Bepalen welke gegevens Google gebruikt om u advertenties te laten zien

In dit artikel

We vinden het belangrijk dat u controle heeft over uw gegevens. In Mijn advertentiecentrum kunt u bepalen en updaten welke gegevens Google gebruikt om advertenties aan u te laten zien, waaronder deze:

• Informatie uit uw Google-account
  • Gebruikte categorieën voor advertenties
  • Activiteit die wordt gebruikt om advertenties aan u te laten zien
  • Gebieden waar u Google heeft gebruikt

Als u gepersonaliseerde advertenties heeft uitgezet, wordt uw informatie niet gebruikt om advertenties op Google-sites zoals Zoeken en YouTube te personaliseren.

Lees meer informatie over hoe u gepersonaliseerde advertenties aan- of uitzet.

Uw Google-accountgegevens beheren

Als gepersonaliseerde advertenties zijn aangezet, worden sommige van uw Google-accountgegevens gebruikt om u relevante advertenties te laten zien en om te zorgen dat ze voldoen aan de lokale wetgeving en ons beleid. Als uit uw Google-account bijvoorbeeld blijkt dat u jonger bent dan 18 jaar, worden uw advertenties nooit gepersonaliseerd als u bent ingelogd op uw Google-account.

De volgende Google-accountgegevens worden gebruikt om advertenties aan u te laten zien:

• Uw gender
  • Uw leeftijdscategorie
  • Uw taalvoorkeur

Zo updatet u uw Google-accountgegevens:

Naar uw Google-account

Meer informatie over hoe u uw Google-accountgegevens wijzigt

Hoe categorieën worden gebruikt om advertenties te personaliseren

U kunt zien voor welke categorieën u momenteel advertenties ziet op het tabblad Privacy beheren  in Mijn advertentiecentrum. Als een bedrijf een advertentie plaatst, kiest het vaak aan welke categorieën mensen het de advertenties wil tonen. Een dakwerkservice kan er bijvoorbeeld voor kiezen advertenties te tonen aan huiseigenaren in plaats van huurders.

Uw activiteit op Google-sites en -apps wordt gebruikt om te bepalen welke categorieën het meest relevant voor u zijn, om u daarna advertenties te laten zien die bedoeld zijn voor mensen in die categorie. Soms kloppen onze schattingen niet. Daarom heeft u de mogelijkheid om elke categorie te updaten of uit te zetten.

Voorbeeld:
Stel dat u Google Zoeken gebruikt om luiers te zoeken voor een peuter. Op basis daarvan kan Google schatten dat u geïnteresseerd bent in andere producten die bedoeld zijn voor mensen in de categorie Ouders van peuters.

Bepalen welke categorieën worden gebruikt om advertenties te personaliseren

Een categorie updaten

Als u een categorie updatet, worden uw wijzigingen opgeslagen in Mijn advertenties. U ziet binnen een paar dagen advertenties die zijn bedoeld voor mensen in die categorie.

Zo updatet u een categorie:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer onder Gebruikte categorieën voor advertenties de categorie die u wilt beheren of updaten.
  4. Selecteer de optie die het best bij uw interesses past

Als u gepersonaliseerde advertenties uitzet, worden al uw categoriegegevens verwijderd en worden ze niet gebruikt om advertenties te personaliseren.

Naar Mijn advertentiecentrum

Een categorie aan- of uitzetten voor advertenties

Als u een categorie uitzet, worden uw gegevens voor die categorie verwijderd en wordt die categorie niet gebruikt om u advertenties te laten zien.

Zo zet u een categorie voor advertenties aan of uit:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer de categorie die u wilt aan- of uitzetten bij Gebruikte categorieën voor advertenties.
  4. Zet die categorie aan of uit.

Als u gepersonaliseerde advertenties uitzet, worden al uw categoriegegevens verwijderd en worden ze niet gebruikt om advertenties te personaliseren.

Naar Mijn advertentiecentrum

Een categorie bevestigen voor advertenties

Zo bevestigt u dat u interesse heeft in advertenties die zijn bedoeld voor een categorie:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer onder Gebruikte categorieën voor advertenties de categorie die u wilt bevestigen.
  4. Selecteer Verifiëren.

Als u gepersonaliseerde advertenties uitzet, worden al uw categoriegegevens verwijderd en worden ze niet gebruikt om advertenties te personaliseren.

Naar Mijn advertentiecentrum

Hoe uw activiteit op Google wordt gebruikt om advertenties te personaliseren

Uw opgeslagen activiteit kan op Google worden gebruikt voor gepersonaliseerde aanbevelingen en advertenties.

Gepersonaliseerde aanbevelingen gebruiken uw activiteit voor snellere zoekopdrachten, betere aanbevelingen en betere functionaliteit in Maps, Zoeken en andere Google-services. Als u bijvoorbeeld via Google Zoeken zoekt op 'chocoladetaart' en daarna opnieuw zoekt naar 'hoe maak je…', kan Google u 'hoe maak je chocoladetaart' aanraden.

