Een gebruiker tijdelijk opschorten

Gebruikt u een teamaccount? Bekijk dan Een gebruiker opschorten in een teamaccount.

U kunt de toegang van een gebruiker tot de Google-services van uw organisatie tijdelijk blokkeren door het account van de gebruiker op te schorten. Als u een account opschort, geldt het volgende:

• De e-mails, documenten, agenda's, Currents-posts en andere gegevens van de gebruiker worden niet verwijderd.
  • Gedeelde documenten blijven beschikbaar voor bijdragers.
  • Nieuwe e-mails en agenda-uitnodigingen worden geblokkeerd.

Opmerking: Als het account is opgeschort door Google in plaats van een beheerder, worden e-mails wellicht nog steeds bezorgd, afhankelijk van de reden van de opschorting.

Nadat u een gebruiker heeft opgeschort, kunt u altijd het account herstellen

Belangrijk: Voor opgeschorte accounts betaalt u nog steeds hetzelfde tarief als voor actieve accounts, zowel in het jaarmodel als het flexibele model. Als u niet wilt betalen voor een gebruikersaccount dat u niet nodig heeft, kunt u het account verwijderen.

Voordat u begint

Wat gebeurt er met het account en de gegevens van een opgeschorte gebruiker?

• Toegang tot Google Workspace: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot Google Workspace-services, zoals Google Drive-bestanden en Gmail.
  • Bestanden en agenda's: Alle afspraken die de gebruiker heeft gemaakt, blijven in de agenda van genodigden staan. De gebruiker raakt de toegang kwijt tot Google Workspace-gegevens, inclusief alle bestandstypen, Gmail- en agendagegevens (behalve gedeelde agenda's). U kunt het eigendom van bepaalde gegevens overzetten naar een andere gebruiker.
  • Sites: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot pagina's die hij heeft gemaakt. U kunt de sites verwijderen als beheerder.
  • Google Vault: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot alle Vault-gegevens, ongeacht eventuele bewaarinstellingen of bewaarplichten die van toepassing zijn.
  • Google Play: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot het Google Play-ontwikkelaarsaccount. U kunt bepaalde apps overzetten naar een ander ontwikkelaarsaccount. Apps waarin abonnementsproducten worden aangeboden, kunnen echter niet worden overgezet.
  • Google Keep: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot zijn Keep-notities. Gedeelde Keep-notities zijn nog steeds beschikbaar voor bijdragers.
  • Currents: Het Currents-profiel van de gebruiker is niet beschikbaar. Als de gebruiker de enige eigenaar is van een community, blijft de community staan. Zie Opschortingen van Currents-profielen voor meer informatie over wat er gebeurt met een opgeschort Currents-profiel.
  • Merkaccount: Als uw organisatie een merkaccount gebruikt, raakt de gebruiker de toegang kwijt tot alle items waarvan 1 gebruiker de eigenaar is, zoals Google Mijn Bedrijf-vermeldingen en YouTube-kanalen. Als er meerdere eigenaren zijn, worden de items overgezet naar het Google Workspace-account van een van de andere eigenaren.
  • Niet-kernservices: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot content in niet-kernservices, zoals YouTube en Blogger.

Als u het account van een gebruiker opschort terwijl deze bezig is met een chat in de klassieke versie van Hangouts, kan de gebruiker blijven deelnemen totdat de sessie is afgelopen.

Een individuele gebruiker opschorten

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Plaats de muisaanwijzer op de gebruiker die u wilt opschorten en klik op Meer and then Gebruiker opschorten.

U vindt deze optie ook links op de accountpagina van de gebruiker.

5. Klik op Opschorten om te bevestigen.

Meerdere gebruikers tegelijk opschorten

Als u meerdere gebruikers wilt opschorten met een csv-bestand, volgt u de instructies onder Meerdere gebruikers tegelijk toevoegen.

Voer in de gedownloade csv-template, in de kolom New Status [Upload Only] (Nieuwe status [alleen uploads]), Suspended (Opgeschort) in.