Tillåta extern delning enbart med betrodda domäner

För Google Workspace- och Google for Education-administratörer

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Standard och Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education Plus, Enterprise Essentials Plus, Non Profits, G Suite Business Essentials.  Jämför utgåvor

Låt användarna enbart dela med vissa organisationer utanför företaget eller skolan. Lägg till organisationens domän i listan över godkännandelistan med betrodda domäner och välj sedan delningsinställningarna för användarna.

Tjänster som fungerar med betrodda domäner

• Google Drive – användarna kan dela filer med domäner på godkännandelistan.
  • Classroom – när du lägger till en domän på en godkännandelista kan användarna gå med i klasser på den domänen och användare på den godkända domänen kan gå med i klasserna.
  • Google Chat – användarna på en betrodd domän kan chatta med användare i organisationen. Beroende på din Google Workspace-utgåva kan användarna skapa och gå med i enskilda meddelanden eller rum som innehåller användare på en betrodd domän.
  • Looker Studio – användare i din organisation kan få åtkomst till tillgångar från domäner på godkännandelistan.

Så här fungerar godkännandelistan

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla

Använd en godkännandelista för alla betrodda domäner
  • Du har en godkännandelista som innehåller alla dina betrodda domäner. Drive, Sites, Classroom, Chat och Looker Studio använder samma godkännandelista.
  • Policyer för godkännandelista kontrolleras inte när ett dokument delas med en grupp i Google Grupper. Användare i en grupp kan sträcka sig över olika domäner och ha olika delningspolicyer. Detta gör det svårt att avgöra vem som kan komma åt ett visst dokument.

Om en användare exempelvis delar ett dokument med en grupp som inte finns i deras godkända domän, får hen ingen varning om en medlem i gruppen inte kan visa eller dela dokumentet på grund av användarens begränsade gruppbehörigheter.

Riktlinjer för domäner
  • Du kan lägga till en primär domän eller sekundär domän, ett domänalias eller en underdomän.
  • Du kan lägga till upp till 5 000 domäner, inklusive domänalias och underdomäner, på godkännandelistan.
  • Google Workspace Essentials-konton måste vara domänverifierade, inte e-postverifierade, för att få åtkomst till Drive-filer som delas med deras användare.
  • Google-tjänstkonton (domännamnet slutar på gserviceaccount.com) kan inte användas som betrodda domäner.
  • Din domän får inte innehålla icke-engelska tecken som á, ñ, ü och ö eller tecken från ett icke-engelskt alfabet.

Steg 1: Lägg till en betrodd domän på din godkännandelista

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avDomänerföljt avGodkända domäner.
  3. Klicka på Lägg till domän.
  4. Ange domänen, underdomänen eller flera domäner avgränsade med kommatecken. Du kan lägga till upp till 200 domäner i taget.
  5. Klicka på Lägg till. Upprepa för att lägga till fler domäner.
  6. Klicka på Spara.

Steg 2: Granska och felsök konfiguration av betrodd domän

Du kan kontrollera att den godkända domänen är korrekt konfigurerad och använder Google Workspace.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Delningsinställningarföljt avDelningsalternativ.
  4. För Godkända domäner klickar du på Visa konfigurerade godkända domäner.
  5. Om du får felmeddelandet Inkompatibel med de godkända domänerna läser du Felsöka konfigurationsfel på den här sidan.
  6. Vid behov tar du bort alla inkompatibla domäner från godkännandelistan och lägger till dem igen enligt riktlinjerna.

Felsöka konfigurationsfel

• Domännamnet är felstavat.
  • Domänen är ett konto för en Google-tjänst (domännamnet slutar på gserviceaccount.com). Läs mer
  • För Drive-filer använder domänen inte Google Workspace. Felsök genom att följa stegen i Tillåt delning med användare utanför Google med dela med besökare.
  • Domänen använder en e-postverifierad Google Workspace Essentials-utgåva. Du kan bara använda domänverifierade utgåvor i godkännandelistan.

Steg 3: Konfigurera delningsåtkomst för användare

Felsöka delningsfel

• För Classroom: Delning är inte tillgängligt eftersom den godkända domänen inte använder Google Workspace Education Fundamentals eller Google Workspace Education Plus.
  • För Chat: Domänen finns på godkännandelistan, men användarna kan inte skapa externa rum. Om du har markerat rutan Godkända domäner för Chatta externt måste du även markera den här rutan för rum.

Ta bort en domän från godkännandelistan

Ta bort domänen från godkännandelistan om du vill sluta dela mellan organisationen och domänen. Användarna får ingen avisering om ändringen. När en domän tas bort förlorar användarna på domänen åtkomst till delade filer. Filerna tas även bort från mappen Delas med mig på Drive.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Kontoföljt avDomänerföljt avGodkända domäner.
  3. Peka på domännamnet och klicka på Ta bort.
  4. Klicka på Ta bort domän.
Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer