Problemen oplossen met inlogchallenges, verificatie in 2 stappen en inloggen

Soms kunnen Google Workspace-gebruikers en -beheerders niet inloggen op hun account. Deze problemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun wachtwoord zijn vergeten of buiten hun account zijn gesloten omdat ze geen inlogchallenge kunnen uitvoeren.

Raadpleeg als Google Workspace-beheerder de gedeelten hieronder voor veelvoorkomende problemen met inlogchallenges, verificatie in 2 stappen en inloggen. Volg de instructies om deze problemen op te lossen voor uw organisatie.

Secure your Google Workspace user accounts

Over verificatie in 2 stappen en inlogchallenges

Verificatie in 2 stappen

Bij verificatie in 2 stappen moeten uw gebruikers 2 stappen uitvoeren om te kunnen inloggen op hun account. Voorbeeld: Als gebruikers hun wachtwoord hebben ingevuld, krijgen ze pas toegang tot hun account als ze een code hebben ingevuld die naar hun telefoon is gestuurd of als ze een beveiligingssleutel hebben gebruikt.

Verificatie in 2 stappen wordt soms beschreven als een soort inlogcontrole. Als Google Workspace-beheerder kunt u dit type inlogcontrole implementeren voor uw gebruikers. Ga naar Uw bedrijf beveiligd houden met verificatie in 2 stappen voor instructies en meer informatie over verificatie in 2 stappen.

Inlogchallenges die worden getriggerd door verdachte activiteit

Als Google Workspace een verdachte inlogpoging detecteert of merkt dat een onbevoegde persoon probeert toegang te krijgen tot het account van een gebruiker, moet die persoon een inlogcontrole uitvoeren. Dit is een extra beveiligingsvraag waarin gebruikers worden gevraagd hun identiteit te bevestigen. Google stuurt bijvoorbeeld een verificatiecode naar de telefoon van de echte gebruiker. Als de persoon die probeert in te loggen de code niet kan invullen, krijgt die persoon geen toegang tot het account.

In tegenstelling tot verificatie in 2 stappen (dat door beheerders wordt geïmplementeerd en meestal wordt vereist bij elke inlogpoging) wordt dit soort inlogcontrole alleen automatisch getriggerd als er ongebruikelijke of verdachte activiteit wordt gezien. Verdachte inlogactiviteit is gedrag dat buiten het normale patroon van gebruikersgedrag valt. Bijvoorbeeld als een gebruiker inlogt vanaf een ongewone locatie of op een manier die wordt geassocieerd met misbruik.

Ga naar De identiteit van een gebruiker verifiëren met een extra beveiligingslaag en Werknemers-ID toevoegen als inlogcontrole voor meer informatie en beschrijvingen van de verschillende soorten inlogcontroles.

Instructies voor veelvoorkomende inlogproblemen

Een inlogcontrole voorkomt dat gebruikers toegang hebben tot hun account

Als Google Workspace-beheerder moet u mogelijk de toegang tot een gebruikersaccount herstellen als een inlogcontrole zorgt dat de gebruiker geen toegang heeft.

Bijvoorbeeld als u moet inloggen op een gebruikersaccount als onderdeel van het proces wanneer een werknemer het bedrijf verlaat. Of als u de toegang moet herstellen voor een bestaande gebruiker of beheerder omdat de geautoriseerde gebruiker de identiteit niet kan bevestigen. Bijvoorbeeld als een gebruiker verificatie in 2 stappen niet heeft ingesteld vóór de datum waarop het wordt afgedwongen of als een gebruiker geen bereik heeft en dus geen verificatiecode kan krijgen.

Oplossing: De inlogcontrole tijdelijk uitzetten

Als een inlogcontrole voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, moet u de inlogcontrole uitzetten voor de gebruiker zodat deze weer toegang heeft. Het kan een paar minuten duren voordat deze wijziging van kracht wordt voor het gebruikersaccount. De inlogcontrole wordt dan 10 minuten uitgezet, zodat u kunt inloggen. Ga naar Een inlogcontrole uitzetten voor instructies.

Belangrijk: Als een inlogcontrole voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, kunt u niet het wachtwoord van de gebruiker wijzigen om de toegang te herstellen. U kunt het probleem alleen oplossen door de inlogcontrole eerst uit te zetten.

Als de toegang van de gebruiker niet wordt hersteld als u de inlogcontrole uitzet, kunt u ook back-upverificatiecodes maken om een account te herstellen. Ga naar Een account herstellen dat is beveiligd met verificatie in 2 stappen voor instructies.

Verificatie in 2 stappen voorkomt dat gebruikers toegang hebben tot hun account

Als verificatie in 2 stappen wordt afgedwongen in uw bedrijf, kunnen beheerders niet inloggen op hun account als ze de toegang tot hun methode voor verificatie in 2 stappen kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een beheerder het bedrijf verlaat of de beveiligingssleutel kwijtraakt.

Oplossing: Samenwerken met een andere beheerder in uw organisatie

We raden u aan meerdere beheerders in uw organisatie toegang te geven tot de beveiligingsinstellingen in de Google Beheerdersconsole. Als een beheerder dan de toegang tot de methode voor verificatie in 2 stappen kwijtraakt en de toegang tot het account wordt geblokkeerd, kan deze beheerder samen met een andere beheerder de toegang herstellen. Als u meerdere beheerders toegang geeft tot de beveiligingsinstellingen, kunt u dit soort problemen oplossen zonder contact te hoeven opnemen met Google Cloud-support.

Oplossing (indien nodig): Het account herstellen

Als verificatie in 2 stappen voorkomt dat u toegang krijgt tot een beheerdersaccount en er geen andere beheerder in de organisatie is die u weer toegang kan geven, moet u het account herstellen. Volg de instructies in Een account herstellen dat is beveiligd met verificatie in 2 stappen om het accountherstelproces te starten.

Als u geen toegang kunt krijgen tot het beheerdersaccount met de stappen om het account te herstellen, kunt u uw account herstellen via de pagina voor Google-accountherstel.Ga naar Beheerderstoegang tot uw account herstellen voor meer informatie en instructies.

Een beheerder of gebruiker heeft een code voor verificatie in 2 stappen gekregen die niet is aangevraagd

Als u of een gebruiker een code voor verificatie in 2 stappen krijgt die u niet heeft aangevraagd, verwijdert u de code en deelt u deze met niemand.

Een ongevraagde code betekent niet dat uw account is gehackt. De code kan onder andere omstandigheden of per ongeluk naar uw telefoon zijn gestuurd.

Als een gebruiker ongevraagde verificatiecodes blijft krijgen, zorg er dan voor dat uw organisatie de best practices voor beveiliging volgt. Ga naar Best practices voor de beveiliging voor beheerdersaccounts en Beveiligingschecklist voor middelgrote en grote bedrijven (meer dan 100 gebruikers) voor meer informatie.

Ik kan niet inloggen op het gebruikersaccount van een voormalige werknemer

Als Google Workspace-beheerder moet u mogelijk de toegang herstellen tot het account van een werknemer die het bedrijf heeft verlaten. U weet mogelijk wel het wachtwoord van het account, maar krijgt geen toegang omdat u de inlogcontrole niet kunt uitvoeren.

Oplossing: De inlogcontrole tijdelijk uitzetten

Als een inlogcontrole voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, moet u de inlogcontrole uitzetten voor het gebruikersaccount zodat u weer toegang heeft. Het kan een paar minuten duren voordat deze wijziging van kracht wordt voor het gebruikersaccount. De inlogcontrole wordt dan 10 minuten uitgezet, zodat u kunt inloggen. Ga naar Een inlogcontrole uitzetten voor instructies.

Belangrijk: Als een inlogcontrole voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, kunt u niet het wachtwoord van de gebruiker wijzigen om de toegang te herstellen. U kunt het probleem alleen oplossen door de inlogcontrole eerst uit te zetten.

Een gebruiker of beheerder kan niet inloggen omdat deze het wachtwoord is vergeten

Als gebruikers het wachtwoord van hun beheerde Google-account (bijvoorbeeld hun Google Workspace- of Cloud Identity-account) zijn vergeten, of als u denkt dat hun account is gehackt, kunt u hun wachtwoord resetten in de Google Beheerdersconsole.

Ga naar Het wachtwoord van een gebruiker resetten en Wachtwoorden resetten en herstellen voor instructies.

Een beheerder moet het wachtwoord resetten van meerdere gebruikersaccounts

U kunt gebruikerswachtwoorden met meerdere tegelijk resetten. U moet dit mogelijk doen als u veel nieuwe gebruikers heeft of als u denkt dat accounts zijn gehackt.

Ga naar Meerdere gebruikers toevoegen of updaten via een csv-bestand voor instructies.

Een beheerder moet het eigen wachtwoord resetten

Als u beheerder bent van het Google Workspace- of Cloud Identity-account van uw organisatie en u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw eigen wachtwoord resetten om weer toegang te krijgen tot uw account.

Ga naar Beheerderstoegang tot uw account herstellen en Wachtwoorden resetten en herstellen voor instructies.

Een beheerder moet het wachtwoord van een andere beheerder resetten

U moet hoofdbeheerdersrechten hebben om het wachtwoord van een andere beheerder te kunnen resetten. Als u hoofdbeheerdersrechten heeft, volgt u dezelfde stappen als voor het resetten van het wachtwoord van een gebruiker. Ga naar Het wachtwoord van een gebruiker resetten en Wachtwoorden resetten en herstellen voor instructies.