E-mailquarantaine instellen

Berichten in quarantaine plaatsen om ze te beoordelen voordat ze worden bezorgd

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om e-mailquarantaine in te stellen.

E-mailquarantaine is een functie van de moderatietool van Google Workspace. Met e-mailquarantaine kunnen Google Workspace-beheerders instellingen maken waarmee inkomende en uitgaande e-mailberichten in quarantaine worden geplaatst voordat ze worden bezorgd bij ontvangers. Meer informatie over de moderatietool

Als e-mailberichten in quarantaine worden geplaatst, kunnen u en anderen in uw organisatie ze beoordelen voordat ze worden bezorgd bij ontvangers. E-mailquarantaine voorkomt spam, beperkt gegevensverlies en beschermt vertrouwelijke informatie. Met e-mailquarantaine kunt u ook berichtbijlagen beheren, zodat mensen in uw organisatie niet iets openen of sturen waarvan dit niet de bedoeling is.

Als beheerder kunt u in de Google Beheerdersconsole aangepaste instellingen toevoegen waarmee u bepaalt welke berichten in quarantaine worden geplaatst. U kunt bijvoorbeeld quarantaine instellen voor uitgaande berichten die vertrouwelijke informatie bevatten, inkomende berichten met verdachte links of bijlagen of alle berichten met persoonlijke of gevoelige informatie, zoals creditcard- of btw-nummers.

Als een bericht in quarantaine wordt geplaatst, kunt u een van de volgende acties uitvoeren op het bericht:

• Bepalen door welke instelling het bericht in quarantaine is geplaatst.
  • Het bericht vrijgeven uit quarantaine zodat het wordt bezorgd bij de oorspronkelijke ontvanger.
  • Het bericht blokkeren zodat het niet wordt bezorgd bij de ontvanger en de afzender eventueel laten weten dat het bericht is geblokkeerd.

In quarantaine geplaatste berichten worden bewaard totdat een van de acties wordt uitgevoerd. Als u geen actie onderneemt op een in quarantaine geplaatst bericht, wordt het bericht na 30 dagen definitief verwijderd. Raadpleeg In quarantaine geplaatste berichten beheren voor meer informatie.

Functies en limieten voor quarantaine

In dit gedeelte worden het gedrag en de beperkingen beschreven waarmee u bekend moet zijn als u e-mailquarantaine gebruikt.

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen

Bewaarperiode in quarantaine

In quarantaine geplaatste berichten worden maximaal 30 dagen na verzending in quarantaine bewaard. Berichten worden na 30 dagen automatisch en definitief verwijderd. Berichten die uit de quarantaine zijn verwijderd, kunnen niet worden hersteld door beheerders of gebruikers.

Als u extra e-mailopslag gebruikt met een langere bewaarperiode, bijvoorbeeld Google Vault, blijven in quarantaine geplaatste berichten die ouder zijn dan 30 dagen beschikbaar in de extra opslag totdat de bewaarperiode voorbij is. Ga naar Gmail-berichten bewaren met Vault voor meer informatie over Vault-bewaarperioden.
Standaardquarantaine

Er is al een quarantaine ingesteld voor uw Google Workspace-account. Dit wordt de standaardquarantaine genoemd. De quarantaines die u maakt, worden aangepaste quarantaines genoemd. Als u een instelling toevoegt waarmee berichten in quarantaine worden geplaatst, maar geen aangepaste quarantaine opgeeft in de instelling, worden berichten die volgens de instelling in quarantaine worden geplaatst, naar de standaardquarantaine gestuurd.

Als u een aangepaste quarantaine verwijdert die in quarantaine geplaatste berichten bevat, worden de berichten in de verwijderde quarantaine verplaatst naar de standaardquarantaine.

Aangepaste en beperkte quarantaines

Hoofdbeheerders kunnen aangepaste quarantaines maken om het volgende te doen:

• Tegemoetkomen aan specifieke bedrijfsbehoeften. U kunt bijvoorbeeld alle uitgaande berichten in quarantaine plaatsen die de woorden 'bedrijf vertrouwelijk' bevatten.
  • Specifieke groepen gebruikers toegang geven tot een quarantaine. Dit wordt een beperkte quarantaine genoemd.
  • Een weigeringsmelding naar afzenders sturen wanneer u de bezorging van hun in quarantaine geplaatste berichten blokkeert.
  • Beheerders automatisch meldingen over in quarantaine geplaatste berichten sturen.
Berichten naar meerdere quarantaines sturen

U kunt meerdere aangepaste quarantaines maken. U kunt bijvoorbeeld een quarantaine maken voor uitgaande berichten die gevoelige content bevatten en een andere quarantaine voor inkomende berichten met mogelijk gevaarlijke bijlagen.

