Toegang tot je YouTube-kanaal geven of intrekken met kanaalrechten

Als je een merkaccount hebt, schakel je over naar kanaalrechten om toegang tot je YouTube-kanaal te geven of in te trekken. Meer informatie over overstappen naar kanaalrechten

Met kanaalrechten kun je andere mensen 5 verschillende toegangsniveaus geven tot je kanaalgegevens, tools en functies in YouTube en YouTube Studio. Meerdere mensen kunnen je kanaal beheren zonder toegang tot je Google-account. Ze kunnen je kanaal rechtstreeks op YouTube beheren of via YouTube Studio, op een computer of mobiel apparaat. Iemand rechten geven:

• is veiliger dan je wachtwoord of andere gevoelige inloggegevens delen,
  • maakt het mogelijk om hun toegangsniveau te bepalen zodat je meer controle hebt over wie je kanaal kan bekijken of updaten.

Kanaalrechten in YouTube Studio: mensen uitnodigen om je kanaal te helpen beheren

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Typen rollen voor kanaalrechten

Rol

Ondersteund

Niet ondersteund

Eigenaar

Kan alles doen op alle platforms, waaronder:

• Het kanaal verwijderen
  • Livestreams en live chats beheren
  • Rechten beheren
  • Kan Google Ads-accounts koppelen
  • Kan het eigendom niet overdragen aan een andere gebruiker

Beheerder

• Kan alle kanaalgegevens bekijken
  • Kan rechten beheren (in YouTube Studio)
  • Kan kanaalgegevens bewerken
  • Kan livestreams beheren
  • Kan (concept)content maken, uploaden, publiceren en verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer
  • Kan posts maken
  • Kan reageren
  • Kan Google Ads-accounts koppelen
  • Kan het kanaal niet verwijderen

Bewerker

• Kan alle kanaalgegevens bekijken
  • Kan alles bewerken
  • Kan content uploaden en publiceren
  • Kan livestreams beheren
  • Kan concepten verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer
  • Kan posts maken
  • Kan reageren
  • Kan Google Ads-accounts koppelen
  • Kan het kanaal en gepubliceerde content niet verwijderen
  • Kan rechten niet beheren
  • Kan geen contracten sluiten
  • Kan geplande/live/afgelopen streams niet verwijderen
  • Kan streamsleutels niet verwijderen of resetten

Bewerker (beperkt)

• Heeft dezelfde rechten als een bewerker
  • Heeft dezelfde beperkingen als een bewerker
  • Heeft geen toegang tot opbrengstgegevens (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)
Ondertitelingsbewerker
  • Kan ondertiteling toevoegen, bewerken, publiceren en verwijderen voor alle in aanmerking komende video's
  • Heeft dezelfde beperkingen als een bewerker
  • Kan niets bewerken (behalve ondertiteling van video's)
  • Heeft geen toegang tot opbrengstgegevens (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)
  • Kan geen content uploaden en publiceren (behalve ondertiteling voor video's)
  • Kan livestreams niet beheren
  • Kan concepten niet verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer
  • Kan livestreams niet beheren
  • Kan geplande/live/afgelopen streams niet verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer
  • Kan niet alle kanaalgegevens bekijken

Kijker

• Kan alle kanaalgegevens bekijken maar niet bewerken
  • Kan YouTube Analytics-groepen maken en bewerken
  • Kan opbrengstgegevens bekijken (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)
  • Kan gemaakte streams bekijken en volgen, zowel voor als tijdens de livestream
  • Kan alle streaminstellingen bekijken, behalve de streamsleutel
  • Kan livestreams niet beheren
  • Kan geplande/live/afgelopen streams niet verwijderen
  • Kan niet chatten of de chat beheren in de live regiekamer

Kijker (beperkt)

• Heeft dezelfde rechten als een kijker
  • Heeft dezelfde beperkingen als een kijker
  • Heeft geen toegang tot opbrengstgegevens (zoals de chatopbrengst en het tabblad Kijkersactiviteit)

