TalkBackin Android-asetusten muuttaminen

Voit muuttaa TalkBack-asetuksia, esim. äänenvoimakkuutta tai äänipalautetta. Voit myös valita kieliä tai mitä kaikkea TalkBack lukee ääneen.

Asetusten muuttaminen

Yleisten asetusten muuttaminen pika-asetuksissa

Pika-asetusten paneelissa on yleisiä laiteasetuksia, esim. Wi-Fi, Bluetooth ja lentokonetila.

Näin avaat pika-asetukset:

• Kun laite on lukittu: Pyyhkäise kahdella sormella alas näytön yläreunasta.
  • Kun laitteen lukitus on auki: Avaa ilmoitukset pyyhkäisemällä kahdella sormella alas näytön yläreunasta. Avaa sitten pika-asetukset pyyhkäisemällä uudestaan alas kahdella sormella.
Asetusten muuttaminen Asetukset-sovelluksessa

Näin avaat Asetukset-sovelluksen:

• Aloitusnäytöltä: Pyyhkäise kahdella sormella ylös. Etsi kosketuksella tutkimisen avulla sovellusnäkymästä Asetukset ja kaksoisnapauta. Voit myös kirjoittaa hakukenttään "Asetukset".
    • Sovellukset luetellaan yleensä aakkosjärjestyksessä.
  • Google Assistantilla: Jos "Ok Google" on päällä laitteessasi, voit sanoa "Ok Google." Pyydä sitten, että asetukset avataan.
  • Pika-asetusten paneelissa: Etsi kosketuksella tutkimisen avulla asetukset ja kaksoisnapauta.

TalkBackin äänenvoimakkuuden muuttaminen

Esteettömyyden äänenvoimakkuus vaikuttaa TalkBackin puheen äänenvoimakkuuteen. Se on osa Androidin äänenvoimakkuuden vakiosäädintä.

• Puheen äänenvoimakkuuden vaihtaminen: Talkbackin puhuessa paina äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta. Jos TalkBack ei puhu, pidä yhtä sormea näytöllä ja paina äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta.
  • Äänenvoimakkuuden muuttaminen, kun mediaa toistetaan: Kun mediaa toistetaan, äänenvoimakkuuspainikkeet säätävät median äänenvoimakkuuden. Jos haluat muuttaa TalkBackin äänenvoimakkuutta, aseta sormi kosketusnäytölle ja paina äänenvoimakkuuden lisäys- tai vähennyspainiketta.

Esteettömyysasetusten löytäminen

Voit muokata TalkBack-kokemustasi muuttamalla asetuksia.

Automaattisen kierron laittaminen pois päältä

Kun laitat automaattisen kierron pois päältä, näytön suunta ei muutu liikkeittesi mukaan.

1. Avaa laitteen Asetukset Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Etsi ja laita pois päältä Näytön automaattinen kierto.
Puheluiden lopettaminen virtapainikkeella

Tämän asetuksen avulla voit lopettaa puhelun painamalla laitteen virtapainiketta.

Tärkeää: Kun tämä asetus on päällä (tai jos esim. puhelin on taskussasi), laitteen lukitusta ei ehkä voi avata virtapainikkeella.

1. Avaa laitteen Asetukset Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Etsi ja laita päälle Puhelun katkaisu virtapainikkeella.

Kansainvälisen näppäimistön lisääminen

Pixelin Gboardissa käytössäsi on useita kieliä, mutta joitakin kieliä varten tarvitset ehkä toisen näppäimistön. Lue lisää Gboardin kielivalikoimasta.

Näin tarkistat, mitä näppäimistöä käytät:

1. Avaa laitteen Asetukset Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Järjestelmä ja sitten Kieli ja syöttötapa.
  3. Katso Kieli ja syöttötapa ‑kohdassa oleva Näyttönäppäimistö.

Voit ladata muita näppäimistösovelluksia siirtymällä Google Playhin.

Vinkki: Voit laittaa TalkBackin pistekirjoitusnäppäimistön päälle, jos kieli on englanti, arabia ja espanja. Lue lisää TalkBackin pistekirjoitusnäppäimistöstä.

TalkBack-asetusten muuttaminen

1. Avaa TalkBack-valikko yhdellä pyyhkäisyllä pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle.
    • Jos laitteesi käyttää usean sormen eleitä, napauta näyttöä kolmella sormella.
  2. Valitse TalkBack-asetukset.
  3. Muuta kaikkia seuraavia asetuksia:

Vinkki: Usean sormen eleet ovat saatavilla päivitetyllä Pixel 3:lla ja uudemmilla sekä joillakin muilla OEM-laitteilla.

