Gebruikers tijdelijk toegang geven tot een lesgroep

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Education Plus; Versies vergelijken; .

Als beheerder kunt u speciale gebruikers, zoals schoolbeheerders of ondersteunend personeel, tijdelijk toegang geven tot lesgroepen in Classroom zonder ze er als permanente docent of leerling aan toe te voegen.

Tijdelijke toegang tot lesgroepen is handig om onder andere docenten te helpen, leerlingprofielen te bekijken en mededelingen te posten.

Tijdelijke toegang instellen

Maak een beheerdersrol met het recht Lesgroepen beheren en wijs deze toe aan bepaalde gebruikers of beveiligingsgroepen. U kunt ook de toegang tot lesgroepen beperken tot een of meer organisatie-eenheden.

Stap 1: Maak een aangepaste beheerdersrol

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op Nieuwe rol maken.
  4. Voer een naam en eventueel een beschrijving in voor de rol en klik op Doorgaan.
  5. Vink in de lijst Naam recht, bij Classroom, het vakje aan voor Lesgroepen beheren.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Klik op Rol maken.

Opmerking: U kunt meer rechten toewijzen aan deze rol. U kunt ook het recht Lesgroepen beheren toevoegen aan een bestaande beheerdersrol.

Ga naar stap 2 om de aangepaste beheerdersrol toe te wijzen aan gebruikers of beveiligingsgroepen.

Stap 2: Wijs de aangepaste beheerdersrol toe aan een gebruiker of beveiligingsgroep

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaaktand thenBeheerdersand thenLeden toewijzen.
  4. Voer de eerste paar letters van het e-mailadres van de gebruiker of de beveiligingsgroep in en selecteer het adres in de lijst.
  5. (Optioneel) Als u de toegang wilt beperken tot een organisatie-eenheid, klikt u op Bewerken . Selecteer een organisatie-eenheid en klik op Klaar.

(Optioneel) Als u toegang wilt geven tot meerdere organisatie-eenheden, volgt u de stappen in De rol toewijzen of intrekken voor meerdere organisatie-eenheden op deze pagina.

6. Klik op Rol toewijzen.

Opmerking: Als u de toegang beperkt tot een organisatie-eenheid, heeft de gebruiker of groep alleen toegang tot lesgroepen waarvan de primaire docent bij die organisatie-eenheid hoort.

Nadat u de aangepaste beheerdersrol heeft toegewezen aan een gebruiker of beveiligingsgroep, kan deze een lesgroep bezoeken als leidinggevende of ondersteunend personeel in het onderwijs.

De rol toewijzen of intrekken voor meerdere organisatie-eenheden

Herhaal stap 2 hierboven en selecteer elke keer een andere organisatie-eenheid om een gebruiker of beveiligingsgroep toegang te geven tot meerdere organisatie-eenheden.

In de lijst Beheerders staat de naam van de gebruiker of beveiligingsgroep bij elke organisatie-eenheid waartoe deze toegang heeft.

U kunt ook het volgende doen:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op de naam van de gebruikerand thenBeheerdersrollen en -rechten.
  4. Klik bij de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaakt, onder Bereik van de rol, op Bewerken .
  5. Voer een van de volgende acties uit:
    • Als u een organisatie-eenheid wilt selecteren, vinkt u het vakje aan voor die organisatie-eenheid.
    • Als u een organisatie-eenheid wilt deselecteren, haalt u het vinkje weg voor die organisatie-eenheid.
  6. Klik op Klaar.
  7. Klik op Opslaan.

De aangepaste beheerdersrol beheren via API's

In plaats van een aangepaste beheerdersrol handmatig via de Beheerdersconsole toe te wijzen aan gebruikers en beveiligingsgroepen, kunt u tijdelijke toegang tot lesgroepen geven via API's. Ga hiervoor naar de handleiding voor ontwikkelaars om dit proces te automatiseren: Handleiding voor ontwikkelaars: Gebruikers tijdelijk toegang geven.

Gevoelige informatie beheren

Met beveiligingsgroepen kunt u de toegang tot gevoelige informatie en resources beheren. U kunt een nieuwe beveiligingsgroep maken of een bestaande groep updaten door het label Beveiliging toe te voegen. Ga naar De toegang tot gevoelige gegevens beheren met beveiligingsgroepen voor meer informatie.

Rechten voor tijdelijke toegang tot lesgroepen intrekken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Klik op de naam van de gebruikerand thenBeheerdersrollen en -rechten.
  4. Klik bij de aangepaste beheerdersrol die u heeft gemaakt, onder Toegewezen status, op Toegewezen .
  5. Klik op Opslaan.

Opmerking: Als de rol is toegewezen aan een beveiligingsgroep en u gebruikers uit de beveiligingsgroep verwijdert, raken die gebruikers hun toegangsrechten kwijt.