Lagringsutrymme i Google Workspace for Education

4. Ange lagringsgränser

Google Workspace for Education-kunder får en baskvot på 100 TB gemensamt lagringsutrymme och alternativ för att utöka lagringsutrymmet. Om du vill fördela institutionens lagringsutrymme kan du ange ett maxtak för användare och delade enheter.

Tips för att ange lagringsgränser

• Ange lagringsgränser för användare: Ange först en baskvot för lagringsutrymme för användare i organisationsenheten på toppnivå för att säkerställa att alla användare har en gräns. Ange sedan lagringsgränser för underordnade organisationsenheter eller grupper för att åsidosätta baskvoten.
  • Ange olika gränser för elever och pedagoger: Du kan som standard ange en gräns på 3 GB för elever (per grupp eller organisationsenhet) och 10–15 GB för pedagoger. Vi rekommenderar dock att du analyserar användningen av lagringsutrymme för att avgöra normal användning inom institutionen.
  • Tillåt vissa användare att skapa delade enheter: Som standard är genereringen av delade enheter inaktiverad för alla användare i organisationen. Vi rekommenderar att du ställer in en lagringsgräns för delade enheter (beskrivs nedan) och sedan tillåter användare i vissa grupper eller organisationsenheter att skapa delade enheter.
  • Anpassa lagringsgränser för delade enheter: Förutom att begränsa vem som kan skapa delade enheter kan du även se till att lagringsutrymmet tilldelas enskilda delade enheter på lämpligt sätt. Som standard är gränsen för delade enheter 100 GB.
  • Skapa grupper för användare som behöver mer lagringsutrymme: Vissa användare kan behöva flexibla lagringsgränser, till exempel när de arbetar med ett visst projekt. Tillgodose sådana tillfälliga behov genom att skapa en konfigurationsgrupp för användare som behöver mer lagringsutrymme. Undanta användarna från sina organisationsenheters lagringsgränser genom att lägga till dem i gruppen så länge det behövs.
  • Informera om ändringar av lagringspolicy: Informera användarna om att du tillämpar en lagringsgräns. E-postmallar finns i Informera användarna om policyändringar.

Du hittar fler metodtips i lagringsguiden för administratörer.

Ange lagringsgränser för användare

Innan du börjar: Gör så här om inställningen ska tillämpas för vissa användare: Samla kontona i en organisationsenhet (om inställningarna ska göras per avdelning) eller i en konfigurationsgrupp (om inställningarna ska gälla användare på olika avdelningar).

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Lagring.
  3. I avsnittet Lagringsinställningar klickar du på Hantera.
  4. Klicka på Lagringsgräns för användare.
  5. Till vänster klickar du på den enhet som du vill tillämpa en lagringsgräns på:
    • Organisationsenhet: Klicka på organisationsenheten.
    • Grupp – klicka på Grupper. Klicka på sökfältet och börja ange namnet på gruppen. Klicka sedan på gruppen.

Observera att lagringsgränser för grupper alltid åsidosätter lagringsgränser för organisationer. Du kan ange vilka grupper som åsidosätter varandra via gruppinställningarna. Läs mer om konfigurationsgrupper

6. Välj och ange mängden lagringsutrymme.
  7. Klicka på Spara. Om du anger en gräns för en underordnad organisationsenhet efter att du har ställt in en gräns för en överordnad organisationsenhet ska du klicka på Åsidosätt. En varning visas om vissa användare redan överskrider gränsen för lagringsutrymme. Läs mer om meddelanden om lagringsgränser.

Det kan ta upp till 24 timmar innan lagringsgränsen träder i kraft för Gmail och Foto. För Drive gäller lagringsgränsen efter att användaren laddar upp, skapar eller redigerar en fil.

Ange lagringsgränser för delade enheter

Styr hur mycket lagringsutrymme delade enheter kan använda genom att ange en lagringsgräns för de delade enheter som är tilldelade en viss organisationsenhet. Som standard är gränsen för delade enheter inställd på 100 GB, men du kan anpassa den för din institution om du vill. Du kanske vill att varje delad enhet i en organisationsenhet för fakulteten ska ha en gräns på 100 GB medan resten av organisationen har en gräns på 10 GB. Om du vill ställa in dessa gränser anger du gränsen på 10 GB för delade enheter i organisationsenheten på toppnivå och sedan gränsen på 100 GB för delade enheter i organisationsenheten Fakultet.

Innan du börjar (valfritt): Om du vill tillämpa olika lagringsgränser på olika delade enheter tilldelar du organisationsenheter delade enheter.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Lagring.
  3. I avsnittet Lagringsinställningar klickar du på Hantera.
  4. Till vänster klickar du på organisationsenheten med de delade enheter som du vill ange en lagringsgräns för.
  5. Klicka på Lagringsgräns för delad enhet.
  6. Välj och ange hur mycket lagringsutrymme varje delad enhet kan använda.
  7. Klicka på Spara. Om du anger en gräns för en underordnad organisationsenhet som tidigare har ärvt en gräns från en överordnad organisationsenhet klickar du på Åsidosätt. Om du tidigare har angett en gräns för en underordnad organisationsenhet och vill att den ska ärva gränsen från en överordnad organisationsenhet klickar du på Ärv.

Om vissa delade enheter redan överskrider lagringsgränsen varnas du innan policyn tillämpas. Mer information finns i Varningsmeddelanden för lagringsgräns på den här sidan.

Obs!

• När du har angett en gräns för en delad enhet gäller den för en delad enhet när en användare nästa gång lägger till eller redigerar en fil på den delade enheten.
  • Gränser för delade enheter hindrar inte användarna från att skapa fler delade enheter. Om du är orolig för att vissa användare förbrukar för mycket lagringsutrymme genom att skapa delade enheter kan du begränsa vem som kan skapa delade enheter

Vad händer när användarna överskrider lagringsgränserna?

När lagringsgränser tillämpas och en användare överskrider sin gräns påverkas användarens Google Workspace på följande sätt:

• Hen kan inte ladda upp nya filer eller bilder till Google Drive.
  • Hen kan inte skapa nya filer i appar där innehåll skapas gemensamt, som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär och Jamboard. Innan hen minskar användningen av lagringsutrymme kan ingen redigera eller kopiera sina berörda filer eller skicka in formulär som ägs av användaren.
  • Hen kan inte säkerhetskopiera foton och videor till Google Foto.
  • Hen kan inte spela in nya möten i Google Meet.
  • Hen kan fortfarande logga in och få åtkomst till sitt Google Workspace for Education-konto, visa och ladda ned sina filer samt skicka och ta emot e-postmeddelanden. Obs! Användare med andra Google Workspace-licenser än Education kan inte skicka och ta emot e-postmeddelanden när de överskrider sin lagringsgräns.

Vad händer när delade enheter överskrider lagringsgränserna?

Om en delad enhet överskrider gränsen för lagringsutrymme kan användarna inte lägga till nya filer eller redigera befintliga filer. Lös problemet:

• En innehållshanterare eller ansvarig för den delade enheten kan flytta eller radera innehåll från den delade enheten.
  • En administratör kan öka lagringsgränsen som gäller för den delade enheten.