Vanliga frågor om riktlinjer för e-postavsändare

De här vanliga frågorna innehåller mer, detaljerad information om våra riktlinjer för e-postavsändare (kallades tidigare riktlinjer för massutskick) och beskriver Googles krav för att skicka e-post till personliga Gmail-konton.

Vi uppdaterar dessa vanliga frågor regelbundet, så kom tillbaka med jämna mellanrum för att få den senaste informationen och kraven för avsändare av massutskick.

För att göra det lättare för avsändare av massutskick att uppfylla kraven i våra riktlinjer för e-postavsändare har vi lagt till en ny statusöversikt för efterlevnad i Postmaster Tools. Den här översikten är enbart tillgänglig för massavsändare.

Utöka alla  |  Komprimera alla

Konton som gör massutskick

Vad är ett konto som gör massutskick?

Ett konto som gör massutskick är ett konto som skickar närmare 5 000 e-postmeddelanden eller fler till personliga Gmail-konton inom en 24-timmarsperiod. Meddelanden som skickas från samma primära domän räknas in i gränsen på 5 000.

Sändningsdomäner: När vi beräknar gränsen på 5 000 meddelanden räknar vi alla meddelanden som skickas från samma primära domän. Låt säga att du varje dag skickar till exempel 2 500 meddelanden från solarmora.com och 2 500 meddelanden från kampanjer.solarmora.com till personliga Gmail-konton. Detta räknas som massutskick eftersom alla 5 000 meddelanden skickades från samma primära domän: solarmora.com. Läs mer om grunderna för domännamn.

Avsändarkonton som uppfyller kriterierna ovan minst en gång betraktas permanent som konton som gör massutskick.

Förfaller statusen för massutskick? Kan jag ändra mina sändningsrutiner för att ta bort min status för massutskick?

Statusen för massutskick har inget utgångsdatum. Ett konto som har klassificerats för att göra massutskick har permanent denna klassificering. Ändringar av rutiner för att skicka e-post påverkar inte den permanenta statusen för massutskick när den har tilldelats.

Vilka riktlinjer ska avsändare som gör massutskick följa?

Vid massutskick ska användarna kontrollera att deras e-postrutiner följer våra riktlinjer för e-postavsändare med hjälp av Postmaster Tools. Läs mer i kraven för att skicka e-post och vanliga frågor om Postmaster Tools.

Google Workspace-konton

Gäller avsändarriktlinjerna för meddelanden som skickas till Google Workspace-konton?

Riktlinjerna för e-postavsändare gäller inte för meddelanden som skickas till Google Workspace-konton. Avsändarkrav och Googles tillämpning gäller endast när e-post skickas till personliga Gmail-konton.

Gäller avsändarriktlinjerna för meddelanden som skickas från Google Workspace-konton?

Alla avsändare, inklusive Google Workspace-användare, måste uppfylla kraven i våra riktlinjer för e-postavsändare när de skickar meddelanden till personliga Gmail-konton. Kraven gäller inte för inkommande och domäninterna meddelanden i Google Workspace.

Tillämpning av riktlinjer för avsändare

Hur ser tidsplanen ut för att tillämpa riktlinjerna för avsändare?

Tillämpning av massutskick för konton som inte uppfyller våra riktlinjer för e-postavsändare sker gradvis.

Avsändare av massutskick som inte uppfyller våra krav får tillfälliga fel med felkoder på en liten del av meddelandena som inte uppfyller kraven. Dessa tillfälliga fel hjälper avsändare att identifiera e-post som inte uppfyller våra riktlinjer så att de kan lösa problem som förhindrar efterlevnad. E-postsystem försöker normalt skicka meddelanden som innehåller tillfälliga fel efter en kort fördröjning.

Avsändarna uppmuntras att kontrollera sin status för e-postefterlevnad med Postmaster Tools.

