Utse användare med åtkomst till analysdata

Supported editions for this feature: Education Plus. Jämför utgåvor

Som administratör kan du ge utsedda användare åtkomst till Classroom-analyser och få direkt insyn i elevernas resultat och engagemang i organisationen. Classroom-analyser är användbara för utbildningsansvariga och specialister så att de kan få bättre insyn i Classroom-data, bland annat om uppgifter slutförs, betygstrender och hur Classroom används. Dessa utsedda användare kan visa analys på organisations- eller organisationsenhetsnivå.

Obs! Lärare har automatiskt åtkomst till en vy med elevstatistik för klasser där de är lärare eller hjälplärare. Administratörer behöver inte göra något för att aktivera lärarvyn.

Konfigurera åtkomst till Classroom-analyser

Skapa en administratörsroll med behörigheten Visa analysdata för användare och deras klasser och tilldela den till utsedda användare eller säkerhetsgrupper. Du kan också begränsa åtkomsten till användare och klasser per organisationsenhet.

Google Admin Console: Designate users with analytics data access in Google Classroom

Steg 1: Skapa en anpassad administratörsroll

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Kontoföljt avAdministratörsroller.
  3. Klicka på Skapa ny roll.
  4. Ange ett namn och eventuellt en beskrivning för rollen och klicka på Fortsätt.
  5. Markera kryssrutan Visa analysdata för användare och deras klasser i listan Behörighetsnamn i Classroom.
  6. Klicka på Fortsätt.
  7. Klicka på Skapa roll.

Obs! Du kan lägga till andra behörigheter för den här rollen. Om du till exempel har samma användare tilldelade behörigheten Hantera klasser kan du lägga till båda behörigheterna i en anpassad administratörsroll.

Fortsätt till steg 2 om du vill tilldela användare eller säkerhetsgrupper den anpassade administratörsrollen.

Steg 2: Tilldela en användare eller säkerhetsgrupp den anpassade administratörsrollen

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Kontoföljt avAdministratörsroller.
  3. Klicka på den anpassade administratörsrollen som du skapade följt avAdministratörerföljt avTilldela medlemmar.
  4. Ange de första bokstäverna i användarens eller säkerhetsgruppens e-postadress och välj adressen i listan.
  5. (Valfritt) Begränsa åtkomsten till en organisationsenhet genom att klicka på Redigera , välja en organisationsenhet och klicka på Klar.

Obs! Om du vill ge en användare åtkomst till både elev- och klassdata väljer du organisationsenheter för både elever och personal som är huvudlärare i klasserna.

6. Klicka på Tilldela roll.

Om du vill bevilja åtkomst till fler än en organisationsenhet följer du stegen i Tilldela eller ta bort tilldelningen av rollen för flera organisationsenheter på den här sidan.

När du har tilldelat en användare eller en säkerhetsgrupp en anpassad administratörsroll kan användaren eller gruppen se Classroom-analyser i Classroom. Tänk på att det kan ta upp till 24 timmar innan informationen uppdateras i Analytics-översikterna.

Vilken data ser de angivna användarna?

Data som visas i översikterna i Analytics är begränsad till

• Klasser som inte har arkiverats
  • Det har varit aktivitet i klasser under de senaste 365 dagarna
  • Elever som har registrerat sig i klasser som inte är arkiverade och har varit aktiva under de senaste 365 dagarna.

Om åtkomsten är begränsad till en organisationsenhet beror vilken data som utsedda användare kan se på vilka organisationsenheter som har valts. Angivna användare kan se följande data för användare i valda organisationsenheter:

• Individuella elevdata för användare i organisationsenheten som är elever i en klass (till exempel slutförda uppgifter för en elev i alla klasser)
  • Data för klasser vars huvudlärare är användare i organisationsenheten (till exempel slutförda uppgifter för klassen och uppgifter om enskilda elever i klassen)

Vi rekommenderar att du väljer både organisationsenheter för personal och elever om du vill att användarna ska få åtkomst till alla översikter på både elev- och klassnivå.

Om du vill att den utsedda administratören ska få åtkomst Rekommenderad åtkomst till organisationsenhet
Både elev- och klassdata för specifika
organisationsenheter (rekommenderas)
Välj båda:
  • Organisationsenhet för elever
  • Organisationsenhet för personal
Enbart klassdata, ingen enskild elevdata Välj organisationsenhet för personal
Enbart elevdata, ingen klassdata Välj organisationsenhet för elever

Tilldela eller ta bort tilldelningen av rollen för flera organisationsenheter

Upprepa steg 2 ovan och välj en annan organisationsenhet varje gång för att ge en användare eller säkerhetsgrupp åtkomst till fler än en organisationsenhet.

administratörslistan visas användar- eller säkerhetsgruppens namn separat för varje organisationsenhet som åtkomst har beviljats till.

Du kan även göra så här:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på användarens namnföljt avAdministratörsroller och behörigheter.
  4. Klicka på Redigera under Rollens omfattning i den anpassade administratörsroll som du har skapat.
  5. Gör något av följande:
    • Om du vill välja en organisationsenhet markerar du rutan för organisationsenheten.
    • Om du vill avmarkera en organisationsenhet avmarkerar du rutan för organisationsenheten.
  6. Klicka på Klar.
  7. Klicka på Spara.

Hantera den anpassade administratörsrollen med API:er

I stället för att tilldela användare och säkerhetsgrupper den anpassade administratörsrollen manuellt i administratörskonsolen kan du ange åtkomst till Classroom-analyser med hjälp av API:er. Läs i utvecklarguiden om automatiska processer: Utvecklarhandbok – Åtkomst till Classroom-analyser.

Hantera känslig information

Du kan styra åtkomsten till känsliga uppgifter och resurser med hjälp av säkerhetsgrupper. Du kan skapa en ny säkerhetsgrupp eller uppdatera en befintlig genom att lägga till säkerhetsinställningen. Mer information finns i Styra åtkomsten till känslig data med säkerhetsgrupper.

Ta bort behörigheter för analysåtkomst i Classroom

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på användarens eller gruppens namn följt avAdministratörsroller och behörigheter.
  4. Klicka på under Tilldelad status för den anpassade administratörsroll som du har skapat.
  5. Klicka på Spara.

Obs! Om rollen har tilldelats en säkerhetsgrupp tas även användarens åtkomstbehörigheter bort om du tar bort användare från säkerhetsgruppen.

Relaterade ämnen