Hantera delade enheter som administratör

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Standard and Business Plus; Enterprise Standard och Enterprise Plus; Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education PlusEssentials, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus; Nonprofits; G Suite Business.  Jämför utgåvor

Om du är ansvarig för en delad enhet går du hit i stället.

Som administratör kan du ändra medlemmarna och deras åtkomstnivå för alla delade enheter i organisationen. Du kan även ändra delningsinställningarna för en delad enhet och standardinställningarna för delning för alla nya delade enheter. Om du till exempel vill att en viss användare ska ha åtkomst till en delad enhet kan du ta bort personen eller ändra åtkomstnivå.

På den här sidan

Lägga till eller ta bort medlemmar på en delad enhet

Som administratör kan du behöva lägga till medlemmar på en delad enhet via administratörskonsolen om den delade enheten inte har några medlemmar eller inga ansvariga. Du kan även behöva ta bort medlemmar från en delad enhet om de inte ska ha åtkomst till innehållet.

Obs! Du kan tilldela upp till 100 grupper till en delad enhet och upp till 600 medlemmar (mellan grupper och enskilda användare). En delad enhet kan inte ha fler än 50 000 enskilda medlemmar via grupper och individer.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Hantera delade enheter.
  4. Peka på den delade enhet som du vill uppdatera och klicka på Hantera medlemmar. Om du har många delade enheter kan du filtrera listan efter namn på delade enheter eller andra attribut.
    1. Om du vill hitta delade enheter som inte har några medlemmar klickar du på Lägg till ett filterföljt avInga medlemmar.
    2. Om du vill hitta delade enheter som inte har några ansvariga klickar du på Lägg till ett filterföljt avInga ansvariga.
  5. Så här lägger du till en person eller grupp:
    1. Ange e-postadressen.
    2. Välj en åtkomstnivå.
    3. Välj om du vill avisera personer och inkludera i så fall ett meddelande.
    4. Klicka på Skicka (om du väljer att avisera personer) eller Dela (om du väljer att inte avisera personer).
  6. Så här tar du bort en person eller grupp:
    1. Klicka på åtkomstnivån bredvid person- eller gruppnamnet.
    2. Klicka på Ta bort åtkomst.

Obs! När du tar bort en medlem från en delad enhet förlorar personen även åtkomsten till filer och mappar på den delade enheten som har delats direkt med hen.

7. Klicka på Spara.

Ändra åtkomstnivån för en medlem på en delad enhet

Som administratör kan du ändra åtkomstnivån för en medlem på en delad enhet, även om du inte är ansvarig för den delade enheten. Om du till exempel vill att en viss användare ska ha åtkomst som Ansvarig till en delad enhet kan du minska åtkomstnivån för den användaren.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Hantera delade enheter.
  4. Håll muspekaren över den delade enheten med medlemmen du vill uppdatera och klicka på Hantera medlemmar. Om du har många delade enheter kan du filtrera listan efter namn på delade enheter eller andra attribut.
  5. Klicka på den nuvarande åtkomstnivån på raden för den medlem du vill uppdatera och sedan på den nya åtkomstnivån.
  6. Klicka på Klar.

Ange standardinställningar för delning för delade enheter

Som administratör kan du ange standardinställningarna för delning för delade enheter efter den organisationsenhet som de är tilldelade. Du kan även förhindra att medlemmar med åtkomst som Ansvarig ändrar dessa inställningar. Om du till exempel inte vill att användare i en organisationsenhet ska dela innehåll utanför organisationen kan du blockera extern delning och förhindra att ansvariga ändrar inställningen.

Obs! Standardinställningarna för delning gäller enbart nya delade enheter. Om du har befintliga delade enheter som du vill ändra delningsinställningarna för går du till nästa avsnitt.

Innan du börjar: Om du vill tillämpa inställningen på vissa användare placerar du deras konton i en organisationsenhet.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Välj Delningsinställningar.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  5. Ange standardinställningar för delning för nya delade enheter och välj om ansvariga för delade enheter kan åsidosätta dessa inställningar.
    • Om du vill förhindra att externa användare får åtkomst till filer på delade enheter avmarkerar du den andra rutan. Externa användare har inte åtkomst även om du tillåter användare att dela filer utanför organisationen. Den här inställningen blockerar även ansvariga för delade enheter från att lägga till externa användare som medlemmar. Om användarna inte får dela objekt på Drive utanför organisationen har den här inställningen ingen effekt eftersom den inte kan åsidosätta delningsinställningen.
    • Avmarkera den tredje rutan om du vill förhindra att medlemmar på den delade enheten ger personer som inte är medlemmar möjlighet att visa, kommentera eller redigera åtkomst till filer på delade enheter eller delar dessa filer med en länk. Du kan göra detta för organisationsenheter som hanterar känsliga uppgifter som inte ska delas utanför organisationsenheten.
    • Om du vill förhindra att innehållshanterare delar mappar avmarkerar du Tillåt innehållshanterare att dela mappar. Du kan göra detta om du bara vill att ansvariga ska kunna dela mappar.
    • Om du vill förhindra att medlemmar på den delade enheten som har visnings- eller kommentarsåtkomst från att ladda ned, kopiera eller skriva ut filer på delade enheter, avmarkerar du den fjärde rutan. Du kan göra detta för organisationsenheter som jobbar med konfidentiell data eller konfidentiella projekt.
      Obs! Filer och mappar på delade enheter behåller denna inställning när de flyttas från delade enheter. När det gäller mappar kan inställningen inte återställas när filen finns på Min enhet.
    • Om du vill förhindra att medlemmar med åtkomst som ansvarig ändrar dessa standardinställningar avmarkerar du den första rutan. I de flesta fall vill du kanske tillåta att ansvariga för delade enheter ändrar åtkomstinställningarna för en delad enhet så att de inte hindras från att samarbeta med externa användare eller andra team.
  6. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Ändra delningsinställningar för en delad enhet

Innan du börjar

• Om du gör delningsinställningarna mer restriktiva kan vissa användare förlora åtkomsten. Om du gör delningsinställningarna mindre restriktiva kan vissa användare få åtkomst. Granska innehållet på den delade enheten för att förstå vad som ska och inte ska delas.
  • Delningsinställningar för delade enheter åsidosätts av delningsinställningar för Drive om inställningarna för Drive är mer restriktiva. Mer information om delningsinställningar och delade enheter finns i Hantera datapolicyer för specifika delade enheter.
Så här uppdaterar du delningsinställningarna för en delad enhet:
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Hantera delade enheter.
  4. Peka på den delade enhet du vill uppdatera och klicka på Inställningar. Om du har många delade enheter kan du filtrera listan efter namn på delade enheter eller andra attribut.
  5. Uppdatera delningsinställningarna. Ändringarna sparas automatiskt när du uppdaterar.
  6. (Valfritt) Om du vill förhindra att ansvariga för delade enheter åsidosätter dina nya inställningar avmarkerar du den första rutan.
  7. Klicka på Klar.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Begränsa vem som kan flytta innehåll till externa delade enheter

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Standard and Business Plus; Enterprise Standard och Enterprise Plus; Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education Plus; Essentials, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus; G Suite Business.  Jämför utgåvor

Du kan styra vem som kan flytta filer och mappar utanför organisationen vid flytt av innehåll från:

• En delad enhet i organisationen till:
    • en delad enhet som ägs av en annan organisation
    • Min enhet för någon i en annan organisation
  • Min enhet för någon i din organisation till en delad enhet som ägs av en annan organisation
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Delningsinställningarföljt avDelningsalternativ.
  4. Välj organisationsenhet eller grupp
  5. Välj ett alternativ i Distribuera innehåll utanför din organisation:
    • Alla
      • Personer som har chefsåtkomst till en delad enhet kan flytta filer och mappar från denna enhet till en Drive-plats i en annan organisation. Läs mer
      • Dessutom kan personer i den valda organisationsenheten eller gruppen flytta innehåll från sin enhet på Drive till en delad enhet som ägs av en annan organisation (till exempel en annan verksamhet, grupp eller skola). Läs mer
    • Endast användare i din organisation
      • Personer som har chefsåtkomst till en delad enhet kan flytta filer och mappar från denna enhet till en Drive-plats i en annan organisation.
      • Användare i den valda organisationsenheten eller gruppen kan flytta innehåll från sin enhet till en delad enhet som ägs av en annan organisation.
    • Ingen
      • Filer på en delad enhet kan inte flyttas till en Drive-plats i en annan organisation.
      • Ingen i den valda organisationsenheten eller gruppen kan flytta innehåll från Min enhet till en delad enhet som ägs av en annan organisation.
      • Ingen i den delade organisationsenheten eller gruppen kan skapa filer på en delad enhet som ägs av en annan organisation.
  6. Klicka på Spara.

Viktigt! Om du väljer en underordnad organisationsenhet eller grupp styr den här inställningen enbart innehåll från Min enhet för en person till en delad enhet i en annan organisation (till exempel ett annat företag eller en annan skola). Om organisationsenheten på toppnivå tillåter användaren att dela filer utanför organisationen men inte den underordnade organisationsenheten kan användaren inte dela filer utanför organisationen.

Det kan ta upp till 24 timmar att se ändringar. Under den här tiden kan gamla och nya inställningar tillämpas tillfälligt.

Granska användaraktivitet på delade enheter

Om du vill kontrollera när filer, inställningar eller medlemmar på delade enheter ändras och vem som gjort ändringarna kan du använda granskningsloggen för Drive.

Granska och överklaga inaktiverade delade enheter

Om Google upptäcker att en delad enhet har innehåll som bryter mot användarvillkoren kan den inaktivera den delade enheten. Innehållet raderas inte, men användarna kan inte få åtkomst till det förrän den delade enheten har återställts av Google efter överklagandet.

Om du anser att den delade enheten har inaktiverats av misstag kan du skicka en begäran om granskning. Du har 29 dagar på dig att överklaga. Om du inte överklagar raderas den inaktiverade delade enheten automatiskt.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Hantera delade enheter.
  4. Klicka på Lägg till ett filterföljt avStatusföljt avInaktiverad och och klicka på Använd.
  5. Peka på den inaktiverade delade enhet som du vill överklaga och klicka på Merföljt avBegär granskning.

Ditt överklagande för den delade enheten granskas. Om det godkänns återställs den delade enheten.