Problemen oplossen met inlogchallenges, verificatie in 2 stappen en inloggen

Soms kunnen Google Workspace-gebruikers en -beheerders niet inloggen op hun account. Deze problemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun wachtwoord zijn vergeten of buiten hun account zijn gesloten omdat ze geen inlogchallenge kunnen uitvoeren.

Bekijk als Google Workspace-beheerder de gedeelten hieronder voor veelvoorkomende problemen met inlogchallenges, verificatie in 2 stappen en inloggen. Volg deze instructies om deze problemen op te lossen voor uw organisatie.

Over verificatie in 2 stappen en inlogchallenges

Verificatie in 2 stappen

Bij verificatie in 2 stappen moeten uw gebruikers 2 stappen uitvoeren om te kunnen inloggen op hun account. Voorbeeld: Als gebruikers hun wachtwoord hebben ingevuld, krijgen ze pas toegang tot hun account als ze een code hebben ingevuld die naar hun telefoon is gestuurd of als ze een beveiligingssleutel hebben gebruikt.

Verificatie in 2 stappen wordt soms beschreven als een soort inlogchallenge. Als Google Workspace-beheerder kunt u dit type inlogchallenge implementeren voor uw gebruikers. Zie Uw bedrijf beveiligd houden met verificatie in 2 stappen voor instructies en meer informatie over verificatie in 2 stappen.

Inlogchallenges die worden getriggerd door verdachte activiteit

Als Google Workspace een verdachte inlogpoging detecteert of merkt dat een onbevoegde persoon probeert toegang te krijgen tot het account van een gebruiker, moet die persoon een inlogchallenge uitvoeren. Dit is een extra beveiligingsvraag waarin gebruikers worden gevraagd hun identiteit te bevestigen. Google stuurt bijvoorbeeld een verificatiecode naar de telefoon van de echte gebruiker. Als de persoon die probeert in te loggen de code niet kan invullen, krijgt die persoon geen toegang tot het account.

In tegenstelling tot verificatie in 2 stappen (dat door beheerders wordt geïmplementeerd en meestal wordt vereist bij elke inlogpoging) wordt dit soort inlogchallenge alleen automatisch getriggerd als er ongebruikelijke of verdachte activiteit wordt gezien. Verdachte inlogactiviteit is gedrag dat buiten het normale patroon van gebruikersgedrag valt. Bijvoorbeeld als een gebruiker inlogt vanaf een ongewone locatie of op een manier die wordt geassocieerd met misbruik.

Zie De identiteit van een gebruiker verifiëren met een extra beveiligingslaag en Werknemers-ID toevoegen als inlogchallenge voor meer informatie en beschrijvingen van de verschillende soorten inlogchallenges.

Instructies voor veelvoorkomende inlogproblemen

Een inlogchallenge voorkomt dat gebruikers toegang hebben tot hun account

Als Google Workspace-beheerder moet u mogelijk de toegang tot een gebruikersaccount herstellen als een inlogchallenge zorgt dat de gebruiker geen toegang heeft.

Bijvoorbeeld als u moet inloggen op een gebruikersaccount als onderdeel van het proces wanneer een werknemer het bedrijf verlaat. Of als u de toegang moet herstellen voor een bestaande gebruiker of beheerder omdat de geautoriseerde gebruiker de identiteit niet kan bevestigen. Bijvoorbeeld als een gebruiker verificatie in 2 stappen niet heeft ingesteld vóór de datum waarop het wordt afgedwongen of als een gebruiker geen bereik heeft en dus geen verificatiecode kan krijgen.

Oplossing: De inlogchallenge tijdelijk uitzetten

Als een inlogchallenge voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, moet u de inlogchallenge uitzetten voor de gebruiker zodat deze weer toegang heeft. Het kan een paar minuten duren voordat deze wijziging van kracht wordt voor het gebruikersaccount. De inlogchallenge wordt dan 10 minuten uitgezet, zodat de gebruiker kan inloggen. Zie Een inlogchallenge uitzetten voor instructies.

Belangrijk: Als een inlogchallenge voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, kunt u niet het wachtwoord van de gebruiker wijzigen om de toegang te herstellen. U kunt het probleem alleen oplossen door de inlogchallenge eerst uit te zetten.

Als de toegang van de gebruiker niet wordt hersteld als u de inlogchallenge uitzet, kunt u ook back-upverificatiecodes maken om een account te herstellen. Zie Een account herstellen dat is beveiligd met verificatie in 2 stappen voor instructies.

Verificatie in 2 stappen voorkomt dat gebruikers toegang hebben tot hun account

Als verificatie in 2 stappen wordt afgedwongen in uw bedrijf, kunnen beheerders niet inloggen op hun account als ze de toegang tot hun methode voor verificatie in 2 stappen kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een beheerder het bedrijf verlaat of de beveiligingssleutel kwijtraakt.

Oplossing: Samenwerken met een andere beheerder in uw organisatie

We raden u aan meerdere beheerders in uw organisatie toegang te geven tot de beveiligingsinstellingen in de Google Beheerdersconsole. Als een beheerder dan de toegang tot de methode voor verificatie in 2 stappen kwijtraakt en de toegang tot het account wordt geblokkeerd, kan deze beheerder samen met een andere beheerder de toegang herstellen. Als u meerdere beheerders toegang geeft tot de beveiligingsinstellingen, kunt u dit soort problemen oplossen zonder contact te hoeven opnemen met Google Cloud-support.

Oplossing (indien nodig): Het account herstellen

Als verificatie in 2 stappen voorkomt dat u toegang krijgt tot een beheerdersaccount en er geen andere beheerder in de organisatie is die u weer toegang kan geven, moet u het account herstellen. Volg de instructies in Een account herstellen dat is beveiligd met verificatie in 2 stappen om het accountherstelproces te starten.

Als u geen toegang kunt krijgen tot het beheerdersaccount met de stappen om het account te herstellen, kunt u uw account herstellen via https://accounts.google.com/signin/recovery. Zie Uw beheerderswachtwoord resetten voor meer informatie en instructies.

Ik kan niet inloggen op het gebruikersaccount van een voormalige werknemer

Als Google Workspace-beheerder moet u mogelijk de toegang herstellen tot het account van een werknemer die het bedrijf heeft verlaten. U weet mogelijk wel het wachtwoord van het account, maar krijgt geen toegang omdat u de inlogchallenge niet kunt uitvoeren.

Oplossing: De inlogchallenge tijdelijk uitzetten

Als een inlogchallenge voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, moet u de inlogchallenge uitzetten voor het gebruikersaccount zodat u weer toegang heeft. Het kan een paar minuten duren voordat deze wijziging van kracht wordt voor het gebruikersaccount. De inlogchallenge wordt dan 10 minuten uitgezet, zodat u kunt inloggen. Zie Een inlogchallenge uitzetten voor instructies.

Belangrijk: Als een inlogchallenge voorkomt dat een gebruiker toegang heeft tot het account, kunt u niet het wachtwoord van de gebruiker wijzigen om de toegang te herstellen. U kunt het probleem alleen oplossen door de inlogchallenge eerst uit te zetten.

Een gebruiker of beheerder kan niet inloggen omdat deze het wachtwoord is vergeten

Als gebruikers het wachtwoord van hun beheerde Google-account (bijvoorbeeld hun Google Workspace- of Cloud Identity-account) zijn vergeten, of als u denkt dat hun account is gehackt, kunt u hun wachtwoord resetten in de Google Beheerdersconsole.

Zie Het wachtwoord van een gebruiker resetten voor instructies. Zie ook Wachtwoorden resetten en herstellen.

Een beheerder moet het wachtwoord resetten van meerdere gebruikersaccounts

U kunt gebruikerswachtwoorden met meerdere tegelijk resetten. U moet dit mogelijk doen als u veel nieuwe gebruikers heeft of als u denkt dat accounts zijn gehackt.

Zie Meerdere gebruikers toevoegen of updaten via een csv-bestand voor instructies.

Een beheerder moet het eigen wachtwoord resetten

Als u beheerder bent van het Google Workspace- of Cloud Identity-account van uw organisatie en u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw eigen wachtwoord resetten om weer toegang te krijgen tot uw account.

Zie Uw beheerderswachtwoord resetten voor instructies. Zie ook Wachtwoorden resetten en herstellen.

Een beheerder moet het wachtwoord van een andere beheerder resetten

U moet hoofdbeheerdersrechten hebben om het wachtwoord van een andere beheerder te kunnen resetten. Als u hoofdbeheerdersrechten heeft, volgt u dezelfde stappen als voor het resetten van het wachtwoord van een gebruiker. Zie Het wachtwoord van een gebruiker resetten voor instructies. Zie ook Wachtwoorden resetten en herstellen.