Malware of onveilige software verwijderen

Malware is onveilige of ongewenste software die persoonlijke informatie kan stelen of je apparaat kan beschadigen.

In de volgende gevallen hebt je misschien malware op je apparaat:

• Google heeft je uitgelogd van je Google-account om je te beschermen tegen malware op je apparaat.
  • Je neemt verdachte signalen waar op je apparaat, zoals pop-upadvertenties die maar niet weggaan.

Meer tekenen van malware herkennen

Symptomen van het apparaat

• Meldingen over een virus of geïnfecteerd apparaat
  • De antivirussoftware die je gebruikt, werkt niet meer of is niet meer actief
  • Een aanzienlijke afname van de snelheid van je apparaat
  • Een aanzienlijke, onverwachte afname van de opslagruimte op je apparaat
  • Je apparaat werkt niet goed meer of werkt helemaal niet

Browsersymptomen

• Meldingen over een virus of geïnfecteerd apparaat
  • Pop-upadvertenties en nieuwe tabbladen die niet verdwijnen
  • Ongewenste Chrome-extensies of -werkbalken blijven terugkomen
  • Als je geen controle over je browser lijkt te hebben en wordt omgeleid naar onbekende pagina's of advertenties
  • De homepage van Chrome of de zoekmachine wordt steeds zonder je toestemming gewijzigd

Andere symptomen

Je contacten hebben e-mails of socialmedia-berichten van je ontvangen, maar je hebt de e-mails of berichten niet gestuurd.

Stap 1: Verwijder malware

Windows-computers

Ga naar de supportsite van Microsoft voor meer informatie over hoe je schadelijke software verwijdert.

Mac-computers

Als u schadelijke software wilt verwijderen, kunt u ongewenste software handmatig verwijderen.

Ga naar de supportsite van Apple voor meer informatie over hoe u schadelijke software kunt verwijderen.

Chromebooks

Je kunt ongewenste apps van je Chromebook verwijderen.

Tip: Als een bedrieglijke website je Chromebook vergrendelt, kun je deze ontgrendelen.

Stap 2: Verwijder niet-vertrouwde browserextensies

Als u Chrome gebruikt, verwijdert u onnodige, niet-vertrouwde Chrome-browserextensies of extensies die afkomstig zijn van andere bronnen dan de Chrome Web Store.

Als u een andere browser gebruikt, gaat u naar het bijbehorende Helpcentrum voor meer informatie over het verwijderen van extensies die u niet meer vertrouwt.

Stap 3: Reset je browserinstellingen

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  • Mac: Klik onder Instellingen resetten op Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden en dan Instellingen resetten.
  • Windows: Klik onder Resetten en opschonen op Instellingen resetten en dan Instellingen resetten.

Als je de browserinstellingen reset, moet je sommige extensies misschien weer aanzetten. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Extensies om extensies aan te zetten. Zet alleen extensies aan die je vertrouwt.

Stap 4: Update je besturingssysteem

Ga naar het Helpcentrum van de fabrikant voor stappen om uw besturingssysteem te updaten.

Stap 5: Voer een beveiligingscheck uit

1. Open een webbrowser (zoals Chrome) op uw computer.
  2. Ga naar myaccount.google.com/security-checkup.
  3. Volg de stappen op het scherm om beveiligingsproblemen in uw account op te lossen.

Tip: Lees meer informatie over hoe u de instellingen van uw account bekijkt en uw account beveiligt.

Als je nog steeds tekenen van malware waarneemt

Als je nog steeds tekenen van malware waarneemt, moet je je apparaat misschien terugzetten naar de fabrieksinstellingen of andere apparaatspecifieke stappen uitvoeren. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor aanvullende stappen.