I tabellen nedan kan du se tidsplanen för åtgärden och den uppdateras vid behov:

Krav på avsändare Tillämpning

SPF- och DKIM-autentisering

Identitetsstöld i Från-rubrik i Gmail

Justering av Från-rubrik

Giltiga DNS-poster för vidarebefordran och omvända DNS-poster

Meddelanden formaterade enligt RFC 5322

Meddelanden skickade med TLS

Tillfälliga fel med felkoder

Från och med april 2024 börjar vi avvisa trafik som inte följer policyn. Avvisningen sker gradvis och påverkar endast trafik som inte följer policyn. Vi rekommenderar starkt att avsändare använder den tillfälliga perioden för felåtgärder för att göra eventuella ändringar som krävs för att uppfylla policyerna.

Kraven börjar tillämpas tidigast i juni 2024:

• DMARC-post med en minsta princip på ingen (p=none). Läs mer om DMARC-postvärden.
  • Säga upp prenumerationen med ett klick i marknadsföringsmeddelanden
  • Åtgärder är inte tillgängliga när andelen användarrapporterad skräppost överstiger 0,3 % eller om avsändaren inte har uppfyllt kraven för autentisering eller kraven för att säga upp prenumerationen med ett klick.
Hur ser tidsplanen ut för tillämpning på nya domäner?

En ny domän definieras som en domän som inte har skickat fler än 5 000 e-postmeddelanden per dag till personliga Gmail-konton sedan den 1 januari 2024.

Alla domäner som skickar massutskick måste uppfylla kraven, men tillämpningen för nya domäner sker snabbare.

Vem gäller tillämpningen av identitetsstöld i Från-rubrik i Gmail?

Identitetsstöld i Från-rubriken i Gmail förekommer när en avsändare skickar ett meddelande med en @gmail-adress i Från-rubriken men meddelandet inte har skickats från en Gmail-server. Det här är en vanlig typ av otillåten användning av e-post från spammare och kallas identitetsförfalskning.

Avsändare av massutskick som förfalskar gmail.com börjar få aviseringar om tillfälliga fel enligt beskrivningen ovan.

Vad händer om avsändare inte uppfyller kraven i riktlinjerna?

Vid massutskick måste våra riktlinjer för e-postavsändare följas för att säkerställa att meddelandena levereras som förväntat. Om avsändarna inte uppfyller dessa krav kan meddelanden avvisas eller levereras till mottagarnas skräppostmappar.

Skickas ett felmeddelande eller någon annan varning om meddelanden avvisas på grund av att de inte uppfyller avsändarriktlinjerna?

Ja, när meddelanden avvisas skickar vi en avvisningskod och en orsak till avvisningen. Du hittar även den här informationen i Postmaster Tools.

Vilka felkoder skickas?

Tillfälliga felmeddelanden innehåller felkoder som anger vilket avsändarkrav som orsakar felet:

Felkod Beskrivning
4.7.27 SPF har inte konfigurerats för dina avsändande domäner eller IP-adresser. Alla avsändare måste använda SPF- eller DKIM-autentisering för utgående meddelanden. Massavsändare måste använda både SPF- och DKIM-autentisering för utgående meddelanden.
4.7.30 DKIM har inte konfigurerats för dina avsändande domäner eller IP-adresser. Alla avsändare måste använda SPF- eller DKIM-autentisering för utgående meddelanden. Massavsändare måste använda både SPF- och DKIM-autentisering för utgående meddelanden.
4.7.23 Din domän eller IP-adress har inte giltiga DNS-poster för vidarebefordran och omvända DNS-poster. Det här är ett krav för alla avsändare
4.7.29 Meddelanden skickas inte via en säker TLS-anslutning. Detta är ett krav för alla avsändare.
4.7.32 Domänen i Från-rubriken i dina meddelanden är inte anpassad till SPF-domänen eller DKIM-domänen. Detta är ett krav för avsändare av massutskick.