Berichten kunnen naar meerdere quarantaines worden gestuurd. Dit gebeurt als u meerdere quarantaines heeft en meerdere instellingen heeft waarmee berichten naar verschillende quarantaines worden gestuurd. Als een bericht aan meerdere quarantaine-instellingen voldoet, wordt het naar alle quarantaines gestuurd die zijn vermeld in de overeenkomende instellingen.

Quarantaines verwijderen
U kunt geen aangepaste quarantaines verwijderen waarnaar wordt verwezen in een quarantaine-instelling. Als u deze quarantaines wilt verwijderen, moet u eerst de instelling verwijderen die naar de quarantaine verwijst. U kunt de instelling ook bewerken zodat berichten naar een andere quarantaine worden gestuurd.
Ondersteunde berichttypen

U kunt alleen acties uitvoeren op in quarantaine geplaatste berichten van of naar gebruikers die zijn geregistreerd in uw Google Workspace-account. De volgende berichttypen kunnen niet in quarantaine worden geplaatst:

• Berichten die naar groepen zijn gestuurd
  • Berichten naar of van opgeschorte of gedeactiveerde accounts
Uitgaande berichten
  • Uitgaande berichten die in quarantaine zijn geplaatst, verschijnen in de map Verzonden van de afzender. Als u het bericht verwijdert uit de map Verzonden, heeft dit geen invloed op de quarantainestatus van het bericht.
  • Stuur geen externe berichten naar grote mailinglijsten om te voorkomen dat een groot aantal berichten in quarantaine wordt geplaatst. Als een groeps- of lijstbericht in quarantaine wordt geplaatst, wordt een kopie van het bericht voor elke ontvanger in de quarantaine geplaatst. Dit kan leiden tot een groot aantal in quarantaine geplaatste berichten.
Meldingen

Zet meldingen aan in de quarantaine-instellingen:

• Als u afzenders een melding wilt sturen als een bericht in quarantaine wordt geplaatst, gebruikt u de optie Het standaard weigeringsbericht sturen.
  • Als u beheerders periodiek op de hoogte wilt stellen van onlangs in quarantaine geplaatste berichten, gebruikt u de optie Regelmatig een melding sturen als berichten in quarantaine zijn geplaatst.

Ontvangers krijgen nooit een melding als een bericht in quarantaine wordt geplaatst.

S/MIME-berichten
  • Als een afzender S/MIME-versleuteling aanvraagt voor een uitgaand bericht dat aan een quarantaine-instelling voldoet, wordt het bericht geweigerd en niet in quarantaine geplaatst.
  • Als een beheerder compliance- en routingsregels voor S/MIME instelt voor uitgaande berichten, worden berichten die aan de instellingen voldoen in quarantaine geplaatst.

Een e-mailquarantaine instellen

Google Workspace heeft een standaard e-mailquarantaine die u kunt gebruiken voor alle in quarantaine geplaatste berichten. Als uw organisatie relatief klein is of niet veel e-mails stuurt of ontvangt, voldoet de standaardquarantaine mogelijk aan uw vereisten voor quarantaine.

Beheerders kunnen aangepaste quarantaines maken voor meer flexibiliteit en schaal. U kunt meerdere aangepaste quarantaines maken. U kunt bijvoorbeeld een quarantaine maken voor uitgaande berichten die gevoelige content bevatten en een andere quarantaine voor inkomende berichten met mogelijk gevaarlijke bijlagen.

Met aangepaste quarantaines kunt u het volgende doen:

• Specifieke groepen gebruikers toegang geven tot een quarantaine, een zogenaamde beperkte quarantaine.
  • Een weigeringsmelding naar afzenders sturen wanneer u de bezorging van hun in quarantaine geplaatste berichten tegenhoudt.
  • Een automatisch bericht sturen als de bezorging van in quarantaine geplaatste berichten wordt tegengehouden.

Als u een aangepaste e-mailquarantaine wilt instellen, voegt u eerst een nieuwe quarantaine toe. Vervolgens kiest u instellingen waarmee berichten naar de quarantaine worden gestuurd.

Stap 1: Voeg een e-mailquarantaine toe

Stel in de Google Beheerdersconsole een of meer quarantaines in.

