Vergroting op je scherm gebruiken

Je kunt zoomen of vergrotingsgebaren gebruiken om het scherm van je Android-apparaat beter te bekijken.

Belangrijk: Voor deze stappen moet je het scherm aanraken.

Belangrijk:

Inhoud

Stap 1: Zet vergroting aan

Stap 2: Gebruik vergroting

Stap 1: Zet vergroting aan

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Vergroting.
  3. Zet Snelkoppeling voor vergroting aan.
  4. Optioneel: Als je een snelkoppeling wilt maken, tik je op Snelkoppeling voor vergroting en kies je een van de volgende opties:
    • Knop Toegankelijkheid: Tik onderaan het scherm op Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Volumeknoppen ingedrukt houden: Houd beide volumeknoppen ingedrukt.
    • 3 keer tikken op scherm: Tik snel 3 keer op het scherm en houd het gebaar vast. Deze snelkoppeling kan je apparaat vertragen.

Stap 2: Gebruik vergroting

Vergroting op volledig scherm: Inzoomen en alles groter maken
  1. Tik op Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Als je een andere snelkoppeling voor vergroting hebt ingesteld, gebruik je die.
  2. Tik ergens op het scherm, behalve op het toetsenbord of in de navigatiebalk.
  3. Sleep met 2 vingers om te navigeren op het scherm.
  4. Knijp met 2 vingers om het zoomniveau aan te passen.
  5. Als je de vergroting wilt stoppen, gebruik je de snelkoppeling voor vergroting opnieuw.
Vergroting op volledig scherm: Tijdelijk inzoomen
  1. Tik op Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Als je een andere snelkoppeling voor vergroting hebt ingesteld, gebruik je die.
  2. Tik ergens op het scherm en houd vast. Dit werkt niet op het toetsenbord of in de navigatiebalk.
  3. Sleep met een vinger om over het scherm te navigeren.
  4. Til je vinger op om het vergroten te stoppen.
Gedeeltelijke schermvergroting
  1. Tik op Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Als je een andere snelkoppeling voor vergroting hebt ingesteld, gebruik je die.
  2. Sleep met 2 vingers om te navigeren in het vergrotingsvenster.
  3. Knijp met 2 vingers om het zoomniveau aan te passen.
  4. Als je de vergroting wilt stoppen, gebruik je de snelkoppeling voor vergroting opnieuw.
Wisselen tussen volledig scherm en een gedeeltelijk scherm
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Vergroting.
  3. Tik op Type vergroting en dan Overschakelen naar volledige of gedeeltelijke schermvergroting.
Gebruik 'Vergrootglas bij typen' om tekst te volgen terwijl je typt
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Vergroting en dan Vergrootglas bij typen.

Je kunt het deelvenster 'Instellingen voor vergrootglas' op Android 14 en hoger gebruiken om de instellingen snel te wijzigen. Je hebt toegang tot deze functie als je volledige of gedeeltelijke schermvergroting gebruikt.

1. Gebruik volledige of gedeeltelijke schermvergroting.
  2. Tik op het instellingenicoon van het vergrootglas.
  3. Je kunt het volgende aanpassen:
    • Vergrotingsgrootte: Wijzig hoeveel van het scherm dat je wilt vergroten of schakel tussen volledige en gedeeltelijke schermvergroting.
    • Zoomen: Zoom in en uit op een specifiek gedeelte van het scherm.
    • Diagonaal scrollen toestaan (alleen gedeeltelijke schermvergroting): Wijzig of diagonaal scrollen aan- of uitstaat. Als je makkelijk wilt navigeren en het vergrote gedeelte op het scherm wilt vinden, zet je Diagonaal scrollen toestaan uit.

Tips om vergroting te gebruiken

• Je kunt tot 8 keer vergroten.
  • Als je een app opent of sluit terwijl je bent ingezoomd, kan deze automatisch uitzoomen, afhankelijk van je instellingen. Gebruik de snelkoppeling voor vergroten om opnieuw in te zoomen.
  • Als je 3 keer tikken op de snelkoppeling voor vergroting hebt geselecteerd: Nadat je Vergroting hebt aangezet, duurt het iets langer voordat je apparaat reageert op een tik. Door deze korte vertraging kan je apparaat bepalen of je tik de eerste is van een reeks van 3 tikken.

Hulp nodig?

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.