Andel skräppost

Vilket tidsintervall eller vilken varaktighet används för att beräkna andelen skräppost?

Andelen skräppost beräknas dagligen. Avsändare bör hålla andelen skräppost under 0,1 % och förhindra att skräpposten når 0,3 % eller högre för att säkerställa att meddelandena levereras som förväntat, enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare.

Vad händer om avsändarens andel skräppost överskrider den maximala andelen skräppost som tillåts i riktlinjerna?

Följ riktlinjerna för avsändare genom att hålla andelen skräppost som rapporteras av användare under 0,1 % och förhindra att den når 0,3 % eller högre.

Effekten på leveransen av skräppost som användare har rapporterat varierar i en trappa och andelar på 0,3 % eller högre har en ännu större negativ inverkan på e-postleveransen. En användarrapporterad skräppostandel som överstiger 0,1 % har för närvarande en negativ inverkan på e-postleveransen även i dag.

Från och med juni 2024 är avsändare av massutskick med en skräppostandel som av användare rapporterats vara över 0,3 % inte kvalificerade för åtgärder.

• Avsändare av massutskick är inte kvalificerade för åtgärder medan andelen skräppost som har rapporterats av användare är högre än 0,3 %.
  • Andelen skräppost och andra datapunkter beräknas och uppdateras dagligen i Postmaster Tools.
  • Avsändare av massutskick är berättigade till åtgärd när andelen skräppost ligger under 0,3 % under sju dagar i följd.

Du kan hålla koll på skräppostandelen med Postmaster Tools.

Länkar för att säga upp prenumerationen

Måste alla meddelanden ha en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick?

Nej. Funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick krävs endast för marknadsförings- och kampanjmeddelanden. Transaktionsmeddelanden är undantagna från detta krav. Exempel på transaktionsmeddelanden är meddelanden om återställning av lösenord, bokningsbekräftelser och bekräftelser på inskickade formulär.

Avsändare som redan inkluderar en länk för att säga upp prenumerationen i sina meddelanden har fram till den 1 juni 2024 på sig att implementera en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick i alla kommersiella meddelanden och kampanjmeddelanden.

Hur skiljer sig kampanj- och transaktionsmeddelanden åt?

Skillnaden mellan kampanj- och transaktionsmeddelanden kan variera beroende på bransch och tillämpliga förordningar. Det är meddelandemottagarna, inte Google, som avgör vilken typ av meddelanden de får. Du kan minska mängden skräppost genom att ge användarna ett enkelt sätt att säga upp prenumerationen på marknadsförings- och kampanjmeddelanden och ha användaren i åtanke när du utformar dina e-postmeddelanden.

Varför kräver ni att prenumerationen på marknadsförings- och kampanjmeddelanden ska kunna sägas upp med ett klick?

Med funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick kan användare snabbt och enkelt välja bort dina marknadsförings- eller kampanjmeddelanden. Funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick bidrar även till en låg andel skräppost, vilket förbättrar meddelandeleveransen. En hög andel skräppost påverkar leveransen av meddelanden negativt för alla typer av meddelanden som du skickar.

Hur implementerar jag en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick som uppfyller kraven i RFC 8058?

För att uppfylla RFC 8058-kraven lägger du till List-Unsubscribe-rubriker i alla utgående marknadsförings- och kampanjmeddelanden enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare. Om du använder en e-postleverantör från tredje part kontrollerar du om det går att lägga till dessa rubriker i utgående meddelanden.

List-Unsubscribe-rubriker avslutar prenumerationen för användare direkt genom att ta bort dem från e-postlistan. Andra metoder för att säga upp prenumerationer med ett klick, till exempel mailto-länkar och länkar för att säga upp prenumerationen via webbadress, uppfyller inte kravet för att säga upp prenumerationen med ett klick.

Vad händer med meddelanden som inte uppfyller kravet på prenumeration med ett klick för marknadsföringsmeddelanden och kommersiella meddelanden?