Voer deze stap uit voordat u instellingen toevoegt waarmee berichten in quarantaine worden geplaatst. De reden dat u in de instellingen eerst de quarantaine moet invoeren.

Zo voegt u een quarantaine toe:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. In the Admin console, go to Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenManage quarantines.
  3. Klik op Quarantaine toevoegen.
  4. Voer in het instellingenvak Quarantaine toevoegen de volgende stappen uit:
    Instellingsoptie Wat u moet doen
    Naam

Voer een naam in voor de quarantaine. U kunt een naam gebruiken die beschrijft welk type regel berichten naar deze quarantaine stuurt, bijvoorbeeld Verdachte bijlagen. Deze naam wordt naast elk bericht op het quarantainedashboard weergegeven.

Beschrijving (Optioneel) Voeg meer informatie toe over deze quarantaine. Deze beschrijving wordt weergegeven op het quarantainedashboard.
    Groep met mensen die de quarantaine mogen beoordelen

(Optioneel) U kunt andere mensen in uw organisatie toegang geven tot deze quarantaine. Ze moeten deel uitmaken van een groep die u speciaal hiervoor instelt. Als u geen groep selecteert, is de toegang tot deze quarantaine beperkt tot hoofdbeheerders en beheerders met het Gmail-recht Beheerdersquarantaine openen.

Als u een nieuwe groep wilt maken voor toegang tot de quarantaine, klikt u in het vak Quarantaine toevoegen op Groepen beheren. Ga voor uitgebreide stappen naar Uw gebruikers toegang geven tot e-mailquarantaine.

Zo geeft u een bestaande groep toegang tot deze quarantaine:

1. Klik op Groepen selecteren.
    2. Scroll of zoek in het venster Groepen selecteren om een groep te vinden.
    3. Klik op de groepsnaam om deze te selecteren.
    4. Klik rechtsboven in het venster Groep selecteren op X om het venster te sluiten en de groep op te slaan in de quarantaine-instelling.
    5. Herhaal stap a tot en met d om toegang te geven aan meer groepen.
    Gevolgen voor geweigerde binnenkomende berichten

Selecteer een actie die moet worden uitgevoerd als u instelt dat inkomende berichten die door deze instelling in quarantaine zijn geplaatst, niet worden bezorgd:

• Bericht verwijderen: Het bericht wordt niet bezorgd bij de ontvangers en wordt verwijderd. De afzender krijgt hier geen melding over.
    • Het standaard weigeringsbericht sturen: Het bericht wordt niet bezorgd bij de ontvangers en wordt verwijderd. Er wordt een weigeringsbericht gestuurd naar de afzender.

U vindt meer informatie over weigeringsberichten in Standaard weigeringsberichten gebruiken.

Gevolg voor geweigerde uitgaande berichten

Selecteer een actie die moet worden uitgevoerd als u instelt dat uitgaande berichten die door deze instelling in quarantaine zijn geplaatst, niet worden bezorgd:

• Bericht verwijderen: Het bericht wordt niet bezorgd bij de ontvangers en wordt verwijderd. De afzender krijgt hier geen melding over.
    • Het standaard weigeringsbericht sturen: Het bericht wordt niet bezorgd bij de ontvangers en wordt verwijderd. Er wordt een weigeringsbericht gestuurd naar de afzender.

U vindt meer informatie over weigeringsberichten in Standaard weigeringsberichten gebruiken.

Periodieke meldingen sturen als berichten in quarantaine zijn geplaatst

(Optioneel) Selecteer deze optie om periodieke automatische meldingen naar hoofdbeheerders te sturen als berichten in quarantaine worden geplaatst.

Meldingscontent: Meldingen bevatten het aantal berichten dat aan elke quarantaine is toegevoegd en het totale aantal berichten dat in quarantaine is geplaatst tijdens de meldingsperiode.

Timing: Meldingen worden binnen een uur nadat een bericht in quarantaine is geplaatst verstuurd. De frequentie en timing van de meldingen hangt af van hoe vaak nieuwe berichten in quarantaine worden geplaatst. Er geldt een maximum van 1 melding per uur.

Ontvangers: Meldingen worden alleen naar hoofdbeheerders gestuurd. Ze worden niet gestuurd naar gebruikers met het recht Beheerdersquarantaine openen of naar groepen met quarantainerechten.

5. Klik onder in het dialoogvenster Instelling toevoegen op Opslaan. De nieuwe quarantaine wordt toegevoegd aan de tabel Quarantaines beheren.
    Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie
  6. Herhaal deze stappen om meer quarantaines toe te voegen.

