja sitten Kieli ja syöttötapa.
  3. Katso käytössä oleva virtuaalinen näppäimistö kohdasta Näppäimistö ja syöttötavat.

Voit ladata muita näppäimistöjä Google Playsta.

Vaihe 4: TalkBack-asetuksien muokkaus

Avaa TalkBack-asetukset seuraavasti:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Valitse Asetukset.
  4. Tarkista asetukset ja muuta niitä tarvittaessa.

Jatkuvan lukemisen aloittaminen laitetta ravistamalla

Yhden TalkBack-asetuksen avulla voit lukea tekstiä jatkuvasti ravistamalla laitetta. Tästä tavasta voi olla hyötyä esimerkiksi halutessasi lukea pitkän dokumentin, sähköpostin tai verkkosivun loppuun saakka.

TalkBack-asetuksissa voit ottaa käyttöön valinnan Aloita jatkuva lukeminen ravistamalla laitetta. Valittavana ovat voimakkuustasot Hyvin kevyt, Kevyt, Keskitaso, Voimakas ja Hyvin voimakas. Suosittelemme, että kokeilet muutamaa eri vaihtoehtoa, niin löydät sinulle ja laitteellesi parhaan asetuksen.

Toinen tapa aloittaa jatkuva lukeminen: avaa ensin yleinen kontekstivalikko pyyhkäisemällä alas ja oikealle ja valitse sitten Lue seuraavasta kohteesta alkaen tai Lue alusta alkaen. Lue lisää yleisistä ja paikallisista kontekstivalikoista.

TalkBack-äänenvoimakkuuden muuttaminen

Android käyttää eri äänenvoimakkuustasoja eri äänilähteille. Voit muuttaa TalkBackin äänenvoimakkuutta median toiston aikana asettamalla sormesi kosketusnäytölle ja painamalla sitten äänenvoimakkuuspainikkeita.

Earcon-äänimerkkien voimakkuuden muuttaminen

Saatat joutua muokkaamaan TalkBackin earcon-äänimerkkien voimakkuutta käyttämääsi tekstistä puheeksi ‑palveluun sopivaksi. Voit muuttaa earcon-äänenvoimakkuutta Muu palaute ‑kohdan Äänenvoimakkuus-asetuksella. Jos TalkBackin earcon-äänimerkit ovat esimerkiksi liian kovaäänisiä, voit asettaa äänenvoimakkuudeksi 50 % median äänenvoimakkuudesta.

Äänen vaimennus (keskity puheääneen)

TalkBack-asetuksien Äänen vaimennus ‑valinnan avulla voit varmistaa, ettei TalkBack-puhe peity muiden äänilähteiden kuten musiikin tai videoiden alle. Kun tämä asetus on käytössä, muiden äänien voimakkuutta hiljennetään TalkBackin puhuessa.

Valinnainen: TalkBackin kielen vaihtaminen

Voit vaihdella laitteeseen asennettuja tekstistä puheeksi ‑ominaisuuden kieliä.

Näin asennat kieliä:

1. Avaa yleinen kontekstivalikko pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle. (Voit valita toisen eleen TalkBackin asetuksista.)
  2. Valitse Tekstistä puheeksi ‑asetukset
  3. Valitse Asetukset ja sitten Asenna äänitiedot.
  4. Valitse luettelosta kieli.
  5. Muuta latausasetusta.

Voit vaihtaa TalkBackin kieltä käytön aikana seuraavilla tavoilla:

• Avaa yleinen kontekstivalikko pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle. Valitse Kielet.
  • Jos käytät laitteesi kanssa fyysistä näppäimistöä, valitse Alt + Ctrl + L.
  • Määritä tietylle eleelle kieli. Valitse Talkback-asetuksista Eleet.

Lue lisää TalkBack-asetuksista.