Vi avvisar inte meddelanden automatiskt eller markerar meddelanden som skräppost när de inte uppfyller kraven för att säga upp prenumerationen med ett klick i våra riktlinjer för e-postavsändare

Det är dock mer sannolikt att oönskade meddelanden som inte använder funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick rapporteras som skräppost av mottagarna. En ökning av meddelanden som markeras som skräppost ökar chansen för att framtida meddelanden från samma avsändare levereras till skräpposten.

Det är enbart avsändare av massutskick som uppfyller alla krav i våra riktlinjer för e-postavsändare, inklusive att säga upp prenumerationen med ett klick, som är berättigade till åtgärder.

Om rubriken List-unsubscribe: saknas, kontrollerar du meddelandetexten efter en länk för att säga upp prenumerationen med ett klick?

Nej. Funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick ska implementeras i enlighet med RFC 8058 genom att lägga till List Unsubscribe-rubriker i utgående kampanjmeddelanden, enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare. Att inkludera en mailto-länk i meddelandetexten uppfyller inte kraven för att säga upp en prenumeration med ett klick.

Om jag inkluderar en ytterligare länk för att säga upp prenumerationen i meddelandeinnehållet, måste det vara en länk för att säga upp prenumerationen med ett klick?

Nej. Om dina meddelanden innehåller en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick med List Unsubscribe-rubriker, enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare, behöver inte ytterligare länkar för att säga upp prenumerationen i meddelandetexten vara av typen med ett klick. Eventuella ytterligare länkar för att säga upp prenumerationen i meddelandetexten kan länka till en webbsida för inställningar som du anger.

Hur lång tid har jag på mig att ta bort mottagare från e-postlistan när de använder funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick?

För att minska antalet skräppostrapporter, skydda ditt anseende som avsändare och hålla ordning på dina e-postlistor bör du expediera begäranden om att säga upp prenumerationen inom 48 timmar. Det är en rimlig tid för att ta bort mottagare från en e-postlista.

Det är särskilt viktigt att du tillgodoser mottagarnas begäranden om att säga upp prenumerationen om du ofta skickar marknadsföringsmeddelanden. Detta resulterar i förbättrad e-postleverans och högre värde för engagerade personer som vill få meddelanden från dig.

Hur förhindrar jag att användarna säger upp prenumerationen på alla mina kampanjmeddelanden?

Funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick tar inte automatiskt bort mottagaren från alla meddelanden från samma avsändare. När du implementerar en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick enligt RFC 8058 och använder List Unsubscribe-rubriker enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare, kan mottagaren enbart tas bort från den e-postlista som är kopplad till meddelandet. Med funktionen för att säga upp prenumerationen med ett klick kan du styra vilka e-postlistor mottagarna tas bort från.

Om du uppfyller kravet på att säga upp prenumerationen med ett klick kan du även inkludera en länk i meddelandetexten som leder till en inställningssida för en e-postlista. Tänk på att den här typen av länk inte uppfyller kraven i RFC 8058. Det innebär att om du enbart använder den här typen av länk, utan att använda ett e-postmeddelande för att säga upp prenumerationen med ett klick, uppfylls inte kravet på att säga upp prenumerationen med ett klick enligt beskrivningen i vår riktlinjer för avsändare.

Flaggas meddelanden som skräppost om länkar för att säga upp prenumerationen tillfälligt inte är tillgängliga på grund av underhåll eller av andra skäl?

Om länken för att säga upp prenumerationen inte fungerar under en längre tid uppfyller inte dina meddelanden kraven för att säga upp prenumerationen med ett klick. Dessa meddelanden markeras inte som skräppost, men avsändarna är inte berättigade till åtgärder vid problem med e-postleverans.

Kan jag fortsätta att använda ”mailto-länkar”?

Vi fortsätter att stödja mailto-länkar, men de uppfyller inte kraven för att säga upp prenumerationen med ett klick. Om du vill uppfylla kraven för att säga upp prenumerationen med ett klick måste du använda e-postrubriker för List-Unsubscribe i alla kommersiella meddelanden och kampanjmeddelanden, enligt beskrivningen i RFC 8058 och i våra riktlinjer för e-postavsändare samt inkludera en HTTPS-webbadress i List-unsubscribe-rubriken.

Får en länk för att säga upp prenumerationen med ett klick leda till en målsida eller inställningssida?

Avsändare måste följa specifikationerna för att säga upp prenumerationer med ett klick som definieras i RFC 8058 och lägga till List Unsubscribe-huvuden i alla utgående kampanjmeddelanden, enligt beskrivningen i våra riktlinjer för e-postavsändare.

E-postadministratörer ska använda RFC 8058 som referens för implementering av en funktion för att säga upp prenumerationen med ett klick. Länkar för att säga upp prenumerationer med ett klick som länkar till en målsida eller en annan typ av webbsida följer inte RFC 8058.

E-postautentisering

Vilka krav gäller för DMARC-anpassning vid massutskick?

För meddelanden som skickas direkt till personliga Gmail-konton måste organisationsdomänen i avsändarens Från-rubrik anpassas till SPF-organisationsdomänen eller DKIM-organisationsdomänen. Även om vi kräver att avsändare av massutskick konfigurerar både SPF- och DKIM-autentisering behöver bara en av dessa konfigureras för att uppfylla kraven för avsändaranpassning.

DMARC-anpassning krävs inte för vidarebefordrade meddelanden eller e-postlistor (kallas ibland indirekta meddelanden), men vi kräver att dessa typer av meddelanden har ARC-rubriker. Läs mer om ARC-autentisering och rubriker.

För att säkerställa tillförlitlig autentisering rekommenderar vi att alla avsändare anpassar DMARC helt till både SPF och DKIM. DMARC-anpassningen med både SPF och DKIM kommer på sikt att bli ett avsändarkrav. Läs mer om DMARC-anpassning.

Kan meddelanden som underkänns i DMARC-autentiseringen levereras med godkännandelistor för IP-adresser eller undantagslistor för skräppost? Eller kommer dessa meddelanden att karantänplaceras?

Om meddelanden inte godkänns i DMARC på grund av autentiserings- eller anpassningsproblem gäller den tillämpning som definieras i den avsändande domänens DMARC-policy i allmänhet. Om den avsändande domänen inte har en DMARC-policy kan meddelandena avvisas eller skickas till skräpposten. Underkänd DMARC-autentisering är en av flera faktorer som avgör om meddelanden avvisas, skickas till skräppost eller levereras som förväntat. DMARC-autentisering är en viktig faktor och därför hanteras dessa meddelanden normalt baserat på tillämpningsinställningen i den avsändande domänens DMARC-policy.

Läs mer om DMARC-policyer och tillämpningsalternativ.

Support och eskalering

Kan avsändare av massutskick få teknisk support vid problem med e-postleveranser?

Avsändare av massutskick som uppfyller alla krav i våra riktlinjer för e-postavsändare kan göra en eskalering vid problem med e-postleverans. Kontrollera att du följer alla riktlinjer för avsändare innan du kontaktar den tekniska supporten. Från och med februari 2024 tillhandahåller vi inga åtgärder vid problem med e-postleverans till avsändare som inte uppfyller riktlinjerna. Mer information om begäranden om åtgärder finns i kontaktformuläret för avsändare.

Hur behandlar ni begäranden om åtgärder?

Det är endast avsändare av massutskick som uppfyller alla krav i våra riktlinjer för e-postavsändare, inklusive autentiseringskrav, krav på skräppost som rapporteras av användare och uppsägning av prenumerationer med ett klick för relevant trafik, är kvalificerade för åtgärder.

Relaterade ämnen

Riktlinjer för e-postavsändare