Gekoppelde bladen gebruiken in uw organisatie

Deze functie is beschikbaar voor G Suite Enterprise en G Suite Enterprise for Education. Versies vergelijken

U kunt miljarden rijen met gegevens uit een spreadsheet openen, analyseren, visualiseren en delen met gekoppelde bladen, de nieuwe gegevensconnector voor BigQuery. U kunt gekoppelde bladen ook gebruiken voor het volgende:

• Samenwerken met partners, analisten of andere belanghebbenden in een bekende spreadsheetinterface.
  • Zorgen dat er één Single Source of Truth is voor gegevensanalyse zonder aanvullende csv-exports.
  • Uw rapportage- en dashboardworkflows stroomlijnen.

Gekoppelde bladen voeren namens u query's uit in BigQuery als u handmatig of volgens een bepaald schema verzoeken indient. De resultaten van deze query's worden opgeslagen in een spreadsheet waarin u ze kunt analyseren en delen. Bekijk deze videotutorials voor meer informatie over gekoppelde bladen.

Belangrijk: Vanaf 8 september 2020 ziet u in spreadsheets waarin de traditionele gegevensconnector al wordt gebruikt, een optie om te upgraden naar gekoppelde bladen. Gebruikers kunnen spreadsheets waarin de traditionele gegevensconnector wordt gebruikt nog steeds bekijken en vernieuwen, maar er kunnen geen nieuwe spreadsheets worden gemaakt met de traditionele gegevensconnector. Als u de traditionele gegevensconnector gebruikt, bekijkt u hoe u kunt upgraden naar gekoppelde bladen.

Gekoppelde bladen instellen

Als eerste moet u de IAM-rollen controleren voor gebruikers. U gebruikt rollen voor identiteits- en toegangsbeheer (Identity and Access Management, IAM) om te bepalen tot welke gegevens gebruikers toegang hebben. Als gebruikers een BigQuery-project in Spreadsheets willen toevoegen of gebruiken, moet hun IAM-rol in BigQuery een van de volgende zijn:

• bigquery.user
  • bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer

Zie Predefined roles and permissions (Vooraf gedefinieerde rollen en rechten) voor meer informatie over deze rollen.

Welke acties gebruikers kunnen uitvoeren, hangt af van hun IAM-rol en rechten voor spreadsheets (niet van de rechten van de eigenaar van de spreadsheet). Mensen buiten uw organisatie kunnen alleen werken met spreadsheets in uw organisatie als u dit toestaat.

Acties in Spreadsheets Vereiste IAM-rol in BigQuery Vereiste rechten in Spreadsheets
Diagrammen, draaitabellen, formules of extracten maken met BigQuery-tabellen of -weergaven
  • bigquery.user
  • bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer
Bewerker
Diagrammen, draaitabellen, formules, extracten en voorbeelden bekijken die zijn gemaakt met BigQuery-gegevens Geen Bewerker of kijker
Een aangepaste BigQuery-query maken of bewerken
  • bigquery.user
  • bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer
Bewerker
Een aangepaste BigQuery-query bekijken Geen Bewerker of kijker
Gegevens uit BigQuery vernieuwen
  • bigquery.user OF
    bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer
Bewerker

Vervolgens moet u IAM-rollen toewijzen aan uw gebruikers. Zie Controlling access to datasets (De toegang tot datasets bepalen) voor meer informatie over hoe u IAM-rollen toewijst in de BigQuery-console.

Controleer als laatste of GCP is ingeschakeld voor uw organisatie. Als G Suite-beheerder schakelt u Google Cloud Platform in door de stappen te volgen in Bepalen wie Google Cloud Platform-projecten kan maken.

Zie Aan de slag met BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets voor instructies over het gebruik van gekoppelde bladen.

Problemen oplossen

Mijn gebruikers hebben geen toegang tot datasets

Zelfs als gebruikers de juiste IAM-rol hebben, hebben ze wellicht niet de juiste G Suite-licentie. Als ze geen ondersteunde versie gebruiken (zoals beschreven bovenaan dit artikel), bekijkt u De licentie van een gebruiker wijzigen in een licentie voor een ander abonnement.

Sommige Spreadsheets-functies zijn niet beschikbaar

Spreadsheets-functies uit de REST API zijn nog niet beschikbaar in gekoppelde bladen. Alle andere functies van Spreadsheets (afdrukken, downloaden, exporteren etc.) en spreadsheetfuncties (zoals GEMIDDELDE, SOM en AANTAL.ALS) zijn wel beschikbaar.

Organisaties die VPC Service Controls gebruiken, kunnen gekoppelde bladen momenteel ook niet gebruiken.

Als een functie zorgt dat Spreadsheets crasht, klikt u rechtsboven in de datasheet op Feedback verzenden.

BigQuery-updates worden niet weergegeven in gekoppelde bladen

Klik in de Spreadsheets-bestanden op Vernieuwen om updates van BigQuery-gegevens te importeren naar gekoppelde bladen. Als u alle items in gekoppelde bladen wilt vernieuwen, klikt u op Gegevensand thenDataconnectorsand thenGegevens vernieuwenand thenAlles vernieuwen.

Gebruikers kunnen een bestand in gekoppelde bladen niet openen

Als u bepaalde rechten instelt voor Spreadsheets-bestanden voor uw organisatie, zoals dat gebruikers buiten uw organisatie geen toegang hebben tot Spreadsheets-bestanden, kunnen deze gebruikers bestanden in gekoppelde bladen niet openen. Zie Rechten voor delen instellen voor Drive-gebruikers om de rechten aan te passen.

Als u nog steeds problemen ervaart, bekijkt u het artikel Problemen met BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets oplossen.

Gerelateerde artikelen over gekoppelde bladen

Gerelateerde artikelen over Big Query