Vanliga frågor om konfiguration av Google Workspace

Nedan hittar du vanliga frågor om att använda installationsguiden för Google Workspace.

Hantera ditt Google Workspace-konto

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Vad är en administratör?
Administratörer hanterar inställningar för Google Workspace, användare och fakturering. Om du har registrerat dig för Google Workspace är du administratör. Du kan också tilldela administratörsbehörigheter till andra användare.
Hur loggar jag in på Google Workspace om jag är inloggad med ett annat Google-konto?

Om du redan är inloggad på ett annat Google-konto:

1. Längst upp till höger på skärmen klickar du på profilbilden eller initialen och klickar på Lägg till ytterligare ett konto.
  2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord för Google Workspace. Ditt användarnamn innehåller ditt domännamn, t.ex. du@ditt-företag.com. Det är inte din personliga Gmail-adress.

Läs mer om att växla mellan Google-konton.

Var kan jag hantera inställningarna för Google Workspace?
Du hanterar Google Workspace på administratörskonsolen. Logga in på admin.google.com med ditt Google Workspace-användarnamn. Om du har registrerat dig för Google Workspace med en verifierad domän är ditt användarnamn kopplat till din domän, till exempel du@ditt-företag.com. Om du har registrerat dig med en e-postadress för företag är användarnamnet den e-postadress du använde vid registreringen.
Vad händer om jag har glömt mitt användarnamn och lösenord?

Om du registrerade dig för Google Workspace med en verifierad domän valde du ditt användarnamn under registreringen. Om du har glömt användarnamnet finns det i ditt välkomstmeddelande för Google Workspace.Om du har registrerat dig med en e-postadress för företag är användarnamnet den e-postadress du använde vid registreringen.

Om du har glömt lösenordet:

1. Öppna admin.google.com.
  2. Ange din e-postadress för Google Workspace.
  3. Klicka på Har du glömt lösenordet?
  4. Återställ lösenordet genom att följa anvisningarna.

Om du fortfarande har problem läser du mer om åtkomst till administratörskonsolen.

Hur börjar jag använda Google Workspace?
  1. Besök drive.google.com för att öppna Drive.Om du har registrerat dig med en verifierad domän kan du gå till mail.google.com för att öppna Gmail.
  2. Om du redan är inloggad på ett annat Google-konto klickar du på profilbilden eller initialen högst upp till höger på Lägg till ytterligare ett konto.
  3. Logga in med ditt användarnamn och lösenord för Google Workspace.Om du har registrerat dig för Google Workspace med en verifierad domän innehåller användarnamnet ditt domännamn, till exempel du@ditt-företag.com. Om du har registrerat dig med en e-postadress för företag är användarnamnet den e-postadress du använde vid registreringen. Det är inte din personliga Gmail-adress.

Läs mer om att växla mellan Google-konton.

När du har loggat in på Google Workspace kan du byta mellan tjänster och appar:

1. Klicka på startprogrammet för appar  uppe till höger på skärmen.
  2. Klicka på appen du vill använda.
Var kan jag få hjälp?

Hantera användarna

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Hur lägger jag till användare och hur många kan jag lägga till?

Innan personer i ditt team kan logga in och få tillgång till dina Google Workspace-tjänster måste de ha ett användarkonto.

Under din kostnadsfria testperiod

Du kan skapa upp till 10 användarkonton under provperioden. Om du använder installationsguiden följer du stegen i guiden för att lägga till användare.Om du inte använder installationsguiden läser du mer om hur du lägger till användare.

Efter provperioden eller om du behöver fler användare

När provperioden löper ut eller om du vill lägga till fler än tio användare under provperioden måste du starta betaltjänsten genom att registrera dig för flexibel avgift eller årsavgift/fast längd. (Om årsavgift är tillgänglig eller inte beror på prenumerationen och hur du registrerade dig för tjänsten.)

Om du använder installationsguiden väljer du alternativet Manuell konfiguration för att öppna administratörskonsolen. Klicka sedan på Fakturering för att konfigurera en betalningsplan.

När du konfigurerar en betalningsplan kan du lägga till upp till 50 användare. Om du behöver fler än 50 användare kan du lägga till dem på administratörskonsolen efter konfigurationen om du har en verifierad domän. Om du har registrerat dig med en e-postadress för företag kan du bjuda in användare att gå med i Google Workspace. Mer information finns i Alternativ för att lägga till användare.

Om du behöver fler än 50 användare direkt när du registrerar dig kontaktar du support för Google Workspace. I det här fallet kan du behöva göra en förskottsbetalning. Mer information finns i Hur gäller fakturering för tillagda eller borttagna användare? senare på den här sidan.

Relaterade ämnen

Hur lägger jag till e-postadresser som sales@ditt-företag.com eller info@ditt-företag.com?
Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän

Du behöver inte lägga till e-postadresser som användarkonton. I stället kan du skapa e-postalias och gruppadresser för din affärskommunikation. Dessa typer av adresser är kostnadsfria och räknas inte in i dina användarlicenser för Google Workspace.

E-postalias (för en person): Du skapar exempelvis adressen info@ditt-företag.com för kunder som vill kontakta ditt företag. Du kan lägga till adressen som ett alias i din företagsadress, du@ditt-företag.com. Nu kommer meddelanden som skickas till info@ditt-företag.com även till inkorgen i Gmail för du@ditt-företag.com. Läs mer om att skapa alias.

Gruppadresser (för team): Om ditt team behöver en företagsadress, som sales@ditt-företag eller support@ditt-företag, kan du skapa och lägga till adresserna som grupper. Då får alla i säljteamet meddelanden som skickas till sales@ditt-företag.com i sin inkorg. Läs mer om hur du skapar grupper.

