Migrera ohanterade användare med överföringsverktyget

Du måste vara inloggad som avancerad administratör för den här uppgiften.

Använd överföringsverktyget för ohanterade användare för att se om du har ohanterade personliga Google-konton.

Har du inga ohanterade konton? Öppna Lägg till nya användare eller e-postadresser.

Om du har ohanterade konton ber du användarna att konvertera dem till Google Workspace-konton. Du kan se statusen för skickade begäranden och avbryta dem vid behov.

Om en användare godkänner din begäran om att överföra sitt konto kan du hantera det kontot. Om användaren avvisar begäran uppmanas hen att byta namn på sitt konto till en annan e-postadress. Personen behåller kontrollen över kontot.

Obs! Du kan inte överföra ohanterade användarkonton till ett hanterat Google Workspace-konto om dessa användare är medlemmar i en familjegrupp.

Kontrollera om du har ohanterade konton

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.

3. Klicka på Fler alternativföljt avÖverföringsverktyg för ohanterade användare högst upp.
    På sidan Ohanterade användare visas en lista över alla användare som för närvarande inte hanteras.

Du kan också öppna listan över ohanterade användare från administratörskonsolens startsida:

1. Klicka på Öppna högst upp.
  2. Under Verktyg klickar du på Överföringsverktyg för ohanterade användare.
Varför kan jag inte hitta en användare som jag vet finns?
  • En synkronisering har inte uppdaterat data om du nyligen har verifierat domänen eller om ett ohanterat konto har skapats. Det kan ta upp till 24 timmar innan alla konton visas.
  • Användaren finns på en aliasdomän. Det går inte att överföra de här kontona. Domänen i e-postadressen måste vara en primär eller sekundär domän.
  • Du kan bara överföra konton om den primära e-postadressen för användaren är en e-postadress för en organisation, inte en alternativ e-postadress. När du skapar den här användaren tas personens e-postadress för organisation bort som alternativ från deras befintliga konto.
  • Användaren har specialtecken i sin e-postadress som inte stöds. Användaren måste ta bort specialtecknen innan kontot kan överföras.

Om du har ohanterade konton

Du kan undvika konfliktkonton när du lägger till ohanterade användarkonton i Google Workspace med de här två alternativen:

• Alternativ 1 – använd överföringsverktyget för att bjuda in användare att överföra sitt ohanterade konto.
  • Alternativ 2 – kräv att användarna byter namn på sitt ohanterade konto och håller det separat från Google Workspace.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Alternativ 1: Ge användarna möjlighet att överföra sitt ohanterade konto

Användare som du inte har bjudit in visas Inte inbjudna ännu i kolumnen Status för begäran.

Visa enbart användare som inte är inbjudna ännu

1. Klicka på Lägg till ett filterföljt avBegär status.
  2. Välj Inte skickat och klicka på Använd.
    Listan visar användare som inte har bjudits in ännu.

Skicka en överföringsbegäran

1. Välj ett alternativ:
    • För en enskild användare pekar du på användarens e-postadress.
    • För flera användare markerar du rutan Användarens e-postadress högst upp i listan över oinbjudna användare.
  2. Klicka på Begäran om överföring av e-post.
    När överföringsbegäran har skickats får du ett bekräftelsemeddelande Användarens status ändras till Inbjuden.

Obs! Du kan också skicka en massbegäran med en CSV-fil. Mer information finns i Migrera ohanterade användare med CSV.

Läs mer om hur användare godkänner överföringsförfrågningar.

Hantera förfrågningar om att överföra ett konto

När du ber användarna att överföra sitt konto till organisationens hanterade Google-konto ser du Skickat i kolumnen Status för begäran. Till vänster väljer du Skickat och klickar på Använd om du vill se alla användare med väntande förfrågningar.

När du har skickat en överföringsbegäran kan du skicka om eller avbryta begäran.

Skicka en överföringsbegäran igen

1. Välj ett alternativ:
    • För en enskild användare pekar du på användarens e-postadress.
    • För flera användare markerar du rutan Användarens e-postadress högst upp i listan över oinbjudna användare.
  2. Klicka på Skicka överföringsbegäran igen eller Skicka överföringsbegäranden igen.
    När överföringsbegäran har skickats får du ett bekräftelsemeddelande Varje användares antal skickade begäranden ökas med 1.

Avbryt en överföringsbegäran.

1. Välj ett alternativ:
    • För en enskild användare pekar du på användarens e-postadress.
    • För flera användare markerar du rutan Användarens e-postadress högst upp i listan över oinbjudna användare.
  2. Klicka på Avbryt överföringsbegäran eller Skicka om överföringsbegäran.
    När överföringsbegäran har skickats får du ett bekräftelsemeddelande Användarens e-postadress tas bort från listan Skickat och statusen för begäran ändras till Inte inbjuden ännu.

Avbryt automatiska inbjudningar

1. Peka på användarens e-postadress.
  2. Klicka på Avbryt automatiska inbjudningar.
    När du har avbrutit inbjudan får du ett bekräftelsemeddelande. Användarens status för begäran ändras till Inbjuden eller Ännu inte inbjuden beroende på om hen redan har fått någon av inbjudningarna.

När du avslutar automatiska inbjudningar för en användare ersätts användarens konto med ett hanterat konto eller ersätts inte beroende på inställningen under Hantering av kontokonflikter. Om kontot ersätts sker ersättningen vid nästa begäran om att skapa ett konto.

Mer information om vad som händer när ett konto överförs finns i Innan du använder överföringsverktyget.

Alternativ 2: Kräv att användarna byter namn på kontot

Viktigt! Om du kräver att användarna byter namn på kontot förblir det ohanterade kontot ett separat Google-konto och ingår inte i Google Workspace.

Två konton kan inte ha samma e-postadress. Om en användare med ett konfliktkonto inte överför sitt ohanterade konto måste hen därför byta namn på det. Användarna har full kontroll över processen för namnbyte. Administratörerna deltar inte i denna process.

Så här kräver du att användarna byter namn på sitt konto:

1. Lägg till användaren i ditt hanterade Google Workspace-konto med den e-postadress som hen använde för sitt personliga konto. Mer information finns i Alternativ för att lägga till användare.
  2. Uppmana användaren att logga in på sitt personliga konto och ändra e-postadressen som är kopplad till kontot med något av följande alternativ:
    • Skapa ett konto med en ny Gmail-adress.
    • Byt namn på det ohanterade kontot mot en adress som inte tillhör Gmail som hen redan äger.
    • Logga in på Google Workspace med ett tillfälligt användarnamn som Google tillhandahåller (exempelvis johanna%mindomän.com@gtempaccount.com).
  3. Om användaren byter namn på sitt ohanterade konto mot en adress som inte tillhör Gmail som hen redan äger och du väljer att behålla användarens nuvarande e-postadress:
    1. Radera användarens Gmail-adress och konfigurera en ny Gmail-adress.
    2. Uppmana användaren att validera sin e-postadress på den nya adressen.
    3. Byt namn på kontot till användarens primära e-postadress.
    4. Bjud in användaren till Google Workspace med överföringsverktyget för ohanterade användare.
  4. Om användaren loggar in på Google Workspace med ett tillfälligt användarnamn som Google tillhandahåller uppmanas hen att byta namn på kontot varje gång hen loggar in tills hen väljer ett av de andra alternativen.

Se vad användarna väljer att göra

Utöka alla  |  Komprimera alla och gå högst upp

Så här godkänner användarna överföringsbegäranden

Användare får ett e-postmeddelande när du skickar en överföringsbegäran till dem. I e-postmeddelandet kan de klicka på Överför mitt konto. Om de gör det uppmanas de att logga in på sitt privata Google-konto om användaren inte redan är inloggad.

Användaren måste godkänna vissa villkor för att starta överföringen. Om du vill läsa mer om avtalet besöker du Vad händer med användarens data.

Om de överför ändras deras status till Godkänt. Om du enbart vill se dessa användare väljer du Godkänt till vänster.

Vad händer om en användare avvisar begäran om överföring?

Om användaren klickar på Avvisa begäran i e-postmeddelandet ändras statusen till Avvisad. När du har skapat användarens hanterade Google-konto uppmanas användaren att byta namn på sitt personliga konto nästa gång han eller hon loggar in.

Om du vill se alla användare som har avvisat en begäran väljer du Avvisad till vänster. Du kan skicka en ny begäran om överföring om användaren avvisade av misstag.

Vad händer om en användare ignorerar begäran?

Du kan skapa ett konto i organisationens hanterade Google-konto med samma e-postadress som användaren. När du har skapat användarens hanterade Google-konto uppmanas användaren att byta namn på sitt personliga konto nästa gång han eller hon loggar in.

Vad händer med användarens data?

Om användaren godkänner överföringsbegäran kan du:

• Hantera kontot.

Obs! Det nya Google-kontot kan inte hantera några webbplatser eller sekundära kalendrar som användaren skapade före överföringen.

• Få tillgång till och ta bort data på kontot.
  • Begränsa åtkomsten till Googles tjänster.

När en användare byter namn på sitt personliga konto sker följande med kontots data:

• Den finns kvar på användarens personliga konto.
  • Den är skyddad och tillgänglig enbart för användaren.