Lees meer informatie over hoe u uw Web- en app-activiteit vindt en beheert.

Voor gepersonaliseerde advertenties wordt uw activiteit gebruikt om u relevantere en interessantere advertenties te laten zien in Google-services zoals Google Zoeken en YouTube. Als u bijvoorbeeld op YouTube naar een video over hardlopen zoekt, kunt u bij een later bezoek een advertentie zien voor hardloopshorts.

Lees meer informatie over hoe u gepersonaliseerde advertenties aan- of uitzet.

Bepalen welke activiteit wordt gebruikt om advertenties te personaliseren

Met Mijn advertentiecentrum kunt u bepalen of uw activiteit wordt gebruikt om advertenties te personaliseren. U kunt de volgende activiteit hiervoor aan- of uitzetten:

• Web- en app-activiteit voor advertenties
  • Uw YouTube-geschiedenis voor advertenties
  • De gebieden waar u Google heeft gebruikt.

Als u gepersonaliseerde advertenties uitzet, wordt uw activiteit niet gebruikt voor advertenties.

Uw web- en app-activiteit voor advertenties beheren

Zo beheert u uw web- en app-activiteit voor advertenties:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer Web- en app-activiteit onder Gebruikte activiteit voor gepersonaliseerde advertenties.
  4. Zet Web- en app-activiteit gebruiken om advertenties te personaliseren aan of uit.
  5. Bevestig uw selectie.

Deze instelling heeft invloed op de advertenties die u ziet op Google Zoeken en YouTube.

Als u Web- en app-activiteit voor advertenties uitzet, wordt deze niet gebruikt om de advertenties te personaliseren die u ziet. Hiermee worden gepersonaliseerde aanbevelingen in Google-services zoals Google Zoeken niet uitgezet.

Naar Mijn advertentiecentrum

Deze instelling heeft invloed op de advertenties die u ziet op Google Zoeken, YouTube en Discover.

Als u deze instelling uitzet, wordt uw opgeslagen web- en app-activiteit niet gebruikt om de advertenties die u ziet te personaliseren. Uw web- en app-activiteit kan nog steeds worden opgeslagen in uw Google-account en u kunt nog steeds gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen voor Google-services.

Lees meer informatie over hoe u Web- en app-activiteit uitzet of verwijdert.

Uw YouTube-geschiedenis voor advertenties beheren

Zo beheert u uw YouTube-geschiedenis voor advertenties:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer YouTube-geschiedenis onder Gebruikte activiteit voor gepersonaliseerde advertenties.
  4. Zet YouTube-geschiedenis gebruiken om advertenties te personaliseren aan of uit.
  5. Bevestig uw selectie.

Naar Mijn advertentiecentrum

Deze instelling heeft alleen invloed op de advertenties die u ziet op Google Zoeken en YouTube.

Als u deze instelling uitzet, wordt uw YouTube-geschiedenis niet gebruikt om de advertenties die u ziet te personaliseren. Uw YouTube-geschiedenis wordt mogelijk nog wel opgeslagen in uw Google-account en u kunt nog steeds gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen in Google-services.

Lees meer informatie over hoe u uw YouTube-geschiedenis bekijkt of verwijdert.

Beheren of de gebieden waar u Google heeft gebruikt, worden gebruikt voor advertenties

Als u een Google-service gebruikt, schat Google het algemene gebied van waaruit u zoekt en slaat deze informatie op met uw web- en app-activiteit. Op basis van deze gebieden waar u Google heeft gebruikt kunt u relevantere advertenties te zien krijgen. U kunt het gebruik van deze gebieden voor gepersonaliseerde advertenties op elk moment aan- of uitzetten.

Voorbeeld:

• Als 'Gebieden waar je Google hebt gebruikt' aanstaat en u naar koffie zoekt, kunt u een advertentie te zien krijgen voor een lokale koffiebar.
  • Als 'Gebieden waar je Google hebt gebruikt' uitstaat en u naar koffie zoekt, kunt u een advertentie te zien krijgen voor een koffiebar in een andere plaats.

Zo bepaalt u of de gebieden waar u Google heeft gebruikt, kunnen worden gebruikt voor advertenties:

1. Ga naar Mijn advertentiecentrum.
  2. Selecteer Privacy beheren .
  3. Selecteer onder Gebruikte activiteit voor gepersonaliseerde advertenties de optie Gebieden waar je Google hebt gebruikt.
  4. Zet Gebieden gebruiken voor advertentiepersonalisatie aan of uit.
  5. Bevestig uw selectie.

Naar Mijn advertentiecentrum

Deze instelling heeft invloed op de advertenties die u ziet op alle Google-sites en in alle Google-apps.

Als u gebieden uitzet waarvoor u Google voor advertenties heeft gebruikt, worden deze niet gebruikt om de advertenties die u ziet te personaliseren. De gebieden waar u Google heeft gebruikt, kunnen nog steeds worden opgeslagen in uw Google-account en u kunt nog steeds gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen voor Google-services.

Lees meer informatie over hoe u de gebieden beheert waar u Google heeft gebruikt.