Als u een quarantaine wilt verwijderen of aanpassen, selecteert u in de kolom Acties van de tabel de actie Quarantaines beheren.

Standaard weigeringsberichten gebruiken

In dit gedeelte staat belangrijke informatie over de optie Het standaard weigeringsbericht sturen in de quarantaine-instellingen.

• Als u een inkomend groepsbericht weigert, worden weigeringsberichten verwijderd (niet bezorgd bij de afzender), zelfs als deze optie is geselecteerd in de quarantaine-instelling.
  • Elke keer dat u een of meer berichten weigert in één actie, krijgt de afzender een weigeringsbericht. Als u bijvoorbeeld 3 berichten van een afzender selecteert en op Weigeren klikt, en vervolgens 5 berichten van dezelfde afzender selecteert en op Weigeren klikt, krijgt de afzender 2 weigeringsberichten. Selecteer alle berichten van één afzender tegelijk en klik op Weigeren om het aantal weigeringsberichten aan afzenders te beperken. De afzender krijgt één weigeringsbericht met alle geweigerde berichten en de ontvangers.
  • In de berichttekst van weigeringsberichten staat het onderwerp van het oorspronkelijke, in quarantaine geplaatste bericht. Als het onderwerp de reden is dat het oorspronkelijke bericht in quarantaine is geplaatst, bestaat het risico dat ook het weigeringsbericht in quarantaine wordt geplaatst. U kunt dit oplossen door de quarantaine-instellingen zo aan te passen dat berichten van het type Uitgaand of Intern - Sturen worden uitgesloten.

Stap 2: Voeg instellingen toe om berichten in quarantaine te plaatsen

Nadat u een of meer quarantaines heeft gemaakt, voegt u instellingen toe waarmee u bepaalt dat berichten in quarantaine worden geplaatst.

Berichten worden in quarantaine geplaatst op basis van de instellingen die u toevoegt in de Google Beheerdersconsole. Met de Gmail-instellingen in de tabel hieronder kunt u berichten in quarantaine plaatsen die aan de ingestelde criteria voldoen. Met de instelling bepaalt u ook naar welke quarantaine de berichten worden gestuurd. U kunt berichten verzenden naar de standaardquarantaine of naar een aangepaste quarantaine die u heeft gemaakt.

Voor uitgebreide stappen om quarantaine-instellingen voor e-mailberichten toe te voegen, te verwijderen of te updaten, gaat u naar de pagina waarnaar wordt gelinkt in de kolom Instelling hieronder:

Instelling Beschrijving
Compliance van bijlagen

Plaats berichten in quarantaine op basis van de bestandsnaam van de bijlage, het bestandstype van de bijlage of de totale berichtgrootte (inclusief bijlagen). U kunt bijvoorbeeld inkomende en uitgaande berichten met bijlagen van het type .exe in quarantaine plaatsen, omdat de bijlage gevaarlijke software kan bevatten.

Meldingen: Met deze instelling kunt u een melding sturen naar afzenders in uw organisatie als ze een intern bericht sturen dat door de instelling in quarantaine wordt geplaatst.

Content-compliance

Plaats berichten in quarantaine als ze gevoelige content van een door u gekozen type bevatten en deze gevoelige content in het bericht staat. U kunt uitgaande berichten bijvoorbeeld in quarantaine plaatsen als de berichttekst een creditcardnummer bevat.

Meldingen: Met deze instelling kunt u een melding sturen naar afzenders in uw organisatie als ze een intern bericht sturen dat door de instelling in quarantaine wordt geplaatst.

Aanstootgevende content Plaats berichten in quarantaine als ze woorden bevatten uit een lijst met aangepaste woorden die u opgeeft. U kunt inkomende berichten bijvoorbeeld in quarantaine plaatsen als ze grof taalgebruik bevatten.
Routing

Plaats berichten in quarantaine op basis van wie ze heeft gestuurd of wie de ontvangers zijn. U kunt bijvoorbeeld alle inkomende berichten in quarantaine plaatsen van een domein dat in het verleden schadelijke e-mails heeft gestuurd naar uw gebruikers.

Meldingen: Met deze instelling kunt u een melding sturen naar afzenders in uw organisatie als ze een intern bericht sturen dat door de instelling in quarantaine wordt geplaatst.

Spam Plaats inkomende berichten in quarantaine als Gmail ze als spam markeert.