Vilka användare ska jag lägga till?
Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän

Om du redan har konfigurerat e-posten (om du exempelvis tar emot e-post på dittnamn@ditt-företag.com), lägger du till alla som har en befintlig e-postadress på domänen. Detta säkerställer att användaren fortsätter att ta emot e-post när du växlar din e-post till Google Workspace. Läs mer om hur du konfigurerar e-posten för ditt team.

Avancerade alternativ: Om du redan har konfigurerat någon av de här typerna av e-postadress för domänen:

• e-postlistor för ditt team (exempelvis info@ditt-företag.com)
  • e-postalias
  • e-post för fler än en domän.

I så fall väljer du alternativet Manuell konfiguration uppe till höger i konfigurationsguiden. Då öppnas Googles administratörskonsol. På administratörskonsolen verifierar du att du äger domänen. Därefter lägger du till alla dina användare, e-postalias och domäner innan du byter till Google Workspace.

Kan jag byta namn på eller ta bort en användare?

Byta namn på en användare

Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän

Ja, du kan ändra användarens för- och efternamn eller användarens e-postadress. Användaren kan fortsätta ta emot meddelanden som skickas till den gamla e-postadressen eller så kan du ge en ny användare denna e-postadress.

Radera användare

Om du har registrerat dig med en verifierad domän: Du kan ta bort en användare från dinGoogle Workspace vilket tar bort deras åtkomst och raderar derasGoogle Workspace-data. Du kan även överföra eller hämta användarens kontouppgifter.

Du kan även stänga av en användare. Då blockeras användaren från att få tillgång till sitt konto, uppgifterna på det finns kvar. Du faktureras även fortsättningsvis för användaren och kan återställa användarens tillgång när som helst.

Om du har registrerat dig med en e-postadress för företag: Du kan ta bort en användare från organisationens Google Workspace-konto. Om du tar bort en användare raderas inte deras personliga konto och användarens data påverkas inte. Om du tar bort en användare kan du bjuda in hen igen när som helst.

Hur gäller fakturering för användare som lagts till eller raderats?

Om du kontaktar support för Google Workspace och lägger till fler än 50 användare under kontokonfigurationen kan du behöva göra en betalning i förväg för att täcka kostnaden för det antal användare du behöver över 50. Om du till exempel vill lägga till 100 användare kan du behöva göra en förskottsbetalning för kostnaden för 50 användare. När du har slutfört betalningen kan supporten höja din användargräns. Denna förskottsbetalning är ingen extra avgift. Vi lägger till den på ditt faktureringskonto som ett tillgodohavande som du kan använda för framtida betalningar.

När du har konfigurerat kontot beror faktureringen för användare på din betalningsplan:

• Flexibel avgift – du kan lägga till (för domänverifierade konton), bjuda in (för e-postverifierade konton) och ta bort användare när som helst. Du betalar bara för tjänster som används varje månad. Mer information finns i Flexibel avgift.
  • Prenumeration med årsavgift/fast längd – du registrerar dig för Google Workspace för ett helt år. Du kan lägga till fler licenser när som helst. Däremot kan du bara minska antalet licenser när avtalet löper ut. Om du tar bort en användare kan du tilldela användarens licens till en ny användare som du lägger till eller bjuder in.

Om årsavgift är tillgänglig eller inte beror på prenumerationen och hur du registrerade dig för tjänsten. Mer information finns i Prenumeration med årsavgift/fast längd.

Hur ska jag informera mitt team om en övergång till Google Workspace?

Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän (Om du har registrerat dig för Google Workspace med en e-postadress för företag får alla användare du bjuder in en inbjudan per e-post.)

Ett välkomstmeddelande skickas till användarna som du lägger till i installationsguiden. Aviseringen omfattar användarnamn, ett tillfälligt lösenord och ett kort meddelande om övergången till Google Workspace. Du kan även lägga till en personlig anteckning i välkomstmeddelandet.

Välkomstmeddelandet skickas direkt via installationsguiden. Användarnas konton blir aktiva först efter att du bekräftat att du äger domänen i konfigurationsguiden. (Om nya användare försöker logga in före dess får de ett meddelande om att deras konto inte finns.)

Tips för välkomstmeddelandet:

• I avsnittet för personliga meddelanden lägger du till en anteckning om att du informerar teamet om när de kan logga in på sitt nya Google Workspace-konto.
  • När du lägger till adresser som ska ta emot välkomstmeddelandet är det viktigt att kontrollera att de kan ta emot e-post.

Migrera data till Google Workspace

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Kan jag importera och migrera befintlig e-post och befintliga kontakter till Google Workspace?

Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän

Ja, när du byter till Google Workspace från ett annat program eller en annan tjänst, till exempel Microsoft Outlook, kan du föra över befintlig e-post, kontakter och kalenderdata. Det finns flera olika alternativ för att migrera data till Google Workspace beroende på din organisations storlek och vilket system du migrerar från. Läs mer om migreringsalternativ.

Vad händer om jag inte vill byta e-post nu eller bara vill använda Drive och Dokument?

Gäller endast om du har registrerat dig med en verifierad domän

Om du använder installationsguiden väljer du alternativet för manuell konfiguration uppe till höger. Då öppnas i stället administratörskonsolen. Du följer stegen för att:

1. verifiera ägare till din domän
  2. lägga till dina användare
  3. konfigurera fakturering (valfritt under testperioden).

Därefter kan du använda tjänster från Google Workspace, till exempel Drive och Meet. Du kan dock inte använda Gmail förrän du har konfigurerat MX-posterna så att e-posten skickas till Google Workspace-servrar.

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.