Gekoppelde spreadsheets gebruiken in uw organisatie

U kunt miljarden rijen met gegevens uit een spreadsheet openen, analyseren, visualiseren en delen met gekoppelde spreadsheets, de gegevensconnector voor spreadsheets. U kunt gekoppelde spreadsheets ook gebruiken voor het volgende:

• Werk samen met partners, analisten of andere stakeholders in een vertrouwde spreadsheetinterface.
  • Toestaan dat gebruikers bijdragers machtigen voor toegang.
  • Zorgen dat er één Single Source of Truth is voor gegevensanalyse zonder aanvullende csv-exports.
  • Analyseer gegevens binnen een perimeter die de toegang beperkt op basis van kenmerken, zoals het IP-adres en de apparaatgegevens van de gebruiker.

U kunt query's uitvoeren vanuit gekoppelde spreadsheets in BigQuery of Looker, handmatig of volgens een bepaald schema. Spreadsheets slaat de resultaten van deze query's op in uw spreadsheet, zodat u ze kunt analyseren en delen. Bekijk deze videotutorials voor meer informatie over het gebruik van gekoppelde spreadsheets met BigQuery.

U kunt querygebeurtenissen in gekoppelde spreadsheets bekijken in Drive-logboekgebeurtenissen.

BigQuery instellen om gegevens te analyseren

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Stap 1: Google Cloud aanzetten

Zorg dat Google Cloud aanstaat voor uw organisatie. Ga naar Bekijken welke apps aanstaan voor een gebruiker, groep of organisatie-eenheid voor instructies. Als u Google Cloud wilt aanzetten, gaat u naar Google Cloud aan- of uitzetten voor gebruikers.

Zie Aan de slag met BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets voor instructies over het gebruik van gekoppelde spreadsheets met BigQuery.

Stap 2: IAM-rollen bekijken

U gebruikt IAM-rollen gebruiken (IAM staat voor Identity and Access Management) om rechten toe te wijzen voor de gegevens waartoe gebruikers toegang hebben. Als gebruikers een BigQuery-project in Spreadsheets willen toevoegen of gebruiken, moeten ze in BigQuery de IAM-rol bigquery.user of bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer hebben.

Ga naar BigQuery predefined IAM roles (Vooraf ingestelde IAM-rollen in BigQuery) voor meer informatie over deze rollen.

Welke acties gebruikers kunnen uitvoeren, hangt af van hun IAM-rol en rechten voor spreadsheets, niet van de rechten van de eigenaar van de spreadsheet. Mensen buiten uw organisatie kunnen alleen werken met spreadsheets in uw organisatie als u dit toestaat.

Acties in Spreadsheets Vereiste IAM-rol in BigQuery Vereiste rechten in Spreadsheets
Diagrammen, draaitabellen, formules of extracten maken met BigQuery-tabellen of -weergaven

bigquery.user

of

bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer

Bewerker
Diagrammen, draaitabellen, formules, extracten en voorbeelden bekijken die zijn gemaakt met BigQuery-gegevens Geen Bewerker of kijker
Een aangepaste BigQuery-query maken of bewerken

bigquery.user

of

bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer

Bewerker
Een aangepaste BigQuery-query bekijken Geen Bewerker of kijker
Gegevens uit BigQuery vernieuwen

bigquery.user

of

bigquery.jobUser en bigquery.dataViewer

Bewerker
Stap 3: IAM-rollen toewijzen

U wijst IAM-rollen toe aan uw datasets in de BigQuery-console. Zie De toegang tot resources beheren met IAM voor meer informatie.

Stap 4: (Optioneel) VPC Service Controls instellen om gekoppelde spreadsheets toe te staan

Naast het gebruik van IAM om te autoriseren welke gebruikers toegang hebben tot BigQuery-gegevens, kunt u VPC Service Controls gebruiken om een serviceomtrek te maken die de toegang beperkt op basis van kenmerken zoals het IP-adres en de apparaatgegevens van de gebruiker. Gebruikers kunnen alleen gekoppelde spreadsheets gebruiken om toegang te krijgen tot BigQuery-gegevens die worden beschermd door VPC Service Controls als u de omtrek zo instelt dat Spreadsheets queryresultaten kan kopiëren naar de spreadsheets van gebruikers. Zie Toegangsbeheer voor meer informatie.

Looker instellen om gegevens te analyseren

Als u gekoppelde spreadsheets wilt gebruiken met Looker, moet u de toegang aanzetten tot services die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet in de Google Beheerdersconsole. Zie Services beheren die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet voor meer informatie. Daarnaast moet een Looker-beheerder eerst gekoppelde spreadsheets aanzetten in de beheerdersinterface van Looker. Zie Gekoppelde spreadsheets gebruiken voor Looker voor meer informatie.

Toestaan dat gebruikers andere gebruikers machtigen voor toegang tot gekoppelde spreadsheets voor BigQuery

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Enterprise Standard en Enterprise Plus; Education Standard en Education Plus; Enterprise Essentials en Enterprise Essentials PlusVersies vergelijken

U kunt toestaan dat gebruikers andere gebruikers machtigen voor toegang tot gekoppelde spreadsheets voor BigQuery, zodat ze kunnen samenwerken met andere gebruikers om gegevens te analyseren en query's uit te voeren.

Als gebruikers een andere gebruiker willen machtigen voor toegang, moeten ze de spreadsheet met die andere gebruiker delen. Ze kunnen alleen geen toegang verlenen tot een spreadsheet die openbaar is gedeeld via een link. In Drive-logboekgebeurtenissen of Cloud-controlelogboeken kunt u zien wie de toegang verleent en welke gebruiker een query uitvoert.

Gemachtigde toegang aan- of uitzetten

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Appsand thenGoogle Workspaceand thenDrive en Documentenand thenFuncties en apps.

3. Klik bij Gemachtigde toegang in gekoppelde spreadsheets op Bewerken .
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.
  5. Vink bij Delegatie-instellingen het vakje aan of haal het vinkje weg voor Gebruikers met bewerkingsrechten voor een spreadsheet toestaan gemachtigde toegang voor gekoppelde spreadsheets aan te zetten.
  6. Als u een organisatie-eenheid of groep instelt, selecteert u Alleen gebruikers binnen een specifieke organisatie-eenheid of groep kunnen andere gebruikers machtigen.
  7. Als u wilt dat alle gebruikers met toegang tot de spreadsheet gemachtigde toegang kunnen geven, selecteert u Alle gebruikers kunnen andere gebruikers machtigen.

Deze optie geldt ook voor gebruikers buiten uw organisatie als ze toegang hebben tot de spreadsheet.

8. Klik op Opslaan. Als je een organisatie-eenheid of groep hebt ingesteld, kun je de instelling mogelijk laten overnemen of overschrijven van een bovenliggende organisatie-eenheid of instellen op Niet ingesteld voor een groep.

Als u machtiging aanzet, laat u uw gebruikers weten dat ze deze stappen kunnen volgen om toegang te verlenen tot een spreadsheet.

Logboekgebeurtenissen voor gekoppelde spreadsheets bekijken

Als gekoppelde spreadsheets toegang hebben tot BigQuery- en Looker-gegevens, worden er items vastgelegd in de Drive-logboekgebeurtenissen Items worden ook geregistreerd in Cloud-controlelogboeken voor BigQuery-toegang en in de History Explore voor systeemactiviteit voor Looker-toegang. In de logboeken staat wie wanneer toegang heeft gehad tot de gegevens.

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Drive-logboekgebeurtenissen analyseren met de Reports API

Zie Gebeurtenisgegevens in het logboek Drive openen voor meer informatie over hoe u Drive-logboekgebeurtenissen kunt analyseren in de Google Beheerdersconsole.

Met de Reports API kunt u querygebeurtenissen bekijken in de gekoppelde spreadsheets. In het volgende voorbeeld worden alle Drive-gebeurtenissen opgehaald per type querygebeurtenis in de gekoppelde spreadsheet:

GET https://admin.googleapis.com/admin/reports/v1/activity/users/all/applications/drive?eventName=connected_sheets_query

De complete JSON-reactie voor deze API-aanroep wordt hieronder getoond in het gedeelte Volledige JSON-reactie op deze pagina.

De gebruiker die de query heeft gestart, wordt getoond als handelende gebruiker.

"actor": {
  "email": "collaborator@example.com",
  "profileId": "unieke Google Workspace-profiel-ID van gebruiker"
}

Spreadsheets biedt extra informatie over de query die is uitgevoerd als parameters.

"parameters": [
  {
    "name": "execution_trigger",
    "value": "sheets_ui"
  },
  {
    "name": "query_type",
    "value": "big_query"
  },
  {
    "name": "data_connection_id",
    "value": "De Cloud-project-ID"
  },
  {
    "name": "execution_id",
    "multiValue": [
      "jobs/big_query_job_id"
    ]
  },
  {
    "name": "delegating_principal",
    "value": "trix01@scary.docsplustesting.com"
  },

Het veld execution_trigger wordt ingesteld op basis van hoe de query wordt aangeroepen vanuit Spreadsheets:

Label Hoe query wordt uitgevoerd
sheets_ui Handmatig via de Spreadsheets-UI
schedule Via de geplande vernieuwingsfunctie in Spreadsheets
api Via de Sheets API
apps-script Via Apps Script

Het veld query_type wordt ingesteld op basis van de gegevensconnector.
Label Gegevensconnector
big_query BigQuery
looker Looker

Het veld data_connection_id wordt ingesteld op basis van de ID van de dataverbinding. Voor BigQuery is dit de factureringsproject-ID. Voor Looker is dit de URL van de instantie.

De execution_id wordt ingesteld op basis van de ID van de uitgevoerde query.

Waardestructuur Query-entiteit
jobs/<JOB_ID> BigQuery-taak
datasets/<DATASET_NAME>/tables/<TABLE_NAME> BigQuery-tabel
query_tasks/<QUERY_TASK_ID> Looker-query

Het e-mailadres van de gebruiker van wie de inloggegevens zijn gebruikt, is in het logboek beschikbaar als het veld delegating_principal.

Volledige JSON-reactie

{
      "kind": "admin#reports#activity",
      "id": {
        "time": "2022-10-26T17:33:51.929Z",
        "uniqueQualifier": "unieke ID van rapport",
        "applicationName": "drive",
        "customerId": "ABC123xyz"
      },
      "actor": {
        "email": "collaborator@example.com",
        "profileId": "unieke Google Workspace-profiel-ID van gebruiker"
      },
      "events": [
        {
          "type": "access",
          "name": "connected_sheets_query",
          "parameters": [
            {
              "name": "execution_trigger",
              "value": "sheets_ui"
            },
            {
              "name": "query_type",
              "value": "big_query"
            },
            {
              "name": "data_connection_id",
              "value": "De Cloud-project-ID"
            },
            {
              "name": "execution_id",
              "multiValue": [
                "jobs/big_query_job_id"
              ]
            },
            {
              "name": "doc_id",
              "value": "aBC-123-xYz"
            },
            {
              "name": "doc_type",
              "value": "spreadsheet"
            },
            {
              "name": "is_encrypted",
              "boolValue": false
            },
            {
              "name": "doc_title",
              "value": "Titel document"
            },
            {
              "name": "visibility",
              "value": "shared_internally"
            },
            {
              "name": "actor_is_collaborator_account",
              "boolValue": false
            },
            {
              "name": "delegating_principal",
              "value": "owner@example.com"
            },
            {
              "name": "owner",
              "value": "owner@example.com"
            },
            {
              "name": "owner_is_shared_drive",
              "boolValue": false
            },
            {
              "name": "owner_is_team_drive",
              "boolValue": false
            }
          ]
        }
      ]
    }

Cloud-controlelogboeken analyseren met Logs Explorer voor BigQuery-verbindingen

Elke spreadsheet heeft een unieke spreadsheet-ID die in de URL van de spreadsheet staat. Logboekitems met de indeling BigQueryAuditMetadata bevatten de ID van de spreadsheet vanuit waar het verzoek om toegang tot BigQuery-gegevens is verstuurd.

U kunt query's maken om logboeken op te halen en te analyseren met de Logs Explorer in de Google Cloud-console. Vul in Logs Explorer het volgende in:

protoPayload.metadata.firstPartyAppMetadata.sheetsMetadata.docId
  != NULL_VALUE

U ziet dan items met een niet-lege spreadsheet-ID, zoals in het volgende voorbeeld:

metadata: {

@type: "type.googleapis.com/google.cloud.audit.BigQueryAuditMetadata"

firstPartyAppMetadata: {

sheetsMetadata: {

docId: "aBC-123_xYz"

}

}

Spreadsheets voegt informatie toe aan query's met taaklabels. U krijgt dan mogelijk meer gegevens om te analyseren, zoals in het volgende voorbeeld:

jobInsertion: {

job: {

jobConfig: {

labels: {

sheets_access_type: "normal"

sheets_connector: "connected_sheets"

sheets_trigger: "user"

}

De waarde van het veld sheets_trigger wordt ingesteld aan de hand van hoe de query wordt aangeroepen vanuit Spreadsheets:

Label Hoe query wordt uitgevoerd
user Handmatig via de Spreadsheets-UI
schedule Via de geplande vernieuwingsfunctie in Spreadsheets
api Via de Sheets API
apps-script Via Apps Script

Als u bijvoorbeeld items wilt vinden die overeenkomen met geplande vernieuwingen van gekoppelde spreadsheets, gebruikt u de volgende query in Logs Explorer:

protoPayload.metadata.firstPartyAppMetadata.sheetsMetadata.docId
  != NULL_VALUE

protoPayload.metadata.jobInsertion.job.jobConfig.labels.sheets_trigger
  = "schedule"

Als gemachtigde toegang aanstaat, kunt u het e-mailadres van de gebruiker van wie de inloggegevens zijn gebruikt om de query uit te voeren, vinden in de logboeken. U ziet ook het e-mailadres van de gebruiker die de zoekopdracht heeft geactiveerd, zoals in het volgende voorbeeld:

"authenticationInfo": {

"principalEmail": "owner@example.com",

"serviceAccountDelegationInfo": [

{

"firstPartyPrincipal": {

"principalEmail": "collaborator@example.com",

"serviceMetadata": {

"service": "sheets"

}

}

}

]

}

Opmerking: Het veld serviceAccountDelegationInfo is alleen aanwezig als gemachtigde toegang is gebruikt voor de query. In dit geval is de persoon die bij principalEmail staat degene die gemachtigde toegang heeft.

Zie Using the Logs Explorer (Logs Explorer gebruiken) en Build queries in the Logs Explorer (Query's maken in Logs Explorer) voor uitgebreidere documentatie.

Bekijk meer informatie over BigQuery-controlelogboeken, spreadsheet-ID's, BigQueryAuditMetadata-indeling, SheetsMetadata, spreadsheets delen en de Google Sheets API.

De Looker-systeemactiviteit analyseren
  1. Klik links in uw Looker-instantie op Verkennen and then Geschiedenis.
  2. Vul bij Veld zoeken de Naam client-API in en klik op Filter  om dit veld toe te voegen aan de dataset.
  3. Selecteer onder Filters de optie is gelijk aan en voer in het veld ernaast Gekoppelde spreadsheets in.
  4. Vul bij Veld zoeken de waarde ID van gekoppelde spreadsheets in om dit veld aan de dataset toe te voegen.
  5. Vul bij Veld zoeken de trigger voor gekoppelde spreadsheets in om dit veld aan de dataset toe te voegen.
  6. Voer bij Veld zoeken de History Slug in om dit veld aan de dataset toe te voegen.
  7. History Slug is gelijk aan de QUERY_TASK_ID die wordt opgeslagen in Drive-logboekgebeurtenissen. Als u een specifieke query wilt vinden in het Drive-logboek, voegt u een filter toe aan dat veld.
  8. (Optioneel) Als u meer velden, zoals Gebruikersnaam en Aanmaakdatum geschiedenis, wilt toevoegen aan de dataset, selecteert u deze.
  9. (Optioneel) Selecteer filters om ze toe te voegen.
    U kunt bijvoorbeeld de Aanmaakdatum geschiedenis filteren op is in de afgelopen 7 dagen of u kunt filteren op een specifieke spreadsheet-ID om alleen de Looker-query's te bekijken die zijn gestart vanuit een specifieke spreadsheet-ID.
  10. Klik op Uitvoeren.

Problemen oplossen

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Als Spreadsheets crasht

Klik bovenaan de spreadsheet op Feedback sturen.

BigQuery-updates worden niet getoond in gekoppelde spreadsheets

Klik in de Spreadsheets-bestanden op Vernieuwen om updates van BigQuery-gegevens te importeren naar gekoppelde spreadsheets. Als u alle items in gekoppelde spreadsheets wilt vernieuwen, klikt u op Gegevensand thenGegevensconnectorsand thenGegevens vernieuwenand thenAlles vernieuwen.

Gebruikers kunnen een bestand in gekoppelde spreadsheets niet openen

Als u bepaalde rechten instelt voor Spreadsheets-bestanden voor uw organisatie, zoals dat gebruikers buiten uw organisatie geen toegang hebben tot Spreadsheets-bestanden, kunnen deze gebruikers bestanden in gekoppelde bladen niet openen. Zie Rechten voor delen instellen voor Drive-gebruikers om de rechten aan te passen.

Ga naar Problemen met BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets oplossen en Problemen met gekoppelde spreadsheets voor Looker oplossen als u nog steeds problemen heeft.