Gebruikers toegang geven tot analytische gegevens

Supported editions for this feature: Education Plus. Versies vergelijken

Als beheerder kunt u bepaalde gebruikers toegang geven tot Classroom-analyses om rechtstreeks inzicht te krijgen in de prestaties en betrokkenheid van leerlingen in hun organisatie. Classroom-analyses zijn handig voor onderwijsleiders en specialisten om meer inzicht te krijgen in Classroom-gegevens, zoals of opdrachten worden gemaakt, hoe de cijfers evolueren en hoe Classroom wordt gebruikt. Deze aangewezen gebruikers kunnen analytische gegevens bekijken op organisatie- of organisatie-eenheidsniveau.

Opmerking: Docenten hebben automatisch toegang tot een weergave van de analytische gegevens van leerlingen voor lesgroepen waarin ze docent of mededocent zijn. Beheerders hoeven niets te doen om de docentenweergave aan te zetten.

Toegang tot Classroom-analyses instellen

Maak een beheerdersrol met het recht Analytische gegevens van gebruikers en hun lesgroepen bekijken en wijs deze toe aan bepaalde gebruikers of beveiligingsgroepen. U kunt ook de toegang tot gebruikers en lesgroepen beperken tot een of meer organisatie-eenheden.

Google Admin Console: Designate users with analytics data access in Google Classroom

Stap 1: Maak een aangepaste beheerdersrol

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op Nieuwe rol maken.
  4. Voer een naam en eventueel een beschrijving in voor de rol en klik op Doorgaan.
  5. Vink in de lijst Naam recht bij Classroom het vakje aan voor Analytische gegevens van gebruikers en hun lesgroepen bekijken.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Klik op Rol maken.

Opmerking: U kunt andere rechten toevoegen aan deze rol. Als dezelfde gebruikers bijvoorbeeld het recht Lesgroepen beheren hebben, kunt u beide rechten toevoegen aan 1 aangepaste beheerdersrol.

Ga naar stap 2 om de aangepaste beheerdersrol toe te wijzen aan gebruikers of beveiligingsgroepen.

Stap 2: Wijs de aangepaste beheerdersrol toe aan een gebruiker of beveiligingsgroep

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaakt and thenBeheerdersand thenLeden toewijzen.
  4. Voer de eerste paar letters van het e-mailadres van de gebruiker of de beveiligingsgroep in en selecteer het adres in de lijst.
  5. (Optioneel) Als u de toegang wilt beperken tot een organisatie-eenheid, klikt u op Bewerken . Selecteer een organisatie-eenheid en klik op Klaar.

Opmerking: Als u een gebruiker toegang wilt geven tot zowel leerling- als lesgroepgegevens, selecteert u organisatie-eenheden voor zowel leerlingen als medewerkers die primaire docent zijn in de lesgroepen.

6. Klik op Rol toewijzen.

(Optioneel) Als u toegang wilt geven tot meerdere organisatie-eenheden, volgt u de stappen in De rol toewijzen of intrekken voor meerdere organisatie-eenheden op deze pagina.

Nadat u de aangepaste beheerdersrol heeft toegewezen aan gebruikers of beveiligingsgroepen, kunnen ze Classroom-analyses bekijken in Classroom. Het kan tot 24 uur duren voordat gegevens in Analytics-dashboards zijn geüpdatet.

Welke gegevens zien de aangewezen gebruikers?

De gegevens die in de Analytics-dashboards verschijnen, zijn beperkt tot:

• Lesgroepen die niet zijn gearchiveerd
  • Lesgroepen die in de afgelopen 365 dagen activiteit hebben gehad
  • Leerlingen die zijn ingeschreven voor lesgroepen die niet zijn gearchiveerd en die in de afgelopen 365 dagen activiteit hebben gehad

Als de toegang is beperkt tot een organisatie-eenheid, hangen de gegevens die aangewezen gebruikers kunnen zien af van de geselecteerde organisatie-eenheden. Aangewezen gebruikers kunnen de volgende gegevens zien van gebruikers in geselecteerde organisatie-eenheden:

• Individuele leerlinggegevens voor gebruikers in de organisatie-eenheid die leerlingen in een lesgroep zijn (bijvoorbeeld de opdrachten die een leerling heeft afgerond voor alle lesgroepen)
  • Gegevens over lesgroepen waarvan de primaire docent een gebruiker is in de organisatie-eenheid (bijvoorbeeld afronding van de opdrachten voor de lesgroep en gegevens van individuele leerlingen in die lesgroep)

Als u wilt dat gebruikers alle Analytics-dashboards kunnen openen, zowel op leerling- als op lesgroepniveau, raden we u aan zowel de organisatie-eenheden voor medewerkers als die voor leerlingen te selecteren.

Als u wilt dat de aangewezen beheerder toegang heeft tot Aanbevolen toegang tot organisatie-eenheden
Gegevens van leerlingen en lesgroepen voor specifieke
organisatie-eenheden (aanbevolen)
Selecteer beide opties:
  • Organisatie-eenheid voor leerlingen
  • Organisatie-eenheid voor medewerkers
Alleen lesgroepgegevens, geen gegevens van individuele leerlingen Selecteer organisatie-eenheid voor medewerkers
Alleen leerlinggegevens, geen lesgroepgegevens Selecteer de organisatie-eenheid voor leerlingen

De rol toewijzen of intrekken voor meerdere organisatie-eenheden

Herhaal stap 2 hierboven en selecteer elke keer een andere organisatie-eenheid om een gebruiker of beveiligingsgroep toegang te geven tot meerdere organisatie-eenheden.

In de lijst Beheerders staat de naam van de gebruiker of beveiligingsgroep bij elke organisatie-eenheid waartoe deze toegang heeft.

U kunt ook het volgende doen:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op de naam van de gebruikerand thenBeheerdersrollen en -rechten.
  4. Klik bij de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaakt, onder Bereik van de rol, op Bewerken .
  5. Voer een van de volgende acties uit:
    • Als u een organisatie-eenheid wilt selecteren, vinkt u het vakje aan voor die organisatie-eenheid.
    • Als u een organisatie-eenheid wilt deselecteren, haalt u het vinkje weg voor die organisatie-eenheid.
  6. Klik op Klaar.
  7. Klik op Opslaan.

De aangepaste beheerdersrol beheren via API's

In plaats van de aangepaste beheerdersrol handmatig via de Beheerdersconsole aan gebruikers en beveiligingsgroepen toe te wijzen, kunt u de toegang tot Classroom-analyses toewijzen met API's. Ga hiervoor naar de handleiding voor ontwikkelaars over hoe u dit proces automatiseert: Handleiding voor ontwikkelaars: toegang tot Classroom-analyses.

Gevoelige informatie beheren

Met beveiligingsgroepen kunt u de toegang tot gevoelige informatie en resources beheren. U kunt een nieuwe beveiligingsgroep maken of een bestaande groep updaten door het label Beveiliging toe te voegen. Ga naar De toegang tot gevoelige gegevens beheren met beveiligingsgroepen voor meer informatie.

Toegangsrechten voor Classroom-analyses verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op de naam van de gebruiker of groepand thenBeheerdersrollen en -rechten.
  4. Klik bij de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaakt, onder Toegewezen status, op Toegewezen .
  5. Klik op Opslaan.

Opmerking: Als de rol is toegewezen aan een beveiligingsgroep en u gebruikers uit de beveiligingsgroep verwijdert, raken die gebruikers hun toegangsrechten kwijt.