Puheen määrän muuttaminen

Puheen määrä ‑asetuksilla voit valita, paljonko tietoa TalkBack kertoo sinulle. Suurella puheen määrällä saat enemmän äänipalautetta ja pienellä puheen määrällä vähemmän. Esimerkiksi suurella esiasetuksella kaikki näppäinpainallukset luetaan aina ääneen. Pienellä esiasetuksella painettuja näppäimiä ei lueta ääneen.

1. Valitse Puheen määrä.
  2. Valitse esiasetus: suuri, muokattu tai pieni.
    • Muokatun esiasetuksen avulla voit valita yksitellen, mitä TalkBack sanoo ääneen.
Äänipalautteen äänenvoimakkuuden muuttaminen

Äänipalaute on lyhyt audio, jonka kuulet siirtyessäsi laitteella kohdasta toiseen. Tätä kutsutaan myös earcon-äänimerkiksi. Oletuksena äänipalautteen äänenvoimakkuus on puolet TalkBack-puheen äänenvoimakkuudesta.

Näin muutat äänipalautteen äänenvoimakkuuden:

1. Siirry TalkBack-asetuksiin.
  2. Valitse Äänet ja värinä ja sitten Äänipalautteen voimakkuus.
  3. Valitse äänenvoimakkuus:
    • Sama kuin puheen voimakkuus
    • 75 % puheen voimakkuudesta
    • 50 % puheen voimakkuudesta
    • 25 % puheen voimakkuudesta
Äänen vaimennus

Äänen vaimennus pienentää median ääntä ja muuta audiota, jotta TalkBackin äänipalaute kuuluisi selkeämmin. Äänen vaimennus on päällä oletuksena.

Näin laitat äänen vaimennuksen päälle tai pois päältä:

1. Valitse Äänet ja värinä.
  2. Valitse Äänen vaimennus.
  3. Laita Äänen vaimennus päälle tai pois päältä.
Salasanojen ääneen sanominen

TalkBack sanoo oletuksena ääneen salasanan merkit, jolloin muut ihmiset voivat kuulla ne. Voit muuttaa tätä asetusta niin, että puhelin ei sano ääneen merkkejä, jotka ovat suojatussa kentässä, ellei kuulokkeita ole yhdistetty.

Tämän asetuksen laittaminen päälle tai pois päältä: Valitse Sano salasanat ääneen.

• Kun "Sano salasanat ääneen" on päällä: TalkBack sanoo salasanan merkit ääneen samalla kun kirjoitat.
  • Kun "Sano salasanat ääneen" on poissa päältä: TalkBack sanoo salasanan merkit ääneen vain, kun olet yhdistänyt kuulokkeet.

TalkBack-puheen kielen muuttaminen

Voit lisätä laitteellesi kielen tai muuttaa sen kieltä ja vaihtaa tekstistä puheeksi ‑ominaisuuden kielien välillä. Lue lisää TalkBackin tukemista kielistä.

Näin asennat kieliä:

1. Avaa TalkBack-valikko yhdellä pyyhkäisyllä pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle.
    • Jos laitteesi käyttää usean sormen eleitä, napauta näyttöä kolmella sormella.
  2. Valitse Tekstistä puheeksi ‑asetukset: ja sitten Kieli.
  3. Valitse kieli.

Voit vaihtaa TalkBackin kieltä käytön aikana seuraavilla tavoilla:

• TalkBack-valikko: Pyyhkäise yhdellä pyyhkäisyllä alas ja sitten oikealle.
    • Jos laitteesi käyttää usean sormen eleitä, napauta näyttöä kolmella sormella. Valitse sitten Puheen kieli.
  • Fyysinen näppäimistö: Paina Alt + Ctrl + L.
  • Ele: Voit määrittää Vaihda puheen kieltä ‑toiminnolle eleen avaamalla TalkBack-asetukset ja valitsemalla Eleet.

Vinkki: Jos haluat avata TalkBack-valikon toisella eleellä, siirry TalkBack-asetuksiin. Lue lisää TalkBack-asetuksista.

Ohjeita

Jos tarvitset lisäapua Android Saavutettavuuden kanssa, ota yhteyttä Googlen vammaistukitiimiin.