Tillåta eller blockera Google Takeout

Tillåta användarna att ladda ned sin data med Google Takeout
Med Google Takeout kan användarna ladda ned en kopia av data på sitt Google Workspace-konto. Denna data kommer från tjänster och tilläggstjänster, som Drive och YouTube, som är integrerade med Takeout. En användare kan till exempel ladda ned Drive-filer från sitt Google Workspace-konto och ladda upp dem till ett annat Google-konto.

Som Google Workspace-administratör kan du styra vem som använder Google Takeout i organisationen. Om du inte tillåter Takeout för en tjänst omfattar användarens vy av Takeout inte tjänsten eller alternativet att exportera data från tjänsten. Läs mer om hur användarna kan exportera en kopia av sitt innehåll.

I den här artikeln:

Tjänster som är tillgängliga för Google Takeout

Tjänster med delad Takeout-kontroll: De flesta Google-tjänster, som Drive eller Classroom, har inte någon separat Takeout-kontroll. I stället tillåter eller tillåter du inte Takeout för alla dessa tjänster.

Tjänster med separat Takeout-kontroll: Välj Takeout-inställning för var och en av dessa tjänster. Tillåt till exempel att användarna använder Takeout för Google Foto och YouTube, men inte för Google Pay.

Tjänster med en delad Takeout-kontroll Tjänster med separat Takeout-kontroll

Tillåt eller tillåt inte Takeout för Drive, Gmail, Kalender, Kontakter och andra Google-tjänster

Du kan inte begränsa Takeout till en specifik tjänst eller grupp av tjänster.

Tips! Om du vill se ett exempel på tjänsterna som är tillgängliga för Takeout loggar du in på administratörskontot för Google Workspace och går till takeout.google.com

Tillåt eller tillåt inte Takeout för respektive tjänst:

• Blogger *
  • Google Böcker
  • Google Maps
  • Google Pay*
  • Google Foto
  • Google Play*
  • Google Play Console *
  • Location History*
  • YouTube
* Obs! Användare under 18 år begränsas från att använda tjänsten med sina Google Workspace for Education-konton, även om tjänsten har slagits i administratörskonsolen. Läs mer

Standardinställningar för Takeout

• För Google Workspace är Takeout-kontrollerna inställda på Tillåtet.
  • För Google Workspace for Education K-12 är den delade Takeout-kontrollen inställd på Inte tillåtet och den separata Takeout-kontrollen är inställd på Tillåtet.

Konfigurera tjänster med delad Takeout-kontroll

Ställ in behörighet för dataexport om du vill tillåta eller inte tillåta Takeout för Drive, Gmail, Kalender, Kontakter och andra Google-tjänster som inte har egna Takeout-inställningar.

Tillåta eller inte tillåta Takeout

För detta steg behöver du administratörsbehörighet för grupper, organisationsenheter och tjänstinställningar.

Innan du börjar:  Om du vill tillåta Takeout för vissa användare kan du placera deras konton i en organisationsenhet (för att styra åtkomst per avdelning) eller lägga till dem i en åtkomstgrupp (för att ge åtkomst för användare mellan eller inom avdelningar).

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2.  Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avGoogle Takeout.
  1. Klicka på användaråtkomst till Takeout för Google-tjänster.
  2. I avsnittet Tjänster utan separat Takeout-kontroll klickar du på Redigera.
  3. Ställ in Behörigheten för dataexportTillåt för alla eller Tillåt inte för alla.
  4. Klicka på Spara.
  5. (Valfritt) Ange behörigheter för en organisationsenhet.
    Obs! Det finns ingen grå prick bredvid organisationsenheter som åsidosätter inställningen för toppnivåorganisationen.
    1. Välj organisationsenheten till vänster.
    2. Ställ in Behörighet för dataexport för att tillåta eller inte tillåta Takeout:
      • Om inställningen är Ärvd: Klicka på Tillåt eller Tillåt inte och klicka sedan på Åsidosätt för att åsidosätta den överordnade inställningen.

• Om inställningen är Åsidosatt : Klicka på Tillåt eller Tillåt inte och klicka på Spara för att behålla den nya för organisationsenheten. Du kan även klicka på Ärv om du alltid vill använda inställningen för den överordnade organisationsenheten.
  6. (Valfritt) Ange behörighet för en grupp:
    1. Välj gruppen till vänster.
    2. Ställ in behörighet för dataexport för att tillåta Takeout:
      • Om du vill tillåta för gruppen markerar du Tillåt och klickar på Spara.
      • Klicka på Inte angivet om du vill ta bort gruppinställningen. Nu får användarna åtkomstinställningen för sin organisation. Om de tillhör en annan åtkomstgrupp där tjänsten är aktiverad fortsätter användarna att ha åtkomst.

Obs! Det tar normalt ett par minuter innan ändringar träder i kraft, men det kan ta upp till 24 timmar.

Konfigurera tjänster med en separat Takeout-kontroll

Du kan tillåta eller inte tillåta Takeout för en tjänst som har en separat Takeout-kontroll. Låt exempelvis en grupp använda Takeout för sina foton och videor på Google Foto, men inte Google Pay. Om du inte tillåter Takeout för en tjänst visas tjänsten inte på användarens Takeout-sida.

Välj Takeout-inställningar för en organisationsenhet eller tjänst

För detta steg behöver du administratörsbehörighet för organisationsenheter (toppnivå) och tjänstinställningar.

Innan du börjar:  Om du vill tillåta Takeout för vissa användare kan du placera deras konton i en organisationsenhet (för att styra åtkomst per avdelning) eller lägga till dem i en åtkomstgrupp (för att ge åtkomst för användare mellan eller inom avdelningar).

1.  Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avGoogle Takeout.
  1. Hantera användaråtkomst till Takeout för Google-tjänster
  2. Välj en organisationsenhet till vänster.
    Obs! I den här vyn finns ingen grå prick bredvid organisationsenheter som åsidosätter inställningen för toppnivåorganisationen.
  3. Markera kryssrutan bredvid en eller flera tjänster i Takeout-listan.
    Obs! Knappen Lägg till ett filter är inte aktiv. För närvarande är det bara vissa tilläggstjänster som har egna Takeout-inställningar.
  4. Välj Takeout-inställningar:
    • Om statusen är Ärvd: Klicka på Tillåt eller Tillåt inte för att åsidosätta den överordnade inställningen.
    • Om statusen är Åsidosatt: Klicka på Ärv för att återställa till samma inställning som den överordnade organisationen. Du kan även välja Tillåt eller Tillåt inte för att åsidosätta den överordnade inställningen.

• (Valfritt) Hantera Takeout-inställningar för en enskild tjänst. Visa eller ändra en tjänsts inställningar för hela organisationen.
      1. I kolumnen Tjänstnamn klickar du på namnet på en tjänst (inte kryssrutan), som Blogger eller Google Foto.
      2. Välj en organisationsenhet om du vill visa eller ändra Takeout-inställningen.

Anpassa Takeout-tjänster för en grupp

För detta steg behöver du administratörsbehörigheter för grupper, organisationsenheter och tjänstinställningar.

Du kan tillåta Takeout eller inte för en grupp användare i stället för en hel organisationsenhet. Det gör att du kan styra Takeout för specifika användare utan att behöva ändra organisationsstrukturen.

Innan du börjar: Välj grupp. Du kan använda en grupp som redan finns eller skapa en.

Det är enbart användargrupper som skapats i administratörskonsolen, Google Groups for Business, Directory API eller Google Cloud Directory Sync som kan användas som konfigurationsgrupper. Du kan inte använda grupper som skapats i Google Grupper.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2.  Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avGoogle Takeout.
  3. Hantera användaråtkomst till Takeout för Google-tjänster
  4. Klicka på Grupper till vänster och välj en grupp.
    Som standard får en ny grupp samma inställningar som organisationsenheten på högsta nivån. Om du inte hittar din grupp kan den ha skapats i Google Grupper och kan inte användas som konfigurationsgrupp.
  5. Markera kryssrutan bredvid en eller flera tjänster i Takeout-listan.
    Obs! Knappen Lägg till ett filter är inte aktiv. För närvarande är det bara vissa tilläggstjänster som har egna Takeout-inställningar.

6. Välj Google Takeout-inställningar för gruppen. Som standard har en ny grupp inställningarna för din organisationsenhet på högsta nivån.
    • Klicka på Tillåt eller Tillåt inte. Stäng panelen genom att klicka på Avbryt.
    • Klicka på Inte angivet om du vill ta bort konfigurationsgruppen. Nu får användarna inställningen för sin organisation. Om användarna tillhör en annan konfigurationsgrupp med Takeout-inställningar gäller dessa inställningar.
  7. (Valfritt) Om en tjänst har flera konfigurationsgrupper kan du ange vilken grupp som har prioritet. Läs mer om konfigurationsgrupper.

1. Klicka på tjänstens namn (till exempel Blogger).
  2. Klicka på Sök efter en grupp till vänster. Alla befintliga konfigurationsgrupper anges i prioritetsordning.
  3. Anpassa gruppens prioritet genom att dra gruppen upp eller ned.
  4. Klicka på Spara.

Det tar normalt ett par minuter innan ändringar träder i kraft i minuter, men det kan ta upp till 24 timmar.

Visa Takeout-inställningar för en användare

För detta steg behöver du administratörsbehörigheter för användare, organisationsenheter (toppnivå) och tjänstinställningar

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2.  Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avGoogle Takeout.
  3. Till höger klickar du på namnet på en av dessa tjänster:

• Blogger
    • Google Böcker
    • Google Maps
    • Google Pay
    • Google Foto
    • Google Play
    • Google Play Console
    • Platshistorik
    • YouTube
  4. På tjänstens inställningssida klickar du på Google Takeout.
  5. Klicka på Användare längst upp till vänster.
  6. Klicka på Välj en användare och sök efter användarens e-postadress (inte namn).
  7. Välj användaren för att visa hans eller hennes inställningar. Under inställningens namn kan du klicka på konfigurationsgruppen eller organisationsenheten som styrde användarens inställningar.

Hantera Takeout för kontot

Hjälpa användarna att ladda ned sin data
  • Dela anvisningar med användare: Så här laddar du ned din Google-data.
  • Om en användare schemalägger en nedladdning innan Takeout-tjänsten förbjuds fortsätter nedladdningen enligt schemat. Det är enbart användaren som kan avbryta sin nedladdning.
  • Avstängda användare kan inte ladda ned data med Takeout.
  • Om du är Education-administratör: Användare kan överföra en kopia av sina Gmail- och Google Drive-dokument till ett annat Google-konto. Läs mer
Felsökning

Takeout har aktiverats för en tjänst, men data från tjänsten visas inte

Om en tjänst inte visas i Takeout har användaren kanske inte data för tjänsten. Om inställningen har ändrats nyligen kan det ta upp till 24 timmar innan den har uppdaterats.

En tjänst ingår i användarnas Takeout-nedladdning, även om Takeout inte är tillåtet

• För tjänster med separat Takeout-kontroll – kontrollera att användarna finns i en organisationsenhet eller konfigurationsgrupp där Google Takeout har ställts in på Inte tillåtet för tjänsten.
  • För tjänster med delad Takeout-kontroll – kontrollera att användarna finns i en organisationsenhet eller konfigurationsgrupp där Dataexportbehörighet har ställts in på Inte tillåten.

Om inställningen har ändrats nyligen kan det ta upp till 24 timmar innan den har uppdaterats.

Data saknas i en export

Om en användare rapporterar att data saknas från en export ber du användaren att försöka exportera igen.

Granskningsloggar för Google Takeout
  • Kontrollera användaraktivitet i Google Takeout. Takeout-logghändelser inkluderar information som vem som startade en export och vilka tjänster som inkluderades. Läs mer om logghändelser för Takeout.

Relaterade ämnen