Extern delen alleen toestaan met vertrouwde domeinen

Voor Google Workspace- en Google for Education-beheerders

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus, Enterprise Essentials Plus, Nonprofits, G Suite Business. Versies vergelijken

Sta uw gebruikers toe alleen te delen met bepaalde organisaties buiten uw bedrijf of school. Zet het domein van die organisaties op de lijst met vertrouwde domeinen en kies de instellingen voor delen voor uw gebruikers.

Services die werken met vertrouwde domeinen

• Google Drive: Gebruikers kunnen bestanden delen met domeinen op de toelatingslijst.
  • Classroom: Als u een domein op de toelatingslijst zet, kunnen uw gebruikers deelnemen aan lesgroepen in dat domein en kunnen gebruikers uit dat domein deelnemen aan lesgroepen in uw domein.
  • Google Chat: Gebruikers in een vertrouwd domein kunnen chatten met gebruikers in uw organisatie. Afhankelijk van uw Google Workspace-versie kunnen uw gebruikers 1-op-1-chats of chatruimtes met gebruikers in een vertrouwd domein maken of eraan deelnemen.
  • Looker Studio: Gebruikers in uw organisatie hebben toegang tot componenten uit domeinen op de toelatingslijst.

Hoe de toelatingslijst werkt

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Eén toelatingslijst voor alle vertrouwde domeinen
  • U heeft één toelatingslijst met alle vertrouwde domeinen. Drive, Sites, Classroom, Chat en Looker Studio gebruiken dezelfde toelatingslijst.
  • Domeinbeleid op de toelatingslijst wordt niet gecontroleerd als een document wordt gedeeld met een groep in Google Groepen. Gebruikers in een groep kunnen zich in verschillende domeinen bevinden en verschillende beleidsregels voor delen hebben. Hierdoor is het moeilijk te bepalen wie toegang heeft tot een bepaald document.

Als een gebruiker bijvoorbeeld een document deelt met een groep die niet in het domein op de toelatingslijst staat, krijgt de gebruiker geen waarschuwing als een lid van die groep het document niet kan bekijken of delen vanwege de beperkte groepsrechten.

Domeinrichtlijnen
  • U kunt primaire domeinen, secundaire domeinen, domeinaliassen en subdomeinen toevoegen.
  • U kunt maximaal 5000 domeinen, inclusief domeinaliassen en subdomeinen, op de toelatingslijst zetten.
  • Google Workspace Essentials-accounts moeten domeingeverifieerd zijn (niet e-mailgeverifieerd) om toegang te krijgen tot Drive-bestanden die zijn gedeeld met hun gebruikers.
  • U kunt Google-serviceaccounts (domeinnaam eindigt op gserviceaccount.com) niet gebruiken als vertrouwde domeinen.
  • Uw domein mag geen niet-Engelse tekens bevatten, zoals á, ñ, ü, ø of andere tekens uit een niet-Engels alfabet.

Stap 1: Een vertrouwd domein op de toelatingslijst zetten

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenDomeinenand thenDomeinen op de toelatingslijst.
  3. Klik op Domein toevoegen.
  4. Voer het domein, subdomein of meerdere domeinen in, gescheiden door komma's. U kunt maximaal 200 domeinen tegelijk toevoegen.
  5. Klik op Toevoegen. Herhaal deze stap om meer domeinen toe te voegen.
  6. Klik op Opslaan.

Stap 2: Vertrouwde domeinen controleren en problemen oplossen

U kunt controleren of het domein op de toelatingslijst juist is ingesteld en Google Workspace gebruikt.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenDrive en Documenten.
  3. Klik op Instellingen voor delenand thenOpties voor delen.
  4. Klik bij Domeinen op de toelatingslijst op Ingestelde domeinen op de toelatingslijst bekijken.
  5. Als u de foutmelding Werkt niet met domeinen op de toelatingslijst krijgt, gaat u naar Problemen met installatieproblemen oplossen op deze pagina.
  6. Verwijder zo nodig domeinen die niet compatibel zijn van de toelatingslijst en voeg ze opnieuw toe volgens de richtlijnen.

Installatieproblemen oplossen

• De domeinnaam is verkeerd gespeld.
  • Het domein is een Google-serviceaccount (domeinnaam eindigt op gserviceaccount.com). Meer informatie
  • Voor Drive: Het domein gebruikt Google Workspace niet. Volg de stappen in Delen met niet-Google-gebruikers toestaan met delen met bezoekers om dit probleem op te lossen.
  • Het domein gebruikt een e-mailgeverifieerde versie van Google Workspace Essentials. U kunt alleen domeingeverifieerde versies op de toelatingslijst gebruiken.

Stap 3: Deeltoegang instellen voor gebruikers

Problemen met delen oplossen

• Classroom: Delen is niet beschikbaar omdat het domein niet Google Workspace Education Fundamentals of Google Workspace Education Plus gebruikt.
  • Chat: Het domein staat op de toelatingslijst, maar gebruikers kunnen geen externe ruimtes maken. Als u voor het domein op de toelatingslijst het vakje heeft aangevinkt voor Extern chatten, moet u dit vakje ook aanvinken voor ruimtes.

Een domein verwijderen van de toelatingslijst

Verwijder het domein van de toelatingslijst om het niet meer te delen tussen uw organisatie en het domein. Gebruikers krijgen geen melding over de wijziging. Als een domein wordt verwijderd, hebben gebruikers in dat domein geen toegang meer tot gedeelde bestanden. De bestanden worden ook verwijderd uit de map Gedeeld met mij in Drive.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenDomeinenand thenDomeinen op de toelatingslijst.
  3. Plaats de muisaanwijzer op de domeinnaam en klik op Verwijderen.
  4. Klik op Domein verwijderen.
Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie