POP en IMAP aan- en uitzetten voor gebruikers

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders. Als u uw persoonlijke Gmail wilt synchroniseren met een andere e-mailclient, zoals Microsoft Outlook of Apple Mail, volgt u de instructies om POP of IMAP in te stellen.

Mensen in uw organisatie willen Gmail misschien synchroniseren met e-mailclients zoals Microsoft Outlook of Apple Mail. Als u wilt dat uw gebruikers hun Google Workspace Gmail kunnen synchroniseren met ondersteunde e-mailclients, zet u POP of IMAP aan. U kunt POP en IMAP aanzetten voor iedereen, of alleen voor mensen in bepaalde organisatie-eenheden.

Over POP en IMAP met Gmail

POP- en IMAP-instellingen

POP en IMAP kunnen afzonderlijk worden aangezet: U kunt POP en IMAP afzonderlijk van elkaar aanzetten. U kunt POP en IMAP ook aanzetten voor uw hele organisatie of per organisatie-eenheid.

Beperken welke IMAP-clients mensen kunnen gebruiken: U kunt ervoor kiezen om alle IMAP-clients toe te staan of de toegestane clients opgeven. Opgegeven e-mailclients moeten OAuth ondersteunen. Met OAuth kunnen apps en websites uw accountgegevens delen zonder dat u uw Google-wachtwoord hoeft te gebruiken. Zo blijft uw account beter beveiligd. Meer informatie over hoe u de toegang tot minder goed beveiligde apps beheert.

E-mailclients zonder OAuth: E-mailclients die OAuth niet ondersteunen, kunnen worden gebruikt met POP. Ze kunnen alleen met IMAP worden gebruikt als u alle IMAP-clients toestaat. Als mensen in uw organisatie clients zonder OAuth gebruiken, zet u minder goed beveiligde apps aan in de Beheerdersconsole. Vraag uw gebruikers minder goed beveiligde apps aan te zetten in hun account.

POP en IMAP uitzetten

Als u POP of IMAP uitzet voor uw gebruikers, is het volgende van toepassing:

• Ze kunnen geen e-mail ontvangen met POP- of IMAP-mailclients, zelfs niet als ze dat eerder wel konden.
  • POP- en IMAP-instellingen zijn niet beschikbaar in hun Gmail-webaccount.
  • Gebruikers van mobiele apparaten moeten de Gmail-app gebruiken om hun e-mail te openen. Als ze proberen in te loggen bij een IMAP-mailclient, mislukt de inlogpoging. Ze krijgen hier geen melding van.

Voordat u IMAP uitzet voor iOS Mail

Als u IMAP uitzet, moet u iPad- en iPhone-gebruikers laten weten dat Gmail niet meer wordt gesynchroniseerd met iOS Mail. Nieuwe gebruikers kunnen het Google-account dat ze voor het werk of school gebruiken niet handmatig toevoegen aan hun apparaat.

Als u Google Workspace Contacten of Agenda-afspraken wilt synchroniseren met iOS-apps, moet u de service voor beheer van mobiele apparaten (Mobile Device Management, MDM) instellen om die gegevens te pushen:

• Als u Google-eindpuntbeheer gebruikt, zet u Google-account in iOS-instellingen aan. Als Google-services die worden vereist de iOS-apps beperkte app-toegang hebben, moet u ook expliciet iOS-apps op de lijst met vertrouwde apps zetten.
  • Als u een andere MDM-service gebruikt, neemt u contact op met de provider voor instructies.
  • Als u geen MDM-service gebruikt, moeten gebruikers van een iOS-apparaat Google-apps gebruiken voor toegang tot Google Workspace Contacten en Agenda-afspraken.

POP en IMAP aanzetten

Zo zet u POP en IMAP aan:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenToegang voor eindgebruikers.

Tip: Scroll naar beneden op de pagina Gmail om 'Toegang voor eindgebruikers' te zien.

3. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor u de instellingen wilt configureren. Als u de instellingen wilt configureren voor iedereen, selecteert u de organisatie op het hoogste niveau. Selecteer anders een van de onderliggende organisatie-eenheden.
  4. Scroll naar POP- en IMAP-toegang. U kunt POP, IMAP of beide aanzetten.
  5. (Optioneel) Vink het vakje aan voor POP-toegang inschakelen voor alle gebruikers om POP-toegang aan te zetten.
  6. (Optioneel) Vink het vakje aan voor IMAP-toegang inschakelen voor alle gebruikers om IMAP-toegang aan te zetten.
  7. Als u IMAP heeft aangezet in stap 6, selecteert u een optie voor toegestane e-mailclients:
    • Elke e-mailclient toestaan: Elke IMAP-mailclient kan synchroniseren met Gmail.
    • Beperken welke e-mailclients gebruikers kunnen gebruiken (alleen OAuth-mailclients): Beperk de e-mailclients van derden die kunnen synchroniseren met Gmail. Met deze optie kunnen gebruikers alleen synchroniseren met clients die u opgeeft. Belangrijk: Deze optie ondersteunt geen e-mailclients van derden die domeinbrede machtiging gebruiken via een serviceaccount. Meer informatie over domeinbrede machtiging en serviceaccounts.
  8. Als u de optie Beperken welke e-mailclients... heeft geselecteerd in stap 7, geeft u de OAuth-ID's van toegestane e-mailclients op in het veld Door komma's gescheiden lijst met OAuth-client-ID's. Als u meerdere clients wilt toevoegen, scheidt u OAuth-ID's van elkaar met een komma.
    OAuth-ID's voor veelvoorkomende e-mailclients
    E-mailclient OAuth-ID
    Apple iOS Mail 450232826690-0rm6bs9d2fps9tifvk2oodh3tasd7vl7.apps.googleusercontent.com
    Apple Mac Mail 946018238758-bi6ni53dfoddlgn97pk3b8i7nphige40.apps.googleusercontent.com
  9. Herhaal deze stappen voor elke organisatie-eenheid waarvoor u POP of IMAP wilt aanzetten.
  10. Klik op Wijzigingen opslaan.

Het kan tot 24 uur duren voordat POP- en IMAP-wijzigingen zijn doorgevoerd.

Eindgebruikerinstellingen voor POP en IMAP

Nadat u POP en IMAP heeft aangezet, kunnen mensen in uw organisatie POP- en IMAP-toegang instellen tot hun Gmail-account door deze instructies te volgen:

Werken uw gebruikersnaam en wachtwoord niet?

Voor sommige apps moet u ook toegang voor minder goed beveiligde apps aanzetten voordat u een POP- of IMAP-verbinding instelt.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.