Ondersteunde acties

Opmerking: Sommige acties zijn misschien niet beschikbaar als je optreedt als gemachtigde.
Categorie Toegangsniveau / openbare acties YT Studio op een computer YT Studio-app YouTube
Gedetailleerd beheer van rechten Beheerdersrol
Rol 'Bewerker'
Rol: bewerker (beperkt)
Rol: alleen kijker
Rol: kijker (beperkt)
Rol: alleen kijker
Videobeheer Video's/Shorts uploaden
Shorts maken
Videoprestaties in YouTube Analytics of Analytics voor artiesten
Video's beheren (metadata, inkomsten genereren, zichtbaarheid)
Een playlist maken
Een video toevoegen aan een bestaande openbare playlist
Playlists beheren
Als het kanaal livestreamen
Ondertiteling en privévideo's delen
Kanaalbeheer De homepage van het kanaal aanpassen/beheren
Betrokkenheid van je community Een post maken
Communityposts beheren, maar niet verwijderen
Communityposts verwijderen [Alleen manager] [Alleen beheerder]
Als het kanaal reageren op reacties vanuit YouTube Studio
Reageren op reacties op video's van een ander kanaal als het kanaal
Live chat gebruiken als kanaal
Specifiek voor artiesten Functies van officieel artiestenkanaal (zoals concerten)
De Discografiemanager voor artiesten gebruiken [Eigenaren, beheerders, bewerkers en bewerkers (beperkt)]

Openbare versus privéactiviteit op YouTube

Voor gemachtigden van een kanaal rechtstreeks op YouTube geldt een onderscheid tussen openbare en privéacties.

• Openbare acties: gemachtigden kunnen deze acties uitvoeren voor de kanaaleigenaar. De actie wordt toegeschreven aan het kanaal.
    • Openbare acties staan vermeld in de tabel hierboven.
  • Privéacties: gemachtigden voeren deze acties uit als het persoonlijke account waarmee ze zijn ingelogd.
    • Privéacties omvatten zoeken, video's bekijken en aankopen doen. Meer informatie

Aan de hand van visuele indicatoren weten gebruikers beter hoe de actie wordt toegeschreven.

Toegang tot je kanaal geven met rechten

Stap eerst over naar kanaalrechten als je een merkaccount hebt.

Toegang toevoegen op een computer

1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik links op Instellingen.
  3. Klik op Rechten.
  4. Klik op Uitnodigen en voer het e-mailadres in van de persoon die je wilt uitnodigen.
  5. Klik op Toegang en selecteer in de onderstaande tabel de rol die je aan deze persoon wilt toewijzen.
  6. Klik op Klaar.
    • Een uitnodiging verloopt 30 dagen nadat die is gestuurd.

Toegang tot je kanaal intrekken

1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik links op Instellingen.
  3. Klik op Rechten.
  4. Ga naar de persoon die je wilt verwijderen en klik op de pijl-omlaag .
  5. Selecteer een nieuwe rol of klik op Toegang intrekken.

Opmerking: Kanaalrechten bieden nog geen toegang tot sommige gedeelten van Studio. Deze functies zijn alleen toegankelijk voor de eigenaar, niet voor uitgenodigde gebruikers:

• YouTube Music
  • YouTube Kids-app
  • YouTube-API's

Privéacties op YouTube

Hieronder staan acties die we als privé beschouwen en die gekoppeld zijn aan het persoonlijke account van een gemachtigde:

Videobeheer

Community betrokkenheid

• Een post liken, disliken of op een post stemmen.

Beheer/consumptie

• Zoeken naar content of toegang krijgen tot de zoekgeschiedenis.
  • Een video bekijken of de kijkgeschiedenis openen
  • Gebruikers op kanaal blokkeren.
  • Abonnementen bekijken.
  • Aankopen (bijvoorbeeld films en series, Premium).
  • Transactieoverzicht.

Informatie over de kanaaleigenaar vinden

De naam en het e-mailadres van een kanaaleigenaar zoeken op een computer

Je kunt de naam en het e-mailadres van de eigenaar zien als je een kanaal beheert. Met deze informatie kun je de eigenaar bijvoorbeeld vragen het eigen account te bevestigen met een telefoonnummer. Zo kun jij toegang krijgen tot bepaalde functies.

Opmerking: Alleen beheerders en de eigenaar zelf kunnen de namen en e-mailadressen zien van wie toegang heeft tot het kanaal.
  1. Ga naar studio.youtube.com.
  2. Klik op Instellingen en dan Rechten.
  3. Je ziet dan de namen en e-mailadressen van iedereen die toegang heeft tot het kanaal.