Kontrollér hvilke data Google bruker til å vise deg annonser

I denne artikkelen

Det er viktig for oss at du har god kontroll over dataene dine. I Mitt annonsesenter kan du kontrollere og oppdatere hvilken informasjon Google kan bruke til å vise deg annonser, som for eksempel

• informasjon fra Google-kontoen din
  • kategorier som brukes til å vise deg annonser
  • aktivitet som brukes til å vise deg annonser
  • områder der du har brukt Google

Hvis du har deaktivert personlig tilpassede annonser, brukes ikke informasjonen i kontoen din til å tilpasse annonser på Google-nettsteder, som for eksempel Søk og YouTube.

Finn ut hvordan du aktiverer eller deaktiverer personlig tilpassede annonser.

Kontroller informasjonen i Google-kontoen din

Hvis personlig tilpassede annonser er på, brukes deler av Google-kontoinformasjonen din til å vise deg annonser som er relevante for deg, og til å sørge for at annonsene er i tråd med lokal lov og rett og retningslinjene våre. Hvis det for eksempel fremgår av Google-kontoinformasjonen din at du er under 18 år, blir annonsene dine aldri personlig tilpasset når du er logget på Google-kontoen.

Eksempler på Google-kontoinformasjon som brukes til å vise deg annonser:

• kjønn
  • aldersgruppe
  • språkinnstilling

Slik oppdaterer du informasjonen i Google-kontoen:

Gå til Google-kontoen din

Finn ut mer om hvordan du endrer informasjon i Google-kontoen.

Slik brukes kategorier til personlig tilpasning av annonser

Du kan se hvilke kategorier som brukes til å vise deg annonser, under Administrerpersonvern -fanen i Mitt annonsesenter. Når en bedrift skal plassere annonsene sine, velger bedriften ofte bestemte brukerkategorier den vil vise annonsene til. Taktekkere foretrekker for eksempel kanskje å vise annonsene sine til huseiere fremfor leietakere.

På grunnlag av aktiviteten din på nettsteder og i apper som tilhører Google, utledes kategoriene som er mest relevante for deg, slik at du får se annonser som passer for folk i disse kategoriene. Noen ganger treffer vi ikke med beregningene våre. Hvis noen av kategoriene ikke er relevante, kan du deaktivere eller oppdatere hvilke som helst av kategoriene.

Eksempel:
Sett at du søker etter bleier til en toåring på Google Søk. Basert på dette antar Google kanskje at du er interessert i andre produkter i kategorien «Småbarnsforeldre».

Sjekk hvilke kategorier som brukes til personlig tilpasning av annonser

Oppdater kategorier

Når du oppdaterer en kategori, lagres endringene i Mine annonser. I løpet av noen dager begynner du kanskje å se annonser rettet mot folk i den aktuelle kategorien.

Slik oppdaterer du kategorier:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under Kategorier som brukes til å vise deg annonser velger du kategorien du ønsker å kontrollere eller oppdatere.
  4. Velg alternativet som samsvarer med interessene dine.

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, slettes all informasjonen din om kategorier og brukes ikke til å vise personlig tilpassede annonser.

Gå til Mitt annonsesenter

Aktiver eller deaktiver annonsekategorier

Når du deaktiverer en kategori, slettes informasjonen knyttet til den aktuelle kategorien fra kontoen din, og du blir ikke vist annonser i denne kategorien.

Slik kan du aktivere eller deaktivere kategorier for annonser:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Kategorier som brukes til å vise deg annonser» velger du kategorien du vil aktivere eller deaktivere.
  4. Slå kategorien av eller på.

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, slettes all informasjonen din om kategorier og brukes ikke til å vise personlig tilpassede annonser.

Gå til Mitt annonsesenter

Bekreft annonsekategorier

Slik bekrefter du at du er interessert i annonser som skal tilhøre en bestemt kategori:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Kategorier som brukes til å vise deg annonser» velger du kategorien du vil bekrefte.
  4. Velg Bekreft.

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, slettes all informasjonen din om kategorier og brukes ikke til å vise personlig tilpassede annonser.

Gå til Mitt annonsesenter

Slik brukes aktiviteten din på Google til personlig tilpasning av annonser

Den lagrede aktiviteten din på Google kan brukes til både personlig tilpassede anbefalinger og personlig tilpassede annonser.

Med personlig tilpassede anbefalinger brukes aktiviteten din til å gi deg raskere søk, bedre anbefalinger og bedre opplevelser på Maps, Søk og andre Google-tjenester. Hvis du for eksempel søker etter «sjokoladekake» på Google Søk, og deretter søker etter «oppskrift», anbefaler Google kanskje «oppskrift på sjokoladekake».

Finn ut mer om hvordan du finner og kontrollerer nett- og appaktiviteten din.

Med personlig tilpassede annonser blir aktiviteten din brukt til å vise deg mer relevante og interessante annonser på Google-tjenester som for eksempel Søk og YouTube. Hvis du søker etter en video om løping på YouTube, ser du kanskje en annonse for treningstøy neste gang du besøker YouTube.

Finn ut hvordan du aktiverer eller deaktiverer personlig tilpassede annonser.

Kontroller hvilken aktivitet som brukes til personlig tilpasning av annonser

Med Mitt annonsesenter kan du kontrollere om aktiviteten din brukes til personlig tilpasning av annonser. Du kan aktivere eller deaktivere

• nett- og appaktiviteten din for annonser
  • YouTube-loggen din for annonser
  • områdene der du har brukt Google

Hvis du deaktiverer personlig tilpassede annonser, brukes ikke aktiviteten din til annonseringsformål.

Kontroller nett- og appaktiviteten din for annonser

Slik kontrollerer du nett- og appaktiviteten din for annonser:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Nett- og appaktivitet» velger du Aktivitet for tilpasning av annonser.
  4. Aktiver eller deaktiver Bruk nett- og appaktivitet til å tilpasse annonser.
  5. Bekreft valget.

Denne innstillingen påvirker hvilke annonser du ser på Google Søk og YouTube.

Når du deaktiverer nett- og appaktivitet for annonser, blir aktiviteten din ikke brukt til å tilpasse annonsene du ser. Selv om du deaktiverer nett- og appaktivitet for annonser, blir ikke personlig tilpassede anbefalinger deaktivert i Google-tjenester som for eksempel Søk.

Gå til Mitt annonsesenter

Denne innstillingen påvirker hvilke annonser du ser på Google Søk, YouTube og Discover.

Når du deaktiverer denne innstillingen, brukes ikke den lagrede nett- og appaktiviteten din til å tilpasse annonsene du ser. Nett- og appaktiviteten din kan fortsatt bli lagret i Google-kontoen din, og du kan fortsatt få personlig tilpassede anbefalinger i Google-tjenester.

Finn ut mer om hvordan du deaktiverer eller sletter nett- og appaktiviteten din.

Kontroller YouTube-loggen for annonser

Slik kontrollerer du YouTube-loggen din for annonser:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern
  3. Under «Aktivitet for tilpasning av annonser» velger du YouTube-logg.
  4. Aktiver eller deaktiver Bruk YouTube-loggen til personlig tilpasning av annonser.
  5. Bekreft valget.

Gå til Mitt annonsesenter

Denne innstillingen påvirker bare annonsene du ser på Google Søk og YouTube.

Når du deaktiverer denne innstillingen, brukes ikke YouTube-loggen i tilpasningen av annonsene du ser. YouTube-loggen kan fortsatt lagres i Google-kontoen din, og du kan fortsatt få personlig tilpassede anbefalinger i Google-tjenester.

Finn ut mer om hvordan du ser på eller sletter YouTube-loggen.

Sjekk om områdene der du har brukt Google, brukes i annonseringen

Når du bruker Google-tjenester, utleder Google det generelle området der du befinner deg, og lagrer denne informasjonen i nett- og appaktiviteten din. Med informasjonen om områdene der du har brukt Google, kan vi vise deg mer relevante annonser. Du kan når som helst aktivere eller deaktivere disse områdene for personlig tilpassede annonser.

Eksempel:

• Hvis «Områder der du har brukt Google», er aktivert, og du søker etter kaffe, ser du kanskje en annonse for en lokal kafé.
  • Hvis «Områder der du har brukt Google» er deaktivert, og du søker etter kaffe, kan du få presentert en annonse for en kafé i en annen by.

Slik kan du kontrollere om områdene der du har brukt Google, kan brukes i annonseringen:

1. Gå til Mitt annonsesenter.
  2. Velg Administrer personvern .
  3. Under «Aktivitet for tilpasning av annonser» velger du Områder der du har brukt Google.
  4. Aktiver eller deaktiver Bruk områder for tilpasning av annonser.
  5. Bekreft valget.

Gå til Mitt annonsesenter

Denne innstillingen har innvirkning på annonsene du ser på alle Google-nettsteder og i alle Google-apper.

Hvis du deaktiverer «Områder der du har brukt Google» for annonsene, brukes ikke denne informasjonen til å vise deg personlig tilpassede annonser. Informasjon om områdene der du har brukt Google, kan fortsatt lagres i Google-kontoen din, og du kan fortsatt få personlig tilpassede anbefalinger i Google-tjenester.

Finn ut mer om hvordan du administrerer områdene der du har brukt Google.