Je ontwikkelaarsaccount beveiligen

Google biedt diverse tools en praktische tips waarmee je je Play Console-account kunt beveiligen.

Als onderdeel van de Distributieovereenkomst voor ontwikkelaars ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en privacy van de gegevens van je klanten.

Hier volgen enkele manieren waarop je je ontwikkelaarsaccount kunt beveiligen:

Stel een veilig wachtwoord in

Kies bij het instellen van een wachtwoord een uniek wachtwoord (een ander wachtwoord dan je gebruikt op andere sites) met een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Daarnaast moet je je wachtwoord vaak wijzigen om toegang zonder toestemming voorkomen.

Ga naar het Helpcentrum voor Google-accounts voor tips om een sterk wachtwoord in te stellen.

Deel je wachtwoord niet met anderen

Als je Gmail of het Google-betalingscentrum gebruikt met hetzelfde Google-account dat je voor Play Console gebruikt, geef je anderen met wie je je wachtwoord deelt daarmee ook toegang tot deze andere accounts.

Als je je wachtwoord deelt, kunnen anderen toegang krijgen tot je financiële gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account. Daarnaast hebben ze toegang tot je e-mails in Gmail, die gevoelige informatie over je klanten of bedrijf kunnen bevatten.

Als anderen toegang tot de Play Console nodig hebben, kunnen accounteigenaren gebruikers aan een ontwikkelaarsaccount toevoegen.

Beheer de accounttoegang

Accounteigenaren kunnen andere gebruikers aan een ontwikkelaarsaccount toevoegen, zodat ze hun account niet hoeven delen. Nadat gebruikers zijn toegevoegd aan je account, kunnen ze inloggen bij de Play Console met hun eigen e-mailadres.

Accounteigenaren doen er verstandig aan om regelmatig na te gaan wie toegang heeft tot het Google Play-ontwikkelaarsaccount. Zorg ook dat je team snel de gebruikers verwijdert die geen toegang meer nodig hebben tot je ontwikkelaarsaccount.

Gebruik een ander account voor je ontwikkelaarsaccount

Als je ontwikkelaarsaccount is gekoppeld aan je persoonlijke Google-account, kun je een nieuw account maken voor gebruik met je ontwikkelaarsaccount. Als het ene account dan wordt gehackt, kan het andere account nog steeds beveiligd zijn.

Als je je al hebt geregistreerd, kan ons supportteam je apps overzetten naar een nieuw account. Als je je apps wilt overzetten naar een ander account, registreer je een nieuw ontwikkelaarsaccount. Vervolgens bereid je de overdracht voor en vraag je deze aan bij ons supportteam.

Opmerking: Als je je oude account sluit, betalen we de oorspronkelijke registratiekosten van $ 25 terug.

Houd je e-mailadressen up-to-date

Naast het Google-account dat je gebruikt om je te registreren voor je ontwikkelaarsaccount, raden we je aan een ander e-mailadres te gebruiken waarmee klanten contact met je kunnen opnemen over je app. Als je 2 verschillende accounts gebruikt en het ene account wordt gehackt, kan het andere account nog steeds beveiligd zijn.

Op de pagina Winkelvermelding van je app kun je bij Contactgegevens het e-mailadres updaten dat beschikbaar is voor gebruikers op Google Play.

Zo nodig neemt Google contact met je op via het emailadres waarmee je je hebt geregistreerd voor je ontwikkelaarsaccount. Check regelmatig je e-mail voor je ontwikkelaarsaccount, zodat je geen belangrijke berichten mist.

Vermijd phishingmails

Phishing is een poging om persoonlijke informatie te stelen of bij online accounts in te breken via misleidende e-mails, berichten, advertenties of sites die lijken op sites die je al gebruikt. Een phishingmail kan bijvoorbeeld afkomstig lijken van je bank en om privé-informatie over je bankrekening vragen.

Phishingberichten of -content kunnen:

• vragen om je persoonlijke informatie of financiële gegevens,
  • vragen om op links te klikken of software te downloaden,
  • zich voordoen als een betrouwbare organisatie, zoals je bank, een socialmediasite die je gebruikt of je werkgever,
  • zich voordoen als iemand die je kent, zoals een gezinslid, vriend of collega,
  • er precies zo uitzien als een bericht van een organisatie of persoon die je vertrouwt.

Je krijgt alleen e-mails voor accountsupport en beleidsupdates van een e-mailadres dat eindigt op @google.com.

Als je je Google-accountgegevens hebt opgegeven op sites waarnaar is gelinkt vanuit een verdachte melding, raden we je aan je wachtwoord onmiddellijk te wijzigen. Volg hiervoor de instructies in het Helpcentrum voor Google-accounts.

We raden je aan naar het Helpcentrum van Gmail te gaan voor meer informatie over hoe je phishingmails vermijdt en meldt.

Gehackte accounts

Als je denkt dat je account is gehackt, neem je contact op met ons supportteam met alle informatie die je hebt. Ons supportteam checkt je account op tekenen van activiteit zonder toestemming.

Als je ons wilt helpen en weer toegang wilt krijgen tot je account, ga je naar het Helpcentrum van Gmail voor hulp bij gehackte accounts.

Opmerking: Als je account is gehackt, moet je het beveiligen om toekomstige accountproblemen te voorkomen. Je kunt je ontwikkelaarsaccount en gebruikers beveiligen door verificatie in 2 stappen aan te zetten.

Problemen met gebruikersnaam en wachtwoord

Als je niet kunt inloggen op je account, ga dan naar de pagina voor het herstellen van Google-accounts.

Naar Google-accountherstel

Aanvullende accountbeveiliging

Verificatie in 2 stappen

Je kunt je ontwikkelaarsaccount op een effectieve manier beveiligen door verificatie in 2 stappen aan te zetten voor alle accounts met toegang tot de Play Console.

Met verificatie in 2 stappen gebruik je een mobiel apparaat of telefoonnummer om een verificatiecode op te halen die je moet opgeven als je inlogt op je account vanaf een nieuw apparaat. Je kunt meerdere apparaten autoriseren en back-upopties instellen.

Als je een Google Apps-account gebruikt, kan je beheerder verificatie in 2 stappen instellen voor je domein. Ga naar het Helpcentrum van Google Apps voor meer informatie.

Accountactiviteit bekijken

Je kunt activiteit in je account op verschillende manieren in de gaten houden:

Aanmelden voor app-ondertekening van Play of een back-up van je keystore maken

Schrijf je in voor app-ondertekening van Play of maak een back-up van je keystore op een beveiligde plek. Zonder je keystore kun je je apps niet updaten omdat je alle versies van je app altijd moet ondertekenen met dezelfde sleutel.

Tip: Als je een back-up van je keystore (Drive, Gmail, enzovoort) wilt maken met een Google-account, gebruik je een ander Google-account dan voor je ontwikkelaarsaccount. Door een back-up van je keystore te maken met een ander account, beperk je het risico dat je je keystore kwijtraakt als je ontwikkelaarsaccount wordt gehackt.

Meer beveiligingstips

Gerelateerde content

• Meer informatie over de basisprincipes van Google Play-ontwikkelaarsaccounts vind je in de